Comments

Social Media Icons

Blog Archive

Powered by Blogger.

Search This Blog

Games

Pictures

Main menu section

Sports

Auto News

Games

Text Widget

Join me on Twitter

Contact Form

Name

Email *

Message *

Diction. Revision

Ou  = Marvelous, dangerous, famous, generous, callous

Iou   =  precious, delicious, suspicious, furious, curious, malicious, serious 

O  =  occur, observe, obscure, obtain, obstruct, 

U =  supply, suspect, sustain, submit, subdue, substance, success, succeed 

Er= officer, banker, manager, father 

Or = doctor, senator, director, tailor, factor, bachelor, sector, actor, author 

Ure =  Future, lecture, furniture, pasture, AGRICULTURE, nature 

Qr= backward, forward, toward, coward, Onward, steward, reward, particular, regular, award 

   a = above, about annoy, allow, avoid, abuse, ashamed, afraid, along, around 


Our = labour, favour, flavour, colour, neighbour, Saviour, 




Happy birthday to you πŸŽ‚ πŸ‘‘ πŸ† long life and prosperity 🍳 πŸ† 🍏

--------As you are a year older today --------πŸ‰ πŸ’¦ Happy Birthday to you πŸ†.. 

. Long life and prosperity. πŸ’ 😍 😊

May God Almighty prosper you and bless you in all areas of your life and prosper you and bless you in all departments of your life.

May this day be filled with wonders, joy and happiness. You will know no sorrow, pains or anguish.

I pray that as you grow, that God Almighty will increase you in knowledge, wisdom and understanding. And most importantly in His deep love of God's abundant mercy and love.


🌸 Happy Birthday πŸŽ‚

The Concept of Teachingneering.....

The Concept of Teachingneering
Teachingneering a new concept, coined by the author, means the manipulation of pedagogical processes that ensures learning really takes place in learners, no matter the circumstances.
It ensure that all energies are dissapidates to make learners learn and make them use the skills acquired to solve practical problems. Whatever teachers do to ensure learning takes place in right quantity is captured in Teachingneering.

Reasons Why people Teach
Teachers, whatever your reason for becoming an educator, you are beginning to realize that teaching is much more than working with a bunch of learners for nine months each year and having long summer vacations.
Individuals seated or listening to this piece become teachers for a variety of reasons:
To make a difference in the life of youngsters;
To impact wisdom and excitement for learning as a result of an influential teacher in their lives;
To follow in the footsteps of a relative/mother, father, aunt, grandfather) who was a teacher and many other reasons too numerous to list here.
Although, your reasons for becoming a teacher may be personal and unique, know that you are among a select group of individuals – people who make a difference in life.
Note that not everybody is cut out to be teacher; teaching takes a special combination of talents, attitude, commitment and specialized knowledge. Teaching, no doubt, is one of the most demanding of professions, yet, it is also one of the most satisfying if well pursued.

What is your status at the moment?
Are you thinking about teaching as a career?
Are you already in a teacher-education programme (pre-service) and need answers?
Have you just been hired for your first teaching job and need to know what to do?
Have you been teaching for a while and want to improve?
You are here to learn, unlearn and relearn.

Why Teach? What is in need for you?
Teaching is an incredibly rewarding career because it offers unlimited opportunities to influence generation of learners, impacting to them the excitement of learning, the passion of discovery and the magic of an inquisitive mind.
In reality, and if practice well, the learners in your current classroom are the government, presidents, ministers tomorrow.

Creative teachers versus competent teachers

2.1 Creative Teacher Vs. Competent Teacher
Teachers generally need to start from the basis that, the quality of their relationship with their pupils is all-important. Nothing should be allowed to endanger this trust. Research suggests that, good teachers need to understand the simple fact that some factors need to be considered before they can teach successfully. These show that teaching is far more than standing up in front of a class, relating facts to pupils. Teaching is also about understanding individuals and groups of pupils (Olaogun, Fowowe and Ashimolowo, 2014).

The teacher as a professional, has to employ his professional skills and knowledge to develop and maturate the pupils so as to bring about complete, total change and transformation. A lazy teacher therefore indisputably will definitely reproduce lazy pupils who will find it difficult to cope with the rigours of their academic pursuit and finally become dropouts, social-misfits and non-achievers (Gidado 2007).

2.1.1 Who is a Creative Teacher?

According to Opinmi (2007), a creative teacher is the one who makes use of his God-given talent in the teaching profession to bring out multi-faceted benefits to the recipients of his services (both primary and secondary beneficiaries). He does not allow distractors to determine his focus and goal but always dynamic, self-principled, well-articulated and focused. He always believes in his God-given prowess to make things happen. He will never occupy the seats of spectators, but always acting and playing active roles. He makes things happen in the classroom by promoting active perception, participation and active acting.



2.1.2 Who is a Competent Teacher?
A competent teacher is a creative teacher who possesses all the characteristics of a creative teacher plus thoroughness and totality in whatever things he does. He does not believe in doing things lackadaisically, haphazardly and absent-mindedly. The competent teacher does not give room for incomplete task. He is absolutely implicit.
Whenever he teaches, he tries to ensure a total effect on the lives of the pupils. He is never satisfied with his work until his pupils are convincingly satisfied. The desire and aspiration of his pupils make up his vision (Opinmi, 2007).

However, there are some teachers who are docile, dull, distractive and negatively-dogged whose roles are found to be counter-productive in the school system. The new trend is that the responsibility to create achievement for every child in the school lies with the teacher and the environment the teacher creates in the classroom, and now with the child.




Learning centred teaching

2.0 Learning-Centred Teaching Typology
A close look at the different types of teachers in our schools reveals three groups: those who think that to adopt instruction in the classroom to children's interest, needs and academic backgrounds is a failure to protect our society's best interest. To such teachers, learning means acquiring skills in the three Rs and that all children develop at the same rate and those in any one class are usually selected on the basis of chronological age and that they need the same learning materials. They believe that, to know a lot of facts is education, because of this, they think that pupils who have little academic ability merely waste time in classroom.
There are also others who think they know all that is good for the children. They do not consider them grown up enough to take part in making classroom rules and regulations, much less help to plan activities. Teachers in this group, tell the children what they expect of them, order them about, mark their examination papers and evaluate their work at the end of the year. Of course, it cannot be denied that they may be interested in what they think is best for the children but only consider them immature. The classroom belongs to the teacher alone and this category of teachers behave as if they were specifically trained to administer "common education" and not to create an environment where the children can learn at their own rate.
The third category of teachers are those, though few in number, who take the children in the classroom as their partners. They assist children in planning the work, seek their views about classroom regulations and rules, encourage them to participate in class activities, and make them accountable for their behaviour. Such category of teachers play the role of leaders in the class.
The new reality today is that learning activities should involve the children more than mere teaching. Learning in any classroom nowadays should be the child's response to the classroom environment in which he discovers his own world of ideas and activities. Best of all, both the teacher and the children naturally become possessed of attitudes that automatically call for experimentation as well as tests. Thus, the spirit of warmth and self-expression in the class makes learning fun to all.



Fowowe SUNDAY writes : TEACHINGNEERING

Pertinent Question
As said earlier, the current classroom contains the future presidents, governors, ministers, commissioners, law makers at different levels, Vice-Chancellors, provost, Rectors that will administer our affairs in the nearest future and by extension, those that will govern our children and grandchildren.
It is therefore imperative to xray satisfactorily those that teach the current learners at various educational levels in Nigeria (Crèche to University). It the outcry going on in the country about the quality of teachers and caregivers is to be honoured, then there is shortage of quality teachers to teach the teeming population of those in need of such quality education.
Do we now sack the teachers that are not "quality" in nature? The answer is capital NO. what do we do instead of outright sack? It is by re-profilling the existing teachers and take them through what I called TEACHINGNEERING system in the presentation. The focus of the presentation is what Teachingneering entails and how the 21st century teachers can key into what can benefit them from its qualities.
The art of teaching has been greatly approached from the perception of "who has the custody of knowledge" and not from who has the reservoir of knowledge and how do we draw from him.
Without playing upon words, teaching in its broadest sense… is a process that facilitates learning. when teachers teach well, learning automatically takes place.
At this juncture, it is imperative to state that, not every individual can teach, but every individual gives information directly or indirectly to some one, depending on the audience he is exposed to.
Learning activities in the school is the chief responsibility of the teaching workforce. The use of teaching profession is avoided here because of the "non-formalized arrangement" of members that should be called Teachers. Teachers in the 21st century should see themselves as facilitators and guides rather than the one that has the reservoir of all the knowledge the learner is desperately searching for.
The teaching force is expected to be "peopled" by those who have strong constitution or force that could propel them to seek knowledge and lead the learners into the reservoir through guided methodology and pedagogy. They are aware that, classroom is only a place of dialogue, interactions and explanations, BUT should not be strictly a place where teaching and learning can only take place…
In Nigeria, most of the people in the teaching workforce came in as the last resort. Majority never set out to teach in the first instance as the inner strength and devotion was never in their constituency.

Profile of Teachers in Nigeria and Categories
Possessing a professional teaching qualification does not make one a professional, in the true sense of the word. Equally, belonging to a particular profession does not automatically guarantee that the service one provides is a professional one.
A professional teacher among other important things needs to:
Start the day well and everyday of the week;
Uses learner's personal information in helping a child reach his or her full potentials;
Take responsibility for his learners' results.
Take charge of his classroom
Take pride in the process and product;
Keep up to date with his marking and grading of learners' tasks;
Be passionate, positive and enthusiastic about his work;
Ofcourse, ready to embrace change;
Take interest in every child
Treat his students with respect
Ofcourse, keep his students' attention by all means, when teaching;
Keeps the vision of the school intact with actionable tasks;
Keep the expected outcomes in focus always;
Improves on the quality of his teaching



Hidden Roles of a teacher

Hidden roles of a teacher
The multi-layered hat of a teacher carries the following diagnostic roles:
Doctor/Nurse (patching up bruised, elbows and knees during injuries)
Counsellors (patching up bruised egos and personalities)
Confidant (patching up bruised friendships and love lives)
Surrogate parent (explaining the facts of life
Traffic cop (keeping the peace with bus duty and hall duty)
Accountant (handling lunch money, field trip money, book and club money)
Social worker (understanding family relations and how it works in both nuclear and extended)
Interior decorator (creating posters and sorts of decorations)
Repair person (fixing computers, copy machines, etc)
Architect (designing and laying out your classroom)
Librarian (organizing books and book shelves)
Journalist (creating or overseeing class news letters and bulletin boards)
Waiter/waitress (working "meet the Teacher Night) and open houses)
Secretary (dealing with paper work, paper work and paper work)

Some Major Teaching Concerns
Whether you're contemplating becoming a teacher or in the midst of a teacher education program; or just about ready to start your first teaching; or you probably have some concerns in the forefront of your thinking right now, you're not alone! New teachers everywhere in the world have some major concerns about the following:
Classroom management: How can I achieve order in a classroom so that productive learning can take place?
Classroom discipline: What are the norms for students' general conduct and the behavioural routine or procedures that students follow in specific situations?
Assessment and Evaluation: How do I know if students are learning the stuff?
Motivating students: How do I stimulate and encourage students to want to learn?
Relationship: will I be able to get along with administrators, parents and other teachers?
Homework? How much should I give, and how do I make it worthwhile?
Individual students: Will I be able to meet the needs of my individual students?
Planning and preparation: Will I have enough planning time to accomplish all I want to do?
These questions and others are pertinent reflections for teachers …. Let's ride on…..



Teachingneering in the 21st century

[UNIT 1


Teachingneering in the 21st Century


At the end of this interactive session, members of the platform will have mastered the following:
The concept of Teachingneering
Why you are in this business
The multi layered that of Teachers
Major Teaching Concerns
Stages/Categories of Teachers in Nigeria
Pedagogical Stories
ICE Bakers/Energizers


 The Concept of Teachingneering


Teachingneering a new concept, coined by the author, means the manipulation of pedagogical processes that ensures learning really takes place in learners, no matter the circumstances.
It ensure that all energies are dissapidates to make learners learn and make them use the skills acquired to solve practical problems. Whatever teachers do to ensure learning takes place in right quantity is captured in Teachingneering.

Reasons Why people Teach
Teachers, whatever your reason for becoming an educator, you are beginning to realize that teaching is much more than working with a bunch of learners for nine months each year and having long summer vacations.
Individuals seated or listening to this piece become teachers for a variety of reasons:
To make a difference in the life of youngsters;
To impact wisdom and excitement for learning as a result of an influential teacher in their lives;
To follow in the footsteps of a relative/mother, father, aunt, grandfather) who was a teacher and many other reasons too numerous to list here.
Although, your reasons for becoming a teacher may be personal and unique, know that you are among a select group of individuals – people who make a difference in life.
Note that not everybody is cut out to be teacher; teaching takes a special combination of talents, attitude, commitment and specialized knowledge. Teaching, no doubt, is one of the most demanding of professions, yet, it is also one of the most satisfying if well pursued.

What is your status at the moment?
Are you thinking about teaching as a career?
Are you already in a teacher-education programme (pre-service) and need answers?
Have you just been hired for your first teaching job and need to know what to do?
Have you been teaching for a while and want to improve?
You are here to learn, unlearn and relearn.



Why Teach? What is in need for you?
Teaching is an incredibly rewarding career because it offers unlimited opportunities to influence generation of learners, impacting to them the excitement of learning, the passion of discovery and the magic of an inquisitive mind.
In reality, and if practice well, the learners in your current classroom are the government, presidents, ministers tomorrow.

FAMILY, PLACE OF FORGIVENESS

Please look at the speech that was read yesterday at the retreat by the Pope.
Regardless of religion, see how beautifully Pope Francis wrote about the family.

FAMILY, PLACE OF FORGIVENESS


...

There is no perfect family. We do not have perfect parents, we are not perfect, we do not marry a perfect person or have perfect children.
We have complaints from each other. We disappoint each other. So there is no healthy marriage or healthy family without the exercise of forgiveness.
Forgiveness is vital to our emotional health and spiritual survival. Without forgiveness the family becomes an arena of conflict and a stronghold of hurt.

Without forgiveness, the family becomes ill. Forgiveness is the a sepsis of the soul, the cleansing of the mind and the liberation of the heart.
Whoever does not forgive does not have peace in the soul nor communion with God. Hurt is poison that intoxicates and kills. Keeping heartache in the heart is a self-destructive gesture. It's autophagy.
Those who do not forgive are physically, emotionally and spiritually ill.

That is why the family must be a place of life, not of death;
Territory of cure and not of illness;
Stage of forgiveness and not guilt.
Forgiveness brings joy where sorrow has produced sadness;
Healing, where sorrow has caused disease.

- Pope Francisco

Please send to all the families you know. This could help to quench some raging battles .

Every child is born smart

*Nigerian-born Chris Imafidon is a Professor at the University of Oxford, England. Though autistic, Imafidon, whose children have been described as world's brainiest kids, tells 'NONYE BEN-NWANKWO, how he got to the height he has achieved*

*_You were at the University of Ilorin recently during their graduation and you said you would give a scholarship to the worst graduating student. Why?_*

You might need to ask my grandmother that because she believes that every child, without exception, has a lot to contribute to the society. She would find out what you are capable of doing. In my own generation, I try to implement what she lived by. She didn't just preach it, she did it. She was interested in every child. I did what she would have done. She is gone now. But I am here to represent her voice. I must not let her voice be unheard in my generation, I will always echo it and my mantra is that every child is a genius. If every child is a genius, then it shouldn't matter if you are at the top of the class, bottom or middle. The lecturers were arguing with me but I told them that they would see what these people they judged the worst students would become. I would give them scholarships and if they don't beat the ones you say are the best students after three years, I will publicly apologise.

*_We understand you have placed such bet before…_*

Yes, David Cameron tried it with me and he lost $25m. That was what we used to build our first school in Birmingham. He said that for my child to pass the General Certificate of Secondary Education exam at the age of six, it was just the gene. I told him it didn't have anything to do with the gene. I told him to give me the worst performing schools and I would work with the least students and he should come back nine months later. He laughed at it. But when he came back nine months later, he knew what he saw. I spoke to the children, I mentored them and I adopted them as if they were my biological children. I didn't even teach them all the subjects, I just spoke to their personality and I used one or two subjects as samples and they were flying. In one year, they beat the best.

*_But so many people believe that smart kids are born smart and not made to be smart…_*

Shakespeare said some people are born great while others achieve greatness, and some others have greatness instilled in them; giving us a suggestion that when God makes people, He makes some one way and the others another way. God is not jobless to make some human beings with half brains. Don't ever say somebody is useless. You are not even insulting the person, you are insulting the God that created the person.

*_But in your own case, who saw that greatness in you? Was it your mother?_*

I still tell you that everybody is smart. That is the truth. However, I remember that in my secondary school days, I remember that my Physics teacher said I could not do Physics.  I took it like that and I went home and I mentioned it to my mother.  My mother quickly called her mum – my grandmother and they went to the school. They almost beat up the Physics teacher. He even had to beg me that if he said anything I didn't like, I shouldn't tell them at home.

*_Your parents would have loved you so much…_*

Yes, my mother had a son that died before he was two years. After that, she had another son that also died. So when I came, they used to drive flies away from me. They never allowed anything to touch me even when I was a baby. My father was the only son of his mother. To carry the family name, you must have a son and you protect the son. So anything I did was monitored by my parents and grandparents. All my friends that used to play with me, because of their parental input, scored lower than me. I ended up being different. So if every parent would believe that his child would achieve, that child would indeed achieve. We just need to work out the formula that would make that child achieve what you want him to.

*_So your mother or grandmother had a formula for you too?_*

Yes, mine was football and my mother knew I liked football. But then, whenever she saw me with football, she would take it away from me. She would say I wasn't working hard enough. But my grandmother would buy me another football and say she would give it to me provided I came first in the class. In fact, I would say my grandmother is the professor and not me. She did all the work to ensure that I am what I am today. If not that she kept 'bribing' me to do this and that, I would have just done anything I wanted. So when you saw me working hard to pass an exam, it was mainly because of the football I was promised. I remember a day in my secondary school that I was given my report card, I didn't go home, I went straight to my grandmother's house and I gave her the report card. She cooked special food and after that, even while still wearing my uniform, I took the ball she had bought for me and went to the field to play. I played football till it was dark. Remember I hadn't gone home then, so my parents were looking for me. Later, my father heard I was somewhere playing football. He was angry with my elder sister for allowing me to play football. My father caught hold of me and asked me for my result. I told him I took the first position and he said I made it up. I told him to ask my grandmother. He went to my grandmother and asked her and she told him she gave me the ball because I took the first position in school. He asked her why she didn't tell him and she said, 'you, how many times did you ever come first in school?' So that is the story of my so-called intelligence. It wasn't based on the love of school, it was based on the fact that I would gain something if I did well.

*_But did you know that your children would ever become world's smartest kids?_*

I don't think they are the world's smartest kids.

*_But that is what they are known as; they are even in the Guinness book of records…_*

It was because British Broadcasting Corporation keeps a record every year during the day the result is announced. There is a programme that BBC runs, CNN later joined them. They usually showcase the best students in that year. So, the first year, Ann Marie, my first daughter passed GCSE exam while she was in primary school. She was the youngest schoolgirl in that year. They had to feature her and interview her. The next year, her younger sister passed the same exam even at a younger age. She was nine then. Then the media said nobody had ever had two siblings from the same family getting that position. Then, Samantha, my third daughter came and wrote that same exam at the age of six and even doubled what they scored. So they just believed that it is in their gene for them to do that well. That was when they started saying those rubbish and calling them world's smartest kids.

*_But how could a six-year-old pass GCSE exam?_*

She didn't read any book.  She just played games. You don't need to read any book to play 'ayo'.  She understood big concepts just by playing 'ayo'. It is funny that they are called the brainiest. They are not. They are just a people that consistently performed well. And to show that they are not the brainiest, I told the BBCwhen they were interviewing me to give me the area with the worst school result and they gave me Hackney. I looked for the worst schools there and that was how I started getting students who are not biologically linked to me and we applied the same concepts and they passed very well.

*_How did you get to know the Queen of England?_*

I don't know if the story is true but I was told that the Queen's granddaughter told her that the GCSE exam was so hard and the next morning when the Queen was reading the newspaper, she read about a little girl that had passed the exam at primary school. This was the exam that her 17-year-old granddaughter said it was hard. She was marvelled! She asked how it happened and they told her that my child was a genius and we could also have used African voodoo. She then told them to go and look for me. I didn't know who the Queen was then. I only knew she is a powerful woman whose picture is on the currency. I never knew she could like me because I was following what my grandmother said I should do. She gave us an award and she became interested in knowing how we were able to do what everybody found so difficult. That was how our royal journey started. But it is not difficult to pass; you only have to know the steps.

*_What are the steps?_*

Just know the limit of your mentality. You have to have a mentality that you can do something. Then you have to have a mentor. The mentor would help you construct the next step, which is the module that you would follow. Then you have to have a modality.

*_Why did you migrate to the United Kingdom by the way?_*

What I wanted to study was not available here and in Africa, I had to go to the UK for it.

*_What's the course?_*

It's a postgraduate qualification in a specialised aspect of ophthalmology. I wouldn't want to bore you with it. But the essence is that you will be able to wear contact lenses in the normal eyes and you don't have infections and inflammations or redness.  I had to study it either in the US or the UK. My options were limited. I did my first degree in Nigeria. The career path in Nigeria is traditionally British. The country went gaga and changed everything to American. But then, it didn't play any role in what eventually became of me. What became of me was learning to learn. As such, I get irritated when people tie themselves to one profession or one job.

*_Nobody would know you were autistic…_*

I was autistic!



*_Were you stigmatised as a child back then?_*

Of course. I was teased and taunted by my colleagues and friends. People would always pick on you. People would always laugh at you. One of the signs of an autistic person is stammering. The society will laugh at you. If you have good parents, they will reassure you and protect you. I never allowed such to stop me. My grandmother made sure of that.

*_You must have also taught your kids a lot…_*

Buy your kids toy instruments. Let them ruin them if they must. It sounds very expensive anyway but you are teaching the child more than any book because the child is doing it and knowing it and fixing it. My children ruined a lot of my computers when they were growing up. I was so annoyed. But they turned out well. That is why my girl had to get me an iPad when she started working. She tried to compensate me for all the devices they ruined.  But all that they ruined made them understand the internal workings of the devices. When she went to school, the school computer crashed. The head teacher's PA called the technical support team to come and fix it. My daughter came in, saw the screen with the error message and said she could fix it since it was the same message that was on the one she fixed at home. She was able to fix it instantly and it started working. When the engineer came, they told him a little girl had fixed it. He insisted on seeing my daughter. She told him what she did to the computer and the man opened his wallet and gave her 20 pounds! She was seven years then. The man looked at the head teacher and other staff members and told them if they had problems with their computers, they should call my daughter first before calling him. That was what changed her entire life. She did Information and Communications Technology exam when she was in primary school. She built the website for the school when she was still in primary school. The website won multiple awards. She became the technical director of the school. Why am I saying all these? As parents, we are very careful with all our devices. We don't even allow our kids to touch our phones. Allow them! Sometimes, they would even be able to restore and repair it. You don't know where they will be exposed to tomorrow. Every child is a genius. That is what I believe in.

*_Could that be why you decided to work with the Child Dignity Foundation?_*

The society said autism is a disease but autism is a gift. If you think it is a disease, then you cure it. If you see it as a gift, you have to celebrate it and it will replicate. When I heard what the Executive Director of CDF, Amaka Awogu, is doing with autistic kids and those who have Down Syndrome, I decided to key into it. It is irritating to me that we treat autistic people as less than human. We even classify them as disabled. I am challenging the mainstream and I say that I will work with autistic kids and at the end of nine months, if they don't beat your best, then I will apologise publicly. I know what an autistic child is about. I didn't read it; I know what it is about.

*_Did you ever know you would get to this level back then?_*

How could I have known? Who would have told me?

*_How is life in the UK? Is there any form of segregation even now that the world is developed?_*

There is no racism. I can tell you clearly. Anytime they see talent, they forget about your colour. They come here to look for (Nwankwo) Kanu to come and play football for Arsenal. He is not from London, so why did they give him that opportunity to play for them and they paid him millions of pounds even more than the Arsenal boys who were there before him? Talent lifts you above geographical boundaries or even racial boundaries. I am not supposed to have access to the Queen but a goldfish has no hiding place. The Queen read how the kids were doing in school and requested to see me. She said we have 35 per cent pass rate in Maths in England and this man is making primary school children to pass Maths, is it voodoo? My children received royal awards.

*_Your children passed secondary school exams in primary school, how then did they further their education?_*

My son and daughter passed secondary school exam and the school board had to meet and they asked themselves what they would do. There was no question paper in that primary school that they couldn't pass.  So they had to vote an amount for them and so, every Wednesday, the head teacher would put them in her car and drive them to a secondary school so that they could join them to do Maths that is appropriate to their level. My younger daughter, Samantha, had to even do double Maths at the age of six. It hadn't happened anywhere on the planet before her. I am telling this story because I want to let you know that your talent can trump your race, gender, country or anything because it is a competitive world. We blew Guinness books of records. You will not hear so much about Christiana in the press because she is too busy. At 11, she got a scholarship from the national government to go to a university. It is official. You can check it out at the University of Cambridge website. She studied Mathematics and Statistics. At 14, HSBC gave her a place in the bank and after two weeks, they gave her a credit card. Remember she wasn't entitled to a credit card at that age. After a month, they said she should go to the stock exchange.

*_In all you do, do you even get tired?_*

Why? This is my hobby! You don't get tired of doing what you love. You don't retire from your hobby, you retire from a job. Your job is the profession you do every day to earn a living. I do what I love and I love what I do. I will keep working and working until I expire. Every single human being is a genius and I would want to open that greatness so that everybody would see it.

*_For 30 years, you did not return home since you left for England, why?_*

I wasn't even supposed to be here now. The first person that invited me to come to Africa was Nelson Mandela. He read about us in the newspaper and he wept like a baby. They had told Mandela that when God was giving IQ, he only gave it to white people and gave the remnant to black people. So when he saw it on TV that a black person defeated a white person in intellectualism, he was thrilled. It's so painful that he died before we could go there. He didn't just want me to come; he had wanted the whole family to come when he heard about our story.

*_Did your grandmother live to see what you eventually became?_*

That is why I am sad. She didn't live enough to see my children. I would have loved for her to have seen the fruit of what she planted. She told me how the educational system suppressed the women in her time. I was pampered by my grandmother.

*_Copyright PUNCH._*


ATM Mathematics

Mathematicians in the house. Kindly put your brain to work a little this night.


Quantitative Reasoning.

A house wife forgot her bank 'ATM PIN' which is a four digit number, but luckily she remembered some hints on how to recall this 'PIN'
Here are some of the clues
1) The 1st digit is a square of the 2nd
2) The sum of the 2nd and 3rd is 10
3) The 4th is equal to the 2nd plus 1
4) The sum of all the digits is 23

What is the ATM PIN ?

Qui

"One of the most dangerous expressions is, "We've always done it this way."
-  Unknown

Who pushed me

"WHO *PUSHED* ME?"

🐊
A man had one very beautiful daughter. When the daughter was ready for marriage, the father sent news around town that all the eligible young men should come to compete in a test which would determine who was fit to marry his daughter.

🐊
On that day, all was set, all the able-bodied young men came out. Some came with paper and biro and others with cutlasses and swords.

🐊
The rich man took them to his swimming pool and addressed the men: "Any of you who can swim from one end of this swimming pool to the other would marry my daughter.

🐊
In addition, I'll give him 15 million dollars, a car and a house so they can start life well. I shall be waiting to meet my son-in-law at the other end. Good luck!"

🐊
As the young men, all very excited at the prospect of winning, started taking off their shirts, a helicopter came over the pool and dropped alligators and crocodiles into the pool. Immediately, all the men turned back and started wearing their shirts again. Disappointed, some of them said, ''That's crazy, let's see who would marry that girl, no one will''.

🐊
All of a sudden, they heard a splash in the pool. Everybody watched in amazement as one gentleman waddled across, expertly avoiding the alligators and crocodiles.

🐊
Finally, he made it to the other side. The rich man could not believe it. He asked the young man to name anything he wanted but the man was still panting uncontrollably.

🐊
��🏻‍♂Finally, he got back to his senses and made a request saying, ''SHOW ME THE PERSON WHO PUSHED ME INSIDE THIS POOL!''

🐊
Moral 1:✍
You don't know what you are capable of doing until you are PUSHED! Meanwhile, the Crocodiles were Rubber Crocodiles.

Moral 2: ✍
Those seeking to push you into the jaws of alligators and crocodiles may have helped you to reach your promised land!!!

🐊
Sometimes it takes going through the bad moments to bring out the BEST in us.

🐊
Trials are raw materials for Triumphant Testimonies... The push might take different dimensions: some people needed to be sacked before realizing their potentials and reaching their goals in life.

🐊
I PRAY YOU WILL GET A DIVINELY INSPIRED PUSH in your life.🐊

πŸ™πŸ»God Bless you as you accept the Push to go for the fulfilment of your purpose in life.

P- Persist πŸ‘‡πŸΌ
U- Until
S- Something
H- Happens

Will you please *PUSH* this message to someone else?.


Reminisce of primary school memoir

PRIMARY SCHOOL
IS THE BEST!!!
Do u know Dat ALI is no longer a Boy? That SIMBI is now a mother of two children? And CHIKE is no longer the river boy but he is now a marine Engineer. EDET no longer lives in calabar but has moved to Canada,(Lols). AGBO is happily married too and has left the town of Lagoon for London. EZE no longer goes to school, he is now a Graduate.
Even Mr SALAMI is no longer a farmer but a Politician.
Remember RALIA the sugar girl? She now own one of the biggest sugar company in Kano.
Do u recall NGOZI and the fly? She is now a minister for Finance in Abroad.
LAWAL and d Lizard is now a Prof in Zoology. AGU and the money doubler is now a custom officer.
Mr BASSEY who has a shop and sell many things is now a millionaire.
ADAMU the Sheppard boy is now the Fulani Chief.

Waooh what a great memory & medium to recall those days of MACMILLAN ENGLISH READER, I believe we all have dem off heart. Pls help others feel d spirit of primary school days by sending this to all your Contacts.

NOTE: If you don't
know all dis, hmmmm then you are part of Indomie Generation... Ahahahah Lols.


Seven practical ways to be more patient with your parents

*7 Practical Ways to be a More Patient Parent*

*By Israel and Brook*

"Who left the garden tools in the rain last night?"

"Oh, I forgot!"

"You forgot?! I reminded you just after dinner last night. So how could you have forgotten?!"

"I don't know."

Suddenly, James 1:19 comes flooding back to mind. Be slow to speak. Be quick to listen. Be slow to get angry. It's so counter-intuitive, but this is what God prescribes for us as parents.

Here are some lessons we've learned to help us ensure that we aren't sowing seeds of anger, but seeds of patience into the lives of our children.

*1. Simmer Down and Cool Off*

When faced with a conflict or confrontation with your child, there is no need to be hasty. Time is on your side. Have a seat. Take some deep breaths. Maybe go to another room to collect your thoughts. Take a walk if you need to.

Don't engage the child in discussion until you are certain that you have control of your emotions, rather than them having you in their clutches.

*2. Limit Your Words*

Some of us could put university professors to shame: we're that good at delivering magnificent, well-versed lectures. Yet, for some reason, our children rarely appreciate our epic speeches, and even turn a deaf ear to them. Angry sermonettes don't truly help parents reach the hearts of their children. In fact, most of the time, parental lectures only benefit the parent as he or she can let off some steam (similar to the emotional release yelling can have for a parent, but by which the child isn't helped.)

Just as a yelling parent isn't likely to win a listening ear, the lengthy, wordy parent is setting up a scenario for his or her child to shut down. It is important that parents heed the wisdom presented in Proverbs 17:27 (ESV): "Whoever restrains his words has knowledge, and he who has a cool spirit is a man of understanding."

*3. Teach with a Cookie in Hand*

Correcting children after a calamity is not always the best way to teach. While certainly necessary, a better approach is to be preemptive and to teach the right way before a problem starts.

When the sun is shining, and all is right with the world, grab some chocolate chip cookies and teach your child about the dangers of foolish choices and the rewards of right living. Teach them, when all is cozy and comfortable, what the Bible says about lying and honesty. Share pizza with your teenager and talk sincerely about struggles you faced at their age, and how you began your relationship with Christ.

Taking the time to teach, talk, and train in a pro-active way means we need to keep our eyes alert for opportune moments. That's really hard to do in the midst of a busy life! But if we don't do it now, during perhaps the busiest season of our lives, when will we?

*4. Cast a Vision*

As we talk with our children, and walk them through seeing where disobedient choices brought them, it is also important to help them see what they could have done right. Talk about how your child can tell himself "no" when the sandbox calls and you've told him to put his bike away. Or how playing with dollies just a few more minutes after you've called for toy pick up, is still delaying obedience. Walking them through, in a fun and fast way, how to heed your words right away, will go a long way toward helping little ones catch on to what you are seeking to instill in them.

*5. Draw Close*

Anger tends to stand on the opposite side of the room from the offending child. Anger, reared in pride, naturally wants to "get away" from "that child" who has embarrassed, angered, or hurt you.  And so, many times, angry parents stand across the room, sending their child a message of disdain.  

When we have to correct our children, we often put an arm around them. This reminds both of us that this is not about a relational separation. Not every child will receive a loving touch, so it may work better with some than others.

Similarly, correcting conversations with our children need to be laced with words that create in our children a desire for genuine repentance, right living, and victory over the sin that has beset them. Let your child know that you are for him.

Patience, in the way we treat our children, is a powerful force that mirrors God's attitude in Romans 5:8 (ESV): "But God shows his love for us in that while we were still sinners, Christ died for us" (see also Romans 5:6).

*6. Use Scripture!*

We cut ourselves short when we don't avail ourselves of the mighty Word of God. Second Timothy 3:16 (ESV) reminds us, "All Scripture is breathed out by God and profitable for teaching, for reproof, for correction, and for training in righteousness." Also, "For the word of God is living and active, sharper than any two-edged sword, piercing to the division of soul and of spirit, of joints and of marrow, and discerning the thoughts and intentions of the heart" (Hebrews 4:12, ESV).

The Scripture goes where we as parents can't seem to reach: "So shall my word be that goes out from my mouth; it shall not return to me empty, but it shall accomplish that which I purpose, and shall succeed in the thing for which I sent it" (Isaiah 55:11, ESV).

We're not much for slapping a Bible verse on every childish action, good or bad, but when addressing core issues of the heart, there is nothing like Scripture to communicate the deep truths of God. Don't neglect to bring the Scriptures to light in your conversations with your children.

*7. Remember to Pray with and for Your Child*

Not every conversation you encounter with your children needs to end in prayer, and not every child will be ready to pray immediately. However, in the busyness of life, don't neglect the power of praying with your child. As I recently needed to call a young person's heart away from bad habits, I was impressed again with the need for the Holy Spirit to come do the work in my child's heart that I can't seem to pull off. These precious words came back to me from a song I had learned as a child: "Not by might, nor by power, but by my Spirit, says the Lord of hosts" (Zechariah. 4:6b, ESV).

Angry and stressed-out parenting is seeking to build our children using our own might and our own power. We feel like we're "pulling teeth" as we try to drag our youngsters along to conform to "correct" outward behavior. Our might, our angst and rage, our yelling and lecturing, won't capture the hearts of our children. It is God alone, by the power and might of His Holy Spirit that our children's hearts will be won over to the Kingdom of God. Ours is a clear path of obedience to partner with Him as He does this work.


What is natural, what is just and what is normal

*WHAT IS MATURITY?*
I used to think that maturity was about age and physical development, how wrong I was. I have since found out that age is only but a number, below are 20 definitions of *MATURITY*
*-+-+-+-+-+-+-+-+-*
1.... *Maturity* is when you accept other people the way they are and their level of maturity.
*+-+-+-+-+-+-+-+-+*
2.... *Maturity* is when you understand that your ideas are not always the best.
*+-+-+-+-+-+-+-+-+*
3.... *Maturity* is when you learn to let go even if it pains.
*+-+-+-+-+-+-+-+-+*
4... *Maturity* is when you are able to drop expectations from a relationship and give for giving sake.
*+-+-+-+-+-+-+-+-+*
5.... *Maturity* is when you understand that whatever positive things you do, you do for your own peace.
*-+-+-+-+-+-+-+-+*
6... *Maturity* is when you stop proving to the world how RIGHT OR SUPERIOR you are.
*+-+-+-+-+-+-+-+*
7.... *Maturity* is when you stop comparing yourself with others because life is not a competition.
*+-+-+-+-+-+-+-+-*
8.... *Maturity* is when you understand that you can't and shouldn't always get what you want every time.
*+-+-+-+-+-+-+-+-+*
9.... *Maturity* is when you are contented and satisfied with your life and yet aspiring to be better everyday..
*+-+-+-+-+-+-+-+*
10.... *Maturity* is when someone hurt you and you understand their attitude and stay clear, rather than trying to hurt them back.
*+-+-+-+-+-+-+-+*
11.... *Maturity* is when you start thinking about other people and not just yourself.
*+-+-+-+-+-+-+-+*
12.... *Maturity* is when you know you cant please everyone.
*+-+-+-+-+-+-+-+*
13.... *Maturity* is when you see things in different perspectives - far beyond the way they seem.
*+-+-+-+-+-+-+-+*
14.... *Maturity* is when you love more and judge less.
*+-+-+-+-+-+-+-+*
15.... *Maturity* is responsibility
*+-+-+-+-+-+-+-+*
16.... *Maturity* is Love
*+-+-+-+-+-+-+-+*
17.... *Maturity* is the application of wisdom and knowledge in humility..
*+-+-+-+-+-+-+-+*
18... *Maturity* is when you accept that your accomplishment, failures, destiny, reputations and virtually everything about your life depends on God's will and the choices you make and not pointing fingers at others.
*+-+-+-+-+-+-+-+*
19... *Maturity* is when someone hates you and you still pray for them to succeed.
*+-+-+-+-+-+-+-+*
20.... *Maturity* is knowing God, serving Him with all that you've got and pursuing His Kingdom no matter what people think or say...
*+-+-+-+-+-+-+-+-+*

HOW I WISH EVERYBODY COULD SHARE THIS EDUCATIONAL WISDOM!


As a parent we must also learn to set our priorities right

*AS A PARENT, PLEASE LETS GET OUR PRIORITIES RIGHT*

My name is Mercy (Not real name though), I am a christian.

I got married at 25, finished my PhD at 27 and became a Professor at 40.

So fast you see! Yes, everything around me worked fast. It is now that I realise that it was a misplaced priority.

My ambition blindfolded me and I got it all wrong, that is why I am sharing my experience through this medium to warn and encourage our young mothers not to be careless as I was back then.

I worked very hard as a lecturer and as an administrator, always so busy that it became my language to my children...."I'm busy"

My mum was around to nurse the children for me for some time. The moment they clocked ten, I sent them to boarding schools, though my husband was not in support of this. I always found my way.

I had no warm relationship with my children, 2 boys and a girl.

I never knew it was a bad idea not to have time for my husband, children and the household, until 5 years ago, when guilt, loneliness and restlessness filled my heart.

I sent for my children to rejoice with me on my 60th birthday.

The two boys, living in Canada said they are "busy" and that their sister will come down from South Africa.

Two days to my birthday, my daughter sent this message to me,

"Mum, I am very sorry not to be around over there, there is no time to squeeze out, my husband needs my attention at his newly established clinic and presently, I'm pregnant.

"I'm very very busy,
I'm also lonely in a strange land. Please pray for us mum. Happy birthday".

I could not recover from the meaning I got from the message..

"First-things-First". When they needed me for warmth and discussion, I was not available, now I needed them for warmth and discussion I could not get them, rather they returned my slogan back to me, "I'm busy"

To worsen the matter, my dear husband died in his sleep a month after.

...Only one of the children came *without* his family to the burial ceremony.

I was dumbfounded!!!

Considered Opinion: it is good to work and be a hard working fellow.

But hear this important and salient truth:

Parenting is sacrificial work, give it all it takes. Avoid any work that will take away your attention too much from your home - Avoid it and be careful!

SOLIDIFY YOUR HOME FIRST, CREATE TIME FOR YOUR SPOUSE AND CHILDREN.

ESTABLISH THE FEAR OF GOD IN THEIR HEARTS THROUGH YOUR ATTITUDE AND BEHAVIOUR.

THOUGH IT IS COSTLY NOW, THE FUTURE REWARD IS WORTH IT.

THIS IS AN EYE OPENER FOR BOTH MEN & WOMEN.
LET'S BE SELFLESSLY AVAILABLE WHEN OUR CHILDREN NEED US.
If this inspires you, pls share to others.

Just thinking about those people that said that they know it but don't understand how to explain it

"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough."
- Albert Einstein

Treat your parents with loving care…. For you will know their value, when you see their empty chair…

Everyone pls read it once its superb .... πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ one of the best i had received till date
A long time ago, there was a huge apple tree. A little boy loved to come and play around it every day. He climbed to the treetop,

ate the apples, and took a nap under the shadow. He loved the tree and the tree loved to play with him.

Time went by, the little boy had grown up and he no longer played around the tree every day.

One day, the boy came back to the tree and he looked sad.

"Come and play with me", the tree asked the boy.

Boy: "I am no longer a kid, I do not play around trees anymore" the boy replied. "I want toys. I need money to buy them."

Tree: "Sorry, but I do not have money, but you can pick all my apples and sell them. So, you will have money."

The boy was so excited. He grabbed all the apples on the tree and left happily. The boy never came back after he picked the apples. The tree was sad.

One day, the boy who now turned into a man returned and the tree was excited.

"Come and play with me" the tree said.

"I do not have time to play. I have to work for my family. We need a house for shelter. Can you help me?"

"Sorry, but I do not have any house. But you can chop off my branches to build your house." So the man cut all the branches of the tree and left happily.

The tree was glad to see him happy but the man never came back since then. The tree was again lonely and sad.

One hot summer day, the man returned and the tree was delighted.

"Come and play with me!" the tree said.

"I am getting old. I want to go sailing to relax myself. Can you give me a boat?" said the man.

"Use my trunk to build your boat. You can sail far away and be happy."

So the man cut the tree trunk to make a boat. He went sailing and never showed up for a long time.

Finally, the man returned after many years.

"Sorry, my boy. But I do not have anything for you anymore. No more apples for you", the tree said.

"No problem, I do not have any teeth to bite" the man replied.

Tree : "No more trunk for you to climb on."

"I am too old for that now" the man said.

"I really cannot give you anything, the only thing left is my dying roots," the tree said with tears.

"I do not need much now, just a place to rest. I am tired after all these years," the man replied.

"Good! Old tree roots are the best place to lean on and rest, come sit down with me and rest." The man sat down and the tree was glad and smiled with tears.

This is a story of everyone. The tree is like our parents. When we were young, we loved to play with our Mum and Dad.

When we grow up, we leave them; only come to them when we need something or when we are in trouble.

No matter what, parents will always be there and give everything they could just to make you happy.

You may think the boy is cruel to the tree, but that is how all of us treat our parents.

We take them for granted; we don't appreciate all they do for us, until it's too late.

~ Moral ~
Treat your parents with loving care…. For you will know their value, when you see their empty chair…

We never know the love of our parents for us; till we have become parents.πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Plz Plz Plz Plz Fwd this Msg

Requirements for national common entrance examinations







50 reasons to read a book

*50 REASONS TO READ BOOKS*
πŸ“–πŸ“–πŸ“–πŸ“–πŸ“–πŸ“–πŸ“–πŸ“–

1. Books help to feel more confident.
2. Books help to travel around the world in the cheapest way.
3. Books develop your personality.
4. Books provide food for thought.
5. Books make you laugh and think.
6. Books draw you towards perfection.
7. Books stimulate creativity.
8. Books bring out writing talent.
9. Books help in communicating.
10. Books clear your vision.
11. Books satisfy your curiosity.
12. Books help you make more choices.
13. Books help you build literary talent.
14. Books do not require any special device to teach.
15. Books increase your attention span.
16. Books are fruitful pastime.
17. Books can be used anytime, anywhere.
18. Books provide entertainment, when others fail.
19. Books make you powerful.
20. Books help you know the 'Whys' and 'Hows' of everything.
21. Books help you to create and spread fun.
22. Books help you travel across time intelligently.
23. Books keep you updated with facts and figures.
24. Books spread love, affection and knowledge.
25. Books make the best of friends.
26. Books take you to intellectual environment.
27. Books help you feel the world around you.
28. Books entertain your mind.
29. Books broaden your horizon.
30. Books bring Nature to your doorstep.
31. Books bring about a 'personality change'.
32. Books increase comprehension.
33. Books do not require company.
34. Books are stress-busters.
35. Books develop a sense of belonging to people around you.
36. Books provide mental and physical relaxation.
37. Books act as a communication tool.
38. Books are intellectually satisfying activity.
39. Books provide spiritual experience.
40. Books provide emotional strength.
41. Books build your self-esteem.
42. Books help and encourage your imagination to soar.
43. Books make you smarter and wiser.
44. Books help you grow.
45. Books take you to a 'world of dreams'.
46. Books can change your life and vision.
47. Books help in achieving 'life goals'.
48. Books develop wonderful experience.
49. Books transform lives.
50. Books inspire, books motivate, books build nations.
.... Have a nice day ahead



REMARKS BY THE VICE PRESIDENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF NIGERIA, HIS EXCELLENCY, PROF. YEMI OSINBAJO, SAN, AT THE 10TH CONVOCATION OF LEAD CITY UNIVERSITY IN IBADAN, OYO STATE, ON NOVEMBER 9, 2017.

I will encourage you read this piece, it's so inspiring....

OFFICE OF THE VICE PRESIDENT

PRESS RELEASE

**Success is more easily attainable than greatness. You may be a successful businessman, politician, or professional but greatness is not for everyone. But I think I learnt the secret of greatness, you will only be great if you devote your life, and your efforts, to serving others.

REMARKS BY THE VICE PRESIDENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF NIGERIA, HIS EXCELLENCY, PROF. YEMI OSINBAJO, SAN, AT THE 10TH CONVOCATION OF LEAD CITY UNIVERSITY IN IBADAN, OYO STATE, ON NOVEMBER 9, 2017.

PROTOCOL

I am honoured to have been invited to celebrate this special day with you. The 10th Convocation ceremony of the Lead City University.

In celebrating the past, we honour the selflessness and enterprising spirit of the founder and all those who not only dared to envision this great institution, but turned it to a dream, to this city of great edifices to nurture the great minds of the imminent future.

So today we must honour the founder of this place of creativity and learning, Prof. Jide Owoeye; a man whose life and times have proved that with vision, hard work, and the courage of your convictions, you can achieve practically anything.

By establishing this University and before it, several other educational institutions, he has shown that securing the future of the following generations is the most important service that we owe the present.

As we do this, we also celebrate the great scholars, and the fine academics who make up the faculties here at the Lead City University. You are the thought leaders at a pivotal time in our national history, whose enormous task is to guide the present and inspire the future. And as we celebrate also and perhaps most importantly, the reason why we are gathered, the graduating class of 2017, congratulations and many congratulations also to the parents, family, guardians, sponsors, and loved ones of the graduands.

I was 60 years old in March this year, and I must confess that it was one of the greatest surprises I ever experienced! I just suddenly became 60. I can clearly remember when I graduated when I was 21 years old. How time flies. One of the most important lessons you will learn is that time flies. Whether you are wasting it or using it well, it simply flies by.

There are a few other lessons I learnt along the way. And at the age of 60 I'm entitled to give some advice, and l will share some of them with you. Some you might agree with, others you may not, but I would be most flattered if you remember them and whenever you meet me in life's journey, somewhere down the line, you will tell me whether I was right or wrong.

First I learnt is that talent, an excellent degree, even coming from a well-off family, does not mean success and certainly does not mean greatness. The most talented people, those who get the best degrees, and even from a well-known family, do not necessarily become the most successful in life.

The difference between success and failure, mediocrity or excellence, is character. Along with character is the importance of opportunity, but perhaps most crucial, is the grace of God.

So what is character? And l will define it my own way; character is a set of values that shapes the conduct of an individual. It is the set of principles, spoken and unspoken, that a person observes and lives by.

I will speak about some aspects of character that I have learnt would make the crucial difference in life. These are, trustworthiness, courage, hard work especially (innovation) and self-discipline. Let us take trustworthiness, the currency of business, commerce and social interaction is trust. If you can be trusted, if people find you trustworthy, your class of degree or what your family name is will not matter. You will be successful.

As a young student at the London School of Economics and Political Science, University of London, in 1980 my school fees were delayed in a particular term. There were problems with the remitting from the Central Bank in Nigeria. So I spoke to the student's counsellor in my faculty who asked me to go to the bank and ask for a loan. I asked how? How do l go for a loan when I don't have any money? I owe over 600 pounds and I probably have only 50 pounds in the bank, where would I get the collateral to take the loan?

Anyway, I got to the bank and l explained the problem to the lady across the counter that I needed to pay 600 pounds for my fees, and she simply asked the name, and l brought out my ledger, she looked at it and found out I had no money in there. She asked me when I thought I could repay, I said maybe 6weeks. She then gave me a document I signed and she gave me 600pounds.

I paid my fees and I paid back when my cheque came. But in the same United Kingdom, a few years after, if you carried a Nigerian passport, the banks would not even open an account for you. Why? Some Nigerians abused the trust that financial transactions require. They thought, how foolish these oyinbo people are, they used credit cards to buy cars, furniture, electronics and ran back to Nigeria and hampered the opportunity of others in getting a loan from the bank account.

And if you look at the past few years, many foreign banks have closed accounts of Nigerians because of the numerous attempts to defraud on those accounts. So no matter how much money you have in your account, they just say we don't want your business because it's just too much trouble to do business with people who cannot be trusted. So because of the untrustworthiness of a few, a whole nation is painted black. But there is an opportunity here, because so many Nigerians and foreigners must do business in Nigeria.

The world is in search of the Nigerian of integrity, the trustworthy Nigerian to do business with, to employ. Everyone wants faithful partners or employees. Even thieves are in search of trustworthy people to keep their money with.

The other lesson is that you must repay when you borrow, whether it is from a friend, relation or a bank. Credit is the lifeblood of business, the life blood of commerce. You are dead if your credit sources dry up. And let me just go on quickly, l think it is important for us to just look at one or two other issues along the lines of character and hard work. But just before l go into that, let me recall a story, a story of a friend of mine, while a we are talking about trustworthiness.

I have a friend, Remi Morgan; he owns perhaps the largest Christian bookstore in Nigeria. Possibly the largest bookstore in Nigeria. When he wanted to start his business of importing bibles and Christian books from the US, no publisher in the US wanted to give him credit. Why? Many Nigerians who they had done business with in the past had taken credit and simply disappeared. So he had to pay cash for everything.

Now if you want to have a profitable business, you must have credit line. But if you don't have credit, you can't do profitable business. But gradually, he began to build trust, as time went on he began to show that he could be trustworthy. They gave him credit for 30 days, then 60, then 120, and he made sure he paid back, so everybody wanted to do business with him.

Suddenly every Christian and business book publisher around the world want to do business with this honest Nigerian. So later on, his bookstore company possibly became the largest bookshop in Nigeria because he showed that he could be trusted.

The moment you show that you can be trusted, everything changes. Simple as it may sound, hard work and diligence is one of those character attributes that will set you apart. And let me dwell on this point; from here on, it really doesn't matter what you are hired as at your first job, whether you are hired as lowly as a receptionist, or as a personal assistant, no matter how lowly it may be, what is important is how much hard work and diligence you put to it. This is what will recommend you in the future, and l want you to remember that it doesn't really matter how that job is, it does not matter whether it's an important job or not, but what will recommend you is hard work and diligence.

While I was teaching at the University of Lagos, as a young lecturer, in the department of Public Law in the Faculty of Law, there were 3 typists in the department. The chief typist, senior typist, and the junior typist. Because in those days before laptops and personal computers, typists in universities had to do a lot of work and they were very important because you always needed to type all your materials.

When there was work to do, what l discovered was that the chief typist would disappear. He works only till 4 pm. The senior typist would be nowhere to be found. But a gentleman called Adereni the junior typist, who only had his school certificate, was remarkably hardworking. Sometimes I would drop him off at his home at 1am.

Years after I was working as an adviser to the then Attorney-General of the Federation Hon. Bola Ajibola, who later became a judge of the World Court. While in the court at The Hague, in the Netherlands, one day he called me and asked if I could recommend a good secretary who is hard working and could do long judgments. I had three options, chief typist, senior or this junior typist, but the junior typist at a time had only school certificate, he didn't have any other qualification but l choose him. He got to the Hague, and typically worked hard and diligently. Every judge in the court wanted him to work with them. He later moved his family over to the Hague and got degrees and made a good living for himself. One day he remembered me and actually sent me a car.

I just want to say that it was so apparent that all that this man had to proof, despite the fact that he had no qualifications at all, all he had to proof was diligence and hard work.

Solomon in the bible, the wisest man on earth, said these very wise words; the race is not to the swift, nor the battle to the strong, nor bread to the wise, nor riches to men of understanding, nor favour to men of skill; but time and chance happen to them all. The race is not to the swift, nor the battle to the strong, nor bread to the wise, nor riches to men of understanding, nor favor to men of skill, but time and chance happen to them all.

Time and chance is another way of saying opportunity is crucial to success. And I'm sure many of us are familiar with that saying, opportunity knocks once as they say. But I think it's probably more true to say that sometimes opportunity whispers. Besides, as Ravenhill an intellectual said, "the opportunity of a lifetime must be seized within the lifetime of the opportunity." In order words, opportunity itself has a lifespan and you must seize it within that lifespan.

But to seize opportunity, you must be prepared. Most people have great hopes and dreams. But they are hardly ready for the opportunity when it comes.

Let me tell you another story. A lady worked with me many years ago. One of her greatest ambitions was to do a Master's degree in law in the US. She prayed hard about it. And everyone in the department knew of her desire. One day out of the blues, we got an offer from a US foundation through the embassy to nominate a candidate preferably female, to do a Master's degree and fellowship in a US University.

Wow the rejoicing that day. We were all so excited. We had only two days to the deadline. We had to submit her passport that afternoon. Then the bombshell, she didn't have a passport! We desperately tried the next day to obtain a passport but it didn't work. To cut a long story short. She lost the opportunity. She had everything else but missed her moment.

So there are some here who will say I want to work in an international organization, may be the United Nations, and you know that to stand a good chance, you need a second language apart from English. So if you haven't started yet, now is the time to learn French, Spanish, or even Chinese. So you won't be like the young man who was asked if he spoke a second language and he said yes, English and Itsekiri.

I think that aside from hard work, innovation will be very important. Here in Nigeria, many young people are using technology to disrupt existing assumptions and create new opportunities, new markets for themselves. Nollywood film industry, Jason Njoku is not an actor or movie producer, but he has used technology to create a new line of business in the Nollywood film industry. He is the proprietor of the Iroko brand TV; he made the Iroko brand the largest mainstream licensors and distributors of over 5,000 Nollywood films and African Music. Iroko has attracted $20 million in equity. So is the story of Jobberman, which was listed in the Forbes Magazine Top 10 Tech start-ups in Africa.

Jobberman's story is a fascinating one. In 2009, Olalekan Elude, Ayodeji Adewunmi and Opeyemi Awoyemi at that time, students of Obafemi Awolowo University, Ife, started a site called Jobberman in their hostel to help connect people looking for work with companies looking to hire. Now Jobberman is one of the top 100 websites in Nigeria, and it gets 5,000 applications every day.

Just last May, Mark Zuckerberg, the founder of Facebook mentioned them as one of the major technology innovators in Nigeria. They have grown the company into a multimillion-dollar company. The young founders have now divested their interests in the company and are investing in other young Nigerian start-ups themselves. Jobberman follows the same principle as the others, they simply linked supply and demand.

There is a Venture Garden Group, a group of young people, another story of creating new markets and opportunities within existing markets. Venture Garden is a data driven Automation Company founded by three young Nigerians average age of 28, the company focuses on big data, automation and revenue assurance systems and has taken innovation to new levels.

For example, one of the subsidiaries, PowerTech, provides automation for the National power grid which now allows real-time monitoring of energy flow from generation to distribution and payment to all parties, to promote transparency and sustainability of the electricity market.

Social Media is possibly the internet's most outstanding phenomenon. It has created its own economy, and the only limits of opportunity are those of your imagination. For example, see how many young people have taken advantage of it to innovatively redefine the press, journalism and communication.

Today bloggers such as BellaNaija, Linda Ikeji, and news aggregators, like Nairaland command larger readership than regular print newspapers. Linda Ikeji alone has more people reading her blog than any Nigerian newspaper. Nairaland, founded in 2003 by 20 year old Seun Osewa, claims about 1.6 million subscribers, several times more readers than the combined number of readers of all Nigerian papers put together.

Nairaland creates no content of its own. To start off, it cost Seun Osewa less than N10,000 a month and Internet access, to build this multi-million Naira business and it's so incredible when you hear about these young people. I remember a young friend of mine too, who at some point used to sell videos and gift items after we left university. This young man became an entrepreneur who owned the biggest marketing company in our country today. The young man is seated here today, his name is Bolade Osibodu

Finally, I have learnt that success is more easily attainable than greatness. You may be a successful businessman, politician, or professional but greatness is not for everyone. But I think I learnt the secret of greatness, you will only be great if you devote your life, and your efforts, to serving others.

The path to greatness is self-sacrifice for the good of others. Mandela is great because he gave his youth and his professional practice as a lawyer, in the struggle against apartheid and a South Africa that would treat all citizens as equals.

Martin Luther King is imprinted in history because gave up everything for the dream of a nation where none would be judged by the colour of their skin but by the content of their character. But most importantly, he taught the world like Ghandi did, that you can overcome evil with good, Mother Theresa the catholic nun, became great because of the many years she spent in leprosy settlements in Calcutta taking care of lepers, the forgotten and untouchable.

Let me end by telling the last lesson I have learnt, it is that courage and determination is the answer to the tyranny of history. A history of personal failure can cripple your hope, limit your scope and frighten you into a small vision.

Our family history, the misery and deprivations of our beginnings, the shame and disgrace of the past, sometimes the spectacular failures of the past are the tyrannical weapons of history. They whip us in line when we are thinking big, cutting us down to size as our self-esteem rises. Our past, yelling unworthy, unworthy, unworthy, at us as we struggle to do right, live right, and act with dignity.

But history we must remember, is not only a record of the past, it is the past, it is gone! Our future is not determined by history or the past unless we allow it. Your history is not your destiny. You have a chance to make your destiny.

I pray for you that the Almighty God will help you, the grace of God will support you, that the coming years will be easy and exciting and that your journey will be smooth.

Thank you.

Released by
Laolu Akande
Senior Special Assistant, Media and Publicity
Office of the Vice President
10 November, 2017

Happy Birthday to you Hamzat




🍏 🐠 --As you are a year older today----πŸ‰ πŸ’¦ Happy Birthday to you ... πŸ‘† Congratulations.. You are not older but newer πŸ‘† πŸ†...
As you are a year newer today, I pray that God Almighty will perfect and renew everything about you.

. Long life and prosperity. πŸ’ 😍 😊



May God Almighty prosper you and bless you in all areas of your life and prosper you and bless you in all departments of your life.
May this day be filled with wonders, joy and happiness. You will know no sorrow, pains or anguish.

I pray that as you grow, that God Almighty will increase you in knowledge, wisdom and understanding. And most importantly in His deep love of God's abundant mercy and 😍.

Happy birthday.... Hip hop hip hurray 

🌸 Happy Birthday πŸŽ‚



English language

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Read the passage below and answer the questions that follow

One day, Owina was called by his father to get ready to travel with him to Lagos the following day.
The boy was very happy because he had never visited Lagos before; moreover, he was going to travel by air for the first time.
The other children became jealous when they heard the news. They had all gone to Lagos with their father at different times in the past, but did not travel by air. So they cried and appealed to their father to taken them along. Their father's stern look was enough to send them out of the sitting room. They went back to the playground behind the house where they had been playing. Ogegere was going to attend a meeting in Lagos.
He decided to take Owina this time because the other children always laughed at him for having not been to Lagos. This often made the boy cry.
Owina's preparation was little. He needed a few things as he was going to be away only for three days. His mother got a few clothes and a pair of shoes. These were carefully put in a leather bay which she had bought for Owina.

Questions:
1.) Why was Owina happy to go to Lagos ____ (a) He had not been there before (b) He wanted to go and stay there (c) He was going to see his teacher (d) He was born in Lagos

2.) The other children were jealous because _____
(a) Owina was their enemy (b) They had not been to Lagos before
(c) Owina was going by aeroplane (d) They wanted to go and see their mother.

3.) How did father send the children out of the sitting room
(a) He flogged the children and they ran out (b) He asked Owina to push them out
(c) He gave them a stern look (d) He closed the door against them

4.) What were the children doing before they learnt that Owina was to travel to Lagos
(a) They were eating (b) They were playing behind the house
(c) they were cleaning the house (d) They were helping their mother

5.) What was Owina's father going to do in Lagos
(a) He was going to attend meeting (b) He was going to find a school for Owina
(c) He was going to see his father (d) He was going on holiday

Part B: Choose from the list of words or group of words lettered A to D given below the one that most suitably fills the gap in the sentence

6.) The boy, with several others ___ to church every Sunday (a) Went (b) had gone (c) go (d) goes
7.) My father always travels to Kaduna _____ train (a) on (b) with (c) by (d) in
8.) Kemi is _____ at mathematics than Deji (a) better (b) good (c) more better (d) best

9.) The green bottle _____ by Musa (a) was broken (b) was breaking (c) is breaking (d) is broke
10.) The oranges would have to be shared _____ the twins (a) at (b) between (c) among (d) in

11.) Last week, there ______ a handball match in Benin
(a) had been (b) was (c) is going to be (d) could be

12.) Do not fail to inform me _____ the head teacher arrives
(a) as soon (b) sooner than (c) as soon as (d) soon

13.) You should know ______ he is much older than you (a) when (b) how (c) that (d) then

14.) Most young boys prefer playing football _____ reading books
(a) to (b) instead (c) in (d) from

15.) The rice-merchant decided to make the journey ____ taxi (a) with (b) on (c) by (d) into

Part C:
Singular Plural
16.) Sheep
17.) Deer
18.) Stadium
19.) Ox
20.) Child

Part D: Comparison of Adjective
Positive Comparative Superlative
21.) Little
22.) White
23.) Beautiful
24.) Many
25.) Round

Part E:
Direct Speech Indirect Speech
26.) Simbi said "I have two pencils"
27.) Ade said "It is difficult"
28.) John said "I can solve these mental sums
29.) The teacher shouted "go out"
30.) The preacher said "My wife is a woman




Theory
Change the following positive sentences into negative
1.) They can complete their projects by Friday
___________________________________________________________________________

2.) My friend is coming to the party
___________________________________________________________________________

3.) They can play the guitar very well
___________________________________________________________________________

4.) The floor has been mopped
___________________________________________________________________________

5.) You have to prepare your own lunch
___________________________________________________________________________

Composition
My Best Friend


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: MATHEMATICS
NAME:……………………………………………………………………………………

Attempt all the questions
1.) Write 20110011 in words ______________________________________________________

2.) Express One Hundred and Sixty Two Million, One Hundred Thousand and Eleven in figures________________________________

3.) Express 1346 in Roman figures _________________________

4.) Write MCMLXXXIV in Hindu Arabic numerals ____________________

5.) Take away 29843 from 656500 _______________________

6.) Multiply 2160 by 189 ________________

7.) Divide 2400 by 60 __________________

8.) Madam Bisi uses 3 metres of cloth to make a lady's dress. She already has 7metres of cloth. How many more must she buy to make 7 dresses? __________________

9.) A primary school has 16 classrooms. Each classroom has 25pupils. How many pupils are in the school altogether. _______________________

10.) A woman bought 1155 Oranges in one market and 781 from another market. Later she discovered that 158 were bad. How many oranges were good? ________________

11.) Write out all factors of 56 ______________________

12.) What are prime numbers ____________________________________________________

13.) What are multiples of numbers _______________________________________________

14.) Write out any five multiples of four that are less than forty. _________________________

15.) Express the prime factors of 36 in index form ___________________________

16.) Calculate the HCF of 12, 18 and 24 ________

17.) Calculate the L.C.M. of 8, 9 and 15 ______________

18.) Change 17/8 to a mixed number ______________

19.) Given that B/4 = 42/4. What is the value of B? ________________

20.) Reduce 225/300 to its lowest term ________________

21.) Order these fractions in ascending order 4/5 2/3 ¼ ¾ _______________

22.) Convert 32/3 to an improper fraction ________________


23.) Simplify 9/10 – 1/3 = ____________

24.) Solve 11/12 – 3/5 = _____________

25.) Oyindamola had 15¼ metres of ribbon. She used 82/8 metres. How much of the ribbon is left?

26.) What is 3/10 of 2½ metres in centimeters

27.) A boy spent ½ of his pocket money on food, 1/3 on comic magazine and he had N3.00 left. How much was his pocket money? ____________

28.) If 7/8 of Bolu's salary is N5600:00. How much is his salary? __________

29.) What is the place value of 8 in 3947.819? _____________

30.) Order in descending order 63.1, 6.31, 0.631, 63.0 __________

Part B: Show all workings where necessary
1.) Express 3 days as a decimal of one week to two decimal place
b.) What decimal of 10kobo is 3kobo?

2.) Increase 80 by 10%
b.) Decrease 90 by 40%

3.) Change 1/20% to a decimal figure
b.) Change 1/12 to a percentage figure

4.) In a school, 60% of them are girls. If there are 360 boys, how many pupils are in the school
b.) Out of Emmanuel's monthly salary of N7000:00, He spends 40% to feed his family, 15% on transportation, 30% on house rent, 5% on other things that we cannot mention here and he saves the rest. How much does he saves monthly

5.) By selling his new shirt for N690.00, Obaloluwa made a profit of 15%. Calculate the cost price of the shirt
b.) Tomisin bought a clock for N800:00 and later sold it at a loss of 21/2 %. Find the price at which she sold the clock.



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: VERBAL REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
In each of the following items you are given two pairs of words then a fifth word. Look carefully at the two pairs and notice how the two words in each pair are related. Then look at the fifth word and choose from the words labeled A to D the one which is related to the fifth word in the same way as the words of the first two pairs are related

Example: Lump slump, tab stabs late _____ (a) lasts (b) state (c) slates (d) slate Ans = C
1.) Grates grade, mate made, fate __________ (a) fade (b) fate (c) feed (d) fats
2.) Throw row, fright eight, grate _________ (a) rat (b) rate (c) ate (d) tea
3.) Goals got, lesson let, manor _________ (a) man (b) mad (c) mat (d) mast
4.) Tale stall, male small, tile ___________ (a) stall (b) still (c) stile (d) stale
5.) Tease test, pease pest, lease __________ (a) lest (b) least (c) leave (d) ease

Part B: Write out the group words that describes what the other words are
Sample: (a) six (b) ten (c) number (d) twenty Ans = Number
6.) (a) hoe (b) hammer (c) saw (d) tool Ans = _______
7.) (a) Jacket (b) clothing (c) blouse (d) shirt Ans = _______
8.) (a) hour (b) time (c) minute (d) second Ans = _______
9.) (a) ambulance (b) bus (c) lorry (d) vehicle Ans = _______
10.) (a) person (b) boy (c) man (d) girl Ans = _______

Part C: In each of the following items, pick out the one word that does not belong to the group

Sample: (a) rat (b) lizard (c) dog (d) yam Ans = Yam is the odd one (d)
11.) (a) knife (b) spoon (c) cutlass (d) axe Ans = _______
12.) (a) orange (b) mango (c) apple (d) cassava Ans = _______
13.) (a) planting (b) weeding (c) harvesting (d) selling Ans = _______
14.) (a) pleasant (b) kind (c) nice (d) foolish Ans = _______
15.) (a) cry (b) mourn (c) weep (d) smile Ans = _______




Part D: In each of the following items a word is missing. Choose from the given alternatives the word that most suitably fills the space

Example: Food and water
Eat and _____ (a) drink (b) dinner (c) talk (d) mouth Ans = drink
16.) Eye and Light
Ear and _______ (a) song (b) sound (c) speaking (d) hearing
17.) Master and Apprentice
Teacher and ______ (a) headmaster (b) school (c) pupil (d) classroom
18.) Ship and Harbor
Train and _____ (a) rail (b) coaches (c) station (d) passengers
19.) Happy and Success
Sad and _____ (a) punishment (b) failure (c) death (d) poor
20.) Beginning and End
Sunday and ______ (a) rest (b) Monday (c) Saturday (d) December

Part E: Study the following codes and consider the questions on them
Samples: Come is written as ocean
Water is written as awetr
Kettle is written as etttel
Met is written as emt

Rewrite the following in codes
21.) APNIT = ______________
22.) HCRUHC = _____________
23.) EBTA = ____________
24.) LAMB = ____________
25.) BOXES = _____________

Part F: Fill the gaps with the right option from the given alternatives
Barracks, Hole, Nest, House, Web

Samples: King = Palace Lion = Den
26.) Spider = ___________________
27.) Rat = _______________________
28.) Soldier = ______________________
29.) Man = _________________________
30.) Bird = ________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: SOCIAL STUDIES
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick out the best answer from the given alternatives
1.) Culture is dynamic simply mean that culture is ____
(a) changing (b) complex (c) rigid (d) static

2.) Which of the following is not example of home appliances
(a) Blender (b) Projector (c) Radio (d) Refrigerator

3.) Which of the following is not a source of water? ____
(a) Oak (b) Rainfall (c) River (d) Stream

4.) The Efik are found in one of the following states in Nigeria ___
(a) Rivers (b) Cross River (c) Ogun (d) Ondo

5.) The following are examples of tangible culture except ___
(a) belief (b) building (c) clothes (d) food

6.) Which of the following means of transportation is the oldest in Nigeria? ___
(a) Air (b) Pipeline (c) Road (d) Water

7.) The Nigerian flag was designed by Mr. ____
(a) Abiodun Ishola (b) Kehinde Akinwunmi (c) Taiwo Akinkunmi (d) Taiwo Akinsola

8.) Which of the following is not a food crops? ___ (a) cassava (b) cotton (c) maize (d) millet

9.) The fastest means of transportation is _____ (a) aeroplane (b) boat (c) car (d) horse

10.) Limestone can be found in (a) Abeokuta (b) Ewekoro (c) Ilaro (d) Jos

11.) Which of the following town does not have a seaport? ___
(a) Benin (b) Calabar (c) Lagos (d) Port Harcourt

12.) All the following are modern means of transportation except _____
(a) Aeroplane (b) Wheelbarrow (c) Car (d) Train

13.) The current system of Education in Nigeria is ____ (a) 5: 4: 4 (b) 6: 3: 4 (c) 9: 3: 4 (d) 7: 5: 4

14.) What does the green colours of the Nigerian Coat of Arms stand for? ____
(a) dignity (b) fertile soil (c) peace (d) strength

15.) The longest river in Nigeria is River ____ (a) Benue (b) Kaduna (c) Niger (d) Osun

16.) The following are characteristics of culture except ____
(a) It has historical basis (b) it has regional boundaries (c) It is dynamic (d) It is static

17.) The aspect of our culture which are in concrete forms are referred to as ____
(a) complex (b) material (c) simple (d) non-material







18.) Nigeria is divided into ___ geo-political zones
(a) four (b) six (c) thirty-six (d) seven hundred and seventy six

19.) Which among the following establishments is not in the business of maintaining national security (a) Army (b) Police (c) State Security Services (d) Nigeria Labour Congress

20.) The union between a man and a woman is called ____
(a) courtship (b) relationship (c) friendship (d) marriage

21.) ____ is the mode/manner or method of worship
(a) practice (b) religion (c) culture (d) enjoyment

22.) _____ is the sum total way of life of a group of people
(a) material (b) culture (c) historical practice (d) Dynamic

23.) _____ is a break in marriage (a) divorce (b) marriage (c) wedding (d) engagement

24.) Cereals are cultivated purposely for their ____ (a) roots (b) stems (c) tubes (d) seeds

25.) Marriage between a man and several women is known as ____
(a) adultery (b) monogamy (c) polygamy (d) advent

26.) Man uses science and technology to create the following except ____
(a) roads (b) forest (c) machines (d) factories

27.) All are agents of socialization except ____ (a) banks (b) schools (c) family (d) churches

28.) The arm of government that is responsible for making law is known as The ____
(a) executive (b) judiciary (c) legislature (d) lawyer

29.) _____ was the Senate President of Federal Republic of Nigeria as at April 12 2017
(a) Bukola Saraki (c) Babangida Aliu (c) Rotimi Amaechi (d) Osibanjo Yemi

30.) The first political party on Nigeria was ___ (a) APC (b) UPN (c) NCNC (d) AG

Part B: Theory
1.) Write out four National symbols of the Federal Republic of Nigeria

2.) Write out four factors that affect growth and development

3.) Write out four synthetic drugs

4.) What is communication
b.) Write out two media of communication

5.) What is transportation
b.) Write out two means of transportation


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: AGRICULTURAL SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objective
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) _______ is the process of felling trees without planting another one
(a) afforestation (b) deforestation (c) mulching (d) degeneration

2.) Agriculture is best defined as the production of ______ for man's use
(a) crop (b) fish (c) animal (d) crops and animals

3.) Aquate animals include the following except _____ (a) shark (b) fish (c) crab (d) chameleon

4.) ______ is the process of preventing food from being spoiled
(a) distribution (b) preservation (c) importation (d) exportation

5.) Scientists that study climate and weather conditions are called ____
(a) meteorologist (b) geographers (c) human wares (d) engineers

6.) The raw materials that are used in textile industry is _____
(a) yam (b) cocoa (c) cotton (d) oak

7.) Planting more than one crops on a piece of land and at the same time is called ____
(a) mixed cropping (b) monocropping (c) bush fallowing (d) inter planting

8.) The organ of the plant that manufactures food is the ____ (a) root (b) leaf (c) flower (d) seed

9.) Wooden farm structures are usually attacked by ____
(a) bee (b) termites (c) moths (d) cockroach

10.) All the following belong to poultry except ____ (a) piegrons (b) geese (c) pea cock (d) tilapia

11.) _____ is the branch of agriculture that deals with planting of trees
(a) fishery (b) forestry (c) sowing (d) planting

12.) Agriculture provides ____ for industries (a) raw materials (b) life (c) blood (d) capital

13.) ______ is the raw material that is used to produce beverages like bournvita or milo
(a) kola (b) cocoa (c) cashew (d) pawpaw

14.) ______ is added to the soil to improve its fertility (a) manure (b) clay (c) lizard (d) acid

15.) _____ is the uppermost part of the soil that support plants growth
(a) air (b) water (c) fire (d) soil

16.) ______ is used by farmers to transfer young plants from nursery to permanent site
(a) hand trowel (b) hand gloves (c) hand fork (d) handmade

17.) Agriculture was started by the____ (a) early men (b) bush men (c) foreign men (d) Londoners



18.) The branch of agriculture that deals with the education and orientation of farmers is known as agricultural ____ (a) radio (b) economic (c) extension (d) budget

19.) A farmer who provides foods mainly for his family is said to be practicing ____ agriculture (a) commercial (b) industrial (c) subsistence (d) local

20.) The early men were mostly wanderers that lived in ____
(a) hotels (b) garage (c) caves (d) mountains

21.) Goats, Cows and pigs are examples of ____ animals (a) domestic (b) wild (c) nice (d) wicked

22.) Lions, wolves and zebras are examples of _____ animals
(a) wild (b) domestic (c) deadly (d) nice

23.) The process whereby green plants manufacture their own food in the presence of sunlight is known as ____ (a) photosynthesis (b) vitamins (c) budgeting (d) resources

24.) The flat green organ in plant is called ____ (a) leaf (b) pestsl (c) budding (d) root

25.) The leaf is always attached to the stem by the ____ (a) stomata (b) stalk (c) apex (d) blade

26.) The major importance features of agriculture are provision of food, clothing and ____
(a) blood (b) weapon (c) shelter (d) peace

27.) Young fish reared in the ponds are called ____
(a) pond fish (b) fingerlings (c) tad pole (d) whale

28.) The use of complex or improved agricultural tools such as tractor, combined harvester in farming is known as ____ farming (a) domesticated (b) computerized (c) mechanized (d) rural

29.) A scientist that studies the behaviours and lives of animals is called a ____
(a) zoo (b) zoologist (c) expert (d) technician

30.) The part of plant that is fixed deep down in the soil is the ____
(a) root (b) shoot (c) leaf (d) leg

Part B: Theory
1.) Mention four farm records
2.) Mention four factors that are necessary for seed germination
3.) Mention four post planting operations
4.) Mention four people that are involved in agricultural science
5.) Fill the gaps
Raw materials Finished Goods / Product
a.) Cotton
b.) Timber
c.) Cocoa
d.) Oil Palm


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: BASIC SCIENCE
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) Which of the following is a synthetic drug ____
(a) Palm wine (b) Paracetamol (c) Kolanut (d) Bitter leaf

2.) The amount of water vapour in the atmosphere is called _____
(a) humidity (b) sunshine (c) temperature (d) cloud

3.) Solid can be prepared for planting by making all these except ____
(a) heaps (b) drainages (c) beds (d) ridges

4.) Solar system comprises the sun and ____ (a) clouds (b) planets (c) atmosphere (d) stars

5.) One of these is not the advantages of recycling waste
(a) it provides employment (b) it keeps the environment clean
(c) it serves as a means of generating revenue (d) It is a source of water supply

6.) Day and night are caused by the movement of the earth that is known as _____
(a) random (b) revolutional (c) rotational (d) rectangular

7.) The following are ways of controlling erosion except ___
(a) making garden beds (b) planting of cover crops (c) crop rotation (d) bush burning

8.) When caustic soda is mixed with oil, _____ is provided (a) soap (b) salt (c) sugar (d) rubber

9.) The transfer of pollen grains from the another to the stigma of a flower is known as ____
(a) pollination (b) fertilization (c) pollution (d) conduction

10.) The skull protects the _____ (a) heart (b) testicles (c) brain (d) lungs

11.) The bones of the chest are called ____ (a) femur (b) tibia (c) ribs (d) vertebrates

12.) The longest bone of the body is called__ (a) femur (b) cartilage (c) membrane (d) colar bone

13.) A muscular organ that pumps blood round the body is known as ____
(a) ventricle (b) cardiac (c) heart (d) humerus

14.) Which of these protects the human lungs and heart ____
(a) skull (b) rib cage (c) vertebrae (d) organ

15.) Which of these is not a cereal? _____ (a) Yam (b) rice (c) maize (d) millet

16.) Which of these is not refined from crude oil? ____
(a) Petrol (b) iron (c) kerosene (d) Vaseline

17.) Which is the last stop of the urinary track? _____ (a) ureter (b) urethra (c) kidney (d) liver

18.) Agency in charge of waste collection and disposal is _____
(a) LASSRA (b) LASSA (c) LAWMA (d) LASTMA

19.) During respiration, the exchange of gas takes place in the ____
(a) lung (b) liver (c) nose (d) mouth

20.) One of these is not a water project ____ (a) Dams (b) ports (c) river basin (d) rainfall

21.) How many chambers does the heart have ____ (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

22.) Which side of the heart is stronger with more muscle ____
(a) left side (b) right side (c) plasma (d) platelets

23.) Muscles are attached to the bones by means of _____
(a) tendon (b) cartilage (c) vessels (d) patella

24.) _______ provide support for our bodies and help form our shape
(a) Bones (b) blood (c) muscles (d) power

25.) These are properties of air except _____
(a) Air has weight (b) Air occupies space (c) Air has pressure (d) Air is liquid

26.) Which of the following is not a sexually transmitted disease? ____
(a) Gonorrhea (b) syphilis (c) Herpes (d) Malaria

27.) The following are the reasons for keeping pets are home except ____
(a) for protection (b) for giving signals (c) to produce good sounds (d) to fight the owners

28.) Unripe fruits usually appear in ____ colour (a) blue (b) yellow (c) brown (d) green

29.) Melting of ice-block and candle wax, evaporation of water are _____ change
(a) temporary (b) permanent (c) pubertal (d) developmental

30.) Iron filling can be separated from sand through the use of ___
(a) magnet (b) funnel (c) filteration (d) evaporation

Part B: Theory
1.) What is magnet
b.) Write out four magnetic objects
2.) What is friction
b.) Define gravity
3.) What is air
b.) Write out the properties of air
4.) Explain "MR NIGER D"
5.) Write out five naturally occurring drugs  
ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) The physical part of computer that can be seen and touched is called ______
(a) data (b) software (c) hardware (d) handphone

2.) The brain or engine of a computer is called ____
(a) mouse (b) pot (c) keyboard (d) system unit

3.) A device that is used to type messages on the computer is called ____
(a) mouse (b) keyboard (c) monitor (d) UPS

4.) Mostly a monitor has a power cable and a _____ cable
(a) monitor (b) signal (c) charge (d) data

5.) One of these is an example of non electric device _____
(a) radio (b) book (c) television (d) fan

6.) What does a monitor look like? ___ (a) CD (b) television (c) Video (d) keyboard

7.) Internet means ______
(a) device input (b) information network (c) international network (d) international flight

8.) The eagle on the National coat of Arm signifies ____
(a) strength (b) dignity (c) rivers (d) fertile soil

9.) The two horses on the National Coat of Arm stand for ____
(a) strength (b) dignity (c) rivers (d) fertile soil

10.) The Y shape on the national coat of Arm stands for major ____ in Nigeria
(a) strength (b) dignty (c) rivers (d) fertile soil

11.) A first class Oba in Yoruba land wears a ____ (a) buba (b) crown (c) bead (d) shoe

12.) Blue and yellow when mixed together in equal quantity will give us colour ____
(a) white (b) red (c) green (d) black

13.) Which of the following bones protects the human heart and lungs ____
(a) skull (b) rib cage (c) humerus (d) column vertebrae

14.) Juice can be extracted from ____ (a) egg (b) beans (c) fruits (d) cotton

15.) A carpenter makes ____ objects (a) golden (b) metallic (c) wooden (d) iron

16.) This device is used by a carpenter to drive in nails into wood and it is called a ____
(a) hammer (b) saw (c) smooth (d) clamp






17.) A _____ is used by a carpenter to cut wood into various pieces
(a) smooth (b) clamp (c) saw (d) hammer

18.) A _____ makes and repairs shoes (a) journalist (b) cobbler (c) goldsmith (d) caretaker

19.) A ______ is used by both a bricklayer and a farmer
(a) head towel (b) scissors (c) plum (d) keyboard

20.) One of the following is suitable for serving drinks at home ____
(a) trolley (b) tray (c) sieve (d) basket

21.) The process of washing, ironing and making clothes suitable for use is known as ____
(a) washing (b) washer man (c) laundry (d) starch

22.) The process of food preparation with dry heat that is generated by charcoal is known as ____ (a) boiling (b) roasting (c) frying (d) steaming

23.) The method of food preparation that involves the use of water with heat is known as ____
(a) boiling (b) frying (c) smoking (d) baking

24.) The first medical treatment given to an injured person before the arrival of a doctor is called ____ aid treatment (a) lost (b) first (c) school (d) care

25.) The aircrafts is to a pilot as the ship is to a ____ (a) captain (b) cyclist (c) driver (d) pilot

26.) The sense organ of touch is ____ (a) ear (b) eye (c) nose (d) skin

27.) The part of the building that provides access to in and out of a building is called ____
(a) ceiling (b) door (c) lintel (d) roof

28.) _____ is a good conductor of electricity (a) copper (b) papper (c) elastic (d) rubber

29.) "Akara" is a snake that is prepared by _____ (a) baking (b) frying (c) boiling

30.) A device that is used by a doctor heart beat or breathing is ____
(a) foreceps (b) stethoscope (c) thermometer (d) compass

Part B: Theory
1.) Mention four carpeting tools
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

2.) Mention four vocation and the people in that vocation
Vocation People in the vocation
(a) _______________________________ ______________________________________
(b) _______________________________ ______________________________________
(c) _______________________________ ______________________________________
(d) _______________________________ ______________________________________


3.) Mention four computer hardwares
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

4.) Write out the following professional body abbreviations in full
(a) ICAN ___________________________________________________________________
(b) COREN _________________________________________________________________
(c) CIBN ___________________________________________________________________
(d) CIMN ___________________________________________________________________

5.) List four indoor sports
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: HOME ECONOMICS
NAME:……………………………………………………………………………………
Read the following questions and pick the right answer from the given alternatives
1.) Food is what we eat or drink in order to ____ (a) die (b) live (c) sleep (d) play

2.) The most hygiene type of toilet in a flat is ____ toilet
(a) pit (b) bucket (c) soak away (d) water closet

3.) Textile fibres are classified into natural and ____
(a) man-made (b) scientific (c) artificial (d) vegetable

4.) The plan for the future income and expenditure is known as ____
(a) resources (b) income (c) budget (d) assets

5.) Income that is usually earned at the end of the month by skilled labour is known as ____
(a) wages (b) salary (c) dividend (d) resources

6.) We can spend our money wisely by buying _____ (a) TV (b) radio (c) shares (d) biscuits

7.) Bulk purchases and avoiding daily market are ways of avoiding ___ spending
(a) wasteful (b) resourceful (c) wise (d) good

8.) ____ is a daily pay (a) salary (b) wage (c) interest (d) dividend

9.) A meal that contains all classes of food in the right proportion is known as ____ diet
(a) ration (b) orderly (c) balanced (d) wasteful

10.) Table mat and shopping bag are examples of ____ made crafts
(a) home (b) industrial (c) school (d) nursery

11.) ____ is what is accrued to the family from investment savings or job
(a) loan (b) debt (c) income (d) capital

12.) Saving leads to _____ investment (b) bankruptcy (c) debt (d) assets

13.) Income from landed property is called ___ (a) capital (b) liability (c) debtor (d) rent

14.) Shares and debentures are advanced forms of ____
(a) investment (b) spending (c) liabilities (d) debtors

15.) Every eligible citizen in Nigeria is expected to pay ____ to the government
(a) salary (b) bribe (c) tax (d) homage

16.) The process of allotting money wisely on individual items is called ____
(a) budgeting (b) controlling (c) planning (d) marketing

17.) One of the modern mouth cleaning material is the ___
(a) charcoal (b) ashes (c) mouth wash (d) candle

18.) The mouth is made up of the lips, the teeth and the ___ (a) nose (b) ear (c) tongue (d) eyes


19.) The types of clothes that we put on will help people to identify our ___
(a) crime (b) level (c) culture (d) blood

20.) ______ is the sense organ of touch (a) nose (b) teeth (c) skin (d) eye

21.) ____ is the sense organ of sight (a) nose (b) skin (c) eye (d) mouth

22.) ____ is the smallest unit of life. (a) cell (b) tissue (c) organ (d) organism

23.) All these are energy giving foods except ____ (a) bread (b) yam (c) cassava (d) carrot

24.) The external structure of insect that function as bone is called ____
(a) endoskeleton (b) skeleton (c) exoskeleton (d) calvity

25.) The process of keeping food cold in storage is called ___
(a) processing (b) cooling (c) fan (d) refrigeration

26.) We wear shoes to protect our ___ (a) body (b) skull (c) skin (d) foot

27.) Stagnant water in broken pot is a good breeding place for ____
(a) rats (b) cats (c) snakes (d) mosquitoes

28.) A lady holding a party to entertain her friends is called the _____
(a) guest (b) host (c) invitee (d) honour

29.) Clothes should be washed before they become too ____ (a) expensive (b) dirty (c) dry (d) wet

30.) Whenever the skin is opened, torn or punctured by sharp object, the result is ___
(a) bruise (b) burn (c) cut (d) fracture

Part B: Theory
1.) Mention four sources of family income
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
2.) Mention two benefits of breast feeding
(a) ________________________________ (b) ________________________________

3.) What is balanced diet? _________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Define (i) Dinner
(ii) Breakfast
4.) Mention four local dishes
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
5.) Write out four classes of food
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________ 
ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Answer all the questions
1.) Saul was travelling to imprison believers (a) Damascus (b) Rome (c) Israel (d) Ghana

2.) Saul was blind for ______ days (a) four (b) three (c) nine (d) eight

3.) God told ________ to pray for Saul so that he might regain his sight
(a) Jacob (b) Ananias (c) Abraham (d) Michael

4.) ______ asked Saul why he was persecuting Him (a) James (b) John (c) Jesus (d) Jude

5.) God can transform a person's life when he or she believed in God
(a) True (b) False (c) undecided (d) impossible

6.) _____ was the original name of Paul before his conversion
(a) Maul (b) Saul (c) Peter (d) James

7.) After the great flood, God made a new beginning with the family of ___
(a) Abraham (b) Adam and Eve (c) Moses (d) Noah

8.) The original stories of the bible existed in the form of ____
(a) archaeological findings (b) oral traditions (c) internet (d) scrolls

9.) "Be fruitful and multiply" means God's given power to ____
(a) live (b) buy fruits (c) procreate (d) sing

10.) Jesus' meeting with the adulterous woman teaches us to ____ all sinners
(a) condemn (b) hate (c) blame (d) love and help

11.) Saul arrested Christians and put them in ____ (a) prison (b) school (c) church (d) station

12.) Saul belonged to a religious group who felt that they were ____ than others
(a) smarter (b) richer (c) holier (d) worse

13.) The home town of Paul was ____ (a) Tarsus (b) Antioch (c) Macedonia (d) Lystra

14.) Christian religion teaches man how best to maintain his ____with God
(a) aggression (b) relationship (c) annoyance (d) hatred

15.) The resultant effect of the sin of our first parents with regards to man's relationship with God is ___ (a) death (b) disobedience (c) nakedness (d) selfishness

16.) Scientific inventions and explorations by man show that man shares in God's ____
(a) supremacy (b) sovereignty (c) creativity (d) almightiness

17.) "Christ is the head of my family, the unseen guest at every meal, the silent listener to every conversation" This statement manifests God's ___
(a) immortality (b) invisibility (c) omnipotence (d) omnipresence


18.) Which of the following is not a base for the following relationship between man and God ____ (a) forgiveness (b) ingratitude (c) kindness (d) love

19.) ____ created heaven and earth (a) God (b) man (c) devil (d) technology

20.) The first woman to be created was ____ (a) Hannah (b) Eve (c) Sarah (d) Ruth

21.) God created ____ on the fourth day
(a) moon and sun (b) sea and dry land (c) man (d) animals

22.) God ____ on the seventh day (a) worked (b) rested (c) prayed (d) played

23.) In the beginning God created ____
(a) man and woman (b) ocean and sea (c) sand and water (d) heaven and earth

24.) The three boys were thrown into the ____ of fire when they refused to worship a graven image (a) furnace (b) finance (c) fish (d) force

25.) _____ was a prophetess and a judge in Israel (a) Deborah (b) Mary (c) Lydia (d) Elizabeth

26.) The Holy Spirit rested on the disciples like ______ of fire
(a) teeth (b) mouth (c) touch (d) tongue

27.) Abraham laughed when God told him that his wife Sarah would give birth to a son because____ (a) he did not believe Sarah (b) there was no hope (c) God does not keep his promise (d) the joke was funny

28.) _____ means restoring broken relationship
(a) reconciliation (b) restitution (c) restoration (d) revival

29.) _____ means doing good to others (a) kindness (b) respect (c) obedience (d) honesty

30.) Every _____ is sin (a) gifts (b) disobedience (c) desire (d) pride

Part B: Theory
1.) Narrate the events that surrounded Paul's life, parentage education and anti-Christian activities
2.) Mention two importance of Paul's conversion
3.) What is goal setting
b.) List three steps to take to achieve your goals
4.) Define temptation
b.) Mention four ways by which one may be tempted
5.) What is decision-making
b.) List four examples of decision that we can make


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: CIVIC EDUCATION
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) The Nigeria National anthem has ____ stanzas (a) two (b) four (c) six (d) three

2.) The Presidential flag bearer for Action Congress (AC) in the 2007 general election is ____
(a) Asiwaju Bola Ahmed Tinubu (b) Atiku Abubakar
(c) Goodluck Jonathan (d) Abdulsalam Abubakar

3.) Which of the following tradesmen will mend my shoe _____
(a) draper (b) upholster (c) cobbler (d) sculptor

4.) The first military head of state in Nigeria was ____ (a) General Murtala Muhammed
(b) General Aguyi Ironsi (c) General Yakubu Gowon (d) General Olusegun Obasanjo

5.) Oyo state is known as pacesetter, Ogun as gateway while Lagos is known as ____
(a) centre of spring (b) centre of excellence (c) centre of aquatic (d) centre of greatness

6.) Citizenship education is the major objective of teaching ____
(a) Economics (b) Geography (c) Government (d) Social studies

7.) Which of the following is the largest commercial centre in Northern Nigeria
(a) Abuja (b) Bauchi (c) Gombe (d) Kano

8.) Which of the following men never ruled Nigeria
(a) Sheihu Shagari (b) Earnest Shonekan (c) M.K.O Abiola (d) Ibrahim Babangida

9.) The title of a traditional ruler in Igbo land is the ____ (a) Attah (b) Emir (c) Oba (d) Obi

10.) Livestock farming is associated with the production of ____
(a) animals (b) animal feeds (c) cash crops (d) tubers

11.) The tier of government that operates at the grass root is known as the ____ government
(a) community (b) emirate (c) local (d) village

12.) The degree of hotness or coldness of a place is called ____
(a) atmosphere (b) cloud (c) temperature (d) weather

13.) Another name for moving air is ____ (a) current (b) humidity (c) wind (d) radiation

14.) The following are means of transportation except ____
(a) asses (b) bicycles (c) cars (d) telephone

15.) Then agency that prevents crime, arrest offenders and protects live and property of citizens is the ____ (a) Army (b) civil defence corps (c) police (d) prison

16.) The first ceremonial president of Nigeria was ____ (a) Alhaji Abubakar Tafawa Balewa
(b) Alhaji Shehu Shagari (c) Dr. Nnamdi Azikwe (d) Chief Olusegun Obasanjo

17.) The "Igede" people are from _____ state of Nigeria
(a) Benue (b) Nassarawa (c) Niger (d) Plateau

18.) Which of the following states in Nigeria does not derive its name from any geographical feature ____ (a) Plateau (b) Delta (c) rivers (d) Kwara

19.) Which of the following towns in Nigeria was known for groundnut pyramid? ____
(a) Gusau (b) Kano (c) Ogun (d) Zaria

20.) The most important reason for marriage is ____ (a) child bearing
(b) fulfillment of all righteousness (c) love and companionship (d) obeying parents

21.) Performing our duties brings out ____ (a) progress (b) civil war (c) conflict (d) hatred

22.) Which of the following is not a good value? ____
(a) cheating (b) discipline (c) patriotism (d) obedience

23.) One of these will not promote good value system in the society ____
(a) favourtism (b) integrity(c) trust (d) honest

24.) When the national flag is flown at half mast, it is a sign of national ____
(a) pride (b) education (c) consciousness (d) mourning

25.) The only naira note that has no portrait of a national hero on it is the ____ note
(a) N50 (b) N100 (c) 20 (d) 200

26.) The most essential condition for becoming a citizen of a country is by ____
(a) age (b) birth (c) sex (d) wealth

27.) Nigeria as a country operates a ___ constitution
(a) political (b) religious (c) federal (d) confederal

28.) The idea of democracy as a system of government started in the ancient ____
(a) China (b) Greece (c) Rome (d) England

29.) A Nigerian is qualify to vote at the age of ____ (a) 18 (b) 21 (c) 16 (d) 40

30.) The organ of government that is responsible for making laws is the ____
(a) legislative (b) judiciary (c) executive (d) judge

Part B: Theory
1.) Write out the slogans for each of the following states
State Slogan
(a) Lagos
(b) Ogun
(c) Delta
(d) Kaduna


2.) Write out each of the following in full
(a) IMF _____________________________________________________________________
(b) ICAN ___________________________________________________________________
(c) NNPC ___________________________________________________________________
(d) CBN ____________________________________________________________________

3.) What is importation ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention two items that are imported into Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________

4.) What is family _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Write out two differences between nuclear family and extended family
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

5.) What are national awards ______________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Write out any four national awards
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________




ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: CREATIVE ART
NAME:……………………………………………………………………………………
Part A: Objectives
Read the following questions and pick the best answer from the given alternative
1.) ____________ is the job of using camera to take pictures
(a) ceramic (b) photography (c) product (d) model

2.) A picture is a product of ____ (a) photography (b) modeling (c) wood (d) metal

3.) _______ is a universal language (a) Music (b) vocation (c) blood (d) art

4.) ______ is the branch of art that deals with what can be seen
(a) visual art (b) geography (c) ceramic (d) buds

5.) Which of the following is a 2-dimensional art work
(a) bust (b) collage (c) flower wise (d) statue

6.) A place where art works are produced is called ____
(a) gallery (b) museum (c) room (d) studio

7.) Papier-mache is made up of torn-up paper mixed with ____
(a) blood (b) gum (c) starch (d) water

8.) Another name for pen lettering art is _____
(a) typography (b) calligraphy (c) orongraphy (d) scrigraphy

9.) A piece of design which carries information or an advert is known as ____
(a) block (b) model (c) poster (d) repeat

10.) Which of the following is the most essential characteristics of lettering
(a) legibility (b) lower case (c) phrasing (d) serif

11.) Scribbling is a technique of ____ (a) carving (b) drawing (c) painting (d) sculpting

12.) The distance between two points is called ___ (a) line (b) proportion (c) shape (d) space

13.) A painting or other picture of a person especially the head and shoulder is known as ____
(a) bust (b) portrait (c) torso (d) elevation

14.) A caricature drawing with a humorous or satirical intention is called ____
(a) cartoon (b) collage (c) mobiles (d) puppet

15.) Beads making, basketry, leather work and pottery are associated with ____
(a) ceramics (b) craft (c) graphics (d) textiles

16.) Fabric decoration in which small pieces of cloths are sewn on another large piece is called ____ (a) batik (b) embroidery (c) culture (d) ceramics






17.) Which of the following is associated with spindle
(a) carving (b) casting (c) moulding (d) weaving

18.) Design is done on calabash by ____ (a) carving (b) firing (c) printing (d) soaking

19.) A process of changing animal skin to leather is called ____
(a) calligraphy (b) engraving (c) hide and skin (d) tanning

20.) In which of the following ancient civilization is life and death very significant in Art ___
(a) Ashanti (b) Egypt (c) Greece (d) Roman

21.) How many colours make up the primary category (a) five (b) four (c) six (d) three

22.) A pictorial composition of plants and fruits is referred to as ____ drawing
(a) abstracts (b) imaginative (c) nature (d) life

23.) The drawing of stones, valley or rocks is ____ drawing
(a) life (b) still life (c) non life (d) up life

24.) Which of the following materials is needed for painting
(a) brush (b) mallet (c) wood (d) broom

25.) The secondary colours are obtained when two ___ colours are mixed in equal proportion
(a) nursery (b) primary (c) KG (d) university

26.) ____ colours can be observed on a rainbow (a) six (b) seven (c) four (d) nine

27.) Painting is a _____ dimensional work (a) two (b) three (c) four (d) five

28.) When representing vegetation during raining season, it is better to use ____ colour
(a) blue (b) green (c) orange (d) violet

29.) _____ are is characterized with triangular shape eyes (a) Nok (b) Ife (c) Benin (d) Ijebu

30.) White and black are regarded as ____ colour (a) cool (b) dull (c) neutral (d) shade

Part B:
1.) What is Art
2.) Write out three branches of Art
3.) Write out four drawing materials
4.) What are primary colours
b.) Write three examples of primary colours
5.) Draw and paint a palm tree


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
1A, MOBOLAJI BANK-ANTHONY STREET, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2017
CLASS: PRIMARY 6 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING
NAME:……………………………………………………………………………………
Study the following samples and answer the questions that follow


1.) (a) 10 (b) 7 (c) 40 (d) 11
2.) (a) 6 (b) 8 (c) 10 (d) 11
3.) (a) 169 (b) 131 (c) 300 (d) 111
4.) (a) 625 (b) 5 (c) 50 (d) 250
5.) (a) 1/16 (b) ¼ (c) ½ (d) 4/1


Part B:




6.) (7.) (8.)


(a) 12 (b) 9 (c) 7 (d) 5 (a) 5 (b) 6 (c) 7 (d) 8 (a) 10 (b) 60 (c) 100 (d) 24


9.) (10.)


(a) 20 (b) 30 (c) 42 (d) 44 (a) 1 (b) 0 (c) 6 (d) 4


Part C:




11.) (12.) (13.)


(a) 24 (b) 120 (c) 30 (d) 25 (a) 27 (b) 30 (c) 35 (d) 40 (a) 520 (b) 480 (c) 560 (d) 280

14.) (15.)


(a) 25 (b) 15 (c0 120 (d) 21 (a) 490 (b) 470 (c) 480 (d) 500


Part D:



16.) (17.) (18.)


(a) 4 (b) 20 (c) 60 (d) 64 (a) 1000 (b) 100 (c) 10 (d) 1 (a) 1/6 (b) 1/7 (c) 1/8 (d) 1/10


19.) (20.)


(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1 (a) 27000 (b) 2700 (c) 270 (d) 270000


Part E:
X x = 6 + 12 + 8 = 26
Y y = 5 + 7 + 14 = 26
Z z = 15 + 7 + 4 = 26

21.) (22.)
B = ________ C = _________

(a) 10 (b) 8 (c) 6 (d) 5 (a) 15 (b) 25 (c) 38 (d) 45

23.) (24.)
A = ________ D = __________

(a) 45 (b) 35 (c) 25 (d) 15 (a) 1 (b) 2 (c) 10 (d) 4

25.)
K = ________
(a) 15 (b) 10 (c) 7 (d) 2

Part F:



26.) (27.) (28.)



(a) 10 (b) 8 (c) 4 (d) 2 (a) ¼ (b) 1/16 (c) ½ (d) 2/2 (a) 81 (b) 64 (c) 34 (d) 8

29.) (30.)


(a) 39 (b) 9 (c) 81 (d) 3 (a) 0.9 (b) 0.1 (c) 0.01 (d) 0.19

Social

Featured post

Artikel Terbaru

About me

728x90 AdSpace

Carousel

Manual Slider

Sponsor

BoxSlider

Followers

Popular Tags

Slider

Music

Facebook

Ads

Random Posts

About

Popular

Add Your Gadget Here

Entertainment

Latest News

Blog Archive

Search This Blog

Tags 4

Tags 3

Popular Posts

LinkWithin