Comments

Social Media Icons

Blog Archive

Powered by Blogger.

Search This Blog

Games

Pictures

Main menu section

Email Newsletter

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)


Your email address is safe with us!

Sports

Auto News

Games

Text Widget

Join me on Twitter

Contact Form

Name

Email *

Message *

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017 CLASS: PRIMARY 6 S

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Read the passage below and answer the questions that follow

One day, Owina was called by his father to get ready to travel with him to Lagos the following day.
The boy was very happy because he had never visited Lagos before; moreover, he was going to travel by air for the first time.
The other children became jealous when they heard the news. They had all gone to Lagos with their father at different times in the past, but did not travel by air. So they cried and appealed to their father to taken them along. Their father's stern look was enough to send them out of the sitting room. They went back to the playground behind the house where they had been playing. Ogegere was going to attend a meeting in Lagos.
He decided to take Owina this time because the other children always laughed at him for having not been to Lagos. This often made the boy cry.
Owina's preparation was little. He needed a few things as he was going to be away only for three days. His mother got a few clothes and a pair of shoes. These were carefully put in a leather bay which she had bought for Owina.

Questions:
1.) Why was Owina happy to go to Lagos ____ (a) He had not been there before (b) He wanted to go and stay there (c) He was going to see his teacher (d) He was born in Lagos

2.) The other children were jealous because _____
(a) Owina was their enemy (b) They had not been to Lagos before
(c) Owina was going by aeroplane (d) They wanted to go and see their mother.

3.) How did father send the children out of the sitting room
(a) He flogged the children and they ran out (b) He asked Owina to push them out
(c) He gave them a stern look (d) He closed the door against them

4.) What were the children doing before they learnt that Owina was to travel to Lagos
(a) They were eating (b) They were playing behind the house
(c) they were cleaning the house (d) They were helping their mother

5.) What was Owina's father going to do in Lagos
(a) He was going to attend meeting (b) He was going to find a school for Owina
(c) He was going to see his father (d) He was going on holiday

Part B: Choose from the list of words or group of words lettered A to D given below the one that most suitably fills the gap in the sentence

6.) The boy, with several others ___ to church every Sunday (a) Went (b) had gone (c) go (d) goes
7.) My father always travels to Kaduna _____ train (a) on (b) with (c) by (d) in
8.) Kemi is _____ at mathematics than Deji (a) better (b) good (c) more better (d) best

9.) The green bottle _____ by Musa (a) was broken (b) was breaking (c) is breaking (d) is broke
10.) The oranges would have to be shared _____ the twins (a) at (b) between (c) among (d) in

11.) Last week, there ______ a handball match in Benin
(a) had been (b) was (c) is going to be (d) could be

12.) Do not fail to inform me _____ the head teacher arrives
(a) as soon (b) sooner than (c) as soon as (d) soon

13.) You should know ______ he is much older than you (a) when (b) how (c) that (d) then

14.) Most young boys prefer playing football _____ reading books
(a) to (b) instead (c) in (d) from

15.) The rice-merchant decided to make the journey ____ taxi (a) with (b) on (c) by (d) into

Part C:
Singular Plural
16.) Sheep
17.) Deer
18.) Stadium
19.) Ox
20.) Child

Part D: Comparison of Adjective
Positive Comparative Superlative
21.) Little
22.) White
23.) Beautiful
24.) Many
25.) Round

Part E:
Direct Speech Indirect Speech
26.) Simbi said "I have two pencils"
27.) Ade said "It is difficult"
28.) John said "I can solve these mental sums
29.) The teacher shouted "go out"
30.) The preacher said "My wife is a woman




Theory
Change the following positive sentences into negative
1.) They can complete their projects by Friday
___________________________________________________________________________

2.) My friend is coming to the party
___________________________________________________________________________

3.) They can play the guitar very well
___________________________________________________________________________

4.) The floor has been mopped
___________________________________________________________________________

5.) You have to prepare your own lunch
___________________________________________________________________________

Composition
My Best Friend


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: MATHEMATICS
NAME:……………………………………………………………………………………

Attempt all the questions
1.) Write 20110011 in words ______________________________________________________

2.) Express One Hundred and Sixty Two Million, One Hundred Thousand and Eleven in figures________________________________

3.) Express 1346 in Roman figures _________________________

4.) Write MCMLXXXIV in Hindu Arabic numerals ____________________

5.) Take away 29843 from 656500 _______________________

6.) Multiply 2160 by 189 ________________

7.) Divide 2400 by 60 __________________

8.) Madam Bisi uses 3 metres of cloth to make a lady's dress. She already has 7metres of cloth. How many more must she buy to make 7 dresses? __________________

9.) A primary school has 16 classrooms. Each classroom has 25pupils. How many pupils are in the school altogether. _______________________

10.) A woman bought 1155 Oranges in one market and 781 from another market. Later she discovered that 158 were bad. How many oranges were good? ________________

11.) Write out all factors of 56 ______________________

12.) What are prime numbers ____________________________________________________

13.) What are multiples of numbers _______________________________________________

14.) Write out any five multiples of four that are less than forty. _________________________

15.) Express the prime factors of 36 in index form ___________________________

16.) Calculate the HCF of 12, 18 and 24 ________

17.) Calculate the L.C.M. of 8, 9 and 15 ______________

18.) Change 17/8 to a mixed number ______________

19.) Given that B/4 = 42/4. What is the value of B? ________________

20.) Reduce 225/300 to its lowest term ________________

21.) Order these fractions in ascending order 4/5 2/3 ¼ ¾ _______________

22.) Convert 32/3 to an improper fraction ________________


23.) Simplify 9/10 – 1/3 = ____________

24.) Solve 11/12 – 3/5 = _____________

25.) Oyindamola had 15¼ metres of ribbon. She used 82/8 metres. How much of the ribbon is left?

26.) What is 3/10 of 2½ metres in centimeters

27.) A boy spent ½ of his pocket money on food, 1/3 on comic magazine and he had N3.00 left. How much was his pocket money? ____________

28.) If 7/8 of Bolu's salary is N5600:00. How much is his salary? __________

29.) What is the place value of 8 in 3947.819? _____________

30.) Order in descending order 63.1, 6.31, 0.631, 63.0 __________

Part B: Show all workings where necessary
1.) Express 3 days as a decimal of one week to two decimal place
b.) What decimal of 10kobo is 3kobo?

2.) Increase 80 by 10%
b.) Decrease 90 by 40%

3.) Change 1/20% to a decimal figure
b.) Change 1/12 to a percentage figure

4.) In a school, 60% of them are girls. If there are 360 boys, how many pupils are in the school
b.) Out of Emmanuel's monthly salary of N7000:00, He spends 40% to feed his family, 15% on transportation, 30% on house rent, 5% on other things that we cannot mention here and he saves the rest. How much does he saves monthly

5.) By selling his new shirt for N690.00, Obaloluwa made a profit of 15%. Calculate the cost price of the shirt
b.) Tomisin bought a clock for N800:00 and later sold it at a loss of 21/2 %. Find the price at which she sold the clock.



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: VERBAL REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
In each of the following items you are given two pairs of words then a fifth word. Look carefully at the two pairs and notice how the two words in each pair are related. Then look at the fifth word and choose from the words labeled A to D the one which is related to the fifth word in the same way as the words of the first two pairs are related

Example: Lump slump, tab stabs late _____ (a) lasts (b) state (c) slates (d) slate Ans = C
1.) Grates grade, mate made, fate __________ (a) fade (b) fate (c) feed (d) fats
2.) Throw row, fright eight, grate _________ (a) rat (b) rate (c) ate (d) tea
3.) Goals got, lesson let, manor _________ (a) man (b) mad (c) mat (d) mast
4.) Tale stall, male small, tile ___________ (a) stall (b) still (c) stile (d) stale
5.) Tease test, pease pest, lease __________ (a) lest (b) least (c) leave (d) ease

Part B: Write out the group words that describes what the other words are
Sample: (a) six (b) ten (c) number (d) twenty Ans = Number
6.) (a) hoe (b) hammer (c) saw (d) tool Ans = _______
7.) (a) Jacket (b) clothing (c) blouse (d) shirt Ans = _______
8.) (a) hour (b) time (c) minute (d) second Ans = _______
9.) (a) ambulance (b) bus (c) lorry (d) vehicle Ans = _______
10.) (a) person (b) boy (c) man (d) girl Ans = _______

Part C: In each of the following items, pick out the one word that does not belong to the group

Sample: (a) rat (b) lizard (c) dog (d) yam Ans = Yam is the odd one (d)
11.) (a) knife (b) spoon (c) cutlass (d) axe Ans = _______
12.) (a) orange (b) mango (c) apple (d) cassava Ans = _______
13.) (a) planting (b) weeding (c) harvesting (d) selling Ans = _______
14.) (a) pleasant (b) kind (c) nice (d) foolish Ans = _______
15.) (a) cry (b) mourn (c) weep (d) smile Ans = _______




Part D: In each of the following items a word is missing. Choose from the given alternatives the word that most suitably fills the space

Example: Food and water
Eat and _____ (a) drink (b) dinner (c) talk (d) mouth Ans = drink
16.) Eye and Light
Ear and _______ (a) song (b) sound (c) speaking (d) hearing
17.) Master and Apprentice
Teacher and ______ (a) headmaster (b) school (c) pupil (d) classroom
18.) Ship and Harbor
Train and _____ (a) rail (b) coaches (c) station (d) passengers
19.) Happy and Success
Sad and _____ (a) punishment (b) failure (c) death (d) poor
20.) Beginning and End
Sunday and ______ (a) rest (b) Monday (c) Saturday (d) December

Part E: Study the following codes and consider the questions on them
Samples: Come is written as ocean
Water is written as awetr
Kettle is written as etttel
Met is written as emt

Rewrite the following in codes
21.) APNIT = ______________
22.) HCRUHC = _____________
23.) EBTA = ____________
24.) LAMB = ____________
25.) BOXES = _____________

Part F: Fill the gaps with the right option from the given alternatives
Barracks, Hole, Nest, House, Web

Samples: King = Palace Lion = Den
26.) Spider = ___________________
27.) Rat = _______________________
28.) Soldier = ______________________
29.) Man = _________________________
30.) Bird = ________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: SOCIAL STUDIES
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick out the best answer from the given alternatives
1.) Culture is dynamic simply mean that culture is ____
(a) changing (b) complex (c) rigid (d) static

2.) Which of the following is not example of home appliances
(a) Blender (b) Projector (c) Radio (d) Refrigerator

3.) Which of the following is not a source of water? ____
(a) Oak (b) Rainfall (c) River (d) Stream

4.) The Efik are found in one of the following states in Nigeria ___
(a) Rivers (b) Cross River (c) Ogun (d) Ondo

5.) The following are examples of tangible culture except ___
(a) belief (b) building (c) clothes (d) food

6.) Which of the following means of transportation is the oldest in Nigeria? ___
(a) Air (b) Pipeline (c) Road (d) Water

7.) The Nigerian flag was designed by Mr. ____
(a) Abiodun Ishola (b) Kehinde Akinwunmi (c) Taiwo Akinkunmi (d) Taiwo Akinsola

8.) Which of the following is not a food crops? ___ (a) cassava (b) cotton (c) maize (d) millet

9.) The fastest means of transportation is _____ (a) aeroplane (b) boat (c) car (d) horse

10.) Limestone can be found in (a) Abeokuta (b) Ewekoro (c) Ilaro (d) Jos

11.) Which of the following town does not have a seaport? ___
(a) Benin (b) Calabar (c) Lagos (d) Port Harcourt

12.) All the following are modern means of transportation except _____
(a) Aeroplane (b) Wheelbarrow (c) Car (d) Train

13.) The current system of Education in Nigeria is ____ (a) 5: 4: 4 (b) 6: 3: 4 (c) 9: 3: 4 (d) 7: 5: 4

14.) What does the green colours of the Nigerian Coat of Arms stand for? ____
(a) dignity (b) fertile soil (c) peace (d) strength

15.) The longest river in Nigeria is River ____ (a) Benue (b) Kaduna (c) Niger (d) Osun

16.) The following are characteristics of culture except ____
(a) It has historical basis (b) it has regional boundaries (c) It is dynamic (d) It is static

17.) The aspect of our culture which are in concrete forms are referred to as ____
(a) complex (b) material (c) simple (d) non-material







18.) Nigeria is divided into ___ geo-political zones
(a) four (b) six (c) thirty-six (d) seven hundred and seventy six

19.) Which among the following establishments is not in the business of maintaining national security (a) Army (b) Police (c) State Security Services (d) Nigeria Labour Congress

20.) The union between a man and a woman is called ____
(a) courtship (b) relationship (c) friendship (d) marriage

21.) ____ is the mode/manner or method of worship
(a) practice (b) religion (c) culture (d) enjoyment

22.) _____ is the sum total way of life of a group of people
(a) material (b) culture (c) historical practice (d) Dynamic

23.) _____ is a break in marriage (a) divorce (b) marriage (c) wedding (d) engagement

24.) Cereals are cultivated purposely for their ____ (a) roots (b) stems (c) tubes (d) seeds

25.) Marriage between a man and several women is known as ____
(a) adultery (b) monogamy (c) polygamy (d) advent

26.) Man uses science and technology to create the following except ____
(a) roads (b) forest (c) machines (d) factories

27.) All are agents of socialization except ____ (a) banks (b) schools (c) family (d) churches

28.) The arm of government that is responsible for making law is known as The ____
(a) executive (b) judiciary (c) legislature (d) lawyer

29.) _____ was the Senate President of Federal Republic of Nigeria as at April 12 2017
(a) Bukola Saraki (c) Babangida Aliu (c) Rotimi Amaechi (d) Osibanjo Yemi

30.) The first political party on Nigeria was ___ (a) APC (b) UPN (c) NCNC (d) AG

Part B: Theory
1.) Write out four National symbols of the Federal Republic of Nigeria

2.) Write out four factors that affect growth and development

3.) Write out four synthetic drugs

4.) What is communication
b.) Write out two media of communication

5.) What is transportation
b.) Write out two means of transportation


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: AGRICULTURAL SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objective
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) _______ is the process of felling trees without planting another one
(a) afforestation (b) deforestation (c) mulching (d) degeneration

2.) Agriculture is best defined as the production of ______ for man's use
(a) crop (b) fish (c) animal (d) crops and animals

3.) Aquate animals include the following except _____ (a) shark (b) fish (c) crab (d) chameleon

4.) ______ is the process of preventing food from being spoiled
(a) distribution (b) preservation (c) importation (d) exportation

5.) Scientists that study climate and weather conditions are called ____
(a) meteorologist (b) geographers (c) human wares (d) engineers

6.) The raw materials that are used in textile industry is _____
(a) yam (b) cocoa (c) cotton (d) oak

7.) Planting more than one crops on a piece of land and at the same time is called ____
(a) mixed cropping (b) monocropping (c) bush fallowing (d) inter planting

8.) The organ of the plant that manufactures food is the ____ (a) root (b) leaf (c) flower (d) seed

9.) Wooden farm structures are usually attacked by ____
(a) bee (b) termites (c) moths (d) cockroach

10.) All the following belong to poultry except ____ (a) piegrons (b) geese (c) pea cock (d) tilapia

11.) _____ is the branch of agriculture that deals with planting of trees
(a) fishery (b) forestry (c) sowing (d) planting

12.) Agriculture provides ____ for industries (a) raw materials (b) life (c) blood (d) capital

13.) ______ is the raw material that is used to produce beverages like bournvita or milo
(a) kola (b) cocoa (c) cashew (d) pawpaw

14.) ______ is added to the soil to improve its fertility (a) manure (b) clay (c) lizard (d) acid

15.) _____ is the uppermost part of the soil that support plants growth
(a) air (b) water (c) fire (d) soil

16.) ______ is used by farmers to transfer young plants from nursery to permanent site
(a) hand trowel (b) hand gloves (c) hand fork (d) handmade

17.) Agriculture was started by the____ (a) early men (b) bush men (c) foreign men (d) Londoners



18.) The branch of agriculture that deals with the education and orientation of farmers is known as agricultural ____ (a) radio (b) economic (c) extension (d) budget

19.) A farmer who provides foods mainly for his family is said to be practicing ____ agriculture (a) commercial (b) industrial (c) subsistence (d) local

20.) The early men were mostly wanderers that lived in ____
(a) hotels (b) garage (c) caves (d) mountains

21.) Goats, Cows and pigs are examples of ____ animals (a) domestic (b) wild (c) nice (d) wicked

22.) Lions, wolves and zebras are examples of _____ animals
(a) wild (b) domestic (c) deadly (d) nice

23.) The process whereby green plants manufacture their own food in the presence of sunlight is known as ____ (a) photosynthesis (b) vitamins (c) budgeting (d) resources

24.) The flat green organ in plant is called ____ (a) leaf (b) pestsl (c) budding (d) root

25.) The leaf is always attached to the stem by the ____ (a) stomata (b) stalk (c) apex (d) blade

26.) The major importance features of agriculture are provision of food, clothing and ____
(a) blood (b) weapon (c) shelter (d) peace

27.) Young fish reared in the ponds are called ____
(a) pond fish (b) fingerlings (c) tad pole (d) whale

28.) The use of complex or improved agricultural tools such as tractor, combined harvester in farming is known as ____ farming (a) domesticated (b) computerized (c) mechanized (d) rural

29.) A scientist that studies the behaviours and lives of animals is called a ____
(a) zoo (b) zoologist (c) expert (d) technician

30.) The part of plant that is fixed deep down in the soil is the ____
(a) root (b) shoot (c) leaf (d) leg

Part B: Theory
1.) Mention four farm records
2.) Mention four factors that are necessary for seed germination
3.) Mention four post planting operations
4.) Mention four people that are involved in agricultural science
5.) Fill the gaps
Raw materials Finished Goods / Product
a.) Cotton
b.) Timber
c.) Cocoa
d.) Oil Palm


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: BASIC SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) Which of the following is a synthetic drug ____
(a) Palm wine (b) Paracetamol (c) Kolanut (d) Bitter leaf

2.) The amount of water vapour in the atmosphere is called _____
(a) humidity (b) sunshine (c) temperature (d) cloud

3.) Solid can be prepared for planting by making all these except ____
(a) heaps (b) drainages (c) beds (d) ridges

4.) Solar system comprises the sun and ____ (a) clouds (b) planets (c) atmosphere (d) stars

5.) One of these is not the advantages of recycling waste
(a) it provides employment (b) it keeps the environment clean
(c) it serves as a means of generating revenue (d) It is a source of water supply

6.) Day and night are caused by the movement of the earth that is known as _____
(a) random (b) revolutional (c) rotational (d) rectangular

7.) The following are ways of controlling erosion except ___
(a) making garden beds (b) planting of cover crops (c) crop rotation (d) bush burning

8.) When caustic soda is mixed with oil, _____ is provided (a) soap (b) salt (c) sugar (d) rubber

9.) The transfer of pollen grains from the another to the stigma of a flower is known as ____
(a) pollination (b) fertilization (c) pollution (d) conduction

10.) The skull protects the _____ (a) heart (b) testicles (c) brain (d) lungs

11.) The bones of the chest are called ____ (a) femur (b) tibia (c) ribs (d) vertebrates

12.) The longest bone of the body is called__ (a) femur (b) cartilage (c) membrane (d) colar bone

13.) A muscular organ that pumps blood round the body is known as ____
(a) ventricle (b) cardiac (c) heart (d) humerus

14.) Which of these protects the human lungs and heart ____
(a) skull (b) rib cage (c) vertebrae (d) organ

15.) Which of these is not a cereal? _____ (a) Yam (b) rice (c) maize (d) millet

16.) Which of these is not refined from crude oil? ____
(a) Petrol (b) iron (c) kerosene (d) Vaseline

17.) Which is the last stop of the urinary track? _____ (a) ureter (b) urethra (c) kidney (d) liver

18.) Agency in charge of waste collection and disposal is _____
(a) LASSRA (b) LASSA (c) LAWMA (d) LASTMA

19.) During respiration, the exchange of gas takes place in the ____
(a) lung (b) liver (c) nose (d) mouth

20.) One of these is not a water project ____ (a) Dams (b) ports (c) river basin (d) rainfall

21.) How many chambers does the heart have ____ (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

22.) Which side of the heart is stronger with more muscle ____
(a) left side (b) right side (c) plasma (d) platelets

23.) Muscles are attached to the bones by means of _____
(a) tendon (b) cartilage (c) vessels (d) patella

24.) _______ provide support for our bodies and help form our shape
(a) Bones (b) blood (c) muscles (d) power

25.) These are properties of air except _____
(a) Air has weight (b) Air occupies space (c) Air has pressure (d) Air is liquid

26.) Which of the following is not a sexually transmitted disease? ____
(a) Gonorrhea (b) syphilis (c) Herpes (d) Malaria

27.) The following are the reasons for keeping pets are home except ____
(a) for protection (b) for giving signals (c) to produce good sounds (d) to fight the owners

28.) Unripe fruits usually appear in ____ colour (a) blue (b) yellow (c) brown (d) green

29.) Melting of ice-block and candle wax, evaporation of water are _____ change
(a) temporary (b) permanent (c) pubertal (d) developmental

30.) Iron filling can be separated from sand through the use of ___
(a) magnet (b) funnel (c) filteration (d) evaporation

Part B: Theory
1.) What is magnet
b.) Write out four magnetic objects
2.) What is friction
b.) Define gravity
3.) What is air
b.) Write out the properties of air
4.) Explain "MR NIGER D"
5.) Write out five naturally occurring drugs  
ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) The physical part of computer that can be seen and touched is called ______
(a) data (b) software (c) hardware (d) handphone

2.) The brain or engine of a computer is called ____
(a) mouse (b) pot (c) keyboard (d) system unit

3.) A device that is used to type messages on the computer is called ____
(a) mouse (b) keyboard (c) monitor (d) UPS

4.) Mostly a monitor has a power cable and a _____ cable
(a) monitor (b) signal (c) charge (d) data

5.) One of these is an example of non electric device _____
(a) radio (b) book (c) television (d) fan

6.) What does a monitor look like? ___ (a) CD (b) television (c) Video (d) keyboard

7.) Internet means ______
(a) device input (b) information network (c) international network (d) international flight

8.) The eagle on the National coat of Arm signifies ____
(a) strength (b) dignity (c) rivers (d) fertile soil

9.) The two horses on the National Coat of Arm stand for ____
(a) strength (b) dignity (c) rivers (d) fertile soil

10.) The Y shape on the national coat of Arm stands for major ____ in Nigeria
(a) strength (b) dignty (c) rivers (d) fertile soil

11.) A first class Oba in Yoruba land wears a ____ (a) buba (b) crown (c) bead (d) shoe

12.) Blue and yellow when mixed together in equal quantity will give us colour ____
(a) white (b) red (c) green (d) black

13.) Which of the following bones protects the human heart and lungs ____
(a) skull (b) rib cage (c) humerus (d) column vertebrae

14.) Juice can be extracted from ____ (a) egg (b) beans (c) fruits (d) cotton

15.) A carpenter makes ____ objects (a) golden (b) metallic (c) wooden (d) iron

16.) This device is used by a carpenter to drive in nails into wood and it is called a ____
(a) hammer (b) saw (c) smooth (d) clamp






17.) A _____ is used by a carpenter to cut wood into various pieces
(a) smooth (b) clamp (c) saw (d) hammer

18.) A _____ makes and repairs shoes (a) journalist (b) cobbler (c) goldsmith (d) caretaker

19.) A ______ is used by both a bricklayer and a farmer
(a) head towel (b) scissors (c) plum (d) keyboard

20.) One of the following is suitable for serving drinks at home ____
(a) trolley (b) tray (c) sieve (d) basket

21.) The process of washing, ironing and making clothes suitable for use is known as ____
(a) washing (b) washer man (c) laundry (d) starch

22.) The process of food preparation with dry heat that is generated by charcoal is known as ____ (a) boiling (b) roasting (c) frying (d) steaming

23.) The method of food preparation that involves the use of water with heat is known as ____
(a) boiling (b) frying (c) smoking (d) baking

24.) The first medical treatment given to an injured person before the arrival of a doctor is called ____ aid treatment (a) lost (b) first (c) school (d) care

25.) The aircrafts is to a pilot as the ship is to a ____ (a) captain (b) cyclist (c) driver (d) pilot

26.) The sense organ of touch is ____ (a) ear (b) eye (c) nose (d) skin

27.) The part of the building that provides access to in and out of a building is called ____
(a) ceiling (b) door (c) lintel (d) roof

28.) _____ is a good conductor of electricity (a) copper (b) papper (c) elastic (d) rubber

29.) "Akara" is a snake that is prepared by _____ (a) baking (b) frying (c) boiling

30.) A device that is used by a doctor heart beat or breathing is ____
(a) foreceps (b) stethoscope (c) thermometer (d) compass

Part B: Theory
1.) Mention four carpeting tools
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

2.) Mention four vocation and the people in that vocation
Vocation People in the vocation
(a) _______________________________ ______________________________________
(b) _______________________________ ______________________________________
(c) _______________________________ ______________________________________
(d) _______________________________ ______________________________________


3.) Mention four computer hardwares
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

4.) Write out the following professional body abbreviations in full
(a) ICAN ___________________________________________________________________
(b) COREN _________________________________________________________________
(c) CIBN ___________________________________________________________________
(d) CIMN ___________________________________________________________________

5.) List four indoor sports
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: HOME ECONOMICS
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick the right answer from the given alternatives
1.) Food is what we eat or drink in order to ____ (a) die (b) live (c) sleep (d) play

2.) The most hygiene type of toilet in a flat is ____ toilet
(a) pit (b) bucket (c) soak away (d) water closet

3.) Textile fibres are classified into natural and ____
(a) man-made (b) scientific (c) artificial (d) vegetable

4.) The plan for the future income and expenditure is known as ____
(a) resources (b) income (c) budget (d) assets

5.) Income that is usually earned at the end of the month by skilled labour is known as ____
(a) wages (b) salary (c) dividend (d) resources

6.) We can spend our money wisely by buying _____ (a) TV (b) radio (c) shares (d) biscuits

7.) Bulk purchases and avoiding daily market are ways of avoiding ___ spending
(a) wasteful (b) resourceful (c) wise (d) good

8.) ____ is a daily pay (a) salary (b) wage (c) interest (d) dividend

9.) A meal that contains all classes of food in the right proportion is known as ____ diet
(a) ration (b) orderly (c) balanced (d) wasteful

10.) Table mat and shopping bag are examples of ____ made crafts
(a) home (b) industrial (c) school (d) nursery

11.) ____ is what is accrued to the family from investment savings or job
(a) loan (b) debt (c) income (d) capital

12.) Saving leads to _____ investment (b) bankruptcy (c) debt (d) assets

13.) Income from landed property is called ___ (a) capital (b) liability (c) debtor (d) rent

14.) Shares and debentures are advanced forms of ____
(a) investment (b) spending (c) liabilities (d) debtors

15.) Every eligible citizen in Nigeria is expected to pay ____ to the government
(a) salary (b) bribe (c) tax (d) homage

16.) The process of allotting money wisely on individual items is called ____
(a) budgeting (b) controlling (c) planning (d) marketing

17.) One of the modern mouth cleaning material is the ___
(a) charcoal (b) ashes (c) mouth wash (d) candle

18.) The mouth is made up of the lips, the teeth and the ___ (a) nose (b) ear (c) tongue (d) eyes


19.) The types of clothes that we put on will help people to identify our ___
(a) crime (b) level (c) culture (d) blood

20.) ______ is the sense organ of touch (a) nose (b) teeth (c) skin (d) eye

21.) ____ is the sense organ of sight (a) nose (b) skin (c) eye (d) mouth

22.) ____ is the smallest unit of life. (a) cell (b) tissue (c) organ (d) organism

23.) All these are energy giving foods except ____ (a) bread (b) yam (c) cassava (d) carrot

24.) The external structure of insect that function as bone is called ____
(a) endoskeleton (b) skeleton (c) exoskeleton (d) calvity

25.) The process of keeping food cold in storage is called ___
(a) processing (b) cooling (c) fan (d) refrigeration

26.) We wear shoes to protect our ___ (a) body (b) skull (c) skin (d) foot

27.) Stagnant water in broken pot is a good breeding place for ____
(a) rats (b) cats (c) snakes (d) mosquitoes

28.) A lady holding a party to entertain her friends is called the _____
(a) guest (b) host (c) invitee (d) honour

29.) Clothes should be washed before they become too ____ (a) expensive (b) dirty (c) dry (d) wet

30.) Whenever the skin is opened, torn or punctured by sharp object, the result is ___
(a) bruise (b) burn (c) cut (d) fracture

Part B: Theory
1.) Mention four sources of family income
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
2.) Mention two benefits of breast feeding
(a) ________________________________ (b) ________________________________

3.) What is balanced diet? _________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Define (i) Dinner
(ii) Breakfast
4.) Mention four local dishes
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
5.) Write out four classes of food
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________ 
ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Answer all the questions
1.) Saul was travelling to imprison believers (a) Damascus (b) Rome (c) Israel (d) Ghana

2.) Saul was blind for ______ days (a) four (b) three (c) nine (d) eight

3.) God told ________ to pray for Saul so that he might regain his sight
(a) Jacob (b) Ananias (c) Abraham (d) Michael

4.) ______ asked Saul why he was persecuting Him (a) James (b) John (c) Jesus (d) Jude

5.) God can transform a person's life when he or she believed in God
(a) True (b) False (c) undecided (d) impossible

6.) _____ was the original name of Paul before his conversion
(a) Maul (b) Saul (c) Peter (d) James

7.) After the great flood, God made a new beginning with the family of ___
(a) Abraham (b) Adam and Eve (c) Moses (d) Noah

8.) The original stories of the bible existed in the form of ____
(a) archaeological findings (b) oral traditions (c) internet (d) scrolls

9.) "Be fruitful and multiply" means God's given power to ____
(a) live (b) buy fruits (c) procreate (d) sing

10.) Jesus' meeting with the adulterous woman teaches us to ____ all sinners
(a) condemn (b) hate (c) blame (d) love and help

11.) Saul arrested Christians and put them in ____ (a) prison (b) school (c) church (d) station

12.) Saul belonged to a religious group who felt that they were ____ than others
(a) smarter (b) richer (c) holier (d) worse

13.) The home town of Paul was ____ (a) Tarsus (b) Antioch (c) Macedonia (d) Lystra

14.) Christian religion teaches man how best to maintain his ____with God
(a) aggression (b) relationship (c) annoyance (d) hatred

15.) The resultant effect of the sin of our first parents with regards to man's relationship with God is ___ (a) death (b) disobedience (c) nakedness (d) selfishness

16.) Scientific inventions and explorations by man show that man shares in God's ____
(a) supremacy (b) sovereignty (c) creativity (d) almightiness

17.) "Christ is the head of my family, the unseen guest at every meal, the silent listener to every conversation" This statement manifests God's ___
(a) immortality (b) invisibility (c) omnipotence (d) omnipresence


18.) Which of the following is not a base for the following relationship between man and God ____ (a) forgiveness (b) ingratitude (c) kindness (d) love

19.) ____ created heaven and earth (a) God (b) man (c) devil (d) technology

20.) The first woman to be created was ____ (a) Hannah (b) Eve (c) Sarah (d) Ruth

21.) God created ____ on the fourth day
(a) moon and sun (b) sea and dry land (c) man (d) animals

22.) God ____ on the seventh day (a) worked (b) rested (c) prayed (d) played

23.) In the beginning God created ____
(a) man and woman (b) ocean and sea (c) sand and water (d) heaven and earth

24.) The three boys were thrown into the ____ of fire when they refused to worship a graven image (a) furnace (b) finance (c) fish (d) force

25.) _____ was a prophetess and a judge in Israel (a) Deborah (b) Mary (c) Lydia (d) Elizabeth

26.) The Holy Spirit rested on the disciples like ______ of fire
(a) teeth (b) mouth (c) touch (d) tongue

27.) Abraham laughed when God told him that his wife Sarah would give birth to a son because____ (a) he did not believe Sarah (b) there was no hope (c) God does not keep his promise (d) the joke was funny

28.) _____ means restoring broken relationship
(a) reconciliation (b) restitution (c) restoration (d) revival

29.) _____ means doing good to others (a) kindness (b) respect (c) obedience (d) honesty

30.) Every _____ is sin (a) gifts (b) disobedience (c) desire (d) pride

Part B: Theory
1.) Narrate the events that surrounded Paul's life, parentage education and anti-Christian activities
2.) Mention two importance of Paul's conversion
3.) What is goal setting
b.) List three steps to take to achieve your goals
4.) Define temptation
b.) Mention four ways by which one may be tempted
5.) What is decision-making
b.) List four examples of decision that we can make


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: CIVIC EDUCATION
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) The Nigeria National anthem has ____ stanzas (a) two (b) four (c) six (d) three

2.) The Presidential flag bearer for Action Congress (AC) in the 2007 general election is ____
(a) Asiwaju Bola Ahmed Tinubu (b) Atiku Abubakar
(c) Goodluck Jonathan (d) Abdulsalam Abubakar

3.) Which of the following tradesmen will mend my shoe _____
(a) draper (b) upholster (c) cobbler (d) sculptor

4.) The first military head of state in Nigeria was ____ (a) General Murtala Muhammed
(b) General Aguyi Ironsi (c) General Yakubu Gowon (d) General Olusegun Obasanjo

5.) Oyo state is known as pacesetter, Ogun as gateway while Lagos is known as ____
(a) centre of spring (b) centre of excellence (c) centre of aquatic (d) centre of greatness

6.) Citizenship education is the major objective of teaching ____
(a) Economics (b) Geography (c) Government (d) Social studies

7.) Which of the following is the largest commercial centre in Northern Nigeria
(a) Abuja (b) Bauchi (c) Gombe (d) Kano

8.) Which of the following men never ruled Nigeria
(a) Sheihu Shagari (b) Earnest Shonekan (c) M.K.O Abiola (d) Ibrahim Babangida

9.) The title of a traditional ruler in Igbo land is the ____ (a) Attah (b) Emir (c) Oba (d) Obi

10.) Livestock farming is associated with the production of ____
(a) animals (b) animal feeds (c) cash crops (d) tubers

11.) The tier of government that operates at the grass root is known as the ____ government
(a) community (b) emirate (c) local (d) village

12.) The degree of hotness or coldness of a place is called ____
(a) atmosphere (b) cloud (c) temperature (d) weather

13.) Another name for moving air is ____ (a) current (b) humidity (c) wind (d) radiation

14.) The following are means of transportation except ____
(a) asses (b) bicycles (c) cars (d) telephone

15.) Then agency that prevents crime, arrest offenders and protects live and property of citizens is the ____ (a) Army (b) civil defence corps (c) police (d) prison

16.) The first ceremonial president of Nigeria was ____ (a) Alhaji Abubakar Tafawa Balewa
(b) Alhaji Shehu Shagari (c) Dr. Nnamdi Azikwe (d) Chief Olusegun Obasanjo

17.) The "Igede" people are from _____ state of Nigeria
(a) Benue (b) Nassarawa (c) Niger (d) Plateau

18.) Which of the following states in Nigeria does not derive its name from any geographical feature ____ (a) Plateau (b) Delta (c) rivers (d) Kwara

19.) Which of the following towns in Nigeria was known for groundnut pyramid? ____
(a) Gusau (b) Kano (c) Ogun (d) Zaria

20.) The most important reason for marriage is ____ (a) child bearing
(b) fulfillment of all righteousness (c) love and companionship (d) obeying parents

21.) Performing our duties brings out ____ (a) progress (b) civil war (c) conflict (d) hatred

22.) Which of the following is not a good value? ____
(a) cheating (b) discipline (c) patriotism (d) obedience

23.) One of these will not promote good value system in the society ____
(a) favourtism (b) integrity(c) trust (d) honest

24.) When the national flag is flown at half mast, it is a sign of national ____
(a) pride (b) education (c) consciousness (d) mourning

25.) The only naira note that has no portrait of a national hero on it is the ____ note
(a) N50 (b) N100 (c) 20 (d) 200

26.) The most essential condition for becoming a citizen of a country is by ____
(a) age (b) birth (c) sex (d) wealth

27.) Nigeria as a country operates a ___ constitution
(a) political (b) religious (c) federal (d) confederal

28.) The idea of democracy as a system of government started in the ancient ____
(a) China (b) Greece (c) Rome (d) England

29.) A Nigerian is qualify to vote at the age of ____ (a) 18 (b) 21 (c) 16 (d) 40

30.) The organ of government that is responsible for making laws is the ____
(a) legislative (b) judiciary (c) executive (d) judge

Part B: Theory
1.) Write out the slogans for each of the following states
State Slogan
(a) Lagos
(b) Ogun
(c) Delta
(d) Kaduna


2.) Write out each of the following in full
(a) IMF _____________________________________________________________________
(b) ICAN ___________________________________________________________________
(c) NNPC ___________________________________________________________________
(d) CBN ____________________________________________________________________

3.) What is importation ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention two items that are imported into Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________

4.) What is family _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Write out two differences between nuclear family and extended family
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What are national awards ______________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Write out any four national awards
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________




ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: CREATIVE ART
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) ____________ is the job of using camera to take pictures
(a) ceramic (b) photography (c) product (d) model

2.) A picture is a product of ____ (a) photography (b) modeling (c) wood (d) metal

3.) _______ is a universal language (a) Music (b) vocation (c) blood (d) art

4.) ______ is the branch of art that deals with what can be seen
(a) visual art (b) geography (c) ceramic (d) buds

5.) Which of the following is a 2-dimensional art work
(a) bust (b) collage (c) flower wise (d) statue

6.) A place where art works are produced is called ____
(a) gallery (b) museum (c) room (d) studio

7.) Papier-mache is made up of torn-up paper mixed with ____
(a) blood (b) gum (c) starch (d) water

8.) Another name for pen lettering art is _____
(a) typography (b) calligraphy (c) orongraphy (d) scrigraphy

9.) A piece of design which carries information or an advert is known as ____
(a) block (b) model (c) poster (d) repeat

10.) Which of the following is the most essential characteristics of lettering
(a) legibility (b) lower case (c) phrasing (d) serif

11.) Scribbling is a technique of ____ (a) carving (b) drawing (c) painting (d) sculpting

12.) The distance between two points is called ___ (a) line (b) proportion (c) shape (d) space

13.) A painting or other picture of a person especially the head and shoulder is known as ____
(a) bust (b) portrait (c) torso (d) elevation

14.) A caricature drawing with a humorous or satirical intention is called ____
(a) cartoon (b) collage (c) mobiles (d) puppet

15.) Beads making, basketry, leather work and pottery are associated with ____
(a) ceramics (b) craft (c) graphics (d) textiles

16.) Fabric decoration in which small pieces of cloths are sewn on another large piece is called ____ (a) batik (b) embroidery (c) culture (d) ceramics






17.) Which of the following is associated with spindle
(a) carving (b) casting (c) moulding (d) weaving

18.) Design is done on calabash by ____ (a) carving (b) firing (c) printing (d) soaking

19.) A process of changing animal skin to leather is called ____
(a) calligraphy (b) engraving (c) hide and skin (d) tanning

20.) In which of the following ancient civilization is life and death very significant in Art ___
(a) Ashanti (b) Egypt (c) Greece (d) Roman

21.) How many colours make up the primary category (a) five (b) four (c) six (d) three

22.) A pictorial composition of plants and fruits is referred to as ____ drawing
(a) abstracts (b) imaginative (c) nature (d) life

23.) The drawing of stones, valley or rocks is ____ drawing
(a) life (b) still life (c) non life (d) up life

24.) Which of the following materials is needed for painting
(a) brush (b) mallet (c) wood (d) broom

25.) The secondary colours are obtained when two ___ colours are mixed in equal proportion
(a) nursery (b) primary (c) KG (d) university

26.) ____ colours can be observed on a rainbow (a) six (b) seven (c) four (d) nine

27.) Painting is a _____ dimensional work (a) two (b) three (c) four (d) five

28.) When representing vegetation during raining season, it is better to use ____ colour
(a) blue (b) green (c) orange (d) violet

29.) _____ are is characterized with triangular shape eyes (a) Nok (b) Ife (c) Benin (d) Ijebu

30.) White and black are regarded as ____ colour (a) cool (b) dull (c) neutral (d) shade

Part B:
1.) What is Art
2.) Write out three branches of Art
3.) Write out four drawing materials
4.) What are primary colours
b.) Write three examples of primary colours
5.) Draw and paint a palm tree


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Study the following samples and answer the questions that follow


1.) (a) 10 (b) 7 (c) 40 (d) 11
2.) (a) 6 (b) 8 (c) 10 (d) 11
3.) (a) 169 (b) 131 (c) 300 (d) 111
4.) (a) 625 (b) 5 (c) 50 (d) 250
5.) (a) 1/16 (b) ¼ (c) ½ (d) 4/1


Part B:




6.) (7.) (8.)


(a) 12 (b) 9 (c) 7 (d) 5 (a) 5 (b) 6 (c) 7 (d) 8 (a) 10 (b) 60 (c) 100 (d) 24


9.) (10.)


(a) 20 (b) 30 (c) 42 (d) 44 (a) 1 (b) 0 (c) 6 (d) 4


Part C:




11.) (12.) (13.)


(a) 24 (b) 120 (c) 30 (d) 25 (a) 27 (b) 30 (c) 35 (d) 40 (a) 520 (b) 480 (c) 560 (d) 280

14.) (15.)


(a) 25 (b) 15 (c0 120 (d) 21 (a) 490 (b) 470 (c) 480 (d) 500


Part D:



16.) (17.) (18.)


(a) 4 (b) 20 (c) 60 (d) 64 (a) 1000 (b) 100 (c) 10 (d) 1 (a) 1/6 (b) 1/7 (c) 1/8 (d) 1/10


19.) (20.)


(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1 (a) 27000 (b) 2700 (c) 270 (d) 270000


Part E:
X x = 6 + 12 + 8 = 26
Y y = 5 + 7 + 14 = 26
Z z = 15 + 7 + 4 = 26

21.) (22.)
B = ________ C = _________

(a) 10 (b) 8 (c) 6 (d) 5 (a) 15 (b) 25 (c) 38 (d) 45

23.) (24.)
A = ________ D = __________

(a) 45 (b) 35 (c) 25 (d) 15 (a) 1 (b) 2 (c) 10 (d) 4

25.)
K = ________
(a) 15 (b) 10 (c) 7 (d) 2

Part F:



26.) (27.) (28.)



(a) 10 (b) 8 (c) 4 (d) 2 (a) ¼ (b) 1/16 (c) ½ (d) 2/2 (a) 81 (b) 64 (c) 34 (d) 8

29.) (30.)


(a) 39 (b) 9 (c) 81 (d) 3 (a) 0.9 (b) 0.1 (c) 0.01 (d) 0.19



Looped Slider

Social

Featured post

Artikel Terbaru

About me

728x90 AdSpace

Carousel

Manual Slider

Sponsor

BoxSlider

Followers

Popular Tags

Slider

Music

Facebook

Ads

Random Posts

About

Popular

Add Your Gadget Here

Entertainment

Latest News

Blog Archive

Search This Blog

Tags 4

Tags 3

Popular Posts

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017 CLASS: PRIMARY 6 S

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Read the passage below and answer the questions that follow

One day, Owina was called by his father to get ready to travel with him to Lagos the following day.
The boy was very happy because he had never visited Lagos before; moreover, he was going to travel by air for the first time.
The other children became jealous when they heard the news. They had all gone to Lagos with their father at different times in the past, but did not travel by air. So they cried and appealed to their father to taken them along. Their father's stern look was enough to send them out of the sitting room. They went back to the playground behind the house where they had been playing. Ogegere was going to attend a meeting in Lagos.
He decided to take Owina this time because the other children always laughed at him for having not been to Lagos. This often made the boy cry.
Owina's preparation was little. He needed a few things as he was going to be away only for three days. His mother got a few clothes and a pair of shoes. These were carefully put in a leather bay which she had bought for Owina.

Questions:
1.) Why was Owina happy to go to Lagos ____ (a) He had not been there before (b) He wanted to go and stay there (c) He was going to see his teacher (d) He was born in Lagos

2.) The other children were jealous because _____
(a) Owina was their enemy (b) They had not been to Lagos before
(c) Owina was going by aeroplane (d) They wanted to go and see their mother.

3.) How did father send the children out of the sitting room
(a) He flogged the children and they ran out (b) He asked Owina to push them out
(c) He gave them a stern look (d) He closed the door against them

4.) What were the children doing before they learnt that Owina was to travel to Lagos
(a) They were eating (b) They were playing behind the house
(c) they were cleaning the house (d) They were helping their mother

5.) What was Owina's father going to do in Lagos
(a) He was going to attend meeting (b) He was going to find a school for Owina
(c) He was going to see his father (d) He was going on holiday

Part B: Choose from the list of words or group of words lettered A to D given below the one that most suitably fills the gap in the sentence

6.) The boy, with several others ___ to church every Sunday (a) Went (b) had gone (c) go (d) goes
7.) My father always travels to Kaduna _____ train (a) on (b) with (c) by (d) in
8.) Kemi is _____ at mathematics than Deji (a) better (b) good (c) more better (d) best

9.) The green bottle _____ by Musa (a) was broken (b) was breaking (c) is breaking (d) is broke
10.) The oranges would have to be shared _____ the twins (a) at (b) between (c) among (d) in

11.) Last week, there ______ a handball match in Benin
(a) had been (b) was (c) is going to be (d) could be

12.) Do not fail to inform me _____ the head teacher arrives
(a) as soon (b) sooner than (c) as soon as (d) soon

13.) You should know ______ he is much older than you (a) when (b) how (c) that (d) then

14.) Most young boys prefer playing football _____ reading books
(a) to (b) instead (c) in (d) from

15.) The rice-merchant decided to make the journey ____ taxi (a) with (b) on (c) by (d) into

Part C:
Singular Plural
16.) Sheep
17.) Deer
18.) Stadium
19.) Ox
20.) Child

Part D: Comparison of Adjective
Positive Comparative Superlative
21.) Little
22.) White
23.) Beautiful
24.) Many
25.) Round

Part E:
Direct Speech Indirect Speech
26.) Simbi said "I have two pencils"
27.) Ade said "It is difficult"
28.) John said "I can solve these mental sums
29.) The teacher shouted "go out"
30.) The preacher said "My wife is a woman




Theory
Change the following positive sentences into negative
1.) They can complete their projects by Friday
___________________________________________________________________________

2.) My friend is coming to the party
___________________________________________________________________________

3.) They can play the guitar very well
___________________________________________________________________________

4.) The floor has been mopped
___________________________________________________________________________

5.) You have to prepare your own lunch
___________________________________________________________________________

Composition
My Best Friend


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: MATHEMATICS
NAME:……………………………………………………………………………………

Attempt all the questions
1.) Write 20110011 in words ______________________________________________________

2.) Express One Hundred and Sixty Two Million, One Hundred Thousand and Eleven in figures________________________________

3.) Express 1346 in Roman figures _________________________

4.) Write MCMLXXXIV in Hindu Arabic numerals ____________________

5.) Take away 29843 from 656500 _______________________

6.) Multiply 2160 by 189 ________________

7.) Divide 2400 by 60 __________________

8.) Madam Bisi uses 3 metres of cloth to make a lady's dress. She already has 7metres of cloth. How many more must she buy to make 7 dresses? __________________

9.) A primary school has 16 classrooms. Each classroom has 25pupils. How many pupils are in the school altogether. _______________________

10.) A woman bought 1155 Oranges in one market and 781 from another market. Later she discovered that 158 were bad. How many oranges were good? ________________

11.) Write out all factors of 56 ______________________

12.) What are prime numbers ____________________________________________________

13.) What are multiples of numbers _______________________________________________

14.) Write out any five multiples of four that are less than forty. _________________________

15.) Express the prime factors of 36 in index form ___________________________

16.) Calculate the HCF of 12, 18 and 24 ________

17.) Calculate the L.C.M. of 8, 9 and 15 ______________

18.) Change 17/8 to a mixed number ______________

19.) Given that B/4 = 42/4. What is the value of B? ________________

20.) Reduce 225/300 to its lowest term ________________

21.) Order these fractions in ascending order 4/5 2/3 ¼ ¾ _______________

22.) Convert 32/3 to an improper fraction ________________


23.) Simplify 9/10 – 1/3 = ____________

24.) Solve 11/12 – 3/5 = _____________

25.) Oyindamola had 15¼ metres of ribbon. She used 82/8 metres. How much of the ribbon is left?

26.) What is 3/10 of 2½ metres in centimeters

27.) A boy spent ½ of his pocket money on food, 1/3 on comic magazine and he had N3.00 left. How much was his pocket money? ____________

28.) If 7/8 of Bolu's salary is N5600:00. How much is his salary? __________

29.) What is the place value of 8 in 3947.819? _____________

30.) Order in descending order 63.1, 6.31, 0.631, 63.0 __________

Part B: Show all workings where necessary
1.) Express 3 days as a decimal of one week to two decimal place
b.) What decimal of 10kobo is 3kobo?

2.) Increase 80 by 10%
b.) Decrease 90 by 40%

3.) Change 1/20% to a decimal figure
b.) Change 1/12 to a percentage figure

4.) In a school, 60% of them are girls. If there are 360 boys, how many pupils are in the school
b.) Out of Emmanuel's monthly salary of N7000:00, He spends 40% to feed his family, 15% on transportation, 30% on house rent, 5% on other things that we cannot mention here and he saves the rest. How much does he saves monthly

5.) By selling his new shirt for N690.00, Obaloluwa made a profit of 15%. Calculate the cost price of the shirt
b.) Tomisin bought a clock for N800:00 and later sold it at a loss of 21/2 %. Find the price at which she sold the clock.



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: VERBAL REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
In each of the following items you are given two pairs of words then a fifth word. Look carefully at the two pairs and notice how the two words in each pair are related. Then look at the fifth word and choose from the words labeled A to D the one which is related to the fifth word in the same way as the words of the first two pairs are related

Example: Lump slump, tab stabs late _____ (a) lasts (b) state (c) slates (d) slate Ans = C
1.) Grates grade, mate made, fate __________ (a) fade (b) fate (c) feed (d) fats
2.) Throw row, fright eight, grate _________ (a) rat (b) rate (c) ate (d) tea
3.) Goals got, lesson let, manor _________ (a) man (b) mad (c) mat (d) mast
4.) Tale stall, male small, tile ___________ (a) stall (b) still (c) stile (d) stale
5.) Tease test, pease pest, lease __________ (a) lest (b) least (c) leave (d) ease

Part B: Write out the group words that describes what the other words are
Sample: (a) six (b) ten (c) number (d) twenty Ans = Number
6.) (a) hoe (b) hammer (c) saw (d) tool Ans = _______
7.) (a) Jacket (b) clothing (c) blouse (d) shirt Ans = _______
8.) (a) hour (b) time (c) minute (d) second Ans = _______
9.) (a) ambulance (b) bus (c) lorry (d) vehicle Ans = _______
10.) (a) person (b) boy (c) man (d) girl Ans = _______

Part C: In each of the following items, pick out the one word that does not belong to the group

Sample: (a) rat (b) lizard (c) dog (d) yam Ans = Yam is the odd one (d)
11.) (a) knife (b) spoon (c) cutlass (d) axe Ans = _______
12.) (a) orange (b) mango (c) apple (d) cassava Ans = _______
13.) (a) planting (b) weeding (c) harvesting (d) selling Ans = _______
14.) (a) pleasant (b) kind (c) nice (d) foolish Ans = _______
15.) (a) cry (b) mourn (c) weep (d) smile Ans = _______




Part D: In each of the following items a word is missing. Choose from the given alternatives the word that most suitably fills the space

Example: Food and water
Eat and _____ (a) drink (b) dinner (c) talk (d) mouth Ans = drink
16.) Eye and Light
Ear and _______ (a) song (b) sound (c) speaking (d) hearing
17.) Master and Apprentice
Teacher and ______ (a) headmaster (b) school (c) pupil (d) classroom
18.) Ship and Harbor
Train and _____ (a) rail (b) coaches (c) station (d) passengers
19.) Happy and Success
Sad and _____ (a) punishment (b) failure (c) death (d) poor
20.) Beginning and End
Sunday and ______ (a) rest (b) Monday (c) Saturday (d) December

Part E: Study the following codes and consider the questions on them
Samples: Come is written as ocean
Water is written as awetr
Kettle is written as etttel
Met is written as emt

Rewrite the following in codes
21.) APNIT = ______________
22.) HCRUHC = _____________
23.) EBTA = ____________
24.) LAMB = ____________
25.) BOXES = _____________

Part F: Fill the gaps with the right option from the given alternatives
Barracks, Hole, Nest, House, Web

Samples: King = Palace Lion = Den
26.) Spider = ___________________
27.) Rat = _______________________
28.) Soldier = ______________________
29.) Man = _________________________
30.) Bird = ________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: SOCIAL STUDIES
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick out the best answer from the given alternatives
1.) Culture is dynamic simply mean that culture is ____
(a) changing (b) complex (c) rigid (d) static

2.) Which of the following is not example of home appliances
(a) Blender (b) Projector (c) Radio (d) Refrigerator

3.) Which of the following is not a source of water? ____
(a) Oak (b) Rainfall (c) River (d) Stream

4.) The Efik are found in one of the following states in Nigeria ___
(a) Rivers (b) Cross River (c) Ogun (d) Ondo

5.) The following are examples of tangible culture except ___
(a) belief (b) building (c) clothes (d) food

6.) Which of the following means of transportation is the oldest in Nigeria? ___
(a) Air (b) Pipeline (c) Road (d) Water

7.) The Nigerian flag was designed by Mr. ____
(a) Abiodun Ishola (b) Kehinde Akinwunmi (c) Taiwo Akinkunmi (d) Taiwo Akinsola

8.) Which of the following is not a food crops? ___ (a) cassava (b) cotton (c) maize (d) millet

9.) The fastest means of transportation is _____ (a) aeroplane (b) boat (c) car (d) horse

10.) Limestone can be found in (a) Abeokuta (b) Ewekoro (c) Ilaro (d) Jos

11.) Which of the following town does not have a seaport? ___
(a) Benin (b) Calabar (c) Lagos (d) Port Harcourt

12.) All the following are modern means of transportation except _____
(a) Aeroplane (b) Wheelbarrow (c) Car (d) Train

13.) The current system of Education in Nigeria is ____ (a) 5: 4: 4 (b) 6: 3: 4 (c) 9: 3: 4 (d) 7: 5: 4

14.) What does the green colours of the Nigerian Coat of Arms stand for? ____
(a) dignity (b) fertile soil (c) peace (d) strength

15.) The longest river in Nigeria is River ____ (a) Benue (b) Kaduna (c) Niger (d) Osun

16.) The following are characteristics of culture except ____
(a) It has historical basis (b) it has regional boundaries (c) It is dynamic (d) It is static

17.) The aspect of our culture which are in concrete forms are referred to as ____
(a) complex (b) material (c) simple (d) non-material







18.) Nigeria is divided into ___ geo-political zones
(a) four (b) six (c) thirty-six (d) seven hundred and seventy six

19.) Which among the following establishments is not in the business of maintaining national security (a) Army (b) Police (c) State Security Services (d) Nigeria Labour Congress

20.) The union between a man and a woman is called ____
(a) courtship (b) relationship (c) friendship (d) marriage

21.) ____ is the mode/manner or method of worship
(a) practice (b) religion (c) culture (d) enjoyment

22.) _____ is the sum total way of life of a group of people
(a) material (b) culture (c) historical practice (d) Dynamic

23.) _____ is a break in marriage (a) divorce (b) marriage (c) wedding (d) engagement

24.) Cereals are cultivated purposely for their ____ (a) roots (b) stems (c) tubes (d) seeds

25.) Marriage between a man and several women is known as ____
(a) adultery (b) monogamy (c) polygamy (d) advent

26.) Man uses science and technology to create the following except ____
(a) roads (b) forest (c) machines (d) factories

27.) All are agents of socialization except ____ (a) banks (b) schools (c) family (d) churches

28.) The arm of government that is responsible for making law is known as The ____
(a) executive (b) judiciary (c) legislature (d) lawyer

29.) _____ was the Senate President of Federal Republic of Nigeria as at April 12 2017
(a) Bukola Saraki (c) Babangida Aliu (c) Rotimi Amaechi (d) Osibanjo Yemi

30.) The first political party on Nigeria was ___ (a) APC (b) UPN (c) NCNC (d) AG

Part B: Theory
1.) Write out four National symbols of the Federal Republic of Nigeria

2.) Write out four factors that affect growth and development

3.) Write out four synthetic drugs

4.) What is communication
b.) Write out two media of communication

5.) What is transportation
b.) Write out two means of transportation


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: AGRICULTURAL SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objective
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) _______ is the process of felling trees without planting another one
(a) afforestation (b) deforestation (c) mulching (d) degeneration

2.) Agriculture is best defined as the production of ______ for man's use
(a) crop (b) fish (c) animal (d) crops and animals

3.) Aquate animals include the following except _____ (a) shark (b) fish (c) crab (d) chameleon

4.) ______ is the process of preventing food from being spoiled
(a) distribution (b) preservation (c) importation (d) exportation

5.) Scientists that study climate and weather conditions are called ____
(a) meteorologist (b) geographers (c) human wares (d) engineers

6.) The raw materials that are used in textile industry is _____
(a) yam (b) cocoa (c) cotton (d) oak

7.) Planting more than one crops on a piece of land and at the same time is called ____
(a) mixed cropping (b) monocropping (c) bush fallowing (d) inter planting

8.) The organ of the plant that manufactures food is the ____ (a) root (b) leaf (c) flower (d) seed

9.) Wooden farm structures are usually attacked by ____
(a) bee (b) termites (c) moths (d) cockroach

10.) All the following belong to poultry except ____ (a) piegrons (b) geese (c) pea cock (d) tilapia

11.) _____ is the branch of agriculture that deals with planting of trees
(a) fishery (b) forestry (c) sowing (d) planting

12.) Agriculture provides ____ for industries (a) raw materials (b) life (c) blood (d) capital

13.) ______ is the raw material that is used to produce beverages like bournvita or milo
(a) kola (b) cocoa (c) cashew (d) pawpaw

14.) ______ is added to the soil to improve its fertility (a) manure (b) clay (c) lizard (d) acid

15.) _____ is the uppermost part of the soil that support plants growth
(a) air (b) water (c) fire (d) soil

16.) ______ is used by farmers to transfer young plants from nursery to permanent site
(a) hand trowel (b) hand gloves (c) hand fork (d) handmade

17.) Agriculture was started by the____ (a) early men (b) bush men (c) foreign men (d) Londoners



18.) The branch of agriculture that deals with the education and orientation of farmers is known as agricultural ____ (a) radio (b) economic (c) extension (d) budget

19.) A farmer who provides foods mainly for his family is said to be practicing ____ agriculture (a) commercial (b) industrial (c) subsistence (d) local

20.) The early men were mostly wanderers that lived in ____
(a) hotels (b) garage (c) caves (d) mountains

21.) Goats, Cows and pigs are examples of ____ animals (a) domestic (b) wild (c) nice (d) wicked

22.) Lions, wolves and zebras are examples of _____ animals
(a) wild (b) domestic (c) deadly (d) nice

23.) The process whereby green plants manufacture their own food in the presence of sunlight is known as ____ (a) photosynthesis (b) vitamins (c) budgeting (d) resources

24.) The flat green organ in plant is called ____ (a) leaf (b) pestsl (c) budding (d) root

25.) The leaf is always attached to the stem by the ____ (a) stomata (b) stalk (c) apex (d) blade

26.) The major importance features of agriculture are provision of food, clothing and ____
(a) blood (b) weapon (c) shelter (d) peace

27.) Young fish reared in the ponds are called ____
(a) pond fish (b) fingerlings (c) tad pole (d) whale

28.) The use of complex or improved agricultural tools such as tractor, combined harvester in farming is known as ____ farming (a) domesticated (b) computerized (c) mechanized (d) rural

29.) A scientist that studies the behaviours and lives of animals is called a ____
(a) zoo (b) zoologist (c) expert (d) technician

30.) The part of plant that is fixed deep down in the soil is the ____
(a) root (b) shoot (c) leaf (d) leg

Part B: Theory
1.) Mention four farm records
2.) Mention four factors that are necessary for seed germination
3.) Mention four post planting operations
4.) Mention four people that are involved in agricultural science
5.) Fill the gaps
Raw materials Finished Goods / Product
a.) Cotton
b.) Timber
c.) Cocoa
d.) Oil Palm


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: BASIC SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) Which of the following is a synthetic drug ____
(a) Palm wine (b) Paracetamol (c) Kolanut (d) Bitter leaf

2.) The amount of water vapour in the atmosphere is called _____
(a) humidity (b) sunshine (c) temperature (d) cloud

3.) Solid can be prepared for planting by making all these except ____
(a) heaps (b) drainages (c) beds (d) ridges

4.) Solar system comprises the sun and ____ (a) clouds (b) planets (c) atmosphere (d) stars

5.) One of these is not the advantages of recycling waste
(a) it provides employment (b) it keeps the environment clean
(c) it serves as a means of generating revenue (d) It is a source of water supply

6.) Day and night are caused by the movement of the earth that is known as _____
(a) random (b) revolutional (c) rotational (d) rectangular

7.) The following are ways of controlling erosion except ___
(a) making garden beds (b) planting of cover crops (c) crop rotation (d) bush burning

8.) When caustic soda is mixed with oil, _____ is provided (a) soap (b) salt (c) sugar (d) rubber

9.) The transfer of pollen grains from the another to the stigma of a flower is known as ____
(a) pollination (b) fertilization (c) pollution (d) conduction

10.) The skull protects the _____ (a) heart (b) testicles (c) brain (d) lungs

11.) The bones of the chest are called ____ (a) femur (b) tibia (c) ribs (d) vertebrates

12.) The longest bone of the body is called__ (a) femur (b) cartilage (c) membrane (d) colar bone

13.) A muscular organ that pumps blood round the body is known as ____
(a) ventricle (b) cardiac (c) heart (d) humerus

14.) Which of these protects the human lungs and heart ____
(a) skull (b) rib cage (c) vertebrae (d) organ

15.) Which of these is not a cereal? _____ (a) Yam (b) rice (c) maize (d) millet

16.) Which of these is not refined from crude oil? ____
(a) Petrol (b) iron (c) kerosene (d) Vaseline

17.) Which is the last stop of the urinary track? _____ (a) ureter (b) urethra (c) kidney (d) liver

18.) Agency in charge of waste collection and disposal is _____
(a) LASSRA (b) LASSA (c) LAWMA (d) LASTMA

19.) During respiration, the exchange of gas takes place in the ____
(a) lung (b) liver (c) nose (d) mouth

20.) One of these is not a water project ____ (a) Dams (b) ports (c) river basin (d) rainfall

21.) How many chambers does the heart have ____ (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

22.) Which side of the heart is stronger with more muscle ____
(a) left side (b) right side (c) plasma (d) platelets

23.) Muscles are attached to the bones by means of _____
(a) tendon (b) cartilage (c) vessels (d) patella

24.) _______ provide support for our bodies and help form our shape
(a) Bones (b) blood (c) muscles (d) power

25.) These are properties of air except _____
(a) Air has weight (b) Air occupies space (c) Air has pressure (d) Air is liquid

26.) Which of the following is not a sexually transmitted disease? ____
(a) Gonorrhea (b) syphilis (c) Herpes (d) Malaria

27.) The following are the reasons for keeping pets are home except ____
(a) for protection (b) for giving signals (c) to produce good sounds (d) to fight the owners

28.) Unripe fruits usually appear in ____ colour (a) blue (b) yellow (c) brown (d) green

29.) Melting of ice-block and candle wax, evaporation of water are _____ change
(a) temporary (b) permanent (c) pubertal (d) developmental

30.) Iron filling can be separated from sand through the use of ___
(a) magnet (b) funnel (c) filteration (d) evaporation

Part B: Theory
1.) What is magnet
b.) Write out four magnetic objects
2.) What is friction
b.) Define gravity
3.) What is air
b.) Write out the properties of air
4.) Explain "MR NIGER D"
5.) Write out five naturally occurring drugs  
ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) The physical part of computer that can be seen and touched is called ______
(a) data (b) software (c) hardware (d) handphone

2.) The brain or engine of a computer is called ____
(a) mouse (b) pot (c) keyboard (d) system unit

3.) A device that is used to type messages on the computer is called ____
(a) mouse (b) keyboard (c) monitor (d) UPS

4.) Mostly a monitor has a power cable and a _____ cable
(a) monitor (b) signal (c) charge (d) data

5.) One of these is an example of non electric device _____
(a) radio (b) book (c) television (d) fan

6.) What does a monitor look like? ___ (a) CD (b) television (c) Video (d) keyboard

7.) Internet means ______
(a) device input (b) information network (c) international network (d) international flight

8.) The eagle on the National coat of Arm signifies ____
(a) strength (b) dignity (c) rivers (d) fertile soil

9.) The two horses on the National Coat of Arm stand for ____
(a) strength (b) dignity (c) rivers (d) fertile soil

10.) The Y shape on the national coat of Arm stands for major ____ in Nigeria
(a) strength (b) dignty (c) rivers (d) fertile soil

11.) A first class Oba in Yoruba land wears a ____ (a) buba (b) crown (c) bead (d) shoe

12.) Blue and yellow when mixed together in equal quantity will give us colour ____
(a) white (b) red (c) green (d) black

13.) Which of the following bones protects the human heart and lungs ____
(a) skull (b) rib cage (c) humerus (d) column vertebrae

14.) Juice can be extracted from ____ (a) egg (b) beans (c) fruits (d) cotton

15.) A carpenter makes ____ objects (a) golden (b) metallic (c) wooden (d) iron

16.) This device is used by a carpenter to drive in nails into wood and it is called a ____
(a) hammer (b) saw (c) smooth (d) clamp






17.) A _____ is used by a carpenter to cut wood into various pieces
(a) smooth (b) clamp (c) saw (d) hammer

18.) A _____ makes and repairs shoes (a) journalist (b) cobbler (c) goldsmith (d) caretaker

19.) A ______ is used by both a bricklayer and a farmer
(a) head towel (b) scissors (c) plum (d) keyboard

20.) One of the following is suitable for serving drinks at home ____
(a) trolley (b) tray (c) sieve (d) basket

21.) The process of washing, ironing and making clothes suitable for use is known as ____
(a) washing (b) washer man (c) laundry (d) starch

22.) The process of food preparation with dry heat that is generated by charcoal is known as ____ (a) boiling (b) roasting (c) frying (d) steaming

23.) The method of food preparation that involves the use of water with heat is known as ____
(a) boiling (b) frying (c) smoking (d) baking

24.) The first medical treatment given to an injured person before the arrival of a doctor is called ____ aid treatment (a) lost (b) first (c) school (d) care

25.) The aircrafts is to a pilot as the ship is to a ____ (a) captain (b) cyclist (c) driver (d) pilot

26.) The sense organ of touch is ____ (a) ear (b) eye (c) nose (d) skin

27.) The part of the building that provides access to in and out of a building is called ____
(a) ceiling (b) door (c) lintel (d) roof

28.) _____ is a good conductor of electricity (a) copper (b) papper (c) elastic (d) rubber

29.) "Akara" is a snake that is prepared by _____ (a) baking (b) frying (c) boiling

30.) A device that is used by a doctor heart beat or breathing is ____
(a) foreceps (b) stethoscope (c) thermometer (d) compass

Part B: Theory
1.) Mention four carpeting tools
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

2.) Mention four vocation and the people in that vocation
Vocation People in the vocation
(a) _______________________________ ______________________________________
(b) _______________________________ ______________________________________
(c) _______________________________ ______________________________________
(d) _______________________________ ______________________________________


3.) Mention four computer hardwares
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

4.) Write out the following professional body abbreviations in full
(a) ICAN ___________________________________________________________________
(b) COREN _________________________________________________________________
(c) CIBN ___________________________________________________________________
(d) CIMN ___________________________________________________________________

5.) List four indoor sports
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: HOME ECONOMICS
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick the right answer from the given alternatives
1.) Food is what we eat or drink in order to ____ (a) die (b) live (c) sleep (d) play

2.) The most hygiene type of toilet in a flat is ____ toilet
(a) pit (b) bucket (c) soak away (d) water closet

3.) Textile fibres are classified into natural and ____
(a) man-made (b) scientific (c) artificial (d) vegetable

4.) The plan for the future income and expenditure is known as ____
(a) resources (b) income (c) budget (d) assets

5.) Income that is usually earned at the end of the month by skilled labour is known as ____
(a) wages (b) salary (c) dividend (d) resources

6.) We can spend our money wisely by buying _____ (a) TV (b) radio (c) shares (d) biscuits

7.) Bulk purchases and avoiding daily market are ways of avoiding ___ spending
(a) wasteful (b) resourceful (c) wise (d) good

8.) ____ is a daily pay (a) salary (b) wage (c) interest (d) dividend

9.) A meal that contains all classes of food in the right proportion is known as ____ diet
(a) ration (b) orderly (c) balanced (d) wasteful

10.) Table mat and shopping bag are examples of ____ made crafts
(a) home (b) industrial (c) school (d) nursery

11.) ____ is what is accrued to the family from investment savings or job
(a) loan (b) debt (c) income (d) capital

12.) Saving leads to _____ investment (b) bankruptcy (c) debt (d) assets

13.) Income from landed property is called ___ (a) capital (b) liability (c) debtor (d) rent

14.) Shares and debentures are advanced forms of ____
(a) investment (b) spending (c) liabilities (d) debtors

15.) Every eligible citizen in Nigeria is expected to pay ____ to the government
(a) salary (b) bribe (c) tax (d) homage

16.) The process of allotting money wisely on individual items is called ____
(a) budgeting (b) controlling (c) planning (d) marketing

17.) One of the modern mouth cleaning material is the ___
(a) charcoal (b) ashes (c) mouth wash (d) candle

18.) The mouth is made up of the lips, the teeth and the ___ (a) nose (b) ear (c) tongue (d) eyes


19.) The types of clothes that we put on will help people to identify our ___
(a) crime (b) level (c) culture (d) blood

20.) ______ is the sense organ of touch (a) nose (b) teeth (c) skin (d) eye

21.) ____ is the sense organ of sight (a) nose (b) skin (c) eye (d) mouth

22.) ____ is the smallest unit of life. (a) cell (b) tissue (c) organ (d) organism

23.) All these are energy giving foods except ____ (a) bread (b) yam (c) cassava (d) carrot

24.) The external structure of insect that function as bone is called ____
(a) endoskeleton (b) skeleton (c) exoskeleton (d) calvity

25.) The process of keeping food cold in storage is called ___
(a) processing (b) cooling (c) fan (d) refrigeration

26.) We wear shoes to protect our ___ (a) body (b) skull (c) skin (d) foot

27.) Stagnant water in broken pot is a good breeding place for ____
(a) rats (b) cats (c) snakes (d) mosquitoes

28.) A lady holding a party to entertain her friends is called the _____
(a) guest (b) host (c) invitee (d) honour

29.) Clothes should be washed before they become too ____ (a) expensive (b) dirty (c) dry (d) wet

30.) Whenever the skin is opened, torn or punctured by sharp object, the result is ___
(a) bruise (b) burn (c) cut (d) fracture

Part B: Theory
1.) Mention four sources of family income
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
2.) Mention two benefits of breast feeding
(a) ________________________________ (b) ________________________________

3.) What is balanced diet? _________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Define (i) Dinner
(ii) Breakfast
4.) Mention four local dishes
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
5.) Write out four classes of food
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________ 
ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Answer all the questions
1.) Saul was travelling to imprison believers (a) Damascus (b) Rome (c) Israel (d) Ghana

2.) Saul was blind for ______ days (a) four (b) three (c) nine (d) eight

3.) God told ________ to pray for Saul so that he might regain his sight
(a) Jacob (b) Ananias (c) Abraham (d) Michael

4.) ______ asked Saul why he was persecuting Him (a) James (b) John (c) Jesus (d) Jude

5.) God can transform a person's life when he or she believed in God
(a) True (b) False (c) undecided (d) impossible

6.) _____ was the original name of Paul before his conversion
(a) Maul (b) Saul (c) Peter (d) James

7.) After the great flood, God made a new beginning with the family of ___
(a) Abraham (b) Adam and Eve (c) Moses (d) Noah

8.) The original stories of the bible existed in the form of ____
(a) archaeological findings (b) oral traditions (c) internet (d) scrolls

9.) "Be fruitful and multiply" means God's given power to ____
(a) live (b) buy fruits (c) procreate (d) sing

10.) Jesus' meeting with the adulterous woman teaches us to ____ all sinners
(a) condemn (b) hate (c) blame (d) love and help

11.) Saul arrested Christians and put them in ____ (a) prison (b) school (c) church (d) station

12.) Saul belonged to a religious group who felt that they were ____ than others
(a) smarter (b) richer (c) holier (d) worse

13.) The home town of Paul was ____ (a) Tarsus (b) Antioch (c) Macedonia (d) Lystra

14.) Christian religion teaches man how best to maintain his ____with God
(a) aggression (b) relationship (c) annoyance (d) hatred

15.) The resultant effect of the sin of our first parents with regards to man's relationship with God is ___ (a) death (b) disobedience (c) nakedness (d) selfishness

16.) Scientific inventions and explorations by man show that man shares in God's ____
(a) supremacy (b) sovereignty (c) creativity (d) almightiness

17.) "Christ is the head of my family, the unseen guest at every meal, the silent listener to every conversation" This statement manifests God's ___
(a) immortality (b) invisibility (c) omnipotence (d) omnipresence


18.) Which of the following is not a base for the following relationship between man and God ____ (a) forgiveness (b) ingratitude (c) kindness (d) love

19.) ____ created heaven and earth (a) God (b) man (c) devil (d) technology

20.) The first woman to be created was ____ (a) Hannah (b) Eve (c) Sarah (d) Ruth

21.) God created ____ on the fourth day
(a) moon and sun (b) sea and dry land (c) man (d) animals

22.) God ____ on the seventh day (a) worked (b) rested (c) prayed (d) played

23.) In the beginning God created ____
(a) man and woman (b) ocean and sea (c) sand and water (d) heaven and earth

24.) The three boys were thrown into the ____ of fire when they refused to worship a graven image (a) furnace (b) finance (c) fish (d) force

25.) _____ was a prophetess and a judge in Israel (a) Deborah (b) Mary (c) Lydia (d) Elizabeth

26.) The Holy Spirit rested on the disciples like ______ of fire
(a) teeth (b) mouth (c) touch (d) tongue

27.) Abraham laughed when God told him that his wife Sarah would give birth to a son because____ (a) he did not believe Sarah (b) there was no hope (c) God does not keep his promise (d) the joke was funny

28.) _____ means restoring broken relationship
(a) reconciliation (b) restitution (c) restoration (d) revival

29.) _____ means doing good to others (a) kindness (b) respect (c) obedience (d) honesty

30.) Every _____ is sin (a) gifts (b) disobedience (c) desire (d) pride

Part B: Theory
1.) Narrate the events that surrounded Paul's life, parentage education and anti-Christian activities
2.) Mention two importance of Paul's conversion
3.) What is goal setting
b.) List three steps to take to achieve your goals
4.) Define temptation
b.) Mention four ways by which one may be tempted
5.) What is decision-making
b.) List four examples of decision that we can make


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: CIVIC EDUCATION
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) The Nigeria National anthem has ____ stanzas (a) two (b) four (c) six (d) three

2.) The Presidential flag bearer for Action Congress (AC) in the 2007 general election is ____
(a) Asiwaju Bola Ahmed Tinubu (b) Atiku Abubakar
(c) Goodluck Jonathan (d) Abdulsalam Abubakar

3.) Which of the following tradesmen will mend my shoe _____
(a) draper (b) upholster (c) cobbler (d) sculptor

4.) The first military head of state in Nigeria was ____ (a) General Murtala Muhammed
(b) General Aguyi Ironsi (c) General Yakubu Gowon (d) General Olusegun Obasanjo

5.) Oyo state is known as pacesetter, Ogun as gateway while Lagos is known as ____
(a) centre of spring (b) centre of excellence (c) centre of aquatic (d) centre of greatness

6.) Citizenship education is the major objective of teaching ____
(a) Economics (b) Geography (c) Government (d) Social studies

7.) Which of the following is the largest commercial centre in Northern Nigeria
(a) Abuja (b) Bauchi (c) Gombe (d) Kano

8.) Which of the following men never ruled Nigeria
(a) Sheihu Shagari (b) Earnest Shonekan (c) M.K.O Abiola (d) Ibrahim Babangida

9.) The title of a traditional ruler in Igbo land is the ____ (a) Attah (b) Emir (c) Oba (d) Obi

10.) Livestock farming is associated with the production of ____
(a) animals (b) animal feeds (c) cash crops (d) tubers

11.) The tier of government that operates at the grass root is known as the ____ government
(a) community (b) emirate (c) local (d) village

12.) The degree of hotness or coldness of a place is called ____
(a) atmosphere (b) cloud (c) temperature (d) weather

13.) Another name for moving air is ____ (a) current (b) humidity (c) wind (d) radiation

14.) The following are means of transportation except ____
(a) asses (b) bicycles (c) cars (d) telephone

15.) Then agency that prevents crime, arrest offenders and protects live and property of citizens is the ____ (a) Army (b) civil defence corps (c) police (d) prison

16.) The first ceremonial president of Nigeria was ____ (a) Alhaji Abubakar Tafawa Balewa
(b) Alhaji Shehu Shagari (c) Dr. Nnamdi Azikwe (d) Chief Olusegun Obasanjo

17.) The "Igede" people are from _____ state of Nigeria
(a) Benue (b) Nassarawa (c) Niger (d) Plateau

18.) Which of the following states in Nigeria does not derive its name from any geographical feature ____ (a) Plateau (b) Delta (c) rivers (d) Kwara

19.) Which of the following towns in Nigeria was known for groundnut pyramid? ____
(a) Gusau (b) Kano (c) Ogun (d) Zaria

20.) The most important reason for marriage is ____ (a) child bearing
(b) fulfillment of all righteousness (c) love and companionship (d) obeying parents

21.) Performing our duties brings out ____ (a) progress (b) civil war (c) conflict (d) hatred

22.) Which of the following is not a good value? ____
(a) cheating (b) discipline (c) patriotism (d) obedience

23.) One of these will not promote good value system in the society ____
(a) favourtism (b) integrity(c) trust (d) honest

24.) When the national flag is flown at half mast, it is a sign of national ____
(a) pride (b) education (c) consciousness (d) mourning

25.) The only naira note that has no portrait of a national hero on it is the ____ note
(a) N50 (b) N100 (c) 20 (d) 200

26.) The most essential condition for becoming a citizen of a country is by ____
(a) age (b) birth (c) sex (d) wealth

27.) Nigeria as a country operates a ___ constitution
(a) political (b) religious (c) federal (d) confederal

28.) The idea of democracy as a system of government started in the ancient ____
(a) China (b) Greece (c) Rome (d) England

29.) A Nigerian is qualify to vote at the age of ____ (a) 18 (b) 21 (c) 16 (d) 40

30.) The organ of government that is responsible for making laws is the ____
(a) legislative (b) judiciary (c) executive (d) judge

Part B: Theory
1.) Write out the slogans for each of the following states
State Slogan
(a) Lagos
(b) Ogun
(c) Delta
(d) Kaduna


2.) Write out each of the following in full
(a) IMF _____________________________________________________________________
(b) ICAN ___________________________________________________________________
(c) NNPC ___________________________________________________________________
(d) CBN ____________________________________________________________________

3.) What is importation ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention two items that are imported into Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________

4.) What is family _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Write out two differences between nuclear family and extended family
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What are national awards ______________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Write out any four national awards
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________




ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: CREATIVE ART
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) ____________ is the job of using camera to take pictures
(a) ceramic (b) photography (c) product (d) model

2.) A picture is a product of ____ (a) photography (b) modeling (c) wood (d) metal

3.) _______ is a universal language (a) Music (b) vocation (c) blood (d) art

4.) ______ is the branch of art that deals with what can be seen
(a) visual art (b) geography (c) ceramic (d) buds

5.) Which of the following is a 2-dimensional art work
(a) bust (b) collage (c) flower wise (d) statue

6.) A place where art works are produced is called ____
(a) gallery (b) museum (c) room (d) studio

7.) Papier-mache is made up of torn-up paper mixed with ____
(a) blood (b) gum (c) starch (d) water

8.) Another name for pen lettering art is _____
(a) typography (b) calligraphy (c) orongraphy (d) scrigraphy

9.) A piece of design which carries information or an advert is known as ____
(a) block (b) model (c) poster (d) repeat

10.) Which of the following is the most essential characteristics of lettering
(a) legibility (b) lower case (c) phrasing (d) serif

11.) Scribbling is a technique of ____ (a) carving (b) drawing (c) painting (d) sculpting

12.) The distance between two points is called ___ (a) line (b) proportion (c) shape (d) space

13.) A painting or other picture of a person especially the head and shoulder is known as ____
(a) bust (b) portrait (c) torso (d) elevation

14.) A caricature drawing with a humorous or satirical intention is called ____
(a) cartoon (b) collage (c) mobiles (d) puppet

15.) Beads making, basketry, leather work and pottery are associated with ____
(a) ceramics (b) craft (c) graphics (d) textiles

16.) Fabric decoration in which small pieces of cloths are sewn on another large piece is called ____ (a) batik (b) embroidery (c) culture (d) ceramics






17.) Which of the following is associated with spindle
(a) carving (b) casting (c) moulding (d) weaving

18.) Design is done on calabash by ____ (a) carving (b) firing (c) printing (d) soaking

19.) A process of changing animal skin to leather is called ____
(a) calligraphy (b) engraving (c) hide and skin (d) tanning

20.) In which of the following ancient civilization is life and death very significant in Art ___
(a) Ashanti (b) Egypt (c) Greece (d) Roman

21.) How many colours make up the primary category (a) five (b) four (c) six (d) three

22.) A pictorial composition of plants and fruits is referred to as ____ drawing
(a) abstracts (b) imaginative (c) nature (d) life

23.) The drawing of stones, valley or rocks is ____ drawing
(a) life (b) still life (c) non life (d) up life

24.) Which of the following materials is needed for painting
(a) brush (b) mallet (c) wood (d) broom

25.) The secondary colours are obtained when two ___ colours are mixed in equal proportion
(a) nursery (b) primary (c) KG (d) university

26.) ____ colours can be observed on a rainbow (a) six (b) seven (c) four (d) nine

27.) Painting is a _____ dimensional work (a) two (b) three (c) four (d) five

28.) When representing vegetation during raining season, it is better to use ____ colour
(a) blue (b) green (c) orange (d) violet

29.) _____ are is characterized with triangular shape eyes (a) Nok (b) Ife (c) Benin (d) Ijebu

30.) White and black are regarded as ____ colour (a) cool (b) dull (c) neutral (d) shade

Part B:
1.) What is Art
2.) Write out three branches of Art
3.) Write out four drawing materials
4.) What are primary colours
b.) Write three examples of primary colours
5.) Draw and paint a palm tree


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Study the following samples and answer the questions that follow


1.) (a) 10 (b) 7 (c) 40 (d) 11
2.) (a) 6 (b) 8 (c) 10 (d) 11
3.) (a) 169 (b) 131 (c) 300 (d) 111
4.) (a) 625 (b) 5 (c) 50 (d) 250
5.) (a) 1/16 (b) ¼ (c) ½ (d) 4/1


Part B:




6.) (7.) (8.)


(a) 12 (b) 9 (c) 7 (d) 5 (a) 5 (b) 6 (c) 7 (d) 8 (a) 10 (b) 60 (c) 100 (d) 24


9.) (10.)


(a) 20 (b) 30 (c) 42 (d) 44 (a) 1 (b) 0 (c) 6 (d) 4


Part C:




11.) (12.) (13.)


(a) 24 (b) 120 (c) 30 (d) 25 (a) 27 (b) 30 (c) 35 (d) 40 (a) 520 (b) 480 (c) 560 (d) 280

14.) (15.)


(a) 25 (b) 15 (c0 120 (d) 21 (a) 490 (b) 470 (c) 480 (d) 500


Part D:



16.) (17.) (18.)


(a) 4 (b) 20 (c) 60 (d) 64 (a) 1000 (b) 100 (c) 10 (d) 1 (a) 1/6 (b) 1/7 (c) 1/8 (d) 1/10


19.) (20.)


(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1 (a) 27000 (b) 2700 (c) 270 (d) 270000


Part E:
X x = 6 + 12 + 8 = 26
Y y = 5 + 7 + 14 = 26
Z z = 15 + 7 + 4 = 26

21.) (22.)
B = ________ C = _________

(a) 10 (b) 8 (c) 6 (d) 5 (a) 15 (b) 25 (c) 38 (d) 45

23.) (24.)
A = ________ D = __________

(a) 45 (b) 35 (c) 25 (d) 15 (a) 1 (b) 2 (c) 10 (d) 4

25.)
K = ________
(a) 15 (b) 10 (c) 7 (d) 2

Part F:



26.) (27.) (28.)



(a) 10 (b) 8 (c) 4 (d) 2 (a) ¼ (b) 1/16 (c) ½ (d) 2/2 (a) 81 (b) 64 (c) 34 (d) 8

29.) (30.)


(a) 39 (b) 9 (c) 81 (d) 3 (a) 0.9 (b) 0.1 (c) 0.01 (d) 0.19



Share on Google Plus

About Olusegun Bolujo

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

LinkWithin