Comments

Social Media Icons

Blog Archive

Powered by Blogger.

Search This Blog

Games

Pictures

Main menu section

Email Newsletter

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)


Your email address is safe with us!

Sports

Auto News

Games

Text Widget

Join me on Twitter

Contact Form

Name

Email *

Message *

Third Term promotional Examinations 2017 Basic Five Primary school

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: BASIC SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
A place where two or more bones meet is called ____ (a) block (b) fuse (c) joint

The animals that feed on meat or flesh are called ___
(a) carnivores (b) herbivores (c) omnivores

The framework of bones in the body is called _____ (a) joint (b) bones (c) skeletal system
Another name for Apollo is called ____ (a) red eyes (b) cataracts (c) conjunctivitis
When a child has loose or water stools, he or she is said to have ____
stooling (b) diarrhoea (c) dysentery

This is a symbol of a ____ (a) fuse (b) switch (c) sockets
A piece of wire connected in a circuit is called a _____ (a) circuit (b) switch (c) fuse
How many types of electricity do we have (a) three (b) four (c) two
The degree of hotness or coldness of an objects is called ___
Heat (b) energy (c) temperature

We breathe in air which contains (a) acid (b) base (c) oxygen
The process whereby green plants manufacture their foods in the presence of sunlight and chlorophyll is called ____ (a) photosynthesis (b) carbon-dioxide (c) reproduction

The brain is protected by the ____ (a) skin (b) skull (c) bone cage
What type of rock is formed in layers and the most common on the surface of the earth
(a) igneous rock (b) sedimentary rock (c) metamorphic rock

Reproduction is important for ___ (a) growth (b) continuity (c) living of life

The union of two cells of a male and female gametes give rise to what is called a/an ____
(a) embryo (b) zygote (c) baby

Natural acids are ____ (a) organic (b) inorganic (c) sour

Those things from which objects can be made or with which something is done is called ___ (a) raw materials (b) materials (c) ceramics

The excretory product of the skin is called ____ (a) salt (b) skin (c) sweat

A state of preventing danger or harm to ourselves or somebody is ____
(a) maintenance (b) prevention (c) safety

Accidents are mishaps that can cause harm, damage or even ____
(a) death (b) injury (c) wound

____ is the transfer of male parts into the female parts
(a) pollination (b) reproduction (c) fertilization

Excretion is the process whereby waste products are removed from the ____
(a) heart (b) urine (c) body

The act of taking air into and out of the lungs is called ___ (a) breathing (b) process (c) air

Gliding joints can be found on the ____ and ____
(a) neck, shoulder (b) wrist, ankle (c) hip, shoulder

One of the living things found inside the soil is _____
(a) cookworm (b) butterfly (c) earthworm

The instrument used for measuring air pressure is known as
(a) barometer (b) hydrometer (c) thermometer

Energy at rest is also known as the energy (a) kinetic (b) potential (c) solar

Energy from the sun is called ____ energy (a) kinetic (b) potential (c) solar

The heat from sunshine or lighted lamp is spread through ____
(a) radiation (b) conduction (c) convection

+ – represents a ____ (a) circuit (b) cell (c) battery

Section B
Mention five parts of a flower
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Mention four organs of excretion
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

Draw the human lungs and label




Mention four respiratory organs
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

Mention one function of heat in our daily activities
___________________________________________________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: SOCIAL STUDIES
NAME:……………………………………………………………………………………
Grandparents, nephews and nieces are part of the ____
Nuclear family (b) compound family (c) extended family (d) none of the above

________ are articles we use to beautify our bodies
culture (b) cosmetics (c) adornments (d) soap

The head of a university is a ____ (a) provost (b) vice chancellor (c) principal (d) headmaster

The Nigerian Flag was designed by Mr ____________
Babangida Ibrahim (b) Kehinde Akinde (c) Taiwo Akinkunmi (d) Mohammadu Buhari

Communication is the system of passing _____ from one place to another
Talk (b) information (c) marriage (d) quarrel

The substances which change our mood and make us act strangely is known as ____
drugs (b) alcohol (c) food (d) water

A situation whereby a girl runs away with a man without the approval of marriage from her parents is called ____ (a) forced marriage (b) wife swapping (c) elopement (d) free marriage

When we work together for the common good of all is known as ____
co-operation (b) diversity (c) organization (d) peace

The TIV people are from _____ (a) oyo (b) ife (c) Benue (d) Ondo

The current system of education in Nigeria is ____
6, 3, 3, 4 (b) 9, 3, 4 (c) 5, 4, 4 (d) 6, 9, 9, 2

Nigeria gained her independence in the year (a) 1960 (b) 1963 (c) 1999 (d) 2000

In polygamous marriage, the man is allowed to marry ____ wife
one (b) two (c) three (d) as many as he can take care of

There are ____ types of religion practiced in Nigeria (a) 3 (b) 4 (c) 2 (d) 5

The capital of Nigeria is _____ (a) Benin (b) Abuja (c) Abia (d) Kano

The head of a secondary school is _____
principal (b) provost (c) vice chancellor (d) president

A place where people meet to buy and sell goods is a ____
mall (b) shop (c) store (d) market

The capital of Edo State is _____ (a) Yenogoa (b) Benin (c) Delta (d) Ijaw

______ is someone who directs or guides others
A boss (b) A master (c) A leader (d) A trader





_____ is a sudden event that causes great damages or loss of life
rainfall (b) sunset (c) disaster (d) drainage

Sokoto and Kaduna are located in the ____ part of Nigeria
southern (b) Western (c) Northern (d) Eastern

The exchange of goods for goods is known as ___
Trade by money (b) Goods exchange (c) Exchange of goods (d) Trade by barter

The goods and services a country sell to other countries are called ____
imports (b) exports (c) trading (d) exchange

The state of having no job that gives you income is refer to as ___
education (b) unemployment (c) employment (d) opportunity

The solution to unemployment include the following except ___
entrepreneurship (b) crime (c) skills enhancement (d) encourage agriculture

Drugs taken without doctors advice is called ____
drug prescription (b) drug administered (c) drug abuse (d) drug regulation

Social studies is the study of man and his ____
home (b) environment (c) school (d) family

The children's day is celebrated _____ (a) May 30 (b) May 29 (c) May 28 (d) May 27

The total number of people living in a geographical area is called _____
religion (b) community (c) population (d) congregation

Resources are materials used for further _____
capital (b) production (c) government (d) waste

Another name of money is called ____ (a) currency (b) paper (c) document (d) materials

Section B
Explain the following terms
Cousin ________________________________________________________________
Aunt _________________________________________________________________
Uncle _________________________________________________________________
Grandmother ___________________________________________________________
Grandfather ____________________________________________________________
Father in Law __________________________________________________________

Mention three sources of water you know
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________



b.) Explain three uses of water
(a) ________________________________________________________________________
(b) ________________________________________________________________________
(c) ________________________________________________________________________

What is disaster ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List three causes of disaster
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What is unemployment ________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State any three solutions to unemployment in Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What is a bank _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Explain a loan _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________





ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: VERBAL REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Answer all questions
In the following items, the same letter or letters are missing from both words
Examples: Cub __
Tub __ (a) f (b) e (c) y (d) t The letter "e" makes the words cube and tube
Now do these
Stupi__
Liqui__ (a) s (b) t (c) q (d) d (e) o
Buil__
Sui__ (a) d (b) t (c) y (d) k (e) s
Sh __ __ __
Sp __ __ __ (a) ou (b) or (c) ort (d) rot (e) out
N __ __ rish
Delici__ __ sn (a) bt (b) uo (c) ou (d) co (e) io
Sp __ __ __
Sh __ __ __ (a) utk (b) abk (c) ark (d) rak (e) kat
Arr __ __
Fl __ __ (a) om (b) wo (c) uo (d) ow (e) on
P __ __ nd
S __ __ nd (a) mo (b) an (c) mo (d) uo (e) ou

Underline the correct spelt words from the following set of words
Enterprenour Entrepreneur Enterpreneur
Satellite Satelite Sartillite
Commissione Commissions Commission
Which of these words cannot be formed from AEROPLANE?
(a) plane (b) raft (c) ear (d) rope
Birds have _______________ (mouths, beaks, tongues)

Complete these sentences
Examples: Shoes are to feet as gloves are to hands
House is to man as nest is to _______________________
Food is to hungry as drink is to _______________________
School is to pupils as army is to _______________________

Feather is to bird as fin is to _____________________________
Fine a word to continue this series: Wave, Weave, Leash, Leash, Pace, ____________
Pill, Peal, Sill, Seal, Hill, ________________
Road, Rod, Feed, Fed, Goat, ________________
What are these letters called A E I O U _________

Rearrange the words in the following sentences to make sense
Biscuit like children eating
___________________________________________________________________________

His leg broken has John
___________________________________________________________________________

You see whom did at the party?
___________________________________________________________________________

The same song twice sang they
___________________________________________________________________________

She will stay I do not think
___________________________________________________________________________

To write I intended
___________________________________________________________________________

Is tall neither of them
___________________________________________________________________________

Her leg hurt she
___________________________________________________________________________

To the theatre going him I saw
___________________________________________________________________________

Worn out is this jacket
___________________________________________________________________________




ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: CREATIVE ART
NAME:……………………………………………………………………………………
Identify five community workers in our society
__________________
__________________
__________________
__________________
__________________
Mention five festivals practiced in Nigeria
__________________
__________________
___________________
___________________
____________________
Complete the musical scale d: _______ _______ _______ _______ _______ _______
Mention any five musical instruments you know
___________________
___________________
___________________
___________________
___________________
All drawings and paintings are done in a ____ (a) theatre (b) studio (c) fine art studio
How many colours can be found in a rainbow (a) 7 (b) 8 (c) 10
______ is an art of or process of shaping clay to produce an object
(a) modeling (b) photocopy (c) copycat
Art is broadly divided into _____________ and _______________
(a) dance and music (b) visual and non-visual (c) drama and dance

Part B (Practical Section)
Design a plastic bottle with any object of your choice


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE
NAME:……………………………………………………………………………………

Read the passage and answer the questions that follow:

Comprehension
Little Aliyu was very happy. His father had already brought a very fat ram in preparation for the Id-El-Kabir. Aliyu was sure that he was going to have his own share of the meat when the ram was eventually killed on the day of the festival. So he gladly went out each evening to cut grass for the ram. He felt that the ram should be properly fed so that it might produce a lot of meat when it was killed.

On the Id-El-Kabil day Aliyu put on his best clothes. He was among the people (first batch worshippers) to arrive at the praying ground. All the prayers, singings and preachings done there meant very little to him. He was concerned with only one thing. As soon as the service was over, they would go back home eagerly. He went to the yard to fetch the ram. The ram had escaped.

Questions
Choose the correct answer
What did Aliyu's father do to prepare for Id-El-Kabir?
(a) he bought new dresses for Aliyu and himself (b) He bought a fat ram (c) He fasted
Aliyu was very happy because (a) he lived the ram very much (b) he like to fetch grass for the ram (c) he was sure he would have his own share of the meat

Why should the ram be properly fed? (a) so that it might not die (b) to fetch more money
(c) so that the ram might have plenty of meat when killed
The ram was to be killed (a) When people were praying (b) before people went for prayer (c) after people had returned from prayers

How do you think Aliyu felt when he knew the ram had escaped?
(a) excited (b) sad and disappointed (c) amused

Lexis and Structure
Choose the correct answer from the option given

I don't wash my clothes myself, my sister ____ them (a) wash (b) washes (c) is washing
We saw him when he ____ across the street (a) was running (b) runs (c) is running
_____ he was hungry and tired, he ran the race (a) however (b) despite (c) although
Would you like to come ____ me to our house (a) with (b) for (c) by
The box is too ____ for me to carry (a) heavy (b) heavier (c) heaviest



Choose the word that has almost the same meaning as the word underlined in the sentences
Chief Babangida is very wealthy (a) popular (b) influential (c) rich
It gives me great pleasure to be here today (a) desire (b) purpose (c) joy
It was a strange place but he liked it (a) an ugly (b) an unfamiliar (c) a dull
Only healthy people are enlisted in the army (a) tall (b) proud (c) strong
He said that you must be prevented from doing stupid things (a) stopped (b) held (c) punished
He jumped ____ the well to avoid the police (a) into (b) against (c) over
He has sucked his thumb ____ he was a child (a) until (b) by (c) since
The ruler we found is certainly ____ than the one we lost (a) long (b) longest (c) longer
If you work hard, you _____ the examination (a) pass (b) passes (c) will pass
___ the time of the accident, nobody was near (a) in (b) on (c) at

Complete the following tag questions
You will go, _____________, ____________
He is not around, _____________, ___________

Direct Speech Indirect Speech
Ede said "I can jump _______________________________________
Simbi said "I shall travel tomorrow" _______________________________________
Mummy said "I have two eyes" _______________________________________

Active Voice Passive Voice
I love my school _______________________________________
Mummy sells apples _______________________________________
The horses are pulling the wagon _______________________________________
Cats eat mice _______________________________________

Essay Writing
Write a letter to your grandmother that has been sick, wishing her a quick recovery






ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: AGRICULTURE SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
Which of the following is not a tuber crop (a) yam (b) cassava (c) cocoa (d) cocoyam

_____ are animals that are kept by man on the farm for their product or by products
animal farm (b) farm animals (c) plant animals (d) domestic animals

A person specially trained to take care of and treat farm animals is called ____
doctor (b) veterinarian (c) veterinary (d) dentist

Millet and wheat are examples of ____ crops (a) tuber (b) fruit (c) vegetable (d) cereal

The specific needs for young animals include the following except _____
balanced diet (b) dirty environment (c) clean water (d) adequate medication

_____ is the removal of unwanted plants from the farm
weeding (b) planting (c) ridging (d) cleaning

All are procedures for rearing farm animals except _____ (a) providing shelter
providing food and water (c) providing adequate medication (d) exposing them to danger

______ are animals or insects that causes damage to crops or livestock
pest (b) plants (c) fly (d) cockroaches

All are ways to prevent or control pests on the farm except ____
physical methods (b) cultural methods (c) chemical methods (d) feeding methods

_____ are insects or small animals that live on the bodies of farm animals and feed on them (a) parasites (b) non parasites (c) farm animals (d) domestic animals

All are some common pests and parasites of farm animals except ____
ticks (b) lice (c) worms (d) farm produce

All are signs of ill health in farm animals except ___ (a) inability to eat properly
inability to walk properly (c) loss of weight (d) ability to eat properly

Some common diseases of farm animals include the following except ____
Newcastle disease (b) pneumonia (c) sleeping sickness (d) cholera

All are effects of eating meat that is not well cooked except ____ (a) worms can attack the person (b) it can lead to vomiting (c) it can lead to death (d) it promotes good health

_____ is the rearing of animals and growing of crops for man use.
agriculture (b) fishing (c) planting (d) harvesting

All are foods that contains protein except ____ (a) beans (b) meat (c) fish (d) corn

____ is the written accounts of important farm activities, facts, figures and observations for present and future use (a) farm records (b) farm book (c) farm work (d) note book


All are importance of farm records except ____ (a) farm records enable us to know the size of the farm (b) it enables us to know the items produced on the farm (c) it enables farmers to know whether he is making profit or loss (d) not to be serious with farm work

All are types of farm records except ___
farm diary (b) farm inventory (c) input record (d) not book

_____ is the process by which rocks break down to form small particles
soil formation (b) soil record (c) soil particles (d) soil planting

The best type of soil for planting is _____ (a) sandy (b) loamy (c) clay (d) none of the above

Cowpeas, soybeans and groundnuts are examples of ____ crops
cereal (b) legumes (c) tuber (d) vegetables

______ are crops grown to beautify our surroundings
ornamental crops (b) flower (c) planting (d) vegetables

Balanced diet is the meal that contains all the necessary food in the right ____
proportion (b) food (c) unbalanced (d) unserved

Crops that are sold in other to make money from it is called ____
cash crops (b) food crops (c) money crops (d) vegetables

_______ agriculture involve the use of large land for farming activities
subsistence (b) commercial (c) gardening (d) harvesting

Animal husbandry is the management of ____
birds (b) domestic animals (c) farm animals (d) food

The organism in which the parasite lives is called ____
host (b) hostess (c) hostile (d) hosting

Ectoparasite live _____ the body of animals (a) in (b) on (c) under (d) between

Monocotyledonous plants have ____ seed or cotyledon (a) one (b) five (c) three (d) six

Section B
Mention three effects of eating infected meat or animals
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) Explain and give examples
Carnivorous animals _____________________________________________________
______________________________________________________________________
Herbivorous animals _____________________________________________________
______________________________________________________________________
Omnivorous animals _____________________________________________________
______________________________________________________________________


Explain farm animals
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List any three specific needs for young animals
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What is farm record
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List three importance of farm record
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What do you understand by animal husbandry
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State any three requirements for livestock management
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What do you understand by weed
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List two effects of weed to plant

(a) ________________________________ (b) ________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: HOME ECONOMICS
NAME:……………………………………………………………………………………
One way to care for the body is by being ____ (a) clean (b) sharp (c) attractive

To maintain good health, the body needs ____ diet (a) balanced (b) super (c) thorough

Having enough sleep helps to keep the body ___ (a) in good shape (b) super (c) healthy

Good posture is a sign of ____ (a) good health (b) uprightness (c) straightness

Is it right for us to wear the cloth for our daily activities to sleep (a) Yes (b) I think so (c) No

When clothes are torn, they should be ____ (a) mended (b) thrown away (c) burnt

Shoes should be polished at least ___ in a week (a) once (b) twice (c) thrice

Regular washing of the hair prevents the scalp from ____ (a) dandruff (b) mosquito (c) rat

We have ____ types of hair (a) two (b) one (c) three

Biting of nails is a ____ habit (a) bad (b) dirty (c) clean

Sugary foods are not good for the (a) teeth (b) hair (c) tongue

____ are things applied to the body to make it look or smell better
adornment (b) perfume (c) cosmetics

____ is used around the eyes and on the eyebrows to make them look dark and beautiful
eye pencil (b) antimony (c) powder

____ is the use of cosmetics on the body (a) make-up (b) adornment (c) soap

School uniforms are worn only when going to ____ (a) church (b) school (c) party

During the rainy season ___ are worn
plastic rain coats (b) nylon rain coat (c) wool rain coat

Shoes are worn to ____ the feet (a) protect (b) freshen (c) keep the feet smooth

Linoleum is made from ____ (a) wire (b) wood (c) rubber

An example of food that can be boiled is ____ (a) akara (b) rice (c) puff-puff

____ are materials that we can use to cover the surfaces within the home
carpet (b) floor covering (c) surfaces

Everything in the bathroom should be kept ____ always
covered (b) clean (c) disorganized

Spinach, tomatoes and potatoes are ____ (a) leaf (b) plant (c) vegetables



The diet that contains all the classes of food in the right proportion is ____
nutrient (b) balanced diet (c) supplement

Any edible solid or liquid substances that give us energy is ____ (a) food (b) diet (c) nutrient

Cooking food with dry heat is known as ____ (a) roasting (b) steaming (c) frying

To make burns, ____ is essential (a) baking powder (b) yeast (c) salt

The food eaten in the morning is called ___ (a) breakfast (b) morning food (c) dinner

Perishable foods easily get ____ (a) soaked (b) spoilt (c) bitter

Suya is cooked by ____ (a) roasting (b) boiling (c) steaming

The following except one can be cooked by roasting and boiling (a) yam (b) corn (c) bread

Section B
Mention five materials that can be used to take care of the hair
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

List five items that can be used to make our bodies look beautiful and clean
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Mention five materials that can be used in knitting and cloth mending
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Write the steps that can be used to prepare Gizzdodo
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Mention five materials that can be used to make shoes
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: CIVIC EDUCATION
NAME:……………………………………………………………………………………
Which of the following is not a right that citizens enjoy
right to life (b) freedom of movement (c) right to property (d) right to steal

The following are causes of natural disasters except one
heavy rains (b) climate change (c) planting of trees (d) lack of rains

Consequences of disloyalty include the following except ____
corruption (b) failure (c) success (d) external enemies

All are quality of services provided by government to the people except
bribery (b) accountability (c) openness (d) transparency

Government can support their citizens by providing ____
employment opportunity (b) unemployment opportunity (c) corruption (d) bribery

_____ is showing support or allegiance to a person or an institution
culture (b) honesty (c) loyalty (d) corruption

____ is one of the duties of a good citizen
bribery (b) payment of taxes (c) corruption (d) causing problems all time

____ enables us to know and understand the activities of government and rights of citizens
civil servant (b) civic center (c) civic Honda (d) civic education

_____ is a physical structure with a roof doors and window.
vehicle (b) house (c) village (d) structure

The body that safeguards every edible items and drugs is known as ____
NASEAA (b) SUREP (c) NAFDAC (d) NEPA

Nigeria's democracy day is celebrated on every _____ of the year
March 30 (b) June 12 (c) May 29 (d) May 30

How many arms of government do we have? (a) 5 (b) 3 (c) 6 (d) 4

One of the reasons why many people do not own a house is ____ (a) high cost of building materials (b) sufficient fund (c) availability of land (d) none of the above

The arms of government that makes law is _____
executive (b) legislative (c) judiciary (d) governor

Nigeria practice _____ system of government
Democracy (b) parliamentary (c) monarchy (d) all of the above

Nigeria got her independence in ____
1st October 1960 (b) 1st November 1960 (c) 1st June 1960 (d) 1st January 1960





The name of the Senate President is _____
Ahmed Duru (b) Sani Ahmed (c) Bukola Saraki (d) Mohammed Buhari

The green colour of Nigeria flag represent _____
agriculture (b) peace (c) loyalty (d) bribe

The misuse of drugs is _____
drug abuse (b) drug taking (c) drug swallowing (d) drug eating

Someone born in a particular country is a ____ of that country
terrorist (b) armed robber (c) citizen (d) bad influence

_____ is the leading political party in Nigeria (a) PDP (b) APC (c) NNPC (d) NLC

The head of a primary school is ____
headmistress (b) principal (c) chancellor (d) vice chancellor

The vice president of the Federal Republic of Nigeria is ____ (a) Professor Yemi Osinbanjo (b) Professor Yemi Adeyinka (c) Professor Yemi Ade (d) Professor Joshua Yemi

A patriotic citizen is someone that _____
(a) shows sense of belonging and to serve his country (b) bad influence to the country
(c) do not care about the welfare of the country (d) none of the above

The age one can start voting is _____ (a) 20 (b) 18 (c) 19 (d) 22

The arms of government that execute laws in Nigeria is _____
judiciary (b) executive (c) legislature (d) loyalty

All are social amenities provided by the government except ____
good road (b) pipe borne water (c) quality education (d) bribery and corruption

The Governor of Lagos State is _____ (a) Mr. Akinwunmi Tolu (b) Mr. Akinwunmi Ambode (c) Mr. Akinwunmi Yemi (d) Mr. Akinwunmi Tobi

The capital of Nigeria is in ____ (a) Lagos (b) Abuja (c) Kano (d) Ibadan

N.P.A means __________ (a) Nigeria Port Authority (b) Nigeria Port Audience
(c) Nigeria Port Academy (d) Nigeria Port Apprentice

Section B
Mention Six services provided by the government
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________

Mention six rights of a citizen
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________



Who is a leader ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State three qualities of a good leader
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

Define a house ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention the two types of houses you know
(a) ________________________________ (b) ________________________________

Define loyalty _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Outline any three evidence of loyalty
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________





ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE
NAME:……………………………………………………………………………………
______ is the ability and willingness to develop, organize and manage a business venture with all the risks involved in order to make profit (a) manager (b) entrepreneurship (c) entertainer (d) entrepreneur

Which of the following is not a quality of an entrepreneur
passion (b) discipline (c) laziness (d) determination

The craft of making things out of metal in a skillful manner is called _____
wood work (b) aluminium work (c) paper work (d) metal work

Which of the following tools is not used in laundry cleaning
bleach (b) drying rack (c) menu jack (d) stain remover

______ is a tropical fruits with large shell (a) coconut (b) potato (c) calabash (d) watermelon

Someone who cooks professionally especially in a restaurant is called ____
food seller (b) chef (c) caterer (d) cooker

The qualities of an entrepreneur that requires one not to give up on the business no matter the situation is called ____ (a) passion (b) self starter (c) creativity (d) determination

The following machines are used in palm oil processing except ____
digester (b) oil fitter (c) incubator (d) palmnut cracker

A sculptor works in a ______ (a) forge (b) workshop (c) studio (d) office

The scientific study of the structure and properties of metal and their uses is known as
casting (b) welding (c) metallurgy (d) carbonation

Someone whose job is making and repairing iron and metal, is called ____
blacksmith (b) iron bender (c) goldsmith (d) engineer

The following are examples of tools used by a caterer except ____
apron (b) pots (c) radio (d) spoon

Cutting and shaping a material such as wood or stone is called ___
casting (b) assembling (c) carving (d) moulding

Drills are used for ____ (a) cutting (b) making holes (c) smothering surfaces (d) beautifying

_____ is a list of dishes available at a restaurant
mail book (b) menu (c) dishes book (d) food book

Shoes are made by _____ (a) cobbler (b) sculptor (c) manufacturer (d) printer

The ability to be able to exercise self control and maintain focus in business is ____
passion (b) creativity (c) discipline (d) manager


_____ is a profession of making wares with clay
calabash (b) pottery (c) sculpture (d) moulding

Soap is a _____ agent (a) drying (c) cleansing (c) water (d) playing

Leather are used to make the following except ____ (a) shoes (b) bags (c) wallet (d) clothes

Leather work can be used by any of the following (a) lawyer (b) potter (c) cobbler (d) teacher

Fashion designing can also be called ____ (a) tailor (b) teacher (c) engineer (d) fisherman

Fashion designing are of two kinds namely (a) home sewing and industrial sewing
school sewing and home sewing (c) church sewing and home sewing (d) all of the above

All are tools use for home sewing except ____
measuring tape (b) scissors (c) pencil (d) bottle

The process of taking good care of the hair and making it beautiful is ____
hair plaiting (b) hair beauty (c) hair beautification (d) diseases

The equipments used in hairdressing include the following except ____
scissors (b) shampoo (c) relaxer (d) biro

_____ is the study of the complete physical, mental and social well being of a person
health science (b) healthy (c) health (d) good health

Sanitation include ____ except (a) disposal of refuse (b) disposal of excreta
provision of drainage (d) provision of food

There are two forms of electricity circuits namely (a) open and close circuit
open and narrow circuit (c) wide and small circuit (d) broad and narrow circuit

The engineer that design the plan of a building is called ____
(a) mechanic (b) civil (c) architect (d) electrical

Section B
Mention six items produced by a goldsmith
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________

Mention six things leather can be used to produce
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________

Who is an entrepreneur ________________________________________________________
___________________________________________________________________________


b.) List four qualities of an entrepreneur
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

What is metal work ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List four items produce with metal
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

Who is a caterer ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Outline any four tools used by a caterer?
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE
NAME:……………………………………………………………………………………
Any physical or mental activity aimed at doing or making something is ____
(a) power (b) energy (c) work
The only means we can talk to God is through ____ (a) prayer (b) singing (c) dancing
Paul's name was originally ____ before his conversion (a) Saul (b) Paul (c) Ananias
Paul was born in _____ (a) Greece (b) Tarsus (c) Jerusalem
The teacher that trained Paul in law was named ___ (a) Gameo (b) Gamaleo (c) Gamaliel
The ____ are the people called hypocrite and self-righteous in the Bible
(a) Paul (b) Greek (c) Pharisees
Paul got converted on his way to ____ (a) Damascus (b) Israel (c) Egypt
_____ work involves preaching the gospel to people everywhere and converting them to Christians (a) Christian (b) Evangelism (c) missionary

The capital of Macedonia was ____ (a) Asia (b) Philippi (c) Athens
The rich Jewish woman that got converted at Paul's teaching was ___
(a) Dorcas (b) Lydia (c) Deborah
On Paul's first missionary journey, he went with ____ (a) Silas (b) Barnabas (c) Lydia
A ____ is what a person hopes to achieve (a) aim (b) objective (c) goal
The choice that one makes after thinking about what is the best thing to do is _____
(a) goal setting (b) decision (c) choice
An idle hand is the ____ workshop (a) Jesus's (b) devil's (c) people's
The desire to do something wrong or have something that is considered immoral is called ____ (a) corruption (b) sin (c) temptation

Satan uses our _________ to tempt us to sin (a) strength (b) weaknesses (c) goal
The dishonest use of power for personal gain is known as _____
(a) corruption (b) temptation (c) sin
The person that took money to betray Jesus was ___ (a) Judas Iscariot (b) Peter (c) Thomas
_____ is the quality of being reasonable and not been excessive in whatever we do
(a) moderation (b) satisfaction (c) pleasing
_________________ tempted Jesus (a) Saul (b) Peter (c) Satan
The Bible tells us to work that whoever does not work should not ____
(a) labour (b) energy (c) eat
Committing sin can make us to be ____ (a) holy (b) friendly (c) sick

On the first day God created ____ (a) man and woman (b) Adam and Eve (c) day and night
Easter is celebrated on Christ's ____ and ____
(a) birth and death (b) cross and tomb (c) death and resurrection
Who perished in the red sea? (a) the Israelites (b) the Egyptians (c) Moses
The third person in the trinity is the (a) spirit (b) God (c) Holy Spirit
God created and wants us to ____ (a) destroy (b) disobey (c) create
The story of the prodigal son is an example of God's ____
(a) forgiveness (b) partiality (c) punishment
Jesus died on the cross to save us from all our sins (a) true (b) false (c) maybe
God created Eve from Adam's ____ (a) flesh (b) bone (c) blood

Section B
Mention five epistles of Paul in the Bible
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Explain Paul's early life and conversion
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Explain short term and long term goals respectively
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Mention five different situations in which decision making is required
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Mention five ways in which we can overcome corruption and temptation
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: MATHEMATICS
NAME:……………………………………………………………………………………
Section A:
What is the value of 62 + 122 (a) 220 (b) 190 (c) 180 (d) 108
Find the L.C.M of 16, 32 and 40 (a) 120 (b) 88 (c) 146 (d) 160
The H.C.F of 18 and 30 is (a) 6 (b) 8 (c) 5 (d) 7
Divide N6000 in the ratio of 1:2 (a) N1200 and N3800 (b) N2000 and N4000
(c) N4000 and N2000 (d) N3000 and N3000
Find the simple interest on N13,500 for 2 years at 6% per annum
(a) 1220 (b) 2016 (c) 1620 (d) 6201
Find the perimeter of a rectangle whose length is 7cm and breadth is 5cm
(a) 42cm (b) 32cm (c) 27cm (d) 24cm
Express 12 to 48 in the simplest form of ratio (a) 3: 3 (b) 1: 1 (c) 1: 4 (d) 1: 5

Which of the following numbers have 4 as a factor? (a) 16 (b) 35 (c) 15 (d) 17

Express 1999 as a roman numeral (a) mcmxcix (b) mcdccxcix (c) imdcccix (d) imdcixxxx

A dealer helps to sell goods worth N8,000. He is given a commission of 4%. How much did he receive? (a) N100 (b) N320 (c) N800 (d) N900

A man died in 1976 at the age of 49years. When was he born?
(a) 1997 (b) 1977 (c) 1927 (d) 1965

M2 + 13 = 94. Find the value of M (a) 81 (b) 107 (c) 9 (d) 106

Write 191909 in words (a) Nineteen Million Nineteen Thousand Nine Hundred and Nine
(b) One Million Nineteen Thousand and Nine (c) One Hundred and Ninety One Thousand, Nine Hundred and Nine (d) One Million Nineteen Thousand and Ten

Simplify 32/8 ÷ 11/8 (a) 21/3 (b) 3 (c) 31/3 (d) 4½

All the following are prime numbers except (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 5

What is the place value of 6 in 11612 (a) tens (b) hundred (c) units (d) thousands

Six million and six in figure is ____ (a) 6000006 (b) 6006 (c) 600000006 (d) 60006

Write MCMLX in figure (a) 11960 (b) 200160 (c) 1960 (d) 1860

Write 56/100 as a decimal fraction (a) 0.56 (b) 5.6 (c) 5.62 (d) 00.56

Change 1.234 to a fraction (a) 1234/1000 (b) 15/100 (c) 1.2340/100 (d) 2000/1000

10: 15 in the simplest form is (a) 5.7 (b) 1: 2 (c) 2: 3 (d) 5: 6


Express 0.2 as a percentage (a) 2% (b) 30% (c) 20% (d) 40%

Add 2/3 + ¼ = (a) 3/7 (b) 3/12 (c) 11/12 (d) 10/12

Subtract 5/8 – ¼ = (a) ½ (b) 3/8 (c) 4/5 (d) 7/8

Subtract 16853 from 32640 gives _____ (a) 15787 (b) 24210 (c) 48493 (d) 58127

What is the product of 321 and 123 (a) 32100 (b) 4448 (c) 39483 (d) 39583

Rewrite 3p.m by the 24hours clock (a) 3.00pm (b) 15.00pm (c) 15.00hrs (d) 18hrs

A car goes in an average speed of 80km/h for 4 hours. What distance does it cover?
(a) 320km (b) 120km (c) 20km (d) 820km

Reduce 12/144 to its lowest term (a) 1/12 (b) 1/14 (c) 1/15 (d) 1/16

A primary school has 16 classrooms. Each classroom has 25 pupils. How many children are in the school (a) 410 (b) 400 (c) 800 (d) 900

Section B
Express 8cm as a fraction of 2meres
b.) Simplify 11/6 + 2¼ – 1/3 =
The ratio of a man's age to that of his son is 8: 3. If the son is 15years old, find the man's age.
b.) Find the area of the parallelograms



What is the simple interest of N500 for 4years at 5% per annum?
b.) Ade bought a crate of egg for N8. If he sold it for N12, find the percentage gain.
Find the L.C.M of 8, 12 and 15
b.) What is 3/8 of 480?
5.) Convert 80% to a fraction and multiply the result by 20.
b.) A bottle of wine cost N120.00. How many bottles can one buy with N1200.00?




ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Study the relationship between the numbers in the following samples and use it to answer questions 1 – 4

Samples:




1.) (2.) (3.) (4.)




(a) 32 (b) 54 (c) 64 (a) 36 (b) 24 (c) 18 (a) 9 (b) 15 (c) 12 (a) 1/6 (b) ½ (c) 4/4

Study the examples below and use it to answer questions 5 – 7
2 * 4 = 4, 6 * 5 = 15, 6 * 8 = 24
5.) Find the value of 6 * 9 (a) 12 (b) 9 (c) 27
6.) Find the value of the empty box * 12 = 48 (a) 2 (b) 8 (c) 4
7.) Find the value of (3 * 2) * 4 (a) 4 (b) 6 (c) 12

Study the example



8.) (9.) (10.) (11.)



(a) 15 (b) 9 (c) 8 (a) 6 (b) 8 (c) 12 (a) 4 (b) ¾ (c) ½ (a) 3 (b) 4 (c) 5


Study the example



12.) (13.) (14.) (15.)



(a) 8 (b) 12 (c) 13 (a) 11 (b) 14 (c) 17 (a) 55 (b) 65 (c) 88 (a) 4 (b) 7 (c) 14

Study the example




16.) (17.) (18.)



(a) 9 (b) 81 (c) 101 (a) 1 (b) 169 (c) 1194 (a) 20 (b) 10 (c) 30

Study the example




19.) (20.)



(a) 37 (b) 44 (c) 63 (a) 5 (b) 7 (c) 11



Samples:







21.) (a) 8 (b) 4 (c) 3


22.) (a) 4 (b) 6 (c) 8


23.) (a) 20 (b) 10 (c) 12


24.) (a) 9 (b) 7 (c) 6


Samples:


25.) (26.)

(a) 10 (b) 6 (c) 5 (a) 3 (b) 4 (c) 18

27.) (28.)

(a) 4 (b) 0 (c) 9 (a) 56 (b) 72 (c) 79

If the word PLEASANT is represented by the number 56781843
29.) What does the word STATE represent? (a) 13837 (b) 16848 (c) 13867
30.) What number is represented by the word SLEEP (a) 15757 (b) 16775 (c) 16577

Social

Featured post

Artikel Terbaru

About me

728x90 AdSpace

Carousel

Manual Slider

Sponsor

BoxSlider

Followers

Popular Tags

Slider

Music

Facebook

Ads

Random Posts

About

Popular

Add Your Gadget Here

Entertainment

Latest News

Blog Archive

Search This Blog

Tags 4

Tags 3

Popular Posts

Third Term promotional Examinations 2017 Basic Five Primary school

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: BASIC SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
A place where two or more bones meet is called ____ (a) block (b) fuse (c) joint

The animals that feed on meat or flesh are called ___
(a) carnivores (b) herbivores (c) omnivores

The framework of bones in the body is called _____ (a) joint (b) bones (c) skeletal system
Another name for Apollo is called ____ (a) red eyes (b) cataracts (c) conjunctivitis
When a child has loose or water stools, he or she is said to have ____
stooling (b) diarrhoea (c) dysentery

This is a symbol of a ____ (a) fuse (b) switch (c) sockets
A piece of wire connected in a circuit is called a _____ (a) circuit (b) switch (c) fuse
How many types of electricity do we have (a) three (b) four (c) two
The degree of hotness or coldness of an objects is called ___
Heat (b) energy (c) temperature

We breathe in air which contains (a) acid (b) base (c) oxygen
The process whereby green plants manufacture their foods in the presence of sunlight and chlorophyll is called ____ (a) photosynthesis (b) carbon-dioxide (c) reproduction

The brain is protected by the ____ (a) skin (b) skull (c) bone cage
What type of rock is formed in layers and the most common on the surface of the earth
(a) igneous rock (b) sedimentary rock (c) metamorphic rock

Reproduction is important for ___ (a) growth (b) continuity (c) living of life

The union of two cells of a male and female gametes give rise to what is called a/an ____
(a) embryo (b) zygote (c) baby

Natural acids are ____ (a) organic (b) inorganic (c) sour

Those things from which objects can be made or with which something is done is called ___ (a) raw materials (b) materials (c) ceramics

The excretory product of the skin is called ____ (a) salt (b) skin (c) sweat

A state of preventing danger or harm to ourselves or somebody is ____
(a) maintenance (b) prevention (c) safety

Accidents are mishaps that can cause harm, damage or even ____
(a) death (b) injury (c) wound

____ is the transfer of male parts into the female parts
(a) pollination (b) reproduction (c) fertilization

Excretion is the process whereby waste products are removed from the ____
(a) heart (b) urine (c) body

The act of taking air into and out of the lungs is called ___ (a) breathing (b) process (c) air

Gliding joints can be found on the ____ and ____
(a) neck, shoulder (b) wrist, ankle (c) hip, shoulder

One of the living things found inside the soil is _____
(a) cookworm (b) butterfly (c) earthworm

The instrument used for measuring air pressure is known as
(a) barometer (b) hydrometer (c) thermometer

Energy at rest is also known as the energy (a) kinetic (b) potential (c) solar

Energy from the sun is called ____ energy (a) kinetic (b) potential (c) solar

The heat from sunshine or lighted lamp is spread through ____
(a) radiation (b) conduction (c) convection

+ – represents a ____ (a) circuit (b) cell (c) battery

Section B
Mention five parts of a flower
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Mention four organs of excretion
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

Draw the human lungs and label




Mention four respiratory organs
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

Mention one function of heat in our daily activities
___________________________________________________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: SOCIAL STUDIES
NAME:……………………………………………………………………………………
Grandparents, nephews and nieces are part of the ____
Nuclear family (b) compound family (c) extended family (d) none of the above

________ are articles we use to beautify our bodies
culture (b) cosmetics (c) adornments (d) soap

The head of a university is a ____ (a) provost (b) vice chancellor (c) principal (d) headmaster

The Nigerian Flag was designed by Mr ____________
Babangida Ibrahim (b) Kehinde Akinde (c) Taiwo Akinkunmi (d) Mohammadu Buhari

Communication is the system of passing _____ from one place to another
Talk (b) information (c) marriage (d) quarrel

The substances which change our mood and make us act strangely is known as ____
drugs (b) alcohol (c) food (d) water

A situation whereby a girl runs away with a man without the approval of marriage from her parents is called ____ (a) forced marriage (b) wife swapping (c) elopement (d) free marriage

When we work together for the common good of all is known as ____
co-operation (b) diversity (c) organization (d) peace

The TIV people are from _____ (a) oyo (b) ife (c) Benue (d) Ondo

The current system of education in Nigeria is ____
6, 3, 3, 4 (b) 9, 3, 4 (c) 5, 4, 4 (d) 6, 9, 9, 2

Nigeria gained her independence in the year (a) 1960 (b) 1963 (c) 1999 (d) 2000

In polygamous marriage, the man is allowed to marry ____ wife
one (b) two (c) three (d) as many as he can take care of

There are ____ types of religion practiced in Nigeria (a) 3 (b) 4 (c) 2 (d) 5

The capital of Nigeria is _____ (a) Benin (b) Abuja (c) Abia (d) Kano

The head of a secondary school is _____
principal (b) provost (c) vice chancellor (d) president

A place where people meet to buy and sell goods is a ____
mall (b) shop (c) store (d) market

The capital of Edo State is _____ (a) Yenogoa (b) Benin (c) Delta (d) Ijaw

______ is someone who directs or guides others
A boss (b) A master (c) A leader (d) A trader





_____ is a sudden event that causes great damages or loss of life
rainfall (b) sunset (c) disaster (d) drainage

Sokoto and Kaduna are located in the ____ part of Nigeria
southern (b) Western (c) Northern (d) Eastern

The exchange of goods for goods is known as ___
Trade by money (b) Goods exchange (c) Exchange of goods (d) Trade by barter

The goods and services a country sell to other countries are called ____
imports (b) exports (c) trading (d) exchange

The state of having no job that gives you income is refer to as ___
education (b) unemployment (c) employment (d) opportunity

The solution to unemployment include the following except ___
entrepreneurship (b) crime (c) skills enhancement (d) encourage agriculture

Drugs taken without doctors advice is called ____
drug prescription (b) drug administered (c) drug abuse (d) drug regulation

Social studies is the study of man and his ____
home (b) environment (c) school (d) family

The children's day is celebrated _____ (a) May 30 (b) May 29 (c) May 28 (d) May 27

The total number of people living in a geographical area is called _____
religion (b) community (c) population (d) congregation

Resources are materials used for further _____
capital (b) production (c) government (d) waste

Another name of money is called ____ (a) currency (b) paper (c) document (d) materials

Section B
Explain the following terms
Cousin ________________________________________________________________
Aunt _________________________________________________________________
Uncle _________________________________________________________________
Grandmother ___________________________________________________________
Grandfather ____________________________________________________________
Father in Law __________________________________________________________

Mention three sources of water you know
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________



b.) Explain three uses of water
(a) ________________________________________________________________________
(b) ________________________________________________________________________
(c) ________________________________________________________________________

What is disaster ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List three causes of disaster
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What is unemployment ________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State any three solutions to unemployment in Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What is a bank _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Explain a loan _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________





ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: VERBAL REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Answer all questions
In the following items, the same letter or letters are missing from both words
Examples: Cub __
Tub __ (a) f (b) e (c) y (d) t The letter "e" makes the words cube and tube
Now do these
Stupi__
Liqui__ (a) s (b) t (c) q (d) d (e) o
Buil__
Sui__ (a) d (b) t (c) y (d) k (e) s
Sh __ __ __
Sp __ __ __ (a) ou (b) or (c) ort (d) rot (e) out
N __ __ rish
Delici__ __ sn (a) bt (b) uo (c) ou (d) co (e) io
Sp __ __ __
Sh __ __ __ (a) utk (b) abk (c) ark (d) rak (e) kat
Arr __ __
Fl __ __ (a) om (b) wo (c) uo (d) ow (e) on
P __ __ nd
S __ __ nd (a) mo (b) an (c) mo (d) uo (e) ou

Underline the correct spelt words from the following set of words
Enterprenour Entrepreneur Enterpreneur
Satellite Satelite Sartillite
Commissione Commissions Commission
Which of these words cannot be formed from AEROPLANE?
(a) plane (b) raft (c) ear (d) rope
Birds have _______________ (mouths, beaks, tongues)

Complete these sentences
Examples: Shoes are to feet as gloves are to hands
House is to man as nest is to _______________________
Food is to hungry as drink is to _______________________
School is to pupils as army is to _______________________

Feather is to bird as fin is to _____________________________
Fine a word to continue this series: Wave, Weave, Leash, Leash, Pace, ____________
Pill, Peal, Sill, Seal, Hill, ________________
Road, Rod, Feed, Fed, Goat, ________________
What are these letters called A E I O U _________

Rearrange the words in the following sentences to make sense
Biscuit like children eating
___________________________________________________________________________

His leg broken has John
___________________________________________________________________________

You see whom did at the party?
___________________________________________________________________________

The same song twice sang they
___________________________________________________________________________

She will stay I do not think
___________________________________________________________________________

To write I intended
___________________________________________________________________________

Is tall neither of them
___________________________________________________________________________

Her leg hurt she
___________________________________________________________________________

To the theatre going him I saw
___________________________________________________________________________

Worn out is this jacket
___________________________________________________________________________




ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: CREATIVE ART
NAME:……………………………………………………………………………………
Identify five community workers in our society
__________________
__________________
__________________
__________________
__________________
Mention five festivals practiced in Nigeria
__________________
__________________
___________________
___________________
____________________
Complete the musical scale d: _______ _______ _______ _______ _______ _______
Mention any five musical instruments you know
___________________
___________________
___________________
___________________
___________________
All drawings and paintings are done in a ____ (a) theatre (b) studio (c) fine art studio
How many colours can be found in a rainbow (a) 7 (b) 8 (c) 10
______ is an art of or process of shaping clay to produce an object
(a) modeling (b) photocopy (c) copycat
Art is broadly divided into _____________ and _______________
(a) dance and music (b) visual and non-visual (c) drama and dance

Part B (Practical Section)
Design a plastic bottle with any object of your choice


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE
NAME:……………………………………………………………………………………

Read the passage and answer the questions that follow:

Comprehension
Little Aliyu was very happy. His father had already brought a very fat ram in preparation for the Id-El-Kabir. Aliyu was sure that he was going to have his own share of the meat when the ram was eventually killed on the day of the festival. So he gladly went out each evening to cut grass for the ram. He felt that the ram should be properly fed so that it might produce a lot of meat when it was killed.

On the Id-El-Kabil day Aliyu put on his best clothes. He was among the people (first batch worshippers) to arrive at the praying ground. All the prayers, singings and preachings done there meant very little to him. He was concerned with only one thing. As soon as the service was over, they would go back home eagerly. He went to the yard to fetch the ram. The ram had escaped.

Questions
Choose the correct answer
What did Aliyu's father do to prepare for Id-El-Kabir?
(a) he bought new dresses for Aliyu and himself (b) He bought a fat ram (c) He fasted
Aliyu was very happy because (a) he lived the ram very much (b) he like to fetch grass for the ram (c) he was sure he would have his own share of the meat

Why should the ram be properly fed? (a) so that it might not die (b) to fetch more money
(c) so that the ram might have plenty of meat when killed
The ram was to be killed (a) When people were praying (b) before people went for prayer (c) after people had returned from prayers

How do you think Aliyu felt when he knew the ram had escaped?
(a) excited (b) sad and disappointed (c) amused

Lexis and Structure
Choose the correct answer from the option given

I don't wash my clothes myself, my sister ____ them (a) wash (b) washes (c) is washing
We saw him when he ____ across the street (a) was running (b) runs (c) is running
_____ he was hungry and tired, he ran the race (a) however (b) despite (c) although
Would you like to come ____ me to our house (a) with (b) for (c) by
The box is too ____ for me to carry (a) heavy (b) heavier (c) heaviest



Choose the word that has almost the same meaning as the word underlined in the sentences
Chief Babangida is very wealthy (a) popular (b) influential (c) rich
It gives me great pleasure to be here today (a) desire (b) purpose (c) joy
It was a strange place but he liked it (a) an ugly (b) an unfamiliar (c) a dull
Only healthy people are enlisted in the army (a) tall (b) proud (c) strong
He said that you must be prevented from doing stupid things (a) stopped (b) held (c) punished
He jumped ____ the well to avoid the police (a) into (b) against (c) over
He has sucked his thumb ____ he was a child (a) until (b) by (c) since
The ruler we found is certainly ____ than the one we lost (a) long (b) longest (c) longer
If you work hard, you _____ the examination (a) pass (b) passes (c) will pass
___ the time of the accident, nobody was near (a) in (b) on (c) at

Complete the following tag questions
You will go, _____________, ____________
He is not around, _____________, ___________

Direct Speech Indirect Speech
Ede said "I can jump _______________________________________
Simbi said "I shall travel tomorrow" _______________________________________
Mummy said "I have two eyes" _______________________________________

Active Voice Passive Voice
I love my school _______________________________________
Mummy sells apples _______________________________________
The horses are pulling the wagon _______________________________________
Cats eat mice _______________________________________

Essay Writing
Write a letter to your grandmother that has been sick, wishing her a quick recovery






ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: AGRICULTURE SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
Which of the following is not a tuber crop (a) yam (b) cassava (c) cocoa (d) cocoyam

_____ are animals that are kept by man on the farm for their product or by products
animal farm (b) farm animals (c) plant animals (d) domestic animals

A person specially trained to take care of and treat farm animals is called ____
doctor (b) veterinarian (c) veterinary (d) dentist

Millet and wheat are examples of ____ crops (a) tuber (b) fruit (c) vegetable (d) cereal

The specific needs for young animals include the following except _____
balanced diet (b) dirty environment (c) clean water (d) adequate medication

_____ is the removal of unwanted plants from the farm
weeding (b) planting (c) ridging (d) cleaning

All are procedures for rearing farm animals except _____ (a) providing shelter
providing food and water (c) providing adequate medication (d) exposing them to danger

______ are animals or insects that causes damage to crops or livestock
pest (b) plants (c) fly (d) cockroaches

All are ways to prevent or control pests on the farm except ____
physical methods (b) cultural methods (c) chemical methods (d) feeding methods

_____ are insects or small animals that live on the bodies of farm animals and feed on them (a) parasites (b) non parasites (c) farm animals (d) domestic animals

All are some common pests and parasites of farm animals except ____
ticks (b) lice (c) worms (d) farm produce

All are signs of ill health in farm animals except ___ (a) inability to eat properly
inability to walk properly (c) loss of weight (d) ability to eat properly

Some common diseases of farm animals include the following except ____
Newcastle disease (b) pneumonia (c) sleeping sickness (d) cholera

All are effects of eating meat that is not well cooked except ____ (a) worms can attack the person (b) it can lead to vomiting (c) it can lead to death (d) it promotes good health

_____ is the rearing of animals and growing of crops for man use.
agriculture (b) fishing (c) planting (d) harvesting

All are foods that contains protein except ____ (a) beans (b) meat (c) fish (d) corn

____ is the written accounts of important farm activities, facts, figures and observations for present and future use (a) farm records (b) farm book (c) farm work (d) note book


All are importance of farm records except ____ (a) farm records enable us to know the size of the farm (b) it enables us to know the items produced on the farm (c) it enables farmers to know whether he is making profit or loss (d) not to be serious with farm work

All are types of farm records except ___
farm diary (b) farm inventory (c) input record (d) not book

_____ is the process by which rocks break down to form small particles
soil formation (b) soil record (c) soil particles (d) soil planting

The best type of soil for planting is _____ (a) sandy (b) loamy (c) clay (d) none of the above

Cowpeas, soybeans and groundnuts are examples of ____ crops
cereal (b) legumes (c) tuber (d) vegetables

______ are crops grown to beautify our surroundings
ornamental crops (b) flower (c) planting (d) vegetables

Balanced diet is the meal that contains all the necessary food in the right ____
proportion (b) food (c) unbalanced (d) unserved

Crops that are sold in other to make money from it is called ____
cash crops (b) food crops (c) money crops (d) vegetables

_______ agriculture involve the use of large land for farming activities
subsistence (b) commercial (c) gardening (d) harvesting

Animal husbandry is the management of ____
birds (b) domestic animals (c) farm animals (d) food

The organism in which the parasite lives is called ____
host (b) hostess (c) hostile (d) hosting

Ectoparasite live _____ the body of animals (a) in (b) on (c) under (d) between

Monocotyledonous plants have ____ seed or cotyledon (a) one (b) five (c) three (d) six

Section B
Mention three effects of eating infected meat or animals
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) Explain and give examples
Carnivorous animals _____________________________________________________
______________________________________________________________________
Herbivorous animals _____________________________________________________
______________________________________________________________________
Omnivorous animals _____________________________________________________
______________________________________________________________________


Explain farm animals
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List any three specific needs for young animals
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What is farm record
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List three importance of farm record
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What do you understand by animal husbandry
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State any three requirements for livestock management
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

What do you understand by weed
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List two effects of weed to plant

(a) ________________________________ (b) ________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: HOME ECONOMICS
NAME:……………………………………………………………………………………
One way to care for the body is by being ____ (a) clean (b) sharp (c) attractive

To maintain good health, the body needs ____ diet (a) balanced (b) super (c) thorough

Having enough sleep helps to keep the body ___ (a) in good shape (b) super (c) healthy

Good posture is a sign of ____ (a) good health (b) uprightness (c) straightness

Is it right for us to wear the cloth for our daily activities to sleep (a) Yes (b) I think so (c) No

When clothes are torn, they should be ____ (a) mended (b) thrown away (c) burnt

Shoes should be polished at least ___ in a week (a) once (b) twice (c) thrice

Regular washing of the hair prevents the scalp from ____ (a) dandruff (b) mosquito (c) rat

We have ____ types of hair (a) two (b) one (c) three

Biting of nails is a ____ habit (a) bad (b) dirty (c) clean

Sugary foods are not good for the (a) teeth (b) hair (c) tongue

____ are things applied to the body to make it look or smell better
adornment (b) perfume (c) cosmetics

____ is used around the eyes and on the eyebrows to make them look dark and beautiful
eye pencil (b) antimony (c) powder

____ is the use of cosmetics on the body (a) make-up (b) adornment (c) soap

School uniforms are worn only when going to ____ (a) church (b) school (c) party

During the rainy season ___ are worn
plastic rain coats (b) nylon rain coat (c) wool rain coat

Shoes are worn to ____ the feet (a) protect (b) freshen (c) keep the feet smooth

Linoleum is made from ____ (a) wire (b) wood (c) rubber

An example of food that can be boiled is ____ (a) akara (b) rice (c) puff-puff

____ are materials that we can use to cover the surfaces within the home
carpet (b) floor covering (c) surfaces

Everything in the bathroom should be kept ____ always
covered (b) clean (c) disorganized

Spinach, tomatoes and potatoes are ____ (a) leaf (b) plant (c) vegetables



The diet that contains all the classes of food in the right proportion is ____
nutrient (b) balanced diet (c) supplement

Any edible solid or liquid substances that give us energy is ____ (a) food (b) diet (c) nutrient

Cooking food with dry heat is known as ____ (a) roasting (b) steaming (c) frying

To make burns, ____ is essential (a) baking powder (b) yeast (c) salt

The food eaten in the morning is called ___ (a) breakfast (b) morning food (c) dinner

Perishable foods easily get ____ (a) soaked (b) spoilt (c) bitter

Suya is cooked by ____ (a) roasting (b) boiling (c) steaming

The following except one can be cooked by roasting and boiling (a) yam (b) corn (c) bread

Section B
Mention five materials that can be used to take care of the hair
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

List five items that can be used to make our bodies look beautiful and clean
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Mention five materials that can be used in knitting and cloth mending
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Write the steps that can be used to prepare Gizzdodo
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Mention five materials that can be used to make shoes
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: CIVIC EDUCATION
NAME:……………………………………………………………………………………
Which of the following is not a right that citizens enjoy
right to life (b) freedom of movement (c) right to property (d) right to steal

The following are causes of natural disasters except one
heavy rains (b) climate change (c) planting of trees (d) lack of rains

Consequences of disloyalty include the following except ____
corruption (b) failure (c) success (d) external enemies

All are quality of services provided by government to the people except
bribery (b) accountability (c) openness (d) transparency

Government can support their citizens by providing ____
employment opportunity (b) unemployment opportunity (c) corruption (d) bribery

_____ is showing support or allegiance to a person or an institution
culture (b) honesty (c) loyalty (d) corruption

____ is one of the duties of a good citizen
bribery (b) payment of taxes (c) corruption (d) causing problems all time

____ enables us to know and understand the activities of government and rights of citizens
civil servant (b) civic center (c) civic Honda (d) civic education

_____ is a physical structure with a roof doors and window.
vehicle (b) house (c) village (d) structure

The body that safeguards every edible items and drugs is known as ____
NASEAA (b) SUREP (c) NAFDAC (d) NEPA

Nigeria's democracy day is celebrated on every _____ of the year
March 30 (b) June 12 (c) May 29 (d) May 30

How many arms of government do we have? (a) 5 (b) 3 (c) 6 (d) 4

One of the reasons why many people do not own a house is ____ (a) high cost of building materials (b) sufficient fund (c) availability of land (d) none of the above

The arms of government that makes law is _____
executive (b) legislative (c) judiciary (d) governor

Nigeria practice _____ system of government
Democracy (b) parliamentary (c) monarchy (d) all of the above

Nigeria got her independence in ____
1st October 1960 (b) 1st November 1960 (c) 1st June 1960 (d) 1st January 1960





The name of the Senate President is _____
Ahmed Duru (b) Sani Ahmed (c) Bukola Saraki (d) Mohammed Buhari

The green colour of Nigeria flag represent _____
agriculture (b) peace (c) loyalty (d) bribe

The misuse of drugs is _____
drug abuse (b) drug taking (c) drug swallowing (d) drug eating

Someone born in a particular country is a ____ of that country
terrorist (b) armed robber (c) citizen (d) bad influence

_____ is the leading political party in Nigeria (a) PDP (b) APC (c) NNPC (d) NLC

The head of a primary school is ____
headmistress (b) principal (c) chancellor (d) vice chancellor

The vice president of the Federal Republic of Nigeria is ____ (a) Professor Yemi Osinbanjo (b) Professor Yemi Adeyinka (c) Professor Yemi Ade (d) Professor Joshua Yemi

A patriotic citizen is someone that _____
(a) shows sense of belonging and to serve his country (b) bad influence to the country
(c) do not care about the welfare of the country (d) none of the above

The age one can start voting is _____ (a) 20 (b) 18 (c) 19 (d) 22

The arms of government that execute laws in Nigeria is _____
judiciary (b) executive (c) legislature (d) loyalty

All are social amenities provided by the government except ____
good road (b) pipe borne water (c) quality education (d) bribery and corruption

The Governor of Lagos State is _____ (a) Mr. Akinwunmi Tolu (b) Mr. Akinwunmi Ambode (c) Mr. Akinwunmi Yemi (d) Mr. Akinwunmi Tobi

The capital of Nigeria is in ____ (a) Lagos (b) Abuja (c) Kano (d) Ibadan

N.P.A means __________ (a) Nigeria Port Authority (b) Nigeria Port Audience
(c) Nigeria Port Academy (d) Nigeria Port Apprentice

Section B
Mention Six services provided by the government
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________

Mention six rights of a citizen
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________



Who is a leader ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State three qualities of a good leader
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

Define a house ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention the two types of houses you know
(a) ________________________________ (b) ________________________________

Define loyalty _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Outline any three evidence of loyalty
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________





ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE
NAME:……………………………………………………………………………………
______ is the ability and willingness to develop, organize and manage a business venture with all the risks involved in order to make profit (a) manager (b) entrepreneurship (c) entertainer (d) entrepreneur

Which of the following is not a quality of an entrepreneur
passion (b) discipline (c) laziness (d) determination

The craft of making things out of metal in a skillful manner is called _____
wood work (b) aluminium work (c) paper work (d) metal work

Which of the following tools is not used in laundry cleaning
bleach (b) drying rack (c) menu jack (d) stain remover

______ is a tropical fruits with large shell (a) coconut (b) potato (c) calabash (d) watermelon

Someone who cooks professionally especially in a restaurant is called ____
food seller (b) chef (c) caterer (d) cooker

The qualities of an entrepreneur that requires one not to give up on the business no matter the situation is called ____ (a) passion (b) self starter (c) creativity (d) determination

The following machines are used in palm oil processing except ____
digester (b) oil fitter (c) incubator (d) palmnut cracker

A sculptor works in a ______ (a) forge (b) workshop (c) studio (d) office

The scientific study of the structure and properties of metal and their uses is known as
casting (b) welding (c) metallurgy (d) carbonation

Someone whose job is making and repairing iron and metal, is called ____
blacksmith (b) iron bender (c) goldsmith (d) engineer

The following are examples of tools used by a caterer except ____
apron (b) pots (c) radio (d) spoon

Cutting and shaping a material such as wood or stone is called ___
casting (b) assembling (c) carving (d) moulding

Drills are used for ____ (a) cutting (b) making holes (c) smothering surfaces (d) beautifying

_____ is a list of dishes available at a restaurant
mail book (b) menu (c) dishes book (d) food book

Shoes are made by _____ (a) cobbler (b) sculptor (c) manufacturer (d) printer

The ability to be able to exercise self control and maintain focus in business is ____
passion (b) creativity (c) discipline (d) manager


_____ is a profession of making wares with clay
calabash (b) pottery (c) sculpture (d) moulding

Soap is a _____ agent (a) drying (c) cleansing (c) water (d) playing

Leather are used to make the following except ____ (a) shoes (b) bags (c) wallet (d) clothes

Leather work can be used by any of the following (a) lawyer (b) potter (c) cobbler (d) teacher

Fashion designing can also be called ____ (a) tailor (b) teacher (c) engineer (d) fisherman

Fashion designing are of two kinds namely (a) home sewing and industrial sewing
school sewing and home sewing (c) church sewing and home sewing (d) all of the above

All are tools use for home sewing except ____
measuring tape (b) scissors (c) pencil (d) bottle

The process of taking good care of the hair and making it beautiful is ____
hair plaiting (b) hair beauty (c) hair beautification (d) diseases

The equipments used in hairdressing include the following except ____
scissors (b) shampoo (c) relaxer (d) biro

_____ is the study of the complete physical, mental and social well being of a person
health science (b) healthy (c) health (d) good health

Sanitation include ____ except (a) disposal of refuse (b) disposal of excreta
provision of drainage (d) provision of food

There are two forms of electricity circuits namely (a) open and close circuit
open and narrow circuit (c) wide and small circuit (d) broad and narrow circuit

The engineer that design the plan of a building is called ____
(a) mechanic (b) civil (c) architect (d) electrical

Section B
Mention six items produced by a goldsmith
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________

Mention six things leather can be used to produce
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________

Who is an entrepreneur ________________________________________________________
___________________________________________________________________________


b.) List four qualities of an entrepreneur
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

What is metal work ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List four items produce with metal
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

Who is a caterer ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Outline any four tools used by a caterer?
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE
NAME:……………………………………………………………………………………
Any physical or mental activity aimed at doing or making something is ____
(a) power (b) energy (c) work
The only means we can talk to God is through ____ (a) prayer (b) singing (c) dancing
Paul's name was originally ____ before his conversion (a) Saul (b) Paul (c) Ananias
Paul was born in _____ (a) Greece (b) Tarsus (c) Jerusalem
The teacher that trained Paul in law was named ___ (a) Gameo (b) Gamaleo (c) Gamaliel
The ____ are the people called hypocrite and self-righteous in the Bible
(a) Paul (b) Greek (c) Pharisees
Paul got converted on his way to ____ (a) Damascus (b) Israel (c) Egypt
_____ work involves preaching the gospel to people everywhere and converting them to Christians (a) Christian (b) Evangelism (c) missionary

The capital of Macedonia was ____ (a) Asia (b) Philippi (c) Athens
The rich Jewish woman that got converted at Paul's teaching was ___
(a) Dorcas (b) Lydia (c) Deborah
On Paul's first missionary journey, he went with ____ (a) Silas (b) Barnabas (c) Lydia
A ____ is what a person hopes to achieve (a) aim (b) objective (c) goal
The choice that one makes after thinking about what is the best thing to do is _____
(a) goal setting (b) decision (c) choice
An idle hand is the ____ workshop (a) Jesus's (b) devil's (c) people's
The desire to do something wrong or have something that is considered immoral is called ____ (a) corruption (b) sin (c) temptation

Satan uses our _________ to tempt us to sin (a) strength (b) weaknesses (c) goal
The dishonest use of power for personal gain is known as _____
(a) corruption (b) temptation (c) sin
The person that took money to betray Jesus was ___ (a) Judas Iscariot (b) Peter (c) Thomas
_____ is the quality of being reasonable and not been excessive in whatever we do
(a) moderation (b) satisfaction (c) pleasing
_________________ tempted Jesus (a) Saul (b) Peter (c) Satan
The Bible tells us to work that whoever does not work should not ____
(a) labour (b) energy (c) eat
Committing sin can make us to be ____ (a) holy (b) friendly (c) sick

On the first day God created ____ (a) man and woman (b) Adam and Eve (c) day and night
Easter is celebrated on Christ's ____ and ____
(a) birth and death (b) cross and tomb (c) death and resurrection
Who perished in the red sea? (a) the Israelites (b) the Egyptians (c) Moses
The third person in the trinity is the (a) spirit (b) God (c) Holy Spirit
God created and wants us to ____ (a) destroy (b) disobey (c) create
The story of the prodigal son is an example of God's ____
(a) forgiveness (b) partiality (c) punishment
Jesus died on the cross to save us from all our sins (a) true (b) false (c) maybe
God created Eve from Adam's ____ (a) flesh (b) bone (c) blood

Section B
Mention five epistles of Paul in the Bible
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Explain Paul's early life and conversion
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Explain short term and long term goals respectively
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Mention five different situations in which decision making is required
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

Mention five ways in which we can overcome corruption and temptation
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: MATHEMATICS
NAME:……………………………………………………………………………………
Section A:
What is the value of 62 + 122 (a) 220 (b) 190 (c) 180 (d) 108
Find the L.C.M of 16, 32 and 40 (a) 120 (b) 88 (c) 146 (d) 160
The H.C.F of 18 and 30 is (a) 6 (b) 8 (c) 5 (d) 7
Divide N6000 in the ratio of 1:2 (a) N1200 and N3800 (b) N2000 and N4000
(c) N4000 and N2000 (d) N3000 and N3000
Find the simple interest on N13,500 for 2 years at 6% per annum
(a) 1220 (b) 2016 (c) 1620 (d) 6201
Find the perimeter of a rectangle whose length is 7cm and breadth is 5cm
(a) 42cm (b) 32cm (c) 27cm (d) 24cm
Express 12 to 48 in the simplest form of ratio (a) 3: 3 (b) 1: 1 (c) 1: 4 (d) 1: 5

Which of the following numbers have 4 as a factor? (a) 16 (b) 35 (c) 15 (d) 17

Express 1999 as a roman numeral (a) mcmxcix (b) mcdccxcix (c) imdcccix (d) imdcixxxx

A dealer helps to sell goods worth N8,000. He is given a commission of 4%. How much did he receive? (a) N100 (b) N320 (c) N800 (d) N900

A man died in 1976 at the age of 49years. When was he born?
(a) 1997 (b) 1977 (c) 1927 (d) 1965

M2 + 13 = 94. Find the value of M (a) 81 (b) 107 (c) 9 (d) 106

Write 191909 in words (a) Nineteen Million Nineteen Thousand Nine Hundred and Nine
(b) One Million Nineteen Thousand and Nine (c) One Hundred and Ninety One Thousand, Nine Hundred and Nine (d) One Million Nineteen Thousand and Ten

Simplify 32/8 ÷ 11/8 (a) 21/3 (b) 3 (c) 31/3 (d) 4½

All the following are prime numbers except (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 5

What is the place value of 6 in 11612 (a) tens (b) hundred (c) units (d) thousands

Six million and six in figure is ____ (a) 6000006 (b) 6006 (c) 600000006 (d) 60006

Write MCMLX in figure (a) 11960 (b) 200160 (c) 1960 (d) 1860

Write 56/100 as a decimal fraction (a) 0.56 (b) 5.6 (c) 5.62 (d) 00.56

Change 1.234 to a fraction (a) 1234/1000 (b) 15/100 (c) 1.2340/100 (d) 2000/1000

10: 15 in the simplest form is (a) 5.7 (b) 1: 2 (c) 2: 3 (d) 5: 6


Express 0.2 as a percentage (a) 2% (b) 30% (c) 20% (d) 40%

Add 2/3 + ¼ = (a) 3/7 (b) 3/12 (c) 11/12 (d) 10/12

Subtract 5/8 – ¼ = (a) ½ (b) 3/8 (c) 4/5 (d) 7/8

Subtract 16853 from 32640 gives _____ (a) 15787 (b) 24210 (c) 48493 (d) 58127

What is the product of 321 and 123 (a) 32100 (b) 4448 (c) 39483 (d) 39583

Rewrite 3p.m by the 24hours clock (a) 3.00pm (b) 15.00pm (c) 15.00hrs (d) 18hrs

A car goes in an average speed of 80km/h for 4 hours. What distance does it cover?
(a) 320km (b) 120km (c) 20km (d) 820km

Reduce 12/144 to its lowest term (a) 1/12 (b) 1/14 (c) 1/15 (d) 1/16

A primary school has 16 classrooms. Each classroom has 25 pupils. How many children are in the school (a) 410 (b) 400 (c) 800 (d) 900

Section B
Express 8cm as a fraction of 2meres
b.) Simplify 11/6 + 2¼ – 1/3 =
The ratio of a man's age to that of his son is 8: 3. If the son is 15years old, find the man's age.
b.) Find the area of the parallelograms



What is the simple interest of N500 for 4years at 5% per annum?
b.) Ade bought a crate of egg for N8. If he sold it for N12, find the percentage gain.
Find the L.C.M of 8, 12 and 15
b.) What is 3/8 of 480?
5.) Convert 80% to a fraction and multiply the result by 20.
b.) A bottle of wine cost N120.00. How many bottles can one buy with N1200.00?




ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 5 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Study the relationship between the numbers in the following samples and use it to answer questions 1 – 4

Samples:




1.) (2.) (3.) (4.)




(a) 32 (b) 54 (c) 64 (a) 36 (b) 24 (c) 18 (a) 9 (b) 15 (c) 12 (a) 1/6 (b) ½ (c) 4/4

Study the examples below and use it to answer questions 5 – 7
2 * 4 = 4, 6 * 5 = 15, 6 * 8 = 24
5.) Find the value of 6 * 9 (a) 12 (b) 9 (c) 27
6.) Find the value of the empty box * 12 = 48 (a) 2 (b) 8 (c) 4
7.) Find the value of (3 * 2) * 4 (a) 4 (b) 6 (c) 12

Study the example



8.) (9.) (10.) (11.)



(a) 15 (b) 9 (c) 8 (a) 6 (b) 8 (c) 12 (a) 4 (b) ¾ (c) ½ (a) 3 (b) 4 (c) 5


Study the example



12.) (13.) (14.) (15.)



(a) 8 (b) 12 (c) 13 (a) 11 (b) 14 (c) 17 (a) 55 (b) 65 (c) 88 (a) 4 (b) 7 (c) 14

Study the example




16.) (17.) (18.)



(a) 9 (b) 81 (c) 101 (a) 1 (b) 169 (c) 1194 (a) 20 (b) 10 (c) 30

Study the example




19.) (20.)



(a) 37 (b) 44 (c) 63 (a) 5 (b) 7 (c) 11



Samples:







21.) (a) 8 (b) 4 (c) 3


22.) (a) 4 (b) 6 (c) 8


23.) (a) 20 (b) 10 (c) 12


24.) (a) 9 (b) 7 (c) 6


Samples:


25.) (26.)

(a) 10 (b) 6 (c) 5 (a) 3 (b) 4 (c) 18

27.) (28.)

(a) 4 (b) 0 (c) 9 (a) 56 (b) 72 (c) 79

If the word PLEASANT is represented by the number 56781843
29.) What does the word STATE represent? (a) 13837 (b) 16848 (c) 13867
30.) What number is represented by the word SLEEP (a) 15757 (b) 16775 (c) 16577
Share on Google Plus

About Olusegun Bolujo

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

LinkWithin