Comments

Social Media Icons

Blog Archive

Powered by Blogger.

Search This Blog

Games

Pictures

Main menu section

Email Newsletter

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)


Your email address is safe with us!

Sports

Auto News

Games

Text Widget

Join me on Twitter

Contact Form

Name

Email *

Message *

Third Term Promotional Examinations 2016 /2017 Primary Four Basic 4

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: AGRICULTURAL SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) ________ are unwanted plants that grow with crops in a farm
(a) crops (b) water (c) weeds (d) rocks

2.) The use of certain insects to destroy weeds e.g. grasshopper, praying mantis is called ____
(a) play method (b) animals method (c) biological method (d) chemical method

3.) The practices of crop rotation , mulching, planting of weed-free seeds etc is called ____
(a) crop method (b) biological method (c) cultural method (d) weed method

4.) The use of agro chemicals to kill weeds is called ____
(a) chemical method (b) physical method (c) biological method (d) mechanical method

5.) The use of simple farm tools, e.g hoe, cutlass etc is called ___ (a) animal method
(b) chemical method (c) physical and mechanical method (d) biological method

6.) The activities carried out before planting vegetables is called ___ (a) planting operation
(b) post-planting operation (c) pre-plantation (d) post-middle operation

7.) The breaking of large lumps of soil into finer pieces is called
(a) stumping (b) choice of site or land (c) harrowing (d) tiling

8.) During rainy season, ___ is good for transplanting
(a) digger (b) shovel (c) hand trowel (d) sickle

9.) Regular application of water is necessary to keep the soil ____
(a) dry together (b) loose (c) moistened or wet (d) coloured

10.) Natural or chemical fertilizers are applied to ensure ___ are available for the seedlings
(a) water (b) air (c) nutrients (d) labour

11.) The operations carried out after planting of seedlings are called ____ (a) pre-planting operations (b) planting operation (c) post-planting operations (d) bread animals operations

12.) Removing an unwanted plant in a vegetable farm will reduce ____ among crops
(a) competition (b) staking (c) manuring (d) tilling

13.) In agriculture, pruning means ____ (a) planting of seeds (b) harvesting of crops
(c) riming some of the branches (d) digging of ground

14.) The act of providing support to vegetable crops which have trailing or creeping stem is called___ (a) watering (b) weeding (c) staking (d) thinning

15.) A practice whereby the surface of the soil is covered with grass, leaves, crops residues or paper so that the soil retain moisture for plants use is called ___ (a) watering (b) weeding
(c) manuring (d) mulching

16.) The process of cooking food in very hot oil for the purpose of preservation is called ____
(a) canning (b) bagging (c) frying (d) salting

17.) The storage of food items in the refrigerator with a temperature below 100c is called ____
(a) smoking (b) salting (c) refrigerating (d) sun-drying

18.) Example of food item that can be pasteurized is ___ (a) meat (b) fish (c) milk (d) banana

19.) The most important factor of production is ___ (a) labour (b) money (c) land (d) management

20.) The flatness of sloppiness of soil is called ____ (a) time (b) rocks (c) topography (d) climate

21.) _____ exposes the soil surface to erosion
(a) manuring (b) crop rotation (c) bush burning (d) bush fallowing

22.) Planting of trees is called ____
(a) deforestation (b) afforestation (c) bush-burning (d) pre-planting

23.) One of the functions of tree planting is ___ (a) it serves as a removal of unwanted plant
(b) it serves as a wind breaker (c) it serves as a wind thriller (d) it brings pest to the forest

24.) One of the importance of farm produce processing is ____
(a) it causes moth (b) it makes farm produce decay (c) it removes poisonous agents from the food thereby making the food save for eating (d) all of the above

25.) These are advantages of farm produce except ____ (a) it helps to retain the freshness of the food (b) It reduces the loss to pests and unfavourable weather condition in the farm
(c) it causes poison to the food (d) it prevents contamination and infection

26.) The book that shows the amount of money a farmer received for each produce that is sold is called ____ (a) production record (b) farm inventory (c) farm diary (d) cash record

27.) The record of various input and their monetary value is called ___
(a) cash record (b) farm inventory (c) farm input record (d) farm diary

28.) The physical properties of sandy soil include the following except ____
(a) It has loose particles (b) It has large particles
(c) it has very small pores and air space (d) It has low water holding capacity

29.) The advantages of weeds are the following except _____
(a) weeds serves as feed to animals (b) weeds compete with crop plant for water and nutrients (c) they control erosion (d) they protect the soil from dryness

30.) The disadvantages of weeds are the following except (a) weeds grow faster than the crops planted (b) some weeds are used for beautification of our environment (c) Poisonous weeds when eaten by animals may cause death of such animals (d) they reduce quantity and quality of some farm produce

Theory
1.) What are weeds ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List three cultural practices for raising vegetables
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

2.) Mention four ways of controlling weeds in the farm
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

b.) List four examples of weeds
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

3.) State four activities carried out before planting vegetables
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

4.) What is a farm record _________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b) List three types of farm records
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

5.) What is a compost ____________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention three ways of preserving farm produce
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________





ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE

NAME:……………………………………………………………………………………
1.) The greatest love a person can show to his friend is to ____ (a) give bread and butter
(b) set trap for him (c) give his/her life for his/her friend (d) buy clothes for him

2.) One of the reasons why Jesus died for us was ____ (a) to amaze us
(b) to surprise the Pharisees (c) to fulfill the will of God (d) to give us bread and tea

3.) Jesus died for us so that we will be ____ (a) popular (b) saved (c) beautiful (d) laugh

4.) The evidences of a new life are the following except ____ (a) the way we talk
(b) the way we dress (c) the way we abuse and fight (d) the desire for the things of God

5.) The fruits of new life in Christ are the following except _____
(a) love (b) joy (c) formation (d) kindness

6.) Our old life before we repented and accept Jesus Christ involved the following except ____ (a) stealing (b) fighting (c) preaching the gospel of Christ (d) cheating in the examination

7.) Forgiveness means _____ (a) repentance (b) pardon (c) love (d) fighting

8.) The importance of Jesus' death on the cross is ____ (a) to give us food on earth (b) to put Him to test before man (c) to reconcile us with God (d) to abuse us before God

9.) New life in Christ means ___ (a) living in the new environment (b) leaving old sinful life
(c) buying a new car (d) buying a new clothes

10.) A new life in Christ will encourage ___ (a) fighting in the neighbourhood
(b) fornicating around the neighbourhood (c) stealing around the neighbourhood
(d) living in peace, love and harmony with people around us and beyond

11.) For us to be called children of God, we must believe in _____
(a) Ogun (b) Daniel (c) Obatala (d) Jesus Christ

12.) One of the attitudes of children of the same father is ___
(a) building your house far to the next neighbor (b) praying together as one family
(c) use noise to disturb your neighbor (d) fighting with your neighbours always

13.) The gifts of the Holy Spirit are the following except ___
(a) the gift of tongue (b) the gift of stealing (c) the word of wisdom (d) the gift of prophecy

14.) The roles of the Holy Spirit is the following except ____ (a) build our faith in God (b) help to read and understand the word of God (c) teach hot to steal, fight (d) fornicate and backbite

15.) 'But you shall receive power when the Holy Spirit has come upon you…, who spoke this statement (a) Peter (b) Paul (c) Jesus Christ (d) John

16.) The statement in 'no. 15' was spoken to whom?
(a) The drunkard (b) The fornicator (c) The believers (d) The Thieves

17.) 'Behold, the lamb of God, who takes away the sins of the world!' This statement was directed to ____ (a) John (b) Peter (c) Noah (d) Jesus Christ

18.) Jesus Christ encouraged His disciples to ____ in faith (a) dance (b) fight (c) pray (d) abuse

19.) Part of sacrifices involved in Jesus giving His life for us was ____
(a) His birth by Mary the Virgin (b) His feeding of five thousand
(c) His proverbs of the sower (d) His trial and sufferings

20.) One of the ways in which Jesus showed love to people was ____
(a) cursed them (b) beat them (c) visiting and eating with them (d) bullying them

21.) The purpose of God's call is ____
(a) to beat us (b) to tell us lie (c) to call us for repentance (d) to greet us

22.) Bartimaeus the blind man regained his ____ through Jesus (a) leg (b) hand (c) sight (d) breath

23.) Jesus Christ casted out demons from ______ (a) Mary (b) Esther (c) Lazarus (d) John

24.) Jesus Christ raised _____ from death
(a) Moses (b) Mary Magdalene (c) Lazarus (d) Bartheamus

25.) The first person to foretell the birth of Jesus Christ was ____
(a) prophet Moses (b) Prophet Isaiah (c) Prophet Daniel (d) Prophet Elijah

26.) One of the ways in which God speaks to us is through ____
(a) slap (b) food (c) dreams (d) crying

27.) The ten commandments were given to ____ (a) Elijah (b) Jeremiah (c) Moses (d) Daniel

28.) Abraham was called the father of faith because (a) He fought with angels and won
(b) He fought with God and won (c) He obeyed God even when it was not convenient for him (d) He was very wicked

29.) The term law means ____ (a) how people should behave in certain situations
(b) how people should fight (c) how to lie (d) how to speak

30.) The reasons for law are the following except ____ (a) to guide us to know what we should do (b) to promote peace (c) to check our behavior (d) to help us witness against our neighbor

Section B: Theory
1.) State three sacrifices involved in Jesus giving His life for us
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) List three characteristics of a new life in Christ
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________



2.) Mention three fruits of a new life
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) List three gifts of Holy Spirit
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

3.) State three importance of Jesus death on the Cross of Calvary
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) State three roles of the Holy Spirit to mankind
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) List three evidences of a new life in Christ
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

5.) State three reasons for law
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) How many times did God called Samuel ___________________________________________
c.) Who was the mother of Jesus? __________________________________________________
d.) How many disciples did Jesus have?
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE

NAME:……………………………………………………………………………………
Read the comprehension passage and answer the questions that follow
Comprehension
This is what Kemi wrote in her diary on 7th August last year: Two days ago, we went to visit an Uncle in Idanre. First, we drove to Akure, the capital of Ondo State. Then we drove South for 10 – 15minutes until we reached Idanre. It is a pretty town with a beautiful hills round it.
Then next day, uncle took us right to the top of Oke-Idanre. We had to climb up hundred of steps to reach the peak. On the way there are five shades (resting places) where many visitors had written their names. We were glad to stop and have a rest several times.
At the top of the hill there were the ruins of an old town, including the palace of former Obas are their officials. There are abandoned houses and other buildings nearby. This is where the old town of Idanre used to be. Uncle said that many years ago, people from the valley used to run and hide in Oke Idanre and Oke Harun when raiders came to seize cattle and take people away as slaves.
We also saw the famous Agboogun footprint which is many years old. We all tried our feet in the foot print and found that they fitted its size. That was strange because our feet are not all the same size.
Uncle said that if your feet do not fit into the footprint you must be a bad person such as a witch.

Answer these questions:
1.) Where is Idanre? ___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

2.) Who took Kemi to Oke Idanre? __________________________________________________
___________________________________________________________________________

3.) Why were the five shades helpful to Kemi? ________________________________________
___________________________________________________________________________

4.) Why did raiders come to Idanre many years ago? ___________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What may people think if your foot does not fit the Agboogun foot print?
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Section B: English Grammar
Instructions: Answer all questions
Fill in the blanks with the correct words from the brackets

1.) _______ pupils came to school late today because it rained heavily (much, many, any)
2.) _______ money is needed to build a bridge across the river (A great deal of, many, plenty)
3.) There aren't ____ pupil in the library now (now, some, much)
4.) During the storm yesterday, ____ tress were uprooted (much, plenty, several)
5.) "You don't have __________ time left to complete the test, so please hurry", said the teacher
(any, much, may)

Choose the best answer from the options given
6.) Do you have ____ interesting book that I can borrow? (a) any (b) few (c) plenty (d) much

7.) The bus will be arriving in _____ minutes. If we don't hurry, we will miss it.
(a) many (b) a small quantity (c) a few (d) a lot of

8.) _____ such a hot day today. Shall we go for a swim? (a) its' (b) it's (c) it (d) its

9.) I just drank _____ coffee and ate ____ biscuits
(a) any/some (b) much/many (c) some/a few (d) a few / some

10.) May I have _____ sugar, please? (a) some (b) any (c) a few (d) many

11.) This badge is not mine. Is it _______? (a) ours (b) your (c) yours (d) they

12.) I was so tired that I had to drag ____ up the stairs to get to my room
(a) me (b) mine (c) myself (d) ourselves

13.) We put up the tents _____ nobody helped us (a) ourself (b) our (c) ours (d) ourselves

14.) _____ is my dictionary. I bought it yesterday (a) These (b) those (c) which (d) this

15.) ______ were you talking to just now? (a) who (b) whom (c) which (d) whose

16.) May I know _____ way to ____ library please? (a) a / a (b) an / the (c) the / the (d) the

17.) I saw ____ blind beggar at _____ market this morning. (a) the/ a (b) a/ the (c) - / - (d) an / -

18.) I cannot go to ___ town with you today. I have _____ lot of home work to do
(a) - / a (b) the / a (c) a/ - (d) the / -

19.) She is _________ intelligent girl (a) the (b) – (c) a (d) an

20.) Is this _____ ruler I lent you yesterday (a) a (b) an (c) the (d) –

21.) "Ladies and _____, thank you for coming to this dinner", said the host
(a) lords (b) guest (c) gentlemen (d) people

22.) My aunt is not married. She is a _____ (a) widow (b) spinster (c) bachelor (d) monk

23.) A male goose is known as a _____ (a) drake (b) gander (c) cockerel (d) stallion

24.) Wale is Yewande's Sister's son. She is his aunt. He is her _______
(a) sibling (b) cousin (c) niece (d) nephew

25.) ______ Idown and Alaba are friends of mine. (a) both (b) either (c) but (d) therefore

26.) I was fast asleep ____ the telephone rang (a) because (b) when (c) unless (d) so

27.) My neighbor is strict ____ she is kind (a) and (b) so (c) but (d) therefore

28.) I went home early today ____ I was not feeling well. (a) so (b) but (c) therefore (d) because

29.) Grandpa is a kind _____ generous old man. (a) yet (b) but (c) and (d) or

30.) Most people become ____ as they grow older (a) wiser (b) more wiser (c) wisdom (d) wisest

Section C: English Composition
Instruction: Choose one only out of the questions
1.) Your classmate has not been in school for some days due to ill health. He or she has been on admission into the hospital. Write a letter stating how the class has missed him/her and wish him/her a quick recovery.
2.) You were among those who visited Omu Water Resort on excursion. Narrate your experience to your friend(s) who did not have the opportunity of going with you.
3.) Your friend in abroad asked you to explain how a Yoruba Traditional Wedding is done in not less than 200 words, explain a Yoruba Traditional Wedding to your friend.

Section D: Literature
The Amazing River Boy
Answer all questions in this section
1.) What was the name of Adesewa's village? ________________________________________
___________________________________________________________________________

2.) Who were relieved to see Adesewa and why were they relieved? _______________________
___________________________________________________________________________

3.) What was wrong in the palace of Igbodilu? ________________________________________
___________________________________________________________________________

4.) Why did Adesewa's father keep planting yams? ____________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What did the neighbouring villages come to buy in Igbodilu? _________________________
___________________________________________________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: VERBAL REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Pick the words that are nearest in meaning to the words in capital letters

1.) WEAK (a) strength (b) feeble (c) increase (d) long
2.) WIDTH (a) narrow (b) close (c) size (d) breadth
3.) AFFECTION (a) hate (b) love (c) dangerous (d) happy
4.) DISCOVERED (a) believe (b) accept (c) found (d) lost
5.) DIFFICULTY (a) simple (b) rough (c) hard (d) easy

Pick the words that are opposite in meaning to the words in capital letters.
Example: LOVE (a) like (b) feeble (c) hate (d) rough Option "c" is the correct answer
6.) RECKLESS: (a) mend (b) careful (c) smooth (d) strong
7.) EARLY: (a) dull (b) rude (c) late (d) accept
8.) STRONG: (a) smooth (b) ugly (c) weak (d) wet
9.) DEPART: (a) attack (b) defend (c) lost (d) arrive
10.) BEGINNING: (a) middle (b) first (c) ending (d) second

The following are graded according to the order of their sizes, starting from the smallest to the biggest

Example: - Egg Tadpole Frog
11.) Infant Toddler Boy (a) person (b) man (c) woman (d) elder
12.) Egg Larva Pupa (a) goat (b) maggot (c) butterfly (d) elephant
13.) Riverlet River Sea (a) mountain (b) ocean (c) valley (d) hill
14.) Valley Plains Hill (a) ocean (b) sea (c) range (d) mountain
15.) Egg Embryo Calf (a) cow (b) hen (c) duck (d) gander

Items are arranged from the highest or biggest to the lowest or smallest
16.) Elephant Lion Antelope (a) whale (b) buffalo (c) rabbit (d) giraffe
17.) Ocean Sea River (a) stream (b) rain (c) mountain (d) valley
18.) Grandpa Father Boy (a) infant (b) toddler (c) grandma (d) sister
19.) University Secondary Primary (a) polytechnic (b) college (c) nursery (d) monotechnic
20.) Director Manager Clerk (a) accountant (b) doctor (c) cleaner (d) staff

Choose the words that are related to the other words listed
Examples (a) goat (b) lion (c) pig (d) animals
The correct answer is "d" because all the words refer to animals
21.) (a) father (b) family (c) children (d) mother
22.) (a) vicar (b) pastor (c) congregation (d) church
23.) (a) tools (b) barrow (c) axe (d) anvil
24.) (a) chalk (b) school (c) pupils (d) teacher
25.) (a) knife (b) fork (c) kitchen (d) spoon

Form new words by using the first letter and the last two letters
Examples: Gullet Get
Pagan Pan
26.) Head _________________________
27.) Borrow _________________________
28.) Narrow _________________________
29.) Hunger _________________________
30.) Blanket _________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: CREATIVE ARTS
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) Visual art can be divided into ____ and ____ art (a) music and drawing
(b) painting and modeling (c) fin and applied (d) sculpture and graphics

2.) Which one of the following is literary art (a) sculpture (b) poetry (c) drawing (d) painting

3.) The following are primary colours except _____ (a) red (b) blue (c) orange (d) yellow

4.) The use of clay to make object similar to the original object is called ____ (a) paper mache
(b) collage (c) moulding (d) modeling

5.) Mixture of red and blue colour gives ____ colour (a) green (b) orange (c) purple (d) black

6.) The rainbow has ______ colours (a) five (b) seven (c) twelve (d) three

7.) Which of these group of colour contain the primary colour
(a) red, blue, orange (b) red, green, yellow (c) red, blue, yellow (d) yellow, blue, purple

8.) Paper mache is prepared by mixing ______ and _____ (a) saw dust and gum (b) clay and gum (c) pulp paper and starch (d) paper and cement

In the rainbow colours we have ROYGBIV
9.) R stands for ______________
10.) O stands for ______________
11.) I stands for ______________
12.) V stands for ______________
13.) G stands for ______________
14.) Y stands for ______________
15.) B stands for ______________

The materials needed to make collage are
16.) ___________________
17.) ___________________
18.) ___________________

Mention two things needed to make a leaf print
19.) ________________________
20.) ________________________


Section B: Still Life Drawing
1.) Complete the following
a.) Red + _____________ = orange
b.) Blue + Yellow = ______________
c.) ____________ + Blue = Purple

2.) Draw a house

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) ____________ is the act of making things with bead?
(a) hair dressing (b) shoe making (c) bead making

2.) A bead is a small decorative objects that usually have hole for threading string
(a) True (b) False (c) True and false

3.) Someone who makes bead is called (a) bidder (b) bead maker (c) teacher

4.) Bead can be formed from ____ major materials sources (a) 1 (b) 2 (c) 3

5.) The following are examples of natural materials except ____ (a) fusible (b) coral (c) ivory

6.) Beading are carried out in a ____ (a) salon (b) studio (c) stadium

7.) A bead can be used to make the following except ____ (a) book (b) bag (c) shoe

8.) _____ is used for stopping bead from jumping and rolling away while beading
(a) plier (b) metal file (c) bead mat

9.) Is clay beads one of the types of bead? (a) yes (b) No (c) Yes and No

10.) Is Nylon hammer one of the tools used in making beads? ____ (a) Yes (b) No (c) Yes and No

11.) _____ is a person whose job is to hunt wild animals for business or food
(a) bricklayer (b) butcher (c) hunt

12.) Hunting is carried out in a ____ (a) river (b) thick forest (c) zoo

13.) How many hunting methods do we have? (a) 2 (b) 3 (c) 4

14.) The soft thick mass of hair on the body of some animals is called ____
(a) fur (b) cloth (c) thread

15.) The types of bird used for hunting called ____ (a) falcon (b) parrot (c) eagle

16.) Fur is used for the production of ____ (a) clothings (b) food (c) cars

17.) A hunter hunts for _____ (a) plant (b) water (c) animals

18.) _____ is an example of hound animals used in hunting (a) birds (b) reptiles (c) dog

19.) Is fishing an aspect of Agriculture (a) Yes (b) No (c) Yes/No

20.) A small fish is known as ____ (a) fry (b) finger lings (c) toad

21.) A grown fish is known as ____ (a) fry (b) fingerling (c) frog

22.) Fishes are reared artificially in ____ (a) river (b) aquarium (c) bowl

23.) Does fish supply protein? (a) Yes (b) No (c) Yes and No

24.) Is fish farming profitable? (a) Yes (b) No (c) Yes but No

25.) ______ is the art of rearing fish (a) eating (b) fishing (c) tailoring

26.) The person that cooks is known as ____ (a) buyer (b) cook (c) butcher

27.) A professional cook is known as ____ (a) buyer (b) labourer (c) chef

28.) The person that welds is called ____ (a) barber (b) bricklayer (c) welder

29.) ______ is a vocation of a welder (a) barbing (b) singing (c) welding

30.) Welding is done in a ____ (a) school (b) hospital (c) workshop

Section B: Theory
1.) List five types of beads
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

b.) List five tools used for bead making
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

2.) What is hunting _____________________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) State five tools used in hunting
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

3.) Give short definition of the following
(i) Fish farming ____________________________________________________________
(ii) Aquaculture ____________________________________________________________
(iii) Agriculture ____________________________________________________________

4.) Define cookery _____________________________________________________________
__________________________________________________________________________


b.) Mention five cooking utensils
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

5.) List three types of welding
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) State five instruments used in welding
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________






ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: BASIC SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) The full meaning of ICT is ____ (a) information and communication technique (b) internet and creative technology (c) island Care Technology (d) International Coach Training

2.) The coldness and hotness of an object or body is called _______
(a) Humidity (b) temperature (c) wind (d) pressure

3.) A process whereby seeds grow in seedlings is called ______
(a) separation (b) plantation (c) germination (d) production

4.) ____ is the instrument used for measuring wind direction
(a) Barometer (b) thermometer (c) wind vane (d) hygrometer

5.) Change is temporary when it is _____
(a) irreversible (b) reversible (c) reversible but later irreversible (d) Not sure

6.) An analogue system use ______ to represent information with a physical quantity that changes continuously (a) signal (b) quantity (c) picture (d) digit

7.) Which of the following is not an ICT gadgets used for passing information across from one person to another (a) town crier (b) radio (c) computer (d) cell phone

8.) _____ is used for joining two metals together in shape construction
(a) cellotape (b) welding machine (c) glue (d) nail

9.) ______ is the ability to do work (a) power (b) work done (c) energy (d) rest

10.) The treatment given to an injured person before the arrival of a doctor is called _____
(a) first aid (b) last aid (c) HIV/AID

11.) A ____ occurs when the skin or mucous membrane is broken
(a) healing (b) pain (c) wound (d) sickness

12.) Which of the following stings (a) dogs (b) scorpions (c) snake (d) spider

13.) A/an ______ is a person trained in a University to give medical treatment to sick people
(a) lawyer (b) engineer (c) doctor (d) teacher

14.) There are _____ forms of energy (a) 2 (b) 8 (c) 3 (d) 5

15.) The primary source of energy is the ____ (a) wind (b) water (c) sum (d) rocks

16.) Cement, blocks and aluminum roofing sheets are used for building ____
(a) bungalow (b) poultry (c) hut (d) cage

17.) The furniture at home are made from which of the following materials
(a) glass (b) wood (c) metal (d) plastic





18.) Which of the following instruments or tools is used for cutting paper
(a) handsaw (b) chisel (c) snips (d) scissors

19.) The following are digital system of ICT except ____
(a) calculator (b) wristwatch (c) school bell (d) cell phone

20.) Fossil fuels are sources of energy (a) true (b) false (c) maybe (d) not sure

21.) Which of these is not an ICT gadget (a) newspaper (b) camera (c) computer (d) phone

22.) Starchy food supplies us with ____ (a) energy (b) protect (c) loss of appetite (d) iron

23.) There are ____ classes of food (a) 8 (b) 2 (c) 6 (d) 5

24.) Examples of starchy food are ____ and _____
(a) rice and beans (b) egg and fish (c) bread and yam (d) potatoes and cassava

25.) In shape construction, what do we use to cut wood (a) scissors (b) saw (c) pinches (d) blade

26.) _____ is an animal used to carry load on the farm land (a) dog (b) rabbit (c) donkey (d) bird

27.) Electrical energy is used for the following except ____
(a) cooking (b) sail boat (c) heating (d) lighting

28.) Vegetables and fruits supplies the body with _____
(a) carbohydrate (b) water (c) vitamins (d) protein

29.) Yam, cassava, cocoyam and sweet potato are best described as ______
(a) cereals (b) tuber crops (c) oil crops (d) fruit crops

30.) A ______ is an instrument for measuring temperature
(a) rainguage (b) windvane (c) barometer (d) thermometer

Section B:
1.) What is ICT ________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) List five materials used in ICT
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

2.) What is energy? _____________________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) List five forms of energy
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________


3.) What is a building? __________________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) Name five types of building that you know
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

c.) List three materials used in building
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) Complete the table given below
Cutting tool Joining tool
(i) _________________________________ ___________________________________
(ii) _________________________________ ___________________________________
(iii) ________________________________ ___________________________________
(iv) ________________________________ ___________________________________

5.) Mention three things that can keep us healthy
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) List the classes of food
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________





ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: HOME ECONOMICS
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) The sewing machine is used for mending ____ (a) leg (b) paper (c) cloth (d) card board

2.) Stitches are either done by hand or by a _____ (a) washing machine (b) sewing machine
(c) grinding machine (d) pumping machine

3.) ______ is an example of snacks (a) rice (b) puff puff (c) orange (d) potatoes

4.) ____ stitches are the ones that when you put on a clothing material it remains there (a) tacking (b) back (c) temporary (d) permanent

5.) Materials and things that belongs to your alone are called ____ (a) personal hygiene
(b) personal belongings (c) personal behavior (d) general belongings

6.) Eating good food makes us ____ (a) healthy (b) weak (c) sick (d) die

7.) Always wash your ____ before and after meal (a) mouth (b) body (c) hand (d) leg

8.) Fruit drinks help to quench our ____ (a) spirit (b) mouth (c) thirst (d) life

9.) There are different sizes of knitting pins depending on what is knitted
(a) True (b) False (c) Not sure (d) may be

10.) Grains and tubers are good sources of ____
(a) protein (b) carbohydrates (c) fat and oil (d) vitamins

11.) We prepare our food in the (a) room (b) store (c) kitchen (d) toilet

12.) Nutrients are classified into ____ categories (a) ten (b) four (c) six (d) two

13.) The pressing boards are used for ironing _____ (a) cloth (b) shoe (c) drawing (d) bag

14.) The food eaten by man are gotten from ____ and ____ (a) cloud and space (b) heaven and earth (c) plants and animals (d) living things and non-living things

15.) _____ is used when a pattern is made or used to trace out patterns on a piece of cloth to be sewn. (a) tailor's chalk (b) biro (c) marker (d) pencil

16.) We should take our bath _____
(a) once a week (b) once a year (c) once a month (d) once or twice daily

17.) A store is a place where ____ and ____ are kept (a) books and pens (b) clothes and underwater (c) food stuffs and cooking utensils (d) shoes and bags

18.) _____ is used to measure materials and the body for sewing
(a) scissors (b) thimble (c) measuring tape (d) pin

19.) A _____ tale is used for cutting cloth (a) writing (b) sewing (c) dinning (d) drawing



20.) Washing, drying and ironing our clothes prevents us from having _____ diseases
(a) mouth (b) foot (c) skin (d) hair

21.) There are ____ types of sewing machine (a) 6 (b) 4 (c) 3 (d) 8

22.) Crocheting is a process of creating fabrics from yarn or thread using a crochet ____
(a) hook (b) knife (c) shears (d) rivets

23.) Sewing tools are kept inside a needle craft ____ (a) bag (b) plate (c) pot (d) book

24.) Knitting can be used to produce ____ and ____ (a) hats and head bands (b) cap and sweater (c) blouse and skin (d) blouse and wrapper

25.) ______ is used to protect the finger from being hurt by the needle when sewing with hand
(a) needle (b) hook (c) thimble (d) tailor's chalk

26.) The _____ is a room where visitors are attended to in a home (a) bed room (b) sitting room (c) kitchen (d) dinning room

27.) Which of the following groups of food builds the body? (a) yam, bread and corn
(b) beans, egg and fish (c) water, salt and tomatoes (d) orange, apple and rice

28.) ______ stitches are ones that when putting on a clothing material does not remain there.
(a) temporary (b) permanent (c) tacking (d) back

29.) The study room is always located at the most _____ part of the house
(a) quiet (b) busy (c) dirty (d) noisy

30.) Is it right for us to wear the cloth for our daily activities to sleep (a) Yes (b) I think so (c) No

Section B:
1.) What are temporary stitches? ___________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Give three examples of permanent stitches
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

2.) What is knitting? _____________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List five simple sewing tools
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________


3.) Mention four various rooms in a house
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

b.) State the functions of each part mentioned above
(a) ________________________________________________________________________
(b) ________________________________________________________________________
(c) ________________________________________________________________________
(d) ________________________________________________________________________

4.) Identify five personal belongings
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

b.) Give two importance of food to man
(a) ________________________________________________________________________
(b) ________________________________________________________________________

5.) State the six categories of food nutrients
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________

b.) Give two examples of each category mentioned above
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________
(g) ________________________________ (h) ________________________________
(i) ________________________________ (j) ________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: SOCIAL STUDIES
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) ___________ is the exchange of information between two or more people
(a) singing (b) communication (c) fighting (d) watching

2.) _____ supplies information in audio form (a) radio (b) televisions (c) people (d) newspaper

3.) Drug abuse is when a person uses drugs which have not been presented by a _____
(a) teacher (b) doctor (c) parent (d) friend

4.) First air is the treatment given to an ____ person before the arrival of a doctor
(a) injure (b) lazy (c) dead (d) strong

5.) ______ is the release of harmful substances to the environment
(a) population (b) pollution (c) political (d) practical

6.) People work to earn _____ and ____ (a) sickness and diseases (b) wages and salaries
(c) eating and drinking (d) dancing and walking

7.) The modern farmer uses ____ instead of the hoe and cutlass to till the soil (a) hand (b) mouth (c) tractor (d) leg

8.) The federal government is the ____ of government (a) first (b) second (c) fourth (d) third

9.) A traditional ruler performs a lot of duties for his ____
(a) home (b) school (c) community (d) church

10.) ______ means keeping of money and important documents in the bank (a) selling (b) savings (c) storing (d) stumping

11.) _____ is when people share responsibilities among themselves (a) division of money
(b) division of food (c) division of labour (d) division of land

12.) Which of the following is a symptoms of drug abuse. (a) picking teeth (b) itching of skin
(c) over feeding (d) eating well

13.) Road signs help to reduce and prevents ____ (a) accident (b) fighting (c) eating (d) walking

14.) Road signs help to control ____ (a) people (b) traffic (c) ghost (d) motor bike

15.) Which of the following agencies control and prosecute traffic and road offenders in Lagos State (a) LASTMA (b) FRSC (c) LAWMA (d) VIO

16.) The agency responsible for arrest and punishing drug users in Nigeria is _____
(a) Nigeria Police Force (b) Federal Road Safety (c) Nigeria Drug Law Enforcement Agency (d) Immigration Officers

17.) There are ____ types of pollution (a) 3 (b) 5 (c) 2 (d) 4

18.) One of these must be a non-monetary reward (a) Salary (b) fame (c) award (d) allowances

19.) There are ____ main type of accounts that be opened in a bank (a) 5 (b) 3 (c) 2 (d) 6

20.) Which of the following is a modern way of saving money
(a) Ajo (b) Bank (c) Osusu (d) Kolo

21.) The following are modern means of communication except ____
(a) Radio (b) town crier (c) television (d) bill board

22.) G.S.M means ____________________________________ (a) General Street Madness
(b) Global System Mobile (c) Global Sun Made (d) General System Maintenance

23.) The means of transportation by sea is _____ (a) boats (b) animals (c) rail (d) foot

24.) The fastest means of transportation is by ______ (a) road (b) sea (c) air (d) rail

25.) The following are examples of hard drugs except _____
(a) cannabis (b) cocaine (c) paracetamol (d) heroine

26.) Taking hard drugs can cause the following except ____ (a) good health (b) serious diseases (c) death (d) grow wild

27.) Carrying and smuggling of drugs across the borders is called ____ (a) drug trafficking
(b) drug selling (c) drug production (d) drug transportation

28.) Noise is a type of pollution (a) True (b) False (c) Maybe (d) I don't know

29.) Water pollution can cause _____ in humans
(a) dysentery (b) deafness (c) asthma (d) blindness

30.) The agency in charge of waste in Lagos State is _____
(a) LASTMA (b) LAMATA (c) LAWMA (d) LASAA

Section B
1.) What is communication _______________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State five modern means of communication
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

2.) What is transportation _________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention three means of transportation
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________



3.) What is an accident ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Identify three types of accident
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) What is first aid ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) What will you do when you have a cut from broken bottle?
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What is a bank _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List five banks in Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: CIVIC EDUCATION
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) A citizen must pay his/her ____ and other rates (a) food (b) rent (c) tax (d) dues

2.) One of the reasons for obeying traffic regulations is _____ (a) to play on the road
(b) to organize party on the road (c) To prevent accident that may occur (d) to buy and sell

3.) The inability to read and write is called ______
(a) literacy (b) illiteracy (c) literature (d) literary

4.) There are _____ major ethnic group in Nigeria (a) nine (b) three (c) five (d) ten

5.) Traditional leaders in Hausa land is called ____ (a) Oba (b) Emir (c) Igwe (d) King

6.) The second arm of government is the _____ government
(a) Federal (b) local (c) state (d) national

7.) The red traffic light signifies ____ while the green means go
(a) get ready (b) go (c) stop (d) fly

8.) The local government is headed by the _____
(a) chairman (b) president (c) governor (d) headmistress

9.) A religious leader is the head of a _____
(a) school (b) community (c) market (d) church/mosque

10.) _____ is a form of government in which the noble rules for the benefit of all (a) monarchy (b) aristocracy (c) democracy (d) feudalism

11.) One of the following is not a cause of road accident (a) reckless driving (b) bad road
(c) obeying traffic rules (d) disobeying traffic rules

12.) A citizen is a person who owes his/her loyalty to a _____
(a) village (b) school (c) country (d) family

13.) A cross is a sign of a church as a crescent indicates a/an _____
(a) school (b) hospital (c) mosque (d) shrine

14.) The governor of Lagos State is ____ (a) Babatunde Raji Fashola (b) Akinwunmi Ambode
(c) Bola Ahmed Tinubu (d) Lateef Jakande

15.) In Nigeria, there are more than ____ ethnic groups (a) 250 (b) 500 (c) 750 (d) 150

16.) _____ is the capital of Delta State (a) Owerri (b) Enugu (c) Asaba (d) Awka

17.) In Lagos State, the agency that enforce traffic rules and regulations is ____ (a) LAWMA
(b) LASTMA (c) Neighbourhood watch (d) LASEPA

18.) The _____ is the point where pedestrians are allowed to cross the road (a) T-junction
(b) U-turn (c) Zebra crossing (d) bridge


19.) A wig is worn by which of the following worker
(a) Doctor (b) Engineer (c) Lawyer (d) Banker

20.) One of the following is not the responsibilities of constituted authorities
(a) maintenance of law and order (b) provision of social amenities
(c) loss of lives and properties (d) protection of political rights

21.) Which of these clothes is worn during hot season
(a) jackets (b) cotton (c) sweaters (d) cardigans

22.) All the following are reasons for wearing clothes except ____
(a) identify (b) keep us warmth (c) make us naked (d) attraction

23.) The symbols of a cross and a crescent shows that the building is a _____ and _____
(a) shop and house (b) hospitals and schools (c) market and store (d) church and mosque

24.) ______ is where a road joins another forming a letter like "T"
(a) U junction (b) stop (c) T-junction (d) bend sign

25.) We must learn to say ____ when given gift by our elders
(a) pardon me (b) leave me alone (c) thank you (d) please

26.) Positive value _____ our society (a) build (b) damage (c) destroy (d) abuse

27.) There are ____ types of values (a) 9 (b) 6 (c) 2 (d) 5

28.) A foreigner is a person who is ____ (a) given birth to in a bush
(b) is given birth to in the hospital (c) is given birth to in the church (d) is not

29.) The following are examples of social amenities provided by constituted authorities except____ (a) road (b) hospital (c) school (d) pipe borne water

30.) The state government provides job for the people by establishing industries
(a) Yes (b) No (c) May be (d) None

Section B
1.) Who is a citizen _____________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State three duties of a citizen
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

2.) What is traffic regulation _______________________________________________________
___________________________________________________________________________






b.) List three importances of traffic road signs
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

3.) What is constituted authorities __________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State three responsibilities of constituted authorities to their citizens
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) List two ways of keeping fit
(a) ________________________________ (b) ________________________________

b.) Mention three agencies that enforces traffic rules
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: MATHEMATICS
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) Write in words N598.50k
(a) Fifty Nine Naira, Eighty-Five Kobo (b) Five Hundred and Ninety-Eight Naira Fifty Kobo (c) Ninety-Eight Naira Fifty Kobo (d) Five Hundred and Nine Naira Five Kobo

2.) Find the difference between N25.19k and N27.81k
(a) N9.16k (b) N53.00k (c) N3.75k (d) N2.62k

3.) Write 52 as a product of its prime factors
(a) 2 x 3 x 7 (b) 2 x 2 x 13 (c) 2 x 3 x 3 x 5 (d) 2 x 3 x 5

4.) Divide 441 by 7 (a) 36 (b) 63 (c) 69 (d) 93

5.) Write 1752m in kilometers and metres
(a) 1.7252km (b) 1km 752m (c) 17km 52m (d) 175km 2m

6.) Add 27kg 50g, 2kg 325g and 20kg 160g
(a) 70kg 953g (b) 50kg 535g (c) 61kg 153g (d) 55kg 735g

7.) Express 75m as a decimal in kilometers (a) 0.00075km (b) 0.0075km (c) 0.075km (d) 0.75km

8.) What is the sum of 3hrs 39mins and 4hrs 38mins
(a) 1hr 01mins (b) 8hrs 17mins (c) 7hrs 77mins (d) 8hrs 77mins

9.) A bag cost N2,300.00 and was sold for N2,500.00. What is the profit made?
(a) N200.00 (b) N4,800 (c) N2,000.00 (d) N800.00

10.) The angle shown below is a/an _______ (a) obtuse (b) acute (c) reflex (d) right

11.) A rectangular lawn tennis court is 60m long and 30m wide. Find the perimeter of the lawn
(a) 180m (b) 30m (c) 1800m (d) 90m

12.) Find the L.C.M of 12 and 36 (a) 90 (b) 60 (c) 120 (d) 50

13.) What is the difference between the squares of 17 and 9? (a) 208 (b) 802 (c) 152 (d) 551

14.) Divide 540 by 10 (a) 74 (b) 54 (c) 104 (d) 77

15.) Find the H.C.F of 16, 24 and 40 (a) 16 (b) 24 (c) 8 (d) 50

16.) Titi bought a dress for N165.00 and sold it for N150.00. What is the profit or loss?
(a) N100 (b) N15 (c) N109 (d) N310

17.) How many hours and minutes are there between 9.45am and 3.15pm
(a) 5hrs 30mins (b) 6hrs 00mins (c) 5hrs 79mins (d) 12hrs 50mins

18.) What is the area of a square whose length is 6cm? (a) 24cm2 (b) 12cm2 (c) 36cm2 (d) 72cm2

19.) When the clock shows long hand on 3 and short hand on 12. What is the time?
(a) quarter to 12 (b) quarter past 3 (c) quarter past 12 (d) quarter to 3
20.) How many months have 30days? (a) 4 (b) 1 (c) 7 (d) 12

21.) The shape below is called a _______ (a) cube (b) cone (c) cylinder (d) cuboid

22.) Simplify 135/6 + 122/3 (a) 263/6 (b) 266/9 (c) 26 ½ (d) 625/9

23.) A crate contains 24 bottles. How many bottles are there in 5 crates?
(a) 510bottles (b) 120 bottles (c) 150bottles (d) 620bottles

24.) Find the sum of 62 and 82 (a) 100 (b) 1000 (c) 010 (d) 0011

25.) An angle greater than 900 but less than 1800 is known as ______ angle
(a) circle (b) reflex (c) obtuse (d) acute


26.) The line /AB/ is said to be _______ to line /CD/ because they can never
meet each other (a) parallel (b) perpendicular (c) transversal (d) angles


27.) Simplify 7 ¾ – 42/3 (a) 3½ (b) 74 (c) 3½ (d) 741/15

28.) A bag of rice weighs 45.25kg, a bag of salt weighs 25.50kg and a gallon of palm oil weighs 50.00kg. What is the total weight of the items?
(a) 418.00kg (b) 120.75kg (c) 614.50kg (d) 75.120kg

29.) 6.246 + 16.81 + 208.27 (a) 231.326 (b) 100.097 (c) 213.623 (d) 42.083

30.) What is the time?
(a) quarter to 3 (b) 25minutes to 3
(c) quarter past 7 (d) 25minutes past 3


Section B:
1.) A man made a profit of N5345 from his business in the months of January. By February he made a profit of N6461 and N4984 in March. What is the total profit made by the man in the three months?
b.) Calculate the area of the rectangle below



2.) How any days are there in (i) 13 weeks (ii) 5months
b.) Express the following in seconds (i) 35minutes (ii) 17minutes 38sconds

3.) Subtract 17kg 36g from 78kg 172g
b.) A trader has three pieces of clothes. One piece is 125cm long. The second piece is 90cm and the third piece is 125cm long. What is the total length of the three pieces of cloths?

4.) Name the following angles:
(i) (ii) (iii)




5.) Calculate the perimeter of a square whose length is 40cm.

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………







1.) (2.) (3.)


(a) 1400 (b) 600 (c) 700 (d) 2.5 (a) 257 (b) 91 (c) 19 (d) 527 (a) 75 (b) 100 (c) 25 (d) 2



4.) (5.)


(a) 250 (b) 520 (c) 052 (d) 1525 (a) 59 (b) 95 (c) 109 (d) 195

Section B:
Samples:






6.) (7.) (8.)





(a) 19 (b) 91 (c) 45 (d) 1 (a) 40 (b) 13 (c) 3 (d) 31 (a) 81 (b) 8 (c) 18 (d) 14

9.) (10.)





(a) 22 (b) 40 (c) 48 (d) 26 (a) 42 (b) 13 (c) 1 (d) 34

Section C:
Samples:





11.) (12.) (13.)






14.) (15.)






Section D: Samples







16.) (17.) (18.)








19.) (20.)













Section E:
The word PRESIDENT is represented by the number 123465378
Examples: DENT = 5378 837 = ten

21.) PRESENT = ______________________________
22.) TENDER = _______________________________
23.) 2 3 4 6 5 3 = __________________________
24.) 1 2 3 4 4 = ____________________________
25.) PRIDE = ___________________________

Section F:
Samples: 21; 24; 27; 30
8; 24; 72; 216
28; 32; 36; 40

26.) 48; 50; 54; 56
27.) 2; 8; 32; 576
28.) 123; 143; 183; 203
29.) 15; 30; 45; 75
30.) 57; 67; 77; 87;

























































Social

Featured post

Artikel Terbaru

About me

728x90 AdSpace

Carousel

Manual Slider

Sponsor

BoxSlider

Followers

Popular Tags

Slider

Music

Facebook

Ads

Random Posts

About

Popular

Add Your Gadget Here

Entertainment

Latest News

Blog Archive

Search This Blog

Tags 4

Tags 3

Popular Posts

Third Term Promotional Examinations 2016 /2017 Primary Four Basic 4

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: AGRICULTURAL SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) ________ are unwanted plants that grow with crops in a farm
(a) crops (b) water (c) weeds (d) rocks

2.) The use of certain insects to destroy weeds e.g. grasshopper, praying mantis is called ____
(a) play method (b) animals method (c) biological method (d) chemical method

3.) The practices of crop rotation , mulching, planting of weed-free seeds etc is called ____
(a) crop method (b) biological method (c) cultural method (d) weed method

4.) The use of agro chemicals to kill weeds is called ____
(a) chemical method (b) physical method (c) biological method (d) mechanical method

5.) The use of simple farm tools, e.g hoe, cutlass etc is called ___ (a) animal method
(b) chemical method (c) physical and mechanical method (d) biological method

6.) The activities carried out before planting vegetables is called ___ (a) planting operation
(b) post-planting operation (c) pre-plantation (d) post-middle operation

7.) The breaking of large lumps of soil into finer pieces is called
(a) stumping (b) choice of site or land (c) harrowing (d) tiling

8.) During rainy season, ___ is good for transplanting
(a) digger (b) shovel (c) hand trowel (d) sickle

9.) Regular application of water is necessary to keep the soil ____
(a) dry together (b) loose (c) moistened or wet (d) coloured

10.) Natural or chemical fertilizers are applied to ensure ___ are available for the seedlings
(a) water (b) air (c) nutrients (d) labour

11.) The operations carried out after planting of seedlings are called ____ (a) pre-planting operations (b) planting operation (c) post-planting operations (d) bread animals operations

12.) Removing an unwanted plant in a vegetable farm will reduce ____ among crops
(a) competition (b) staking (c) manuring (d) tilling

13.) In agriculture, pruning means ____ (a) planting of seeds (b) harvesting of crops
(c) riming some of the branches (d) digging of ground

14.) The act of providing support to vegetable crops which have trailing or creeping stem is called___ (a) watering (b) weeding (c) staking (d) thinning

15.) A practice whereby the surface of the soil is covered with grass, leaves, crops residues or paper so that the soil retain moisture for plants use is called ___ (a) watering (b) weeding
(c) manuring (d) mulching

16.) The process of cooking food in very hot oil for the purpose of preservation is called ____
(a) canning (b) bagging (c) frying (d) salting

17.) The storage of food items in the refrigerator with a temperature below 100c is called ____
(a) smoking (b) salting (c) refrigerating (d) sun-drying

18.) Example of food item that can be pasteurized is ___ (a) meat (b) fish (c) milk (d) banana

19.) The most important factor of production is ___ (a) labour (b) money (c) land (d) management

20.) The flatness of sloppiness of soil is called ____ (a) time (b) rocks (c) topography (d) climate

21.) _____ exposes the soil surface to erosion
(a) manuring (b) crop rotation (c) bush burning (d) bush fallowing

22.) Planting of trees is called ____
(a) deforestation (b) afforestation (c) bush-burning (d) pre-planting

23.) One of the functions of tree planting is ___ (a) it serves as a removal of unwanted plant
(b) it serves as a wind breaker (c) it serves as a wind thriller (d) it brings pest to the forest

24.) One of the importance of farm produce processing is ____
(a) it causes moth (b) it makes farm produce decay (c) it removes poisonous agents from the food thereby making the food save for eating (d) all of the above

25.) These are advantages of farm produce except ____ (a) it helps to retain the freshness of the food (b) It reduces the loss to pests and unfavourable weather condition in the farm
(c) it causes poison to the food (d) it prevents contamination and infection

26.) The book that shows the amount of money a farmer received for each produce that is sold is called ____ (a) production record (b) farm inventory (c) farm diary (d) cash record

27.) The record of various input and their monetary value is called ___
(a) cash record (b) farm inventory (c) farm input record (d) farm diary

28.) The physical properties of sandy soil include the following except ____
(a) It has loose particles (b) It has large particles
(c) it has very small pores and air space (d) It has low water holding capacity

29.) The advantages of weeds are the following except _____
(a) weeds serves as feed to animals (b) weeds compete with crop plant for water and nutrients (c) they control erosion (d) they protect the soil from dryness

30.) The disadvantages of weeds are the following except (a) weeds grow faster than the crops planted (b) some weeds are used for beautification of our environment (c) Poisonous weeds when eaten by animals may cause death of such animals (d) they reduce quantity and quality of some farm produce

Theory
1.) What are weeds ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List three cultural practices for raising vegetables
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

2.) Mention four ways of controlling weeds in the farm
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

b.) List four examples of weeds
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

3.) State four activities carried out before planting vegetables
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

4.) What is a farm record _________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b) List three types of farm records
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

5.) What is a compost ____________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention three ways of preserving farm produce
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________





ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE

NAME:……………………………………………………………………………………
1.) The greatest love a person can show to his friend is to ____ (a) give bread and butter
(b) set trap for him (c) give his/her life for his/her friend (d) buy clothes for him

2.) One of the reasons why Jesus died for us was ____ (a) to amaze us
(b) to surprise the Pharisees (c) to fulfill the will of God (d) to give us bread and tea

3.) Jesus died for us so that we will be ____ (a) popular (b) saved (c) beautiful (d) laugh

4.) The evidences of a new life are the following except ____ (a) the way we talk
(b) the way we dress (c) the way we abuse and fight (d) the desire for the things of God

5.) The fruits of new life in Christ are the following except _____
(a) love (b) joy (c) formation (d) kindness

6.) Our old life before we repented and accept Jesus Christ involved the following except ____ (a) stealing (b) fighting (c) preaching the gospel of Christ (d) cheating in the examination

7.) Forgiveness means _____ (a) repentance (b) pardon (c) love (d) fighting

8.) The importance of Jesus' death on the cross is ____ (a) to give us food on earth (b) to put Him to test before man (c) to reconcile us with God (d) to abuse us before God

9.) New life in Christ means ___ (a) living in the new environment (b) leaving old sinful life
(c) buying a new car (d) buying a new clothes

10.) A new life in Christ will encourage ___ (a) fighting in the neighbourhood
(b) fornicating around the neighbourhood (c) stealing around the neighbourhood
(d) living in peace, love and harmony with people around us and beyond

11.) For us to be called children of God, we must believe in _____
(a) Ogun (b) Daniel (c) Obatala (d) Jesus Christ

12.) One of the attitudes of children of the same father is ___
(a) building your house far to the next neighbor (b) praying together as one family
(c) use noise to disturb your neighbor (d) fighting with your neighbours always

13.) The gifts of the Holy Spirit are the following except ___
(a) the gift of tongue (b) the gift of stealing (c) the word of wisdom (d) the gift of prophecy

14.) The roles of the Holy Spirit is the following except ____ (a) build our faith in God (b) help to read and understand the word of God (c) teach hot to steal, fight (d) fornicate and backbite

15.) 'But you shall receive power when the Holy Spirit has come upon you…, who spoke this statement (a) Peter (b) Paul (c) Jesus Christ (d) John

16.) The statement in 'no. 15' was spoken to whom?
(a) The drunkard (b) The fornicator (c) The believers (d) The Thieves

17.) 'Behold, the lamb of God, who takes away the sins of the world!' This statement was directed to ____ (a) John (b) Peter (c) Noah (d) Jesus Christ

18.) Jesus Christ encouraged His disciples to ____ in faith (a) dance (b) fight (c) pray (d) abuse

19.) Part of sacrifices involved in Jesus giving His life for us was ____
(a) His birth by Mary the Virgin (b) His feeding of five thousand
(c) His proverbs of the sower (d) His trial and sufferings

20.) One of the ways in which Jesus showed love to people was ____
(a) cursed them (b) beat them (c) visiting and eating with them (d) bullying them

21.) The purpose of God's call is ____
(a) to beat us (b) to tell us lie (c) to call us for repentance (d) to greet us

22.) Bartimaeus the blind man regained his ____ through Jesus (a) leg (b) hand (c) sight (d) breath

23.) Jesus Christ casted out demons from ______ (a) Mary (b) Esther (c) Lazarus (d) John

24.) Jesus Christ raised _____ from death
(a) Moses (b) Mary Magdalene (c) Lazarus (d) Bartheamus

25.) The first person to foretell the birth of Jesus Christ was ____
(a) prophet Moses (b) Prophet Isaiah (c) Prophet Daniel (d) Prophet Elijah

26.) One of the ways in which God speaks to us is through ____
(a) slap (b) food (c) dreams (d) crying

27.) The ten commandments were given to ____ (a) Elijah (b) Jeremiah (c) Moses (d) Daniel

28.) Abraham was called the father of faith because (a) He fought with angels and won
(b) He fought with God and won (c) He obeyed God even when it was not convenient for him (d) He was very wicked

29.) The term law means ____ (a) how people should behave in certain situations
(b) how people should fight (c) how to lie (d) how to speak

30.) The reasons for law are the following except ____ (a) to guide us to know what we should do (b) to promote peace (c) to check our behavior (d) to help us witness against our neighbor

Section B: Theory
1.) State three sacrifices involved in Jesus giving His life for us
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) List three characteristics of a new life in Christ
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________



2.) Mention three fruits of a new life
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) List three gifts of Holy Spirit
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

3.) State three importance of Jesus death on the Cross of Calvary
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) State three roles of the Holy Spirit to mankind
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) List three evidences of a new life in Christ
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

5.) State three reasons for law
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) How many times did God called Samuel ___________________________________________
c.) Who was the mother of Jesus? __________________________________________________
d.) How many disciples did Jesus have?
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE

NAME:……………………………………………………………………………………
Read the comprehension passage and answer the questions that follow
Comprehension
This is what Kemi wrote in her diary on 7th August last year: Two days ago, we went to visit an Uncle in Idanre. First, we drove to Akure, the capital of Ondo State. Then we drove South for 10 – 15minutes until we reached Idanre. It is a pretty town with a beautiful hills round it.
Then next day, uncle took us right to the top of Oke-Idanre. We had to climb up hundred of steps to reach the peak. On the way there are five shades (resting places) where many visitors had written their names. We were glad to stop and have a rest several times.
At the top of the hill there were the ruins of an old town, including the palace of former Obas are their officials. There are abandoned houses and other buildings nearby. This is where the old town of Idanre used to be. Uncle said that many years ago, people from the valley used to run and hide in Oke Idanre and Oke Harun when raiders came to seize cattle and take people away as slaves.
We also saw the famous Agboogun footprint which is many years old. We all tried our feet in the foot print and found that they fitted its size. That was strange because our feet are not all the same size.
Uncle said that if your feet do not fit into the footprint you must be a bad person such as a witch.

Answer these questions:
1.) Where is Idanre? ___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

2.) Who took Kemi to Oke Idanre? __________________________________________________
___________________________________________________________________________

3.) Why were the five shades helpful to Kemi? ________________________________________
___________________________________________________________________________

4.) Why did raiders come to Idanre many years ago? ___________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What may people think if your foot does not fit the Agboogun foot print?
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Section B: English Grammar
Instructions: Answer all questions
Fill in the blanks with the correct words from the brackets

1.) _______ pupils came to school late today because it rained heavily (much, many, any)
2.) _______ money is needed to build a bridge across the river (A great deal of, many, plenty)
3.) There aren't ____ pupil in the library now (now, some, much)
4.) During the storm yesterday, ____ tress were uprooted (much, plenty, several)
5.) "You don't have __________ time left to complete the test, so please hurry", said the teacher
(any, much, may)

Choose the best answer from the options given
6.) Do you have ____ interesting book that I can borrow? (a) any (b) few (c) plenty (d) much

7.) The bus will be arriving in _____ minutes. If we don't hurry, we will miss it.
(a) many (b) a small quantity (c) a few (d) a lot of

8.) _____ such a hot day today. Shall we go for a swim? (a) its' (b) it's (c) it (d) its

9.) I just drank _____ coffee and ate ____ biscuits
(a) any/some (b) much/many (c) some/a few (d) a few / some

10.) May I have _____ sugar, please? (a) some (b) any (c) a few (d) many

11.) This badge is not mine. Is it _______? (a) ours (b) your (c) yours (d) they

12.) I was so tired that I had to drag ____ up the stairs to get to my room
(a) me (b) mine (c) myself (d) ourselves

13.) We put up the tents _____ nobody helped us (a) ourself (b) our (c) ours (d) ourselves

14.) _____ is my dictionary. I bought it yesterday (a) These (b) those (c) which (d) this

15.) ______ were you talking to just now? (a) who (b) whom (c) which (d) whose

16.) May I know _____ way to ____ library please? (a) a / a (b) an / the (c) the / the (d) the

17.) I saw ____ blind beggar at _____ market this morning. (a) the/ a (b) a/ the (c) - / - (d) an / -

18.) I cannot go to ___ town with you today. I have _____ lot of home work to do
(a) - / a (b) the / a (c) a/ - (d) the / -

19.) She is _________ intelligent girl (a) the (b) – (c) a (d) an

20.) Is this _____ ruler I lent you yesterday (a) a (b) an (c) the (d) –

21.) "Ladies and _____, thank you for coming to this dinner", said the host
(a) lords (b) guest (c) gentlemen (d) people

22.) My aunt is not married. She is a _____ (a) widow (b) spinster (c) bachelor (d) monk

23.) A male goose is known as a _____ (a) drake (b) gander (c) cockerel (d) stallion

24.) Wale is Yewande's Sister's son. She is his aunt. He is her _______
(a) sibling (b) cousin (c) niece (d) nephew

25.) ______ Idown and Alaba are friends of mine. (a) both (b) either (c) but (d) therefore

26.) I was fast asleep ____ the telephone rang (a) because (b) when (c) unless (d) so

27.) My neighbor is strict ____ she is kind (a) and (b) so (c) but (d) therefore

28.) I went home early today ____ I was not feeling well. (a) so (b) but (c) therefore (d) because

29.) Grandpa is a kind _____ generous old man. (a) yet (b) but (c) and (d) or

30.) Most people become ____ as they grow older (a) wiser (b) more wiser (c) wisdom (d) wisest

Section C: English Composition
Instruction: Choose one only out of the questions
1.) Your classmate has not been in school for some days due to ill health. He or she has been on admission into the hospital. Write a letter stating how the class has missed him/her and wish him/her a quick recovery.
2.) You were among those who visited Omu Water Resort on excursion. Narrate your experience to your friend(s) who did not have the opportunity of going with you.
3.) Your friend in abroad asked you to explain how a Yoruba Traditional Wedding is done in not less than 200 words, explain a Yoruba Traditional Wedding to your friend.

Section D: Literature
The Amazing River Boy
Answer all questions in this section
1.) What was the name of Adesewa's village? ________________________________________
___________________________________________________________________________

2.) Who were relieved to see Adesewa and why were they relieved? _______________________
___________________________________________________________________________

3.) What was wrong in the palace of Igbodilu? ________________________________________
___________________________________________________________________________

4.) Why did Adesewa's father keep planting yams? ____________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What did the neighbouring villages come to buy in Igbodilu? _________________________
___________________________________________________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: VERBAL REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Pick the words that are nearest in meaning to the words in capital letters

1.) WEAK (a) strength (b) feeble (c) increase (d) long
2.) WIDTH (a) narrow (b) close (c) size (d) breadth
3.) AFFECTION (a) hate (b) love (c) dangerous (d) happy
4.) DISCOVERED (a) believe (b) accept (c) found (d) lost
5.) DIFFICULTY (a) simple (b) rough (c) hard (d) easy

Pick the words that are opposite in meaning to the words in capital letters.
Example: LOVE (a) like (b) feeble (c) hate (d) rough Option "c" is the correct answer
6.) RECKLESS: (a) mend (b) careful (c) smooth (d) strong
7.) EARLY: (a) dull (b) rude (c) late (d) accept
8.) STRONG: (a) smooth (b) ugly (c) weak (d) wet
9.) DEPART: (a) attack (b) defend (c) lost (d) arrive
10.) BEGINNING: (a) middle (b) first (c) ending (d) second

The following are graded according to the order of their sizes, starting from the smallest to the biggest

Example: - Egg Tadpole Frog
11.) Infant Toddler Boy (a) person (b) man (c) woman (d) elder
12.) Egg Larva Pupa (a) goat (b) maggot (c) butterfly (d) elephant
13.) Riverlet River Sea (a) mountain (b) ocean (c) valley (d) hill
14.) Valley Plains Hill (a) ocean (b) sea (c) range (d) mountain
15.) Egg Embryo Calf (a) cow (b) hen (c) duck (d) gander

Items are arranged from the highest or biggest to the lowest or smallest
16.) Elephant Lion Antelope (a) whale (b) buffalo (c) rabbit (d) giraffe
17.) Ocean Sea River (a) stream (b) rain (c) mountain (d) valley
18.) Grandpa Father Boy (a) infant (b) toddler (c) grandma (d) sister
19.) University Secondary Primary (a) polytechnic (b) college (c) nursery (d) monotechnic
20.) Director Manager Clerk (a) accountant (b) doctor (c) cleaner (d) staff

Choose the words that are related to the other words listed
Examples (a) goat (b) lion (c) pig (d) animals
The correct answer is "d" because all the words refer to animals
21.) (a) father (b) family (c) children (d) mother
22.) (a) vicar (b) pastor (c) congregation (d) church
23.) (a) tools (b) barrow (c) axe (d) anvil
24.) (a) chalk (b) school (c) pupils (d) teacher
25.) (a) knife (b) fork (c) kitchen (d) spoon

Form new words by using the first letter and the last two letters
Examples: Gullet Get
Pagan Pan
26.) Head _________________________
27.) Borrow _________________________
28.) Narrow _________________________
29.) Hunger _________________________
30.) Blanket _________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: CREATIVE ARTS
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) Visual art can be divided into ____ and ____ art (a) music and drawing
(b) painting and modeling (c) fin and applied (d) sculpture and graphics

2.) Which one of the following is literary art (a) sculpture (b) poetry (c) drawing (d) painting

3.) The following are primary colours except _____ (a) red (b) blue (c) orange (d) yellow

4.) The use of clay to make object similar to the original object is called ____ (a) paper mache
(b) collage (c) moulding (d) modeling

5.) Mixture of red and blue colour gives ____ colour (a) green (b) orange (c) purple (d) black

6.) The rainbow has ______ colours (a) five (b) seven (c) twelve (d) three

7.) Which of these group of colour contain the primary colour
(a) red, blue, orange (b) red, green, yellow (c) red, blue, yellow (d) yellow, blue, purple

8.) Paper mache is prepared by mixing ______ and _____ (a) saw dust and gum (b) clay and gum (c) pulp paper and starch (d) paper and cement

In the rainbow colours we have ROYGBIV
9.) R stands for ______________
10.) O stands for ______________
11.) I stands for ______________
12.) V stands for ______________
13.) G stands for ______________
14.) Y stands for ______________
15.) B stands for ______________

The materials needed to make collage are
16.) ___________________
17.) ___________________
18.) ___________________

Mention two things needed to make a leaf print
19.) ________________________
20.) ________________________


Section B: Still Life Drawing
1.) Complete the following
a.) Red + _____________ = orange
b.) Blue + Yellow = ______________
c.) ____________ + Blue = Purple

2.) Draw a house

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) ____________ is the act of making things with bead?
(a) hair dressing (b) shoe making (c) bead making

2.) A bead is a small decorative objects that usually have hole for threading string
(a) True (b) False (c) True and false

3.) Someone who makes bead is called (a) bidder (b) bead maker (c) teacher

4.) Bead can be formed from ____ major materials sources (a) 1 (b) 2 (c) 3

5.) The following are examples of natural materials except ____ (a) fusible (b) coral (c) ivory

6.) Beading are carried out in a ____ (a) salon (b) studio (c) stadium

7.) A bead can be used to make the following except ____ (a) book (b) bag (c) shoe

8.) _____ is used for stopping bead from jumping and rolling away while beading
(a) plier (b) metal file (c) bead mat

9.) Is clay beads one of the types of bead? (a) yes (b) No (c) Yes and No

10.) Is Nylon hammer one of the tools used in making beads? ____ (a) Yes (b) No (c) Yes and No

11.) _____ is a person whose job is to hunt wild animals for business or food
(a) bricklayer (b) butcher (c) hunt

12.) Hunting is carried out in a ____ (a) river (b) thick forest (c) zoo

13.) How many hunting methods do we have? (a) 2 (b) 3 (c) 4

14.) The soft thick mass of hair on the body of some animals is called ____
(a) fur (b) cloth (c) thread

15.) The types of bird used for hunting called ____ (a) falcon (b) parrot (c) eagle

16.) Fur is used for the production of ____ (a) clothings (b) food (c) cars

17.) A hunter hunts for _____ (a) plant (b) water (c) animals

18.) _____ is an example of hound animals used in hunting (a) birds (b) reptiles (c) dog

19.) Is fishing an aspect of Agriculture (a) Yes (b) No (c) Yes/No

20.) A small fish is known as ____ (a) fry (b) finger lings (c) toad

21.) A grown fish is known as ____ (a) fry (b) fingerling (c) frog

22.) Fishes are reared artificially in ____ (a) river (b) aquarium (c) bowl

23.) Does fish supply protein? (a) Yes (b) No (c) Yes and No

24.) Is fish farming profitable? (a) Yes (b) No (c) Yes but No

25.) ______ is the art of rearing fish (a) eating (b) fishing (c) tailoring

26.) The person that cooks is known as ____ (a) buyer (b) cook (c) butcher

27.) A professional cook is known as ____ (a) buyer (b) labourer (c) chef

28.) The person that welds is called ____ (a) barber (b) bricklayer (c) welder

29.) ______ is a vocation of a welder (a) barbing (b) singing (c) welding

30.) Welding is done in a ____ (a) school (b) hospital (c) workshop

Section B: Theory
1.) List five types of beads
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

b.) List five tools used for bead making
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

2.) What is hunting _____________________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) State five tools used in hunting
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

3.) Give short definition of the following
(i) Fish farming ____________________________________________________________
(ii) Aquaculture ____________________________________________________________
(iii) Agriculture ____________________________________________________________

4.) Define cookery _____________________________________________________________
__________________________________________________________________________


b.) Mention five cooking utensils
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

5.) List three types of welding
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) State five instruments used in welding
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________






ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: BASIC SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) The full meaning of ICT is ____ (a) information and communication technique (b) internet and creative technology (c) island Care Technology (d) International Coach Training

2.) The coldness and hotness of an object or body is called _______
(a) Humidity (b) temperature (c) wind (d) pressure

3.) A process whereby seeds grow in seedlings is called ______
(a) separation (b) plantation (c) germination (d) production

4.) ____ is the instrument used for measuring wind direction
(a) Barometer (b) thermometer (c) wind vane (d) hygrometer

5.) Change is temporary when it is _____
(a) irreversible (b) reversible (c) reversible but later irreversible (d) Not sure

6.) An analogue system use ______ to represent information with a physical quantity that changes continuously (a) signal (b) quantity (c) picture (d) digit

7.) Which of the following is not an ICT gadgets used for passing information across from one person to another (a) town crier (b) radio (c) computer (d) cell phone

8.) _____ is used for joining two metals together in shape construction
(a) cellotape (b) welding machine (c) glue (d) nail

9.) ______ is the ability to do work (a) power (b) work done (c) energy (d) rest

10.) The treatment given to an injured person before the arrival of a doctor is called _____
(a) first aid (b) last aid (c) HIV/AID

11.) A ____ occurs when the skin or mucous membrane is broken
(a) healing (b) pain (c) wound (d) sickness

12.) Which of the following stings (a) dogs (b) scorpions (c) snake (d) spider

13.) A/an ______ is a person trained in a University to give medical treatment to sick people
(a) lawyer (b) engineer (c) doctor (d) teacher

14.) There are _____ forms of energy (a) 2 (b) 8 (c) 3 (d) 5

15.) The primary source of energy is the ____ (a) wind (b) water (c) sum (d) rocks

16.) Cement, blocks and aluminum roofing sheets are used for building ____
(a) bungalow (b) poultry (c) hut (d) cage

17.) The furniture at home are made from which of the following materials
(a) glass (b) wood (c) metal (d) plastic





18.) Which of the following instruments or tools is used for cutting paper
(a) handsaw (b) chisel (c) snips (d) scissors

19.) The following are digital system of ICT except ____
(a) calculator (b) wristwatch (c) school bell (d) cell phone

20.) Fossil fuels are sources of energy (a) true (b) false (c) maybe (d) not sure

21.) Which of these is not an ICT gadget (a) newspaper (b) camera (c) computer (d) phone

22.) Starchy food supplies us with ____ (a) energy (b) protect (c) loss of appetite (d) iron

23.) There are ____ classes of food (a) 8 (b) 2 (c) 6 (d) 5

24.) Examples of starchy food are ____ and _____
(a) rice and beans (b) egg and fish (c) bread and yam (d) potatoes and cassava

25.) In shape construction, what do we use to cut wood (a) scissors (b) saw (c) pinches (d) blade

26.) _____ is an animal used to carry load on the farm land (a) dog (b) rabbit (c) donkey (d) bird

27.) Electrical energy is used for the following except ____
(a) cooking (b) sail boat (c) heating (d) lighting

28.) Vegetables and fruits supplies the body with _____
(a) carbohydrate (b) water (c) vitamins (d) protein

29.) Yam, cassava, cocoyam and sweet potato are best described as ______
(a) cereals (b) tuber crops (c) oil crops (d) fruit crops

30.) A ______ is an instrument for measuring temperature
(a) rainguage (b) windvane (c) barometer (d) thermometer

Section B:
1.) What is ICT ________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) List five materials used in ICT
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

2.) What is energy? _____________________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) List five forms of energy
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________


3.) What is a building? __________________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) Name five types of building that you know
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

c.) List three materials used in building
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) Complete the table given below
Cutting tool Joining tool
(i) _________________________________ ___________________________________
(ii) _________________________________ ___________________________________
(iii) ________________________________ ___________________________________
(iv) ________________________________ ___________________________________

5.) Mention three things that can keep us healthy
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

b.) List the classes of food
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________





ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: HOME ECONOMICS
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) The sewing machine is used for mending ____ (a) leg (b) paper (c) cloth (d) card board

2.) Stitches are either done by hand or by a _____ (a) washing machine (b) sewing machine
(c) grinding machine (d) pumping machine

3.) ______ is an example of snacks (a) rice (b) puff puff (c) orange (d) potatoes

4.) ____ stitches are the ones that when you put on a clothing material it remains there (a) tacking (b) back (c) temporary (d) permanent

5.) Materials and things that belongs to your alone are called ____ (a) personal hygiene
(b) personal belongings (c) personal behavior (d) general belongings

6.) Eating good food makes us ____ (a) healthy (b) weak (c) sick (d) die

7.) Always wash your ____ before and after meal (a) mouth (b) body (c) hand (d) leg

8.) Fruit drinks help to quench our ____ (a) spirit (b) mouth (c) thirst (d) life

9.) There are different sizes of knitting pins depending on what is knitted
(a) True (b) False (c) Not sure (d) may be

10.) Grains and tubers are good sources of ____
(a) protein (b) carbohydrates (c) fat and oil (d) vitamins

11.) We prepare our food in the (a) room (b) store (c) kitchen (d) toilet

12.) Nutrients are classified into ____ categories (a) ten (b) four (c) six (d) two

13.) The pressing boards are used for ironing _____ (a) cloth (b) shoe (c) drawing (d) bag

14.) The food eaten by man are gotten from ____ and ____ (a) cloud and space (b) heaven and earth (c) plants and animals (d) living things and non-living things

15.) _____ is used when a pattern is made or used to trace out patterns on a piece of cloth to be sewn. (a) tailor's chalk (b) biro (c) marker (d) pencil

16.) We should take our bath _____
(a) once a week (b) once a year (c) once a month (d) once or twice daily

17.) A store is a place where ____ and ____ are kept (a) books and pens (b) clothes and underwater (c) food stuffs and cooking utensils (d) shoes and bags

18.) _____ is used to measure materials and the body for sewing
(a) scissors (b) thimble (c) measuring tape (d) pin

19.) A _____ tale is used for cutting cloth (a) writing (b) sewing (c) dinning (d) drawing



20.) Washing, drying and ironing our clothes prevents us from having _____ diseases
(a) mouth (b) foot (c) skin (d) hair

21.) There are ____ types of sewing machine (a) 6 (b) 4 (c) 3 (d) 8

22.) Crocheting is a process of creating fabrics from yarn or thread using a crochet ____
(a) hook (b) knife (c) shears (d) rivets

23.) Sewing tools are kept inside a needle craft ____ (a) bag (b) plate (c) pot (d) book

24.) Knitting can be used to produce ____ and ____ (a) hats and head bands (b) cap and sweater (c) blouse and skin (d) blouse and wrapper

25.) ______ is used to protect the finger from being hurt by the needle when sewing with hand
(a) needle (b) hook (c) thimble (d) tailor's chalk

26.) The _____ is a room where visitors are attended to in a home (a) bed room (b) sitting room (c) kitchen (d) dinning room

27.) Which of the following groups of food builds the body? (a) yam, bread and corn
(b) beans, egg and fish (c) water, salt and tomatoes (d) orange, apple and rice

28.) ______ stitches are ones that when putting on a clothing material does not remain there.
(a) temporary (b) permanent (c) tacking (d) back

29.) The study room is always located at the most _____ part of the house
(a) quiet (b) busy (c) dirty (d) noisy

30.) Is it right for us to wear the cloth for our daily activities to sleep (a) Yes (b) I think so (c) No

Section B:
1.) What are temporary stitches? ___________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Give three examples of permanent stitches
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

2.) What is knitting? _____________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List five simple sewing tools
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________


3.) Mention four various rooms in a house
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

b.) State the functions of each part mentioned above
(a) ________________________________________________________________________
(b) ________________________________________________________________________
(c) ________________________________________________________________________
(d) ________________________________________________________________________

4.) Identify five personal belongings
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

b.) Give two importance of food to man
(a) ________________________________________________________________________
(b) ________________________________________________________________________

5.) State the six categories of food nutrients
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________

b.) Give two examples of each category mentioned above
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________ (f) ________________________________
(g) ________________________________ (h) ________________________________
(i) ________________________________ (j) ________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: SOCIAL STUDIES
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) ___________ is the exchange of information between two or more people
(a) singing (b) communication (c) fighting (d) watching

2.) _____ supplies information in audio form (a) radio (b) televisions (c) people (d) newspaper

3.) Drug abuse is when a person uses drugs which have not been presented by a _____
(a) teacher (b) doctor (c) parent (d) friend

4.) First air is the treatment given to an ____ person before the arrival of a doctor
(a) injure (b) lazy (c) dead (d) strong

5.) ______ is the release of harmful substances to the environment
(a) population (b) pollution (c) political (d) practical

6.) People work to earn _____ and ____ (a) sickness and diseases (b) wages and salaries
(c) eating and drinking (d) dancing and walking

7.) The modern farmer uses ____ instead of the hoe and cutlass to till the soil (a) hand (b) mouth (c) tractor (d) leg

8.) The federal government is the ____ of government (a) first (b) second (c) fourth (d) third

9.) A traditional ruler performs a lot of duties for his ____
(a) home (b) school (c) community (d) church

10.) ______ means keeping of money and important documents in the bank (a) selling (b) savings (c) storing (d) stumping

11.) _____ is when people share responsibilities among themselves (a) division of money
(b) division of food (c) division of labour (d) division of land

12.) Which of the following is a symptoms of drug abuse. (a) picking teeth (b) itching of skin
(c) over feeding (d) eating well

13.) Road signs help to reduce and prevents ____ (a) accident (b) fighting (c) eating (d) walking

14.) Road signs help to control ____ (a) people (b) traffic (c) ghost (d) motor bike

15.) Which of the following agencies control and prosecute traffic and road offenders in Lagos State (a) LASTMA (b) FRSC (c) LAWMA (d) VIO

16.) The agency responsible for arrest and punishing drug users in Nigeria is _____
(a) Nigeria Police Force (b) Federal Road Safety (c) Nigeria Drug Law Enforcement Agency (d) Immigration Officers

17.) There are ____ types of pollution (a) 3 (b) 5 (c) 2 (d) 4

18.) One of these must be a non-monetary reward (a) Salary (b) fame (c) award (d) allowances

19.) There are ____ main type of accounts that be opened in a bank (a) 5 (b) 3 (c) 2 (d) 6

20.) Which of the following is a modern way of saving money
(a) Ajo (b) Bank (c) Osusu (d) Kolo

21.) The following are modern means of communication except ____
(a) Radio (b) town crier (c) television (d) bill board

22.) G.S.M means ____________________________________ (a) General Street Madness
(b) Global System Mobile (c) Global Sun Made (d) General System Maintenance

23.) The means of transportation by sea is _____ (a) boats (b) animals (c) rail (d) foot

24.) The fastest means of transportation is by ______ (a) road (b) sea (c) air (d) rail

25.) The following are examples of hard drugs except _____
(a) cannabis (b) cocaine (c) paracetamol (d) heroine

26.) Taking hard drugs can cause the following except ____ (a) good health (b) serious diseases (c) death (d) grow wild

27.) Carrying and smuggling of drugs across the borders is called ____ (a) drug trafficking
(b) drug selling (c) drug production (d) drug transportation

28.) Noise is a type of pollution (a) True (b) False (c) Maybe (d) I don't know

29.) Water pollution can cause _____ in humans
(a) dysentery (b) deafness (c) asthma (d) blindness

30.) The agency in charge of waste in Lagos State is _____
(a) LASTMA (b) LAMATA (c) LAWMA (d) LASAA

Section B
1.) What is communication _______________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State five modern means of communication
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

2.) What is transportation _________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention three means of transportation
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________



3.) What is an accident ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Identify three types of accident
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) What is first aid ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) What will you do when you have a cut from broken bottle?
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What is a bank _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List five banks in Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: CIVIC EDUCATION
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) A citizen must pay his/her ____ and other rates (a) food (b) rent (c) tax (d) dues

2.) One of the reasons for obeying traffic regulations is _____ (a) to play on the road
(b) to organize party on the road (c) To prevent accident that may occur (d) to buy and sell

3.) The inability to read and write is called ______
(a) literacy (b) illiteracy (c) literature (d) literary

4.) There are _____ major ethnic group in Nigeria (a) nine (b) three (c) five (d) ten

5.) Traditional leaders in Hausa land is called ____ (a) Oba (b) Emir (c) Igwe (d) King

6.) The second arm of government is the _____ government
(a) Federal (b) local (c) state (d) national

7.) The red traffic light signifies ____ while the green means go
(a) get ready (b) go (c) stop (d) fly

8.) The local government is headed by the _____
(a) chairman (b) president (c) governor (d) headmistress

9.) A religious leader is the head of a _____
(a) school (b) community (c) market (d) church/mosque

10.) _____ is a form of government in which the noble rules for the benefit of all (a) monarchy (b) aristocracy (c) democracy (d) feudalism

11.) One of the following is not a cause of road accident (a) reckless driving (b) bad road
(c) obeying traffic rules (d) disobeying traffic rules

12.) A citizen is a person who owes his/her loyalty to a _____
(a) village (b) school (c) country (d) family

13.) A cross is a sign of a church as a crescent indicates a/an _____
(a) school (b) hospital (c) mosque (d) shrine

14.) The governor of Lagos State is ____ (a) Babatunde Raji Fashola (b) Akinwunmi Ambode
(c) Bola Ahmed Tinubu (d) Lateef Jakande

15.) In Nigeria, there are more than ____ ethnic groups (a) 250 (b) 500 (c) 750 (d) 150

16.) _____ is the capital of Delta State (a) Owerri (b) Enugu (c) Asaba (d) Awka

17.) In Lagos State, the agency that enforce traffic rules and regulations is ____ (a) LAWMA
(b) LASTMA (c) Neighbourhood watch (d) LASEPA

18.) The _____ is the point where pedestrians are allowed to cross the road (a) T-junction
(b) U-turn (c) Zebra crossing (d) bridge


19.) A wig is worn by which of the following worker
(a) Doctor (b) Engineer (c) Lawyer (d) Banker

20.) One of the following is not the responsibilities of constituted authorities
(a) maintenance of law and order (b) provision of social amenities
(c) loss of lives and properties (d) protection of political rights

21.) Which of these clothes is worn during hot season
(a) jackets (b) cotton (c) sweaters (d) cardigans

22.) All the following are reasons for wearing clothes except ____
(a) identify (b) keep us warmth (c) make us naked (d) attraction

23.) The symbols of a cross and a crescent shows that the building is a _____ and _____
(a) shop and house (b) hospitals and schools (c) market and store (d) church and mosque

24.) ______ is where a road joins another forming a letter like "T"
(a) U junction (b) stop (c) T-junction (d) bend sign

25.) We must learn to say ____ when given gift by our elders
(a) pardon me (b) leave me alone (c) thank you (d) please

26.) Positive value _____ our society (a) build (b) damage (c) destroy (d) abuse

27.) There are ____ types of values (a) 9 (b) 6 (c) 2 (d) 5

28.) A foreigner is a person who is ____ (a) given birth to in a bush
(b) is given birth to in the hospital (c) is given birth to in the church (d) is not

29.) The following are examples of social amenities provided by constituted authorities except____ (a) road (b) hospital (c) school (d) pipe borne water

30.) The state government provides job for the people by establishing industries
(a) Yes (b) No (c) May be (d) None

Section B
1.) Who is a citizen _____________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State three duties of a citizen
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

2.) What is traffic regulation _______________________________________________________
___________________________________________________________________________






b.) List three importances of traffic road signs
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

3.) What is constituted authorities __________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State three responsibilities of constituted authorities to their citizens
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) List two ways of keeping fit
(a) ________________________________ (b) ________________________________

b.) Mention three agencies that enforces traffic rules
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: MATHEMATICS
NAME:……………………………………………………………………………………
1.) Write in words N598.50k
(a) Fifty Nine Naira, Eighty-Five Kobo (b) Five Hundred and Ninety-Eight Naira Fifty Kobo (c) Ninety-Eight Naira Fifty Kobo (d) Five Hundred and Nine Naira Five Kobo

2.) Find the difference between N25.19k and N27.81k
(a) N9.16k (b) N53.00k (c) N3.75k (d) N2.62k

3.) Write 52 as a product of its prime factors
(a) 2 x 3 x 7 (b) 2 x 2 x 13 (c) 2 x 3 x 3 x 5 (d) 2 x 3 x 5

4.) Divide 441 by 7 (a) 36 (b) 63 (c) 69 (d) 93

5.) Write 1752m in kilometers and metres
(a) 1.7252km (b) 1km 752m (c) 17km 52m (d) 175km 2m

6.) Add 27kg 50g, 2kg 325g and 20kg 160g
(a) 70kg 953g (b) 50kg 535g (c) 61kg 153g (d) 55kg 735g

7.) Express 75m as a decimal in kilometers (a) 0.00075km (b) 0.0075km (c) 0.075km (d) 0.75km

8.) What is the sum of 3hrs 39mins and 4hrs 38mins
(a) 1hr 01mins (b) 8hrs 17mins (c) 7hrs 77mins (d) 8hrs 77mins

9.) A bag cost N2,300.00 and was sold for N2,500.00. What is the profit made?
(a) N200.00 (b) N4,800 (c) N2,000.00 (d) N800.00

10.) The angle shown below is a/an _______ (a) obtuse (b) acute (c) reflex (d) right

11.) A rectangular lawn tennis court is 60m long and 30m wide. Find the perimeter of the lawn
(a) 180m (b) 30m (c) 1800m (d) 90m

12.) Find the L.C.M of 12 and 36 (a) 90 (b) 60 (c) 120 (d) 50

13.) What is the difference between the squares of 17 and 9? (a) 208 (b) 802 (c) 152 (d) 551

14.) Divide 540 by 10 (a) 74 (b) 54 (c) 104 (d) 77

15.) Find the H.C.F of 16, 24 and 40 (a) 16 (b) 24 (c) 8 (d) 50

16.) Titi bought a dress for N165.00 and sold it for N150.00. What is the profit or loss?
(a) N100 (b) N15 (c) N109 (d) N310

17.) How many hours and minutes are there between 9.45am and 3.15pm
(a) 5hrs 30mins (b) 6hrs 00mins (c) 5hrs 79mins (d) 12hrs 50mins

18.) What is the area of a square whose length is 6cm? (a) 24cm2 (b) 12cm2 (c) 36cm2 (d) 72cm2

19.) When the clock shows long hand on 3 and short hand on 12. What is the time?
(a) quarter to 12 (b) quarter past 3 (c) quarter past 12 (d) quarter to 3
20.) How many months have 30days? (a) 4 (b) 1 (c) 7 (d) 12

21.) The shape below is called a _______ (a) cube (b) cone (c) cylinder (d) cuboid

22.) Simplify 135/6 + 122/3 (a) 263/6 (b) 266/9 (c) 26 ½ (d) 625/9

23.) A crate contains 24 bottles. How many bottles are there in 5 crates?
(a) 510bottles (b) 120 bottles (c) 150bottles (d) 620bottles

24.) Find the sum of 62 and 82 (a) 100 (b) 1000 (c) 010 (d) 0011

25.) An angle greater than 900 but less than 1800 is known as ______ angle
(a) circle (b) reflex (c) obtuse (d) acute


26.) The line /AB/ is said to be _______ to line /CD/ because they can never
meet each other (a) parallel (b) perpendicular (c) transversal (d) angles


27.) Simplify 7 ¾ – 42/3 (a) 3½ (b) 74 (c) 3½ (d) 741/15

28.) A bag of rice weighs 45.25kg, a bag of salt weighs 25.50kg and a gallon of palm oil weighs 50.00kg. What is the total weight of the items?
(a) 418.00kg (b) 120.75kg (c) 614.50kg (d) 75.120kg

29.) 6.246 + 16.81 + 208.27 (a) 231.326 (b) 100.097 (c) 213.623 (d) 42.083

30.) What is the time?
(a) quarter to 3 (b) 25minutes to 3
(c) quarter past 7 (d) 25minutes past 3


Section B:
1.) A man made a profit of N5345 from his business in the months of January. By February he made a profit of N6461 and N4984 in March. What is the total profit made by the man in the three months?
b.) Calculate the area of the rectangle below



2.) How any days are there in (i) 13 weeks (ii) 5months
b.) Express the following in seconds (i) 35minutes (ii) 17minutes 38sconds

3.) Subtract 17kg 36g from 78kg 172g
b.) A trader has three pieces of clothes. One piece is 125cm long. The second piece is 90cm and the third piece is 125cm long. What is the total length of the three pieces of cloths?

4.) Name the following angles:
(i) (ii) (iii)




5.) Calculate the perimeter of a square whose length is 40cm.

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 4 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………







1.) (2.) (3.)


(a) 1400 (b) 600 (c) 700 (d) 2.5 (a) 257 (b) 91 (c) 19 (d) 527 (a) 75 (b) 100 (c) 25 (d) 2



4.) (5.)


(a) 250 (b) 520 (c) 052 (d) 1525 (a) 59 (b) 95 (c) 109 (d) 195

Section B:
Samples:






6.) (7.) (8.)





(a) 19 (b) 91 (c) 45 (d) 1 (a) 40 (b) 13 (c) 3 (d) 31 (a) 81 (b) 8 (c) 18 (d) 14

9.) (10.)





(a) 22 (b) 40 (c) 48 (d) 26 (a) 42 (b) 13 (c) 1 (d) 34

Section C:
Samples:





11.) (12.) (13.)






14.) (15.)






Section D: Samples







16.) (17.) (18.)








19.) (20.)













Section E:
The word PRESIDENT is represented by the number 123465378
Examples: DENT = 5378 837 = ten

21.) PRESENT = ______________________________
22.) TENDER = _______________________________
23.) 2 3 4 6 5 3 = __________________________
24.) 1 2 3 4 4 = ____________________________
25.) PRIDE = ___________________________

Section F:
Samples: 21; 24; 27; 30
8; 24; 72; 216
28; 32; 36; 40

26.) 48; 50; 54; 56
27.) 2; 8; 32; 576
28.) 123; 143; 183; 203
29.) 15; 30; 45; 75
30.) 57; 67; 77; 87;

























































Share on Google Plus

About Olusegun Bolujo

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

LinkWithin