Social Media Icons

april 2018 ad unit

Rep Your Country

Flag Counter

AddToAny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddToAny

mobile=yes

Powered by Blogger.

Games

Email Newsletter

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)


Your email address is safe with us!

Sports

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018 CLASS: PRIMARY 3



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: CIVIC EDUCATION

NAME:……………………………………………………………………………………
Which of the following is not an advantage of modern toilet facilities
(a) they are located within the house (b) they are easy to clean after use
(c) they are expensive to construct (d) they make life more comfortable

One of these is a disadvantage of traditional toilet facilities
(a) they are cheaper to construct (b) they encourage flies (c) they do not need regular water supply (d) we do not need special paper for clean up after use

The best way to maintain a water closet toilet is to _____
flush after use (b) litter the floor (c) leave water on the floor (d) leave waste in the closet

______ are substances we take to prevent or cure illness (a) food (b) dust (c) water (d) drugs
The laws that guide the production and use of drugs are called ______
drug laws (b) drug wars (c) drugs use (d) drug farm

A person or a group of persons that act on behalf of a group and backed by law is called ____ (a) national authority (b) constituted authority (c) community authority (d) criminal authority

Which of the following is not a type of constituted authority
market people (b) political leaders (c) traditional rulers (d) religious leaders

___________ are symbols that represent the entire country
community symbols (b) local symbols (c) school symbols (d) national symbols

The following are national symbols except one
coat of arms (b) currency (c) school badge (d) national flag

In Yoruba land __________ is the traditional ruler (a) Oba (b) Obi (c) Igwe (d) Emir
_________ is one of the duties of a citizens
fighting (b) payment of tax (c) stealing (d) disobeying the laws

The institution that makes sure children receive knowledge in the society is ______
the shop (b) the family (c) the school (d) the office

The ________ is the first unit where a child learns to interact with other people
the family (b) the nation (c) the school (d) the class

_____ is the legal right to belong to a particular country
marriage (b) citizenship (c) family (d) wedding

There are __________ main religions in Nigeria (a) 4 (b) 2 (c) 3 (d) 5
The ways of life of people is referred to as ____ (a) culture (b) language (c) dressing (d) food
Which of these is not an aspect of culture (a) language (b) food (c) gossiping (d) dressing
The Nigerian currency is spent in ______ (a) Niger (b) Togo (c) Ghana (d) Nigeria
___________ is the way and manner we take care of ourselves and our surroundings
personal luggage (b) personal belonging (c) personal document (d) personal hygiene

One of the following is not a factor that promote personal hygiene
daily practice (b) laziness (c) self discipline (d) obedience

__________ is the agency in charge of controlling the use of drug
LASTMA (b) NNPC (c) NTA (d) NAFDAC

Drug education helps us to learn about drugs (a) false (b) true (c) none (d) all of the above
All are advantages of drugs education except one
(a) it helps us learn about drugs (b) It helps us to know when drugs have expired
(c) it helps us to know dangerous drugs (d) it helps us to abuse drugs

_____ is the traditional ruler in Igbo land (a) Oba (b) Emir (c) Igwe (d) Apena
The head of a local government council area is _____
senator (b) chairman (c) councilor (d) speaker

______ maintain law and order in the community
boko haram (b) kidnappers (c) police (d) hoodlums

The traditional ruler in Hausa land is called _____ (a) Obi (b) Emir (c) Igwe (d) Oba

______ is when a person does not follow the rules and regulations of taking drugs
drug laws (b) drug abuse (c) drug education (d) drug rules

The following set of people can be consulted when in doubt of drugs except one
doctors (b) pharmacists (c) traders (d) nurses

We need consultation before taking a drug to prevent _____
(a) drug rules (b) drug abuse (c) drug laws (d) drug education

Section B: Answer all question
Mention two advantages of modern toilet facilities
(a) ________________________________ (b) ________________________________
b.) State two disadvantages of traditional toilet facilities
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What are drugs ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Define drug abuse? ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

What is culture? _____________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) List any two aspects of culture
(a) ________________________________ (b) ________________________________

Explain personal hygiene ______________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) State any two factors that promote personal hygiene
(a) ________________________________ (b) ________________________________
State four components of civic education
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE

NAME:……………………………………………………………………………………
A fire fighter is also called a ___________ (a) name (b) engineer (c) fireman
___________ is the act of putting off fire (a) fire fighting (b) sewing (c) gardening
One of the duties of a fire fighter is to __ (a) destroy lives (b) save lives (c) destroy properties
Fire can be cause by gas leakage in a gas stove (a) true (b) false
Gold is used for making _____________ (a) jewelry (b) mat (c) beverage
Raffia is used for making _______________ (a) television (b) mat (c) fridge
____________ is used for making bricks (a) iron (b) gold (c) clay
____________ is used for making garri (a) sand (b) clay (c) cassava
________ is the act of making pots, dishes and earthenw (a) tailoring (b) pottery (c) farming
Calabash can be used for making musical instruments _____ (a) true (b) false
Hand building method of pottery requires using of ___________(a) leg (b) head (c) hands
Someone that plays a football is called ______ (a) coach (b) referee (c) footballer
Football teams supporters are called ________ (a) fans (b) students (c) pupils
Soccer is played on a ______ (a) form (b) football field (c) bed
A ______________ is found in the forest (a) timber (b) rubber (c) cotton
_________ is an example of a timber (a) iroko (b) plastic (c) table
_________ carries out woodwork (a) farmer (b) teacher (c) carpenter
_______ studies is the study of man and his environment. (a) physical (b) chemical (c) social
Moslems pray _________ times daily (a) 3 (b) 4 (c) 5
The founder of Christian religion is _____ (a) Jesus Christ (b) Fashola (c) Muhammed
________ is the joining of a man and a woman together (a) union (b) joint (c) marriage
_______ is the head of the family (a) father (b) son (c) mother
________ is used in decorating (a) balloons (b) cutlass (c) rake
Decorating makes places (a) ugly (b) beautiful (c) small
Acquiring a skill on how to cook is called ______ (a) cookery (b) fishing (c) teaching
Which of these engineers makes television
chemical engineers (b) electrical engineers (c) farmer


Engineering formal study can be obtained from ____
(a) university (b) secondary school (c) primary School
____________ is the growing of crops and rearing of animals
(a) agriculture (b) poultry (c) fishing
Crops that are grown for sale and export is called ________ crop (a) food (b) cash (c) eating
Does a teacher train people (a) yes (b) no

Section B: Answer all questions
State four tools uses in fishing
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
List four tools used in hunting
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
State four examples of raw materials
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
Identify five examples of cooking utensils
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

What is craft? _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) What is vocational education ____________________________________________________
___________________________________________________________________________









ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: HOME ECONOMICS

NAME:……………………………………………………………………………………
There are ________ types of bathrooms (a) nine (b) six (c) three (d) fifteen
___________ and __________ are example of toilets (a) old toilet and new toilet
(b) plate toilet and spoon toilet (c) water closet and pit toilet (d) children toilet and adult toilet

__________ and _________ are materials needed for cleaning the toilet and bathroom
(a) spoon and folk (b) table and chair (c) bucket and mop (d) pen and ruler
We cook our food in the ___ (a) passage (b) store (c) class (d) kitchen
_______ and _____ are the items found in the bedroom
(a) sand and sugar (b) stove and water (c) dressing table and mirror (d) plate and spoon
The bedroom should be cleaned ______ (a) daily (b) yearly (c) weekly (d) monthly
There are ______ major types of kitchens in Nigeria (a) five (b) ten (c) six (d) two
________ should be stored properly to avoid rats (a) bag (b) food (c) uniform (d) book
Good health provides a good _____ (a) appetite (b) job (c) system (d) school
It is dangerous to share your ______ with other no matter how close they are to you
(a) leg (b) bed (c) chair (d) toothbrush
__________ is one of the reasons for cleaning the kitchen and food store
(a) to avoid odour (b) to avoid friends (c) to avoid books (d) to avoid parents
______________ is an example of foodstuff in your locality
(a) yam (b) bag (c) clothes (d) television
Clothes should be mended as soon as they tear (a) No (b) Maybe (c) Yes
Food contains different kinds of nutirnets which perform different functions in the ____
(a) mosque (b) body (c) class (d) pant
Body building foods contain ______ that help the body to grow
(a) nutrients (b) orange (c) energy (d) food
______ and ______ are examples of fruits
(a) beans and rice (b) pawpaw and mango (c) fufu and okro (d) fried yam and pounded yam
Fruits and vegetables can be made into _____
(a) house salad (b) yam salad (c) fruit salad (d) rice salad
Energy given food are called ______ (a) water (b) carbohydrate (c) vitamin (d) protein
Plantain can be made into (a) amala (b) scotch egg (c) plantain chips (d) pounded yam
A balanced _________ contain all the nutrients the body needs
sleep (b) diet (c) mouth (d) studies

Yam can be made into ______ (a) fried bean (b) amala (c) pounded yam (d) eba
There are _____ types of hair (a) nine (b) four (c) two (d) ten
The ______ is the outer layer that covers the entire body (a) cloth (b) book (c) skin (d) teeth
The following are functions of the hands except _____
(a) to write (b) to eat (c) to see (d) to hold object
_________ and __________ are articles used for care of skin
(a) body cream and sponge (b) bench and stool (c) beans and yam (d) pen and book
Cleaning the mouth involves cleaning of the teeth and __ (a) feet (b) tongue (c) lip (d) eye
_____ and ______ are material for caring for clothes
water and sand (b) sand and oil (c) soap and water (d) stone and water

It is good to keep our environment ___________ (a) dirty (b) rough (c) clean (d) untidy

The head consists of ______ and ________
(a) nail and finger (b) eye and ear (c) hand and leg (d) foot and toe

Foot rot is having sores in between the _____ (a) foot (b) teeth (c) toes (d) hand

Section B: Answer all questions
State the three types of toilets
(a) ___________________ (b) ___________________ (c) ____________________

b.) Identify the two major types of kitchens in Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________
2.) State five tools for cleaning the kitchen and food store
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

3.) State the three classification of food group
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) What is foodstuff _____________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List four food stuffs in your locality
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

5.) State four things that can be found in the bedroom
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: SOCIAL STUDIES

NAME:……………………………………………………………………………………

Rainforests are areas that have a lot of _______ (a) sunfall (b) rainfall (c) desert (d) savannah
The largest and hottest desert in the world is the ______
Sahara (b) climates (c) Abuja (d) mountain

There are many mountain and highland regions in _______
Kano (b) London (c) Ikorodu (d) West Africa

Most rivers in West Africa serve as centers for _____ (a) play (b) dance (c) worship (d) trade

Nigeria has many natural _________ (a) foods (b) houses (c) currency (d) resources

__________ and ________ are examples of natural resources in Nigeria
(a) pen and book (b) hand and leg (c) tin and iron (d) chair and table

Farmers grow different types of ___________ (a) churches (b) bags (c) crops (d) mouth

The headquarters of ECOWAS is in ________ Nigeria (a) Lagos (b)Benin (c) Ondo (d) Abuja

There are __________ kinds of crops (a) 9 (b) 2 (c) 7 (d) 5

________ and __________ are objects made from iron (a) bag and book (b) shirt and skirt
(c) gate and spoon (d) form and pillow

People who look for minerals are called ______ (a) miners (b) traders (c) teachers (d) drivers

Cotton is used to make our ______ (a) book (b) clothes (c) radio (d) plate

We use _________ from trees to make furniture (a) oil (b) wood (c) vegetables (d) maize

Herbert Macaulay was the grandson of ______ (a) Nnamdi Azikwe (b) Obafemi Awolowo (c) Bishop Samuel Ajayi Crowther (d) Rev. Sunday Fagbemi

______ was the first president of Nigeria in 1963 (a) Herbert Macaulay (b) Margaret Ekpo
(c) Tafawa balewa (d) Nnamdi Azikwe

______ was the first premier of the old western region of Nigeria
(a) Mansa Musa (b) Mai Idris Alooma (c) Obafemi Awolowo (d) Ajayi Crowther

There are many things we use today that technology has made possible
(a) yes (b) maybe (c) no

We use electric irons to iron our _____ (a) mouth (b) clothes (c) book (d) spoon

We use ______ and ______ in our kitchens
(a) pen and book (b) blender and pot (c) blouse and skit (d) phone and television

Communication is the exchange of information between _____
(a) stone (b) people (c) food (d) class

Keeping the environment _____ is our responsibility (a) dirty (b) rough (c) clean (d) bad

An illness is a ____ affecting the body (a) drug (b) disease (c) germs (d) food

A citizen is a person who belong to a _____ (a) yard (b) school (c) family (d) community

______ are rules that guide and instruct people on how to live in their community (a) obey (b) rights (c) laws (d) legislature

It is very important to be watchful for ______ when we cross the road
(a) goat (b) people (c) vehicles (d) family

All culture have their own _____ (a) languages (b) schools (c) churches (d) legs

Mosquitoes breed in stagnant _____ (a) water (b) oil (c) mouth (d) sand

______ is the capital of river state (a) Lokoja (b) Oyo (c) Port Harcourt (d) Akure

Owerri is the capital of Niger State (a) Yes (b) No (c) Maybe

There are ________ types of family (a) 9 (b) 4 (c) 2 (d) 7

Section B: Answer all questions
What are natural resources ____________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) State two natural resources in Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What are food crops _________________________________________________________
__________________________________________________________________________

3.) What are cash crops _________________________________________________________
__________________________________________________________________________

4.) What is technology___________________________________________________________
__________________________________________________________________________
b.) State three technologies in our homes
(a) ________________________________ (b) ________________________________

5.) What is communication ______________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) List three means of olden day means of communication
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: VERBAL REASONING

NAME:……………………………………………………………………………………
Answer all questions
Choose the correct word that goes with the root word
Example: Allow is to allowance
Behave is to behavior

Remember is to ________________________ (remembrance, warmth)
Enter is to ____________________ (entrance, visitor)
Hat is to ___________ (just, hatred)
Depart is to __________________________ (department, apartment)
Discover is to _________________ (entry, discovery)

Den church library cementary tank
Choose your answer from the box
A place dead people are buried _____________________________
Water is stored in a _________________________________
Christian worship there _______________________________
Books are kept there for readers _______________________________
The home for lions _____________________________________
Form words with the first two letters and the last letter of a given word
Example: SERVE See BUCKET but
During _______________________
Person ________________________
Killed ________________________
Went ________________________
Caleb ________________________


Search for the pair of words which are most opposite in meaning
Example: (i) Father and mother (ii) absent and present
Son and daughter cheap and costly
Here and there, weak and _________________________ (small, strong)
Better and worse, empty and ____________________ (wild, full)
Sweet and bitter, take and _____________________ (give, poor)
Right and wrong, bad and _____________________ (absent, good)
Awake and asleep, back and _____________________ (strong, front)
Fat and thin, open and ___________________ (divide, close)
Singular and plural, fat and _______________ (slow, thin)
Clean and dirty, poor and __________________ (fat, rich)
Ancient and modern, black and _________________ (red, white)
Come and go, sit and __________________ (stand, talk)
Underline the group name in these groups of words and write the word
Example: Metals iron copper zin metals
eagle parrot birds pigeon ____________
orange banana fruits mango ____________
hibiscus flowers rose lilly ____________
pen stationeries pencils eraser ____________
titus fishes tilapia sardine ____________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE

NAME:……………………………………………………………………………………
Comprehension
Akin the Courageous and Disciplined Boy
Akin was a pupil of Brilliant Nursery and Primary School, Owode. He was in primary three. Akin was a brilliant boy. He was also courageous and disciplined.
There was another boy in Akin's class who was a bully. His name was Leke. Leke was fond of stealing money from the bags of other pupils. But nobody knew it was Leke who was stealing the money. Many times, the pupils had complained to their teacher.
One day, at break time, all the pupils in the class had gone to play. Leke secretly came back to the class and started opening his classmates' bags. He was looking for money to steal as usual. Suddenly, Akin entered the class. He wanted to pick his toy car. His friends were eager to see the toy car.
Leke was shocked. He was holding the money he had already stolen close to his chest. He told akin, "You must not tell anybody. Let's share the money." Akin replied, "No, I won't share any stolen money with you. Don't you know it's not good to steal?" When Leke knew Akin would not agree with him, he began to threaten him. "I'll tell the class you stole the money. I'll also beat you on your way home in the afternoon".

Answer the following questions:
What type of boy was Akin?____________________________________________________ ___________________________________________________________________________

Who was Leke? ______________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

What was Leke fond of? _______________________________________________________ ___________________________________________________________________________

What did the pupils complain to the teacher about? __________________________________ ___________________________________________________________________________

Who caught Leke with the stolen money? _________________________________________ ___________________________________________________________________________

English Grammar
Underline the correct verb in the following sentences
Hardwork (is, are) important to be successful
Anybody can (walk, walks) into the rain
My uncle and aunt (live, lives) in Perth.
Each boy and girl (has, have) a balloon
They will (have, has) a holiday tomorrow

Fill in the blanks with the correct simple future, future continuous or future perfect from the bracket

Wait at the bus-stop. The bus ____________ very soon (come)
They ___________ packaging by the time we get there (finish)
My father ____________ a seminar in Nigeria next week (attend)
She _______________ her birth in a hotel tomorrow (celebrate)
By tomorrow, they __________________who should stay home (decide)

Complete these statements with a question tag?
Nahsir isn't back yet _____________________________?
My mother couldn't come _________________________?
You haven't voted ________________________________?
Bola is your sister_________________________________?
The movie wasn't interesting ____________________________?

English Composition
Write composition not more than ten lines on "My best friend"

English Literature
What did the witch doctor foretell about the boy? ___________________________________ ___________________________________________________________________________

State five crops grown by Anipapa people? ________________________________________ ___________________________________________________________________________

What are the names of Bitrus parents"_____________________________________________ ___________________________________________________________________________

Early to bed is early to ______________________________________________

What is the major occupation of Anipapa village? __________________________________ ___________________________________________________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE

NAME:……………………………………………………………………………………
Suffering is a feeling of pain and ________ (a) happiness (b) unhappiness (c) dancing (d) joy
_________ and _______ are people who suffered in the Bible
(a) Tope and Toyin (b) Father and Mother (c) Jesus Christ and Stephen (d) Joseph and Mary
Jesus and His disciples were praying in a garden called _______
(a) Nigeria (b) Gethsemane (c) Bethlehem (d) Country
______ is the disciple who betrayed Jesus to His enemies
(a) Pilate (b) Peter (c) Judas Iscariot (d) John
_______ suffered and die on the cross for our sins (a) Pilate (b) Joseph (c) Jesus (d) Peter
We the Christians are saved by Jesus precious _____ (a) oil (b) blood (c) food (d) clothes
Jesus was nailed on the cross in between ______ thieves (a) three (b) two (c) one (d) ten
The people placed a crown of thorns of Jesus ______ (a) mouth (b) feet (c) head (d) hand
The death of Jesus is the full payment of our sins (a) yes (b) no (c) maybe
Hospitality means being friendly and giving freely to ______
(a) animals (b) furniture (c) teacher (d) visitors
When we find ourselves in problems or any difficult situation we should ____
abuse God (b) slap God (c) destroy God's properties (d) give praises to God

Christians believe in _______ (a) man (b) God (c) Pastor (d) Goat
________ separated us from God (a) noise (b) sin (c) food (d) water
Who asked Jesus what he said do to get to God ____
(a) Nicodemus (b) Moses (c) Ambode (d) Joseph
________ removes darkness and makes us see clearly (a) water (b) darkness (c) light (d) star
Jesus Christ called Christians the light of the _____ (a) school (b) mosque (c) world (d) room
Light represent goodness while darkness represents ______ and _______
(a) pupils and students (b) evil and sin (c) water and food (d) pen and book
Isaiah was a prophet of God in _____ (a) Nigeria (b) America (c) Israel (d) Ghana
God promises Abraham the promised land called______________
(a) Ikeja (b) Egypt (c) Canaan (d) London
Who saved David's life by hiding him inside a cave _______
(a) Jonathan (b) Man (c) Jacob (d) Midian
The ________ wise men gave Jesus gifts (a) nine (b) two (c) three (d) fifteen
________ was stoned to death simply because he told the people the truth
Stephen (b) Gabriel (c) Job (d) John

Jesus fed five thousand people with _______
(a) five loaves of bread and two fishes (b) five loaves and five fishes
(c) fifteen loaves and two fishes (d) four loaves of bread and seven fishes

Christian worship in the _______ (a) class (b) street (c) mosque (d) church
Jesus is the only way to God the father (a) No (b) Yes (c) I don't know
The Passover means _____ (a) cross over (b) jump over (c) sit over (d) laugh over
_______ is the son of Abraham (a) Isaac (b) Esau (c) David (d) Moses
Emmanuel means ______ (a) God beat us (b) God punish us (c) God with us (d) God feed us
Jesus said the Christians are the ______ of the earth (a) soap (b) salt (c) sugar (d) oil
Jesus Christ was given birth to in ________ (a) Lagos (b) Bethlehem (c) Galilee (d) Ghana

Theory
State four kind of love that should exist among Christians
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

What is kindness ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

What is Hospitality ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State two reasons for showing hospitality
(a) _______________________________________________________________________
(b) _______________________________________________________________________

What is forbearance __________________________________________________________
___________________________________________________________________________

What is the meaning of Emmanuel ______________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) What is the meaning of the Passover?
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: BASIC SCIENCE

NAME:……………………………………………………………………………………
One of these is not a plant that grow in water
bitter leaf (b) water lily (c) water lettuce (d) water hyacinth

The following are plants that grow on other plants except ______
moss (b) flower (c) mushroom (d) bird's nest fern

Force means _____________ (a) run and stop (b) stand and sit (c) pull or push (d) drop or stop
__________ is used to set objects in motion (a) pull (b) push (c) force (d) stress
Which of the following helps us to have good health
dirty environment (b) clean surroundings (c) stinking toilet (d) untidy room

It is good that we keep our school clean always (a) yes (b) no (c) yes or no (d) both
The following tools are used for cleaning surroundings except ____
hoe (b) axe (c) biro (d) rake

We can use the following to clean the classroom except (a) duster (b) broom (c) mop (d) rake

One of these should not be found in our homes (a) beds (b) chairs (c) bed bugs (d) rugs
Which of the following is not an example of force
tension (b) gravitational (c) frictional (d) power force

The following are toilet hygiene except one (a) flush after use (b) use waste basket
disinfect the toilet (d) leave water on the toilet floor

Materials for painting our houses include, except one
brush (b) kerosene (c) palm oil (d) jar of paint

Which of these is not a reason for painting our houses
to make it beautiful (b) to make it clean (c) to make it rough (d) to make it attractive

_________ is anything that is not useful and needs to be thrown away
waste (b) pencil (c) basket (d) food

Waste is also known as ______ (a) food (b) refuse or sewage (c) pollution (d) environment
The best way to dispose waste include except one
(a) use the dustbin (b) bury some waste (c) use the disposal van (d) throw waste in water
_______________ is a colourless liquid which we need in our everyday life
salt (b) blood (c) water (d) kerosene

One of these is not a source of water (a) sun (b) rain (c) well (d) stream
Red + Blue = _________ (a) pink (b) red (c) green (d) purple
__________ is the ability to do work (a) water (b) energy (c) protein (d) power
The act of representing pictures of objects on paper using pencil is called _____
welding (b) pottery drawing (d) carving

__________ is said to be universal solvent (a) diesel (b) water (c) petroleum (d) kerosene
The shortest distance between two point is called _____
(a) curve line (b) bend line (c) rough line (d) straight line
The hotness or coldness of a body, and object or an environment is known as ____
(a) pressure (b) temperature (c) weather (d) atmosphere
____________ is described as how long an object is (a) weight (b) height (c) length (d) width
Temperature can be measured using ___________
(a) barometer (b) rain gauge (c) thermometer (d) perimeter
___________ is a moving air (a) wind (b) water (c) weight (d) energy
The amount of space an object occupies is known as ______
(a) length (b) weight (c) volume (d) capacity
The air that blows gently is called ______ (a) wind (b) breeze (c) strong air (d) fan
The passing away of days, weeks, months and year as a whole is called _____
(a) date (b) seconds (c) time (d) minutes

Theory
Mention two plants that grow in water
(a) ________________________________ (b) ________________________________
b.) List any two plants that grow on other plants
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What is force ________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) Mention any three types of force
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

State two reasons why we paint our house
(a) ________________________________ (b) ________________________________

b.) Define waste ________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

What is energy_______________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) List the two kinds of energy
(a) ________________________________ (b) ________________________________

Define temperature ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) State the instrument for measuring temperature _____________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: AGRICULTURAL SCIENCE

NAME:……………………………………………………………………………………
____________ are crops with swollen underground stems and roots
grain crops (b) tuber crops (c) fruit crops (d) food crops

Tuber crops are classified into ______ and _______
stem and root (b) food and waste (c) fruit and vegetable (d) leaf and root

One of the following is not an example of tuber crop (a) cassava (b) yam (c) wheat (d) carrot
Which of the following is not a use of tuber crops (a) to feed livestock (b) they are sold for money (c) they are used to make flour (d) they are use to feed wild animals

__________ are crops produced from flowers of a plant
(a) fruit crops (b) food crops (c) grain crops (d) tuber crops
All are examples of local fruits except one (a) orange (b) pawpaw (c) cake (d) banana
Fruits are used to produce __________ (a) water (b) pepper (c) diesel (d) juice
It is good to eat fruit everyday (a) false (b) true (c) none of the above (d) all of the above
Which of these is not a leafy vegetable (a) lettuce (b) tomato (c) bitterleaf (d) cabbage
All of the following are examples of vegetables except
(a) cassava (b) tomato (c) carrot (d) okra
Vegetables can be used to prevent _______ (a) sleeping (b) diseases (c) sweating (d) feeding
___________ are crops which are planted mainly to add beauty to a place
garden crops (b) food crops (c) ornamental crops (d) tuber crops

Which of the following is not an ornamental crop
Hibiscus (b) Rose (c) Sunflower (d) apple

The following are uses of ornamental crops except ______
protection (b) beautification (c) fencing (d) eating

The food that give strength to man and animals are called ______
carbohydrate (b) protein (c) vitamins (d) water

_____ is a major ingredient in soap making (a) water (b) sand (c) oil (d) egg
Foods that give warmth to the body are called ______
(a) hot foods (b) warm foods (c) fatty foods (d) cool food
_______ is an example of grain crop (a) yam (b) cocoyam (c) millet (d) potato
Vegetables are crops that are planted and harvested within _____
two years (b) a year (c) three years (d) four years

Palm oil is ___________ in colour (a) black (b) red (c) yellow (d) white
Grains are usually harvested above the ______ surface (a) weather (b) soil (c) water (d) sun
Proteins are also known as__ (a) fast food (b) energy food (c) body building food (d) oil food
Protein foods include the following except ______ (a) beans (b) egg (c) rice (d) fish
Classes of food include the following except one
resources (b) protein (c) vitamin (d) mineral

Cereals and legumes are the two classes of grain crops
no (b) yes (c) yes or no (d) all of the above

You can get bowleg when you eat ______
good food (b) unbalanced diet (c) healthy food (d) balanced diet

When you eat balanced diet you have the following except
good health (b) healthy growth (c) nourishing skin (d) kwashiorkor

Fatty foods are foods with a lot of fat
true (b) false (c) all of the above (d) none of the above

______ are foods with a lot of oils (a) yam foods (b) oily foods (c) fatty foods (d) fish foods
The food eaten by man and animals which contain all the classes of food in their right proportion (a) balanced fat (b) unbalanced diet (c) balanced protein (d) balanced diet

Theory
What are tuber crops __________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) State the two classes of tuber crops
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What are fatty foods? __________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) What are oily foods? __________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Define ornamental crops _______________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention any two examples of ornamental crops
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What are energy giving foods? __________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List any two examples of energy giving foods
(a) ________________________________ (b) ________________________________

Mention any four examples of fruits
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

b.) ___________________________ is the colour of palm oil


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: CREATIVE ART

NAME:……………………………………………………………………………………
__________ are the things made by God and man-made of objects for historical purpose
artifact (b) articreature (c) art work

Which of the following is not a type of artifacts (a) artistic (b) war (c) water
A palette is used by ____________ (a) painter (b) sculptor (c) ceramists
Which of these shapes is unlike others? (a) triangle (b) circle (c) square (d) rectangle
Colour is to painting as loom is to _____ (a) graphics (b) music (c) textiles
The drawing of man-made objects are called _____________
life drawing (b) nature drawing (c) still life drawing


The lines above are called __________ (a) curve line (b) wavy lines (c) spiral lines

This is called ____________ lines (a) spiral (b) straight (c) curve
If x is blue and Y is red, what is X + Y (a) orange (b) yellow (c) purple
The following are examples of colours except one (a) white (b) blue (c) red wine
Which of these art materials is used as dark pencil (a) colours (b) charcoal (c) brush
When two or more colours are mixed together to get another colour, the colour is refers to as______ (a) primary colour (b) nursery colour (c) secondary colour

_______ is the shortest distance between two points
a curve line (b) a straight line (c) a wavy line

The surface feel of an object is called _____________ (a) texture (b) material (c) design
A rainbow has ___________________ colours.

Theory
Draw a big fish and colour it


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: MATHEMATICS

NAME:……………………………………………………………………………………
How many kobo makes one naira? (a) 200k (b) 100k (c) 10k (d) 30k

If you are to change N5.00 to kobo. How many kobo will you have?
50k (b) 5000k (c) 5k (d) 500k

What is the product of 5 and 25? (a) 105 (b) 225 (c) 125 (d) 215

What is the place value of 8 in these figures 9806? (a) tens (b) units (c) thousand (d) hundred
Add 202 to 111 (a) 414 (b) 313 (c) 515 (d) 212
2 x 2 x 3 x 3 is (a) 36 (b) 46 (c) 26 (d) 10
Write in words 3430 (a) three thousand and forty three (b) three thousand four hundred and thirty (c) three hundred and thirty (d) three hundred and forty three

Subtract 4/5 – 2/5 (a) 4/5 (b) 2/5 (c) 3/5 (d) 6/5
Add 3/7 + 4/7 (a) 2 (b) 7 (c) 1 (d) 3
Subtract 241 from 562 (a) 323 (b) 132 (c) 321 (d) 213
How many legs have 4 tables (a) 16legs (b) 21legs (c) 18legs (d) 20legs
A number is used to multiply 7 and the answer is 49. What is the number (a) 8 (b) 7 (c) 9 (d) 6
4/8 = /24 (a) 14 (b) 12 (c) 13 (d) 16

Multiply eleven by three by two (a) 66 (b) 77 (c) 55 (d) 88
What is the total value of 8 in these figures 90806 (a) 80 (b) 800 (c) 8000 (d) 8

7 1 1
+ 9 4 6 (a) 1675 (b) 1687 (c) 1657 (d) 1670



7 2 6
– 5 1 5 (a) 122 (b) 211 (c) 121 (d) 311


What is 1/6 of 66 (a) 11 (b) 10 (c) 12 (d) 6
If a student goes to school 5 days in a week. How many days does he go to school in 10 weeks? (a) 50days (b) 60days (c) 40days (d) 30days

If 30 mangoes is to be shared among 5 pupils. How many will they get each?
5 (b) 7 (c) 6 (d) 8

Share 144 apples among 12 pupils. How many will they get each?
10 apples (b) 12 apples (c) 11 apples (d) 13 apples



What is area of a square with side 7cm (a) 17cm2 (b) 49cm2 (c) 14cm2 (d) 7cm2

Find the area of a rectangle with sides 5cm by 3cm (a) 8cm2 (b) 15cm2 (c) 40cm2 (d) 12cm2

What is the perimeter of a rectangle with sides 6cm by 4cm
16cm (b) 20cm (c) 10cm (d) 18cm

Calculate the perimeter of a square with 4 sides 4cm (a) 8cm (b) 16cm (c) 12cm (d) 14cm

How much altogether? N3.50 and 45k (a) N3.59 (b) N3.95 (c) N5.95 (d) N4.39
Take away N8.30 from N10.00 (a) N 1.70 (b) N 1.32 (c) N 1.90 (d) N 1.40
How many centimeters make one metre (a) 150cm (b) 50cm (c) 100cm (d) 80cm
Change 3m15cm into centimeters (a) 315cm (b) 317cm (c) 319cm (d) 318cm
A woman bought a clothing material of length 15m, she then cuts off 6m to make dress for her children. What length of the material is left? (a) 6m (b) 9m (c) 7m (d) 8m

Theory
State the place value, face value and total value of 8 in these figures 9086
Place value _______________
Face value ________________
Total value ________________

Find the perimeter of this shape



b.) Calculate the perimeter of a square with side 5cm

Write in figure: Three Thousand, Four Hundred and Thirty
b.) What is 1/5 of 55?

Reduce 25/125 to its lowest term
Share 35 apples among 5 pupils. How many apples will each get.

Danladi bought a doll for N6.00 and an eraser for N4.50. How much money did she pay for the doll and eraser?
b.) Take away N5.30 from the N100.00 you were given for food to buy an exercise book. How much do you have left?


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING

NAME:……………………………………………………………………………………
Answer all questions
Example:


1.)









Working with symbols
Samples: 12 П = 6 3 U = 6 11 C = 13 17 ɔ = 15

6.) 18 П = (7.) 10 ɔ = (8.) 20 = 18
9.) 5 U = (10.) U = 24
Fractions
Sample:

(13.)

(14.)

15.)


Multiples of numbers
Samples:



16.) (17.) (18.)




Factors of Numbers
Samples:



19.) (20.) (21.) (22.)


(a) 5 (b) 6 (c) 7 (a) 6 (b) 7 (c) 8 (a) 7 (b) 8 (c) 9 (a) 3 (b) 8 (c) 10

Ordering of Numbers
Sample: Add 5 take away 7


23.) (24.)


25.)

Ordering of Numbers
Example:

26.) (27.)


28.) (29.)

30.)


Social

Featured post

Artikel Terbaru

728x90 AdSpace

Carousel

Followers

Popular Tags

Slider

Music

Facebook

About

Add Your Gadget Here

Entertainment

Latest News

Tags 4

Tags 3

Auto News

Blog Archive

Blog Archive

Search This Blog

Popular

Popular Posts

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018 CLASS: PRIMARY 3



ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: CIVIC EDUCATION

NAME:……………………………………………………………………………………
Which of the following is not an advantage of modern toilet facilities
(a) they are located within the house (b) they are easy to clean after use
(c) they are expensive to construct (d) they make life more comfortable

One of these is a disadvantage of traditional toilet facilities
(a) they are cheaper to construct (b) they encourage flies (c) they do not need regular water supply (d) we do not need special paper for clean up after use

The best way to maintain a water closet toilet is to _____
flush after use (b) litter the floor (c) leave water on the floor (d) leave waste in the closet

______ are substances we take to prevent or cure illness (a) food (b) dust (c) water (d) drugs
The laws that guide the production and use of drugs are called ______
drug laws (b) drug wars (c) drugs use (d) drug farm

A person or a group of persons that act on behalf of a group and backed by law is called ____ (a) national authority (b) constituted authority (c) community authority (d) criminal authority

Which of the following is not a type of constituted authority
market people (b) political leaders (c) traditional rulers (d) religious leaders

___________ are symbols that represent the entire country
community symbols (b) local symbols (c) school symbols (d) national symbols

The following are national symbols except one
coat of arms (b) currency (c) school badge (d) national flag

In Yoruba land __________ is the traditional ruler (a) Oba (b) Obi (c) Igwe (d) Emir
_________ is one of the duties of a citizens
fighting (b) payment of tax (c) stealing (d) disobeying the laws

The institution that makes sure children receive knowledge in the society is ______
the shop (b) the family (c) the school (d) the office

The ________ is the first unit where a child learns to interact with other people
the family (b) the nation (c) the school (d) the class

_____ is the legal right to belong to a particular country
marriage (b) citizenship (c) family (d) wedding

There are __________ main religions in Nigeria (a) 4 (b) 2 (c) 3 (d) 5
The ways of life of people is referred to as ____ (a) culture (b) language (c) dressing (d) food
Which of these is not an aspect of culture (a) language (b) food (c) gossiping (d) dressing
The Nigerian currency is spent in ______ (a) Niger (b) Togo (c) Ghana (d) Nigeria
___________ is the way and manner we take care of ourselves and our surroundings
personal luggage (b) personal belonging (c) personal document (d) personal hygiene

One of the following is not a factor that promote personal hygiene
daily practice (b) laziness (c) self discipline (d) obedience

__________ is the agency in charge of controlling the use of drug
LASTMA (b) NNPC (c) NTA (d) NAFDAC

Drug education helps us to learn about drugs (a) false (b) true (c) none (d) all of the above
All are advantages of drugs education except one
(a) it helps us learn about drugs (b) It helps us to know when drugs have expired
(c) it helps us to know dangerous drugs (d) it helps us to abuse drugs

_____ is the traditional ruler in Igbo land (a) Oba (b) Emir (c) Igwe (d) Apena
The head of a local government council area is _____
senator (b) chairman (c) councilor (d) speaker

______ maintain law and order in the community
boko haram (b) kidnappers (c) police (d) hoodlums

The traditional ruler in Hausa land is called _____ (a) Obi (b) Emir (c) Igwe (d) Oba

______ is when a person does not follow the rules and regulations of taking drugs
drug laws (b) drug abuse (c) drug education (d) drug rules

The following set of people can be consulted when in doubt of drugs except one
doctors (b) pharmacists (c) traders (d) nurses

We need consultation before taking a drug to prevent _____
(a) drug rules (b) drug abuse (c) drug laws (d) drug education

Section B: Answer all question
Mention two advantages of modern toilet facilities
(a) ________________________________ (b) ________________________________
b.) State two disadvantages of traditional toilet facilities
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What are drugs ______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Define drug abuse? ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

What is culture? _____________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) List any two aspects of culture
(a) ________________________________ (b) ________________________________

Explain personal hygiene ______________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) State any two factors that promote personal hygiene
(a) ________________________________ (b) ________________________________
State four components of civic education
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: VOCATIONAL APTITUDE

NAME:……………………………………………………………………………………
A fire fighter is also called a ___________ (a) name (b) engineer (c) fireman
___________ is the act of putting off fire (a) fire fighting (b) sewing (c) gardening
One of the duties of a fire fighter is to __ (a) destroy lives (b) save lives (c) destroy properties
Fire can be cause by gas leakage in a gas stove (a) true (b) false
Gold is used for making _____________ (a) jewelry (b) mat (c) beverage
Raffia is used for making _______________ (a) television (b) mat (c) fridge
____________ is used for making bricks (a) iron (b) gold (c) clay
____________ is used for making garri (a) sand (b) clay (c) cassava
________ is the act of making pots, dishes and earthenw (a) tailoring (b) pottery (c) farming
Calabash can be used for making musical instruments _____ (a) true (b) false
Hand building method of pottery requires using of ___________(a) leg (b) head (c) hands
Someone that plays a football is called ______ (a) coach (b) referee (c) footballer
Football teams supporters are called ________ (a) fans (b) students (c) pupils
Soccer is played on a ______ (a) form (b) football field (c) bed
A ______________ is found in the forest (a) timber (b) rubber (c) cotton
_________ is an example of a timber (a) iroko (b) plastic (c) table
_________ carries out woodwork (a) farmer (b) teacher (c) carpenter
_______ studies is the study of man and his environment. (a) physical (b) chemical (c) social
Moslems pray _________ times daily (a) 3 (b) 4 (c) 5
The founder of Christian religion is _____ (a) Jesus Christ (b) Fashola (c) Muhammed
________ is the joining of a man and a woman together (a) union (b) joint (c) marriage
_______ is the head of the family (a) father (b) son (c) mother
________ is used in decorating (a) balloons (b) cutlass (c) rake
Decorating makes places (a) ugly (b) beautiful (c) small
Acquiring a skill on how to cook is called ______ (a) cookery (b) fishing (c) teaching
Which of these engineers makes television
chemical engineers (b) electrical engineers (c) farmer


Engineering formal study can be obtained from ____
(a) university (b) secondary school (c) primary School
____________ is the growing of crops and rearing of animals
(a) agriculture (b) poultry (c) fishing
Crops that are grown for sale and export is called ________ crop (a) food (b) cash (c) eating
Does a teacher train people (a) yes (b) no

Section B: Answer all questions
State four tools uses in fishing
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
List four tools used in hunting
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
State four examples of raw materials
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
Identify five examples of cooking utensils
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

What is craft? _______________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) What is vocational education ____________________________________________________
___________________________________________________________________________









ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: HOME ECONOMICS

NAME:……………………………………………………………………………………
There are ________ types of bathrooms (a) nine (b) six (c) three (d) fifteen
___________ and __________ are example of toilets (a) old toilet and new toilet
(b) plate toilet and spoon toilet (c) water closet and pit toilet (d) children toilet and adult toilet

__________ and _________ are materials needed for cleaning the toilet and bathroom
(a) spoon and folk (b) table and chair (c) bucket and mop (d) pen and ruler
We cook our food in the ___ (a) passage (b) store (c) class (d) kitchen
_______ and _____ are the items found in the bedroom
(a) sand and sugar (b) stove and water (c) dressing table and mirror (d) plate and spoon
The bedroom should be cleaned ______ (a) daily (b) yearly (c) weekly (d) monthly
There are ______ major types of kitchens in Nigeria (a) five (b) ten (c) six (d) two
________ should be stored properly to avoid rats (a) bag (b) food (c) uniform (d) book
Good health provides a good _____ (a) appetite (b) job (c) system (d) school
It is dangerous to share your ______ with other no matter how close they are to you
(a) leg (b) bed (c) chair (d) toothbrush
__________ is one of the reasons for cleaning the kitchen and food store
(a) to avoid odour (b) to avoid friends (c) to avoid books (d) to avoid parents
______________ is an example of foodstuff in your locality
(a) yam (b) bag (c) clothes (d) television
Clothes should be mended as soon as they tear (a) No (b) Maybe (c) Yes
Food contains different kinds of nutirnets which perform different functions in the ____
(a) mosque (b) body (c) class (d) pant
Body building foods contain ______ that help the body to grow
(a) nutrients (b) orange (c) energy (d) food
______ and ______ are examples of fruits
(a) beans and rice (b) pawpaw and mango (c) fufu and okro (d) fried yam and pounded yam
Fruits and vegetables can be made into _____
(a) house salad (b) yam salad (c) fruit salad (d) rice salad
Energy given food are called ______ (a) water (b) carbohydrate (c) vitamin (d) protein
Plantain can be made into (a) amala (b) scotch egg (c) plantain chips (d) pounded yam
A balanced _________ contain all the nutrients the body needs
sleep (b) diet (c) mouth (d) studies

Yam can be made into ______ (a) fried bean (b) amala (c) pounded yam (d) eba
There are _____ types of hair (a) nine (b) four (c) two (d) ten
The ______ is the outer layer that covers the entire body (a) cloth (b) book (c) skin (d) teeth
The following are functions of the hands except _____
(a) to write (b) to eat (c) to see (d) to hold object
_________ and __________ are articles used for care of skin
(a) body cream and sponge (b) bench and stool (c) beans and yam (d) pen and book
Cleaning the mouth involves cleaning of the teeth and __ (a) feet (b) tongue (c) lip (d) eye
_____ and ______ are material for caring for clothes
water and sand (b) sand and oil (c) soap and water (d) stone and water

It is good to keep our environment ___________ (a) dirty (b) rough (c) clean (d) untidy

The head consists of ______ and ________
(a) nail and finger (b) eye and ear (c) hand and leg (d) foot and toe

Foot rot is having sores in between the _____ (a) foot (b) teeth (c) toes (d) hand

Section B: Answer all questions
State the three types of toilets
(a) ___________________ (b) ___________________ (c) ____________________

b.) Identify the two major types of kitchens in Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________
2.) State five tools for cleaning the kitchen and food store
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________
(e) ________________________________

3.) State the three classification of food group
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

4.) What is foodstuff _____________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List four food stuffs in your locality
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

5.) State four things that can be found in the bedroom
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: SOCIAL STUDIES

NAME:……………………………………………………………………………………

Rainforests are areas that have a lot of _______ (a) sunfall (b) rainfall (c) desert (d) savannah
The largest and hottest desert in the world is the ______
Sahara (b) climates (c) Abuja (d) mountain

There are many mountain and highland regions in _______
Kano (b) London (c) Ikorodu (d) West Africa

Most rivers in West Africa serve as centers for _____ (a) play (b) dance (c) worship (d) trade

Nigeria has many natural _________ (a) foods (b) houses (c) currency (d) resources

__________ and ________ are examples of natural resources in Nigeria
(a) pen and book (b) hand and leg (c) tin and iron (d) chair and table

Farmers grow different types of ___________ (a) churches (b) bags (c) crops (d) mouth

The headquarters of ECOWAS is in ________ Nigeria (a) Lagos (b)Benin (c) Ondo (d) Abuja

There are __________ kinds of crops (a) 9 (b) 2 (c) 7 (d) 5

________ and __________ are objects made from iron (a) bag and book (b) shirt and skirt
(c) gate and spoon (d) form and pillow

People who look for minerals are called ______ (a) miners (b) traders (c) teachers (d) drivers

Cotton is used to make our ______ (a) book (b) clothes (c) radio (d) plate

We use _________ from trees to make furniture (a) oil (b) wood (c) vegetables (d) maize

Herbert Macaulay was the grandson of ______ (a) Nnamdi Azikwe (b) Obafemi Awolowo (c) Bishop Samuel Ajayi Crowther (d) Rev. Sunday Fagbemi

______ was the first president of Nigeria in 1963 (a) Herbert Macaulay (b) Margaret Ekpo
(c) Tafawa balewa (d) Nnamdi Azikwe

______ was the first premier of the old western region of Nigeria
(a) Mansa Musa (b) Mai Idris Alooma (c) Obafemi Awolowo (d) Ajayi Crowther

There are many things we use today that technology has made possible
(a) yes (b) maybe (c) no

We use electric irons to iron our _____ (a) mouth (b) clothes (c) book (d) spoon

We use ______ and ______ in our kitchens
(a) pen and book (b) blender and pot (c) blouse and skit (d) phone and television

Communication is the exchange of information between _____
(a) stone (b) people (c) food (d) class

Keeping the environment _____ is our responsibility (a) dirty (b) rough (c) clean (d) bad

An illness is a ____ affecting the body (a) drug (b) disease (c) germs (d) food

A citizen is a person who belong to a _____ (a) yard (b) school (c) family (d) community

______ are rules that guide and instruct people on how to live in their community (a) obey (b) rights (c) laws (d) legislature

It is very important to be watchful for ______ when we cross the road
(a) goat (b) people (c) vehicles (d) family

All culture have their own _____ (a) languages (b) schools (c) churches (d) legs

Mosquitoes breed in stagnant _____ (a) water (b) oil (c) mouth (d) sand

______ is the capital of river state (a) Lokoja (b) Oyo (c) Port Harcourt (d) Akure

Owerri is the capital of Niger State (a) Yes (b) No (c) Maybe

There are ________ types of family (a) 9 (b) 4 (c) 2 (d) 7

Section B: Answer all questions
What are natural resources ____________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) State two natural resources in Nigeria
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What are food crops _________________________________________________________
__________________________________________________________________________

3.) What are cash crops _________________________________________________________
__________________________________________________________________________

4.) What is technology___________________________________________________________
__________________________________________________________________________
b.) State three technologies in our homes
(a) ________________________________ (b) ________________________________

5.) What is communication ______________________________________________________
__________________________________________________________________________

b.) List three means of olden day means of communication
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: VERBAL REASONING

NAME:……………………………………………………………………………………
Answer all questions
Choose the correct word that goes with the root word
Example: Allow is to allowance
Behave is to behavior

Remember is to ________________________ (remembrance, warmth)
Enter is to ____________________ (entrance, visitor)
Hat is to ___________ (just, hatred)
Depart is to __________________________ (department, apartment)
Discover is to _________________ (entry, discovery)

Den church library cementary tank
Choose your answer from the box
A place dead people are buried _____________________________
Water is stored in a _________________________________
Christian worship there _______________________________
Books are kept there for readers _______________________________
The home for lions _____________________________________
Form words with the first two letters and the last letter of a given word
Example: SERVE See BUCKET but
During _______________________
Person ________________________
Killed ________________________
Went ________________________
Caleb ________________________


Search for the pair of words which are most opposite in meaning
Example: (i) Father and mother (ii) absent and present
Son and daughter cheap and costly
Here and there, weak and _________________________ (small, strong)
Better and worse, empty and ____________________ (wild, full)
Sweet and bitter, take and _____________________ (give, poor)
Right and wrong, bad and _____________________ (absent, good)
Awake and asleep, back and _____________________ (strong, front)
Fat and thin, open and ___________________ (divide, close)
Singular and plural, fat and _______________ (slow, thin)
Clean and dirty, poor and __________________ (fat, rich)
Ancient and modern, black and _________________ (red, white)
Come and go, sit and __________________ (stand, talk)
Underline the group name in these groups of words and write the word
Example: Metals iron copper zin metals
eagle parrot birds pigeon ____________
orange banana fruits mango ____________
hibiscus flowers rose lilly ____________
pen stationeries pencils eraser ____________
titus fishes tilapia sardine ____________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: ENGLISH LANGUAGE

NAME:……………………………………………………………………………………
Comprehension
Akin the Courageous and Disciplined Boy
Akin was a pupil of Brilliant Nursery and Primary School, Owode. He was in primary three. Akin was a brilliant boy. He was also courageous and disciplined.
There was another boy in Akin's class who was a bully. His name was Leke. Leke was fond of stealing money from the bags of other pupils. But nobody knew it was Leke who was stealing the money. Many times, the pupils had complained to their teacher.
One day, at break time, all the pupils in the class had gone to play. Leke secretly came back to the class and started opening his classmates' bags. He was looking for money to steal as usual. Suddenly, Akin entered the class. He wanted to pick his toy car. His friends were eager to see the toy car.
Leke was shocked. He was holding the money he had already stolen close to his chest. He told akin, "You must not tell anybody. Let's share the money." Akin replied, "No, I won't share any stolen money with you. Don't you know it's not good to steal?" When Leke knew Akin would not agree with him, he began to threaten him. "I'll tell the class you stole the money. I'll also beat you on your way home in the afternoon".

Answer the following questions:
What type of boy was Akin?____________________________________________________ ___________________________________________________________________________

Who was Leke? ______________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

What was Leke fond of? _______________________________________________________ ___________________________________________________________________________

What did the pupils complain to the teacher about? __________________________________ ___________________________________________________________________________

Who caught Leke with the stolen money? _________________________________________ ___________________________________________________________________________

English Grammar
Underline the correct verb in the following sentences
Hardwork (is, are) important to be successful
Anybody can (walk, walks) into the rain
My uncle and aunt (live, lives) in Perth.
Each boy and girl (has, have) a balloon
They will (have, has) a holiday tomorrow

Fill in the blanks with the correct simple future, future continuous or future perfect from the bracket

Wait at the bus-stop. The bus ____________ very soon (come)
They ___________ packaging by the time we get there (finish)
My father ____________ a seminar in Nigeria next week (attend)
She _______________ her birth in a hotel tomorrow (celebrate)
By tomorrow, they __________________who should stay home (decide)

Complete these statements with a question tag?
Nahsir isn't back yet _____________________________?
My mother couldn't come _________________________?
You haven't voted ________________________________?
Bola is your sister_________________________________?
The movie wasn't interesting ____________________________?

English Composition
Write composition not more than ten lines on "My best friend"

English Literature
What did the witch doctor foretell about the boy? ___________________________________ ___________________________________________________________________________

State five crops grown by Anipapa people? ________________________________________ ___________________________________________________________________________

What are the names of Bitrus parents"_____________________________________________ ___________________________________________________________________________

Early to bed is early to ______________________________________________

What is the major occupation of Anipapa village? __________________________________ ___________________________________________________________________________


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: BIBLE KNOWLEDGE

NAME:……………………………………………………………………………………
Suffering is a feeling of pain and ________ (a) happiness (b) unhappiness (c) dancing (d) joy
_________ and _______ are people who suffered in the Bible
(a) Tope and Toyin (b) Father and Mother (c) Jesus Christ and Stephen (d) Joseph and Mary
Jesus and His disciples were praying in a garden called _______
(a) Nigeria (b) Gethsemane (c) Bethlehem (d) Country
______ is the disciple who betrayed Jesus to His enemies
(a) Pilate (b) Peter (c) Judas Iscariot (d) John
_______ suffered and die on the cross for our sins (a) Pilate (b) Joseph (c) Jesus (d) Peter
We the Christians are saved by Jesus precious _____ (a) oil (b) blood (c) food (d) clothes
Jesus was nailed on the cross in between ______ thieves (a) three (b) two (c) one (d) ten
The people placed a crown of thorns of Jesus ______ (a) mouth (b) feet (c) head (d) hand
The death of Jesus is the full payment of our sins (a) yes (b) no (c) maybe
Hospitality means being friendly and giving freely to ______
(a) animals (b) furniture (c) teacher (d) visitors
When we find ourselves in problems or any difficult situation we should ____
abuse God (b) slap God (c) destroy God's properties (d) give praises to God

Christians believe in _______ (a) man (b) God (c) Pastor (d) Goat
________ separated us from God (a) noise (b) sin (c) food (d) water
Who asked Jesus what he said do to get to God ____
(a) Nicodemus (b) Moses (c) Ambode (d) Joseph
________ removes darkness and makes us see clearly (a) water (b) darkness (c) light (d) star
Jesus Christ called Christians the light of the _____ (a) school (b) mosque (c) world (d) room
Light represent goodness while darkness represents ______ and _______
(a) pupils and students (b) evil and sin (c) water and food (d) pen and book
Isaiah was a prophet of God in _____ (a) Nigeria (b) America (c) Israel (d) Ghana
God promises Abraham the promised land called______________
(a) Ikeja (b) Egypt (c) Canaan (d) London
Who saved David's life by hiding him inside a cave _______
(a) Jonathan (b) Man (c) Jacob (d) Midian
The ________ wise men gave Jesus gifts (a) nine (b) two (c) three (d) fifteen
________ was stoned to death simply because he told the people the truth
Stephen (b) Gabriel (c) Job (d) John

Jesus fed five thousand people with _______
(a) five loaves of bread and two fishes (b) five loaves and five fishes
(c) fifteen loaves and two fishes (d) four loaves of bread and seven fishes

Christian worship in the _______ (a) class (b) street (c) mosque (d) church
Jesus is the only way to God the father (a) No (b) Yes (c) I don't know
The Passover means _____ (a) cross over (b) jump over (c) sit over (d) laugh over
_______ is the son of Abraham (a) Isaac (b) Esau (c) David (d) Moses
Emmanuel means ______ (a) God beat us (b) God punish us (c) God with us (d) God feed us
Jesus said the Christians are the ______ of the earth (a) soap (b) salt (c) sugar (d) oil
Jesus Christ was given birth to in ________ (a) Lagos (b) Bethlehem (c) Galilee (d) Ghana

Theory
State four kind of love that should exist among Christians
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

What is kindness ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

What is Hospitality ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) State two reasons for showing hospitality
(a) _______________________________________________________________________
(b) _______________________________________________________________________

What is forbearance __________________________________________________________
___________________________________________________________________________

What is the meaning of Emmanuel ______________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) What is the meaning of the Passover?
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: BASIC SCIENCE

NAME:……………………………………………………………………………………
One of these is not a plant that grow in water
bitter leaf (b) water lily (c) water lettuce (d) water hyacinth

The following are plants that grow on other plants except ______
moss (b) flower (c) mushroom (d) bird's nest fern

Force means _____________ (a) run and stop (b) stand and sit (c) pull or push (d) drop or stop
__________ is used to set objects in motion (a) pull (b) push (c) force (d) stress
Which of the following helps us to have good health
dirty environment (b) clean surroundings (c) stinking toilet (d) untidy room

It is good that we keep our school clean always (a) yes (b) no (c) yes or no (d) both
The following tools are used for cleaning surroundings except ____
hoe (b) axe (c) biro (d) rake

We can use the following to clean the classroom except (a) duster (b) broom (c) mop (d) rake

One of these should not be found in our homes (a) beds (b) chairs (c) bed bugs (d) rugs
Which of the following is not an example of force
tension (b) gravitational (c) frictional (d) power force

The following are toilet hygiene except one (a) flush after use (b) use waste basket
disinfect the toilet (d) leave water on the toilet floor

Materials for painting our houses include, except one
brush (b) kerosene (c) palm oil (d) jar of paint

Which of these is not a reason for painting our houses
to make it beautiful (b) to make it clean (c) to make it rough (d) to make it attractive

_________ is anything that is not useful and needs to be thrown away
waste (b) pencil (c) basket (d) food

Waste is also known as ______ (a) food (b) refuse or sewage (c) pollution (d) environment
The best way to dispose waste include except one
(a) use the dustbin (b) bury some waste (c) use the disposal van (d) throw waste in water
_______________ is a colourless liquid which we need in our everyday life
salt (b) blood (c) water (d) kerosene

One of these is not a source of water (a) sun (b) rain (c) well (d) stream
Red + Blue = _________ (a) pink (b) red (c) green (d) purple
__________ is the ability to do work (a) water (b) energy (c) protein (d) power
The act of representing pictures of objects on paper using pencil is called _____
welding (b) pottery drawing (d) carving

__________ is said to be universal solvent (a) diesel (b) water (c) petroleum (d) kerosene
The shortest distance between two point is called _____
(a) curve line (b) bend line (c) rough line (d) straight line
The hotness or coldness of a body, and object or an environment is known as ____
(a) pressure (b) temperature (c) weather (d) atmosphere
____________ is described as how long an object is (a) weight (b) height (c) length (d) width
Temperature can be measured using ___________
(a) barometer (b) rain gauge (c) thermometer (d) perimeter
___________ is a moving air (a) wind (b) water (c) weight (d) energy
The amount of space an object occupies is known as ______
(a) length (b) weight (c) volume (d) capacity
The air that blows gently is called ______ (a) wind (b) breeze (c) strong air (d) fan
The passing away of days, weeks, months and year as a whole is called _____
(a) date (b) seconds (c) time (d) minutes

Theory
Mention two plants that grow in water
(a) ________________________________ (b) ________________________________
b.) List any two plants that grow on other plants
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What is force ________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) Mention any three types of force
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________

State two reasons why we paint our house
(a) ________________________________ (b) ________________________________

b.) Define waste ________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

What is energy_______________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) List the two kinds of energy
(a) ________________________________ (b) ________________________________

Define temperature ___________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) State the instrument for measuring temperature _____________________________________

ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: AGRICULTURAL SCIENCE

NAME:……………………………………………………………………………………
____________ are crops with swollen underground stems and roots
grain crops (b) tuber crops (c) fruit crops (d) food crops

Tuber crops are classified into ______ and _______
stem and root (b) food and waste (c) fruit and vegetable (d) leaf and root

One of the following is not an example of tuber crop (a) cassava (b) yam (c) wheat (d) carrot
Which of the following is not a use of tuber crops (a) to feed livestock (b) they are sold for money (c) they are used to make flour (d) they are use to feed wild animals

__________ are crops produced from flowers of a plant
(a) fruit crops (b) food crops (c) grain crops (d) tuber crops
All are examples of local fruits except one (a) orange (b) pawpaw (c) cake (d) banana
Fruits are used to produce __________ (a) water (b) pepper (c) diesel (d) juice
It is good to eat fruit everyday (a) false (b) true (c) none of the above (d) all of the above
Which of these is not a leafy vegetable (a) lettuce (b) tomato (c) bitterleaf (d) cabbage
All of the following are examples of vegetables except
(a) cassava (b) tomato (c) carrot (d) okra
Vegetables can be used to prevent _______ (a) sleeping (b) diseases (c) sweating (d) feeding
___________ are crops which are planted mainly to add beauty to a place
garden crops (b) food crops (c) ornamental crops (d) tuber crops

Which of the following is not an ornamental crop
Hibiscus (b) Rose (c) Sunflower (d) apple

The following are uses of ornamental crops except ______
protection (b) beautification (c) fencing (d) eating

The food that give strength to man and animals are called ______
carbohydrate (b) protein (c) vitamins (d) water

_____ is a major ingredient in soap making (a) water (b) sand (c) oil (d) egg
Foods that give warmth to the body are called ______
(a) hot foods (b) warm foods (c) fatty foods (d) cool food
_______ is an example of grain crop (a) yam (b) cocoyam (c) millet (d) potato
Vegetables are crops that are planted and harvested within _____
two years (b) a year (c) three years (d) four years

Palm oil is ___________ in colour (a) black (b) red (c) yellow (d) white
Grains are usually harvested above the ______ surface (a) weather (b) soil (c) water (d) sun
Proteins are also known as__ (a) fast food (b) energy food (c) body building food (d) oil food
Protein foods include the following except ______ (a) beans (b) egg (c) rice (d) fish
Classes of food include the following except one
resources (b) protein (c) vitamin (d) mineral

Cereals and legumes are the two classes of grain crops
no (b) yes (c) yes or no (d) all of the above

You can get bowleg when you eat ______
good food (b) unbalanced diet (c) healthy food (d) balanced diet

When you eat balanced diet you have the following except
good health (b) healthy growth (c) nourishing skin (d) kwashiorkor

Fatty foods are foods with a lot of fat
true (b) false (c) all of the above (d) none of the above

______ are foods with a lot of oils (a) yam foods (b) oily foods (c) fatty foods (d) fish foods
The food eaten by man and animals which contain all the classes of food in their right proportion (a) balanced fat (b) unbalanced diet (c) balanced protein (d) balanced diet

Theory
What are tuber crops __________________________________________________________
___________________________________________________________________________
b.) State the two classes of tuber crops
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What are fatty foods? __________________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) What are oily foods? __________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Define ornamental crops _______________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) Mention any two examples of ornamental crops
(a) ________________________________ (b) ________________________________

What are energy giving foods? __________________________________________________
___________________________________________________________________________

b.) List any two examples of energy giving foods
(a) ________________________________ (b) ________________________________

Mention any four examples of fruits
(a) ________________________________ (b) ________________________________
(c) ________________________________ (d) ________________________________

b.) ___________________________ is the colour of palm oil


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: CREATIVE ART

NAME:……………………………………………………………………………………
__________ are the things made by God and man-made of objects for historical purpose
artifact (b) articreature (c) art work

Which of the following is not a type of artifacts (a) artistic (b) war (c) water
A palette is used by ____________ (a) painter (b) sculptor (c) ceramists
Which of these shapes is unlike others? (a) triangle (b) circle (c) square (d) rectangle
Colour is to painting as loom is to _____ (a) graphics (b) music (c) textiles
The drawing of man-made objects are called _____________
life drawing (b) nature drawing (c) still life drawing


The lines above are called __________ (a) curve line (b) wavy lines (c) spiral lines

This is called ____________ lines (a) spiral (b) straight (c) curve
If x is blue and Y is red, what is X + Y (a) orange (b) yellow (c) purple
The following are examples of colours except one (a) white (b) blue (c) red wine
Which of these art materials is used as dark pencil (a) colours (b) charcoal (c) brush
When two or more colours are mixed together to get another colour, the colour is refers to as______ (a) primary colour (b) nursery colour (c) secondary colour

_______ is the shortest distance between two points
a curve line (b) a straight line (c) a wavy line

The surface feel of an object is called _____________ (a) texture (b) material (c) design
A rainbow has ___________________ colours.

Theory
Draw a big fish and colour it


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: MATHEMATICS

NAME:……………………………………………………………………………………
How many kobo makes one naira? (a) 200k (b) 100k (c) 10k (d) 30k

If you are to change N5.00 to kobo. How many kobo will you have?
50k (b) 5000k (c) 5k (d) 500k

What is the product of 5 and 25? (a) 105 (b) 225 (c) 125 (d) 215

What is the place value of 8 in these figures 9806? (a) tens (b) units (c) thousand (d) hundred
Add 202 to 111 (a) 414 (b) 313 (c) 515 (d) 212
2 x 2 x 3 x 3 is (a) 36 (b) 46 (c) 26 (d) 10
Write in words 3430 (a) three thousand and forty three (b) three thousand four hundred and thirty (c) three hundred and thirty (d) three hundred and forty three

Subtract 4/5 – 2/5 (a) 4/5 (b) 2/5 (c) 3/5 (d) 6/5
Add 3/7 + 4/7 (a) 2 (b) 7 (c) 1 (d) 3
Subtract 241 from 562 (a) 323 (b) 132 (c) 321 (d) 213
How many legs have 4 tables (a) 16legs (b) 21legs (c) 18legs (d) 20legs
A number is used to multiply 7 and the answer is 49. What is the number (a) 8 (b) 7 (c) 9 (d) 6
4/8 = /24 (a) 14 (b) 12 (c) 13 (d) 16

Multiply eleven by three by two (a) 66 (b) 77 (c) 55 (d) 88
What is the total value of 8 in these figures 90806 (a) 80 (b) 800 (c) 8000 (d) 8

7 1 1
+ 9 4 6 (a) 1675 (b) 1687 (c) 1657 (d) 1670



7 2 6
– 5 1 5 (a) 122 (b) 211 (c) 121 (d) 311


What is 1/6 of 66 (a) 11 (b) 10 (c) 12 (d) 6
If a student goes to school 5 days in a week. How many days does he go to school in 10 weeks? (a) 50days (b) 60days (c) 40days (d) 30days

If 30 mangoes is to be shared among 5 pupils. How many will they get each?
5 (b) 7 (c) 6 (d) 8

Share 144 apples among 12 pupils. How many will they get each?
10 apples (b) 12 apples (c) 11 apples (d) 13 apples



What is area of a square with side 7cm (a) 17cm2 (b) 49cm2 (c) 14cm2 (d) 7cm2

Find the area of a rectangle with sides 5cm by 3cm (a) 8cm2 (b) 15cm2 (c) 40cm2 (d) 12cm2

What is the perimeter of a rectangle with sides 6cm by 4cm
16cm (b) 20cm (c) 10cm (d) 18cm

Calculate the perimeter of a square with 4 sides 4cm (a) 8cm (b) 16cm (c) 12cm (d) 14cm

How much altogether? N3.50 and 45k (a) N3.59 (b) N3.95 (c) N5.95 (d) N4.39
Take away N8.30 from N10.00 (a) N 1.70 (b) N 1.32 (c) N 1.90 (d) N 1.40
How many centimeters make one metre (a) 150cm (b) 50cm (c) 100cm (d) 80cm
Change 3m15cm into centimeters (a) 315cm (b) 317cm (c) 319cm (d) 318cm
A woman bought a clothing material of length 15m, she then cuts off 6m to make dress for her children. What length of the material is left? (a) 6m (b) 9m (c) 7m (d) 8m

Theory
State the place value, face value and total value of 8 in these figures 9086
Place value _______________
Face value ________________
Total value ________________

Find the perimeter of this shape



b.) Calculate the perimeter of a square with side 5cm

Write in figure: Three Thousand, Four Hundred and Thirty
b.) What is 1/5 of 55?

Reduce 25/125 to its lowest term
Share 35 apples among 5 pupils. How many apples will each get.

Danladi bought a doll for N6.00 and an eraser for N4.50. How much money did she pay for the doll and eraser?
b.) Take away N5.30 from the N100.00 you were given for food to buy an exercise book. How much do you have left?


ISLAND BUILDERS BAPTIST SCHOOL
(NURSERY & PRIMARY)
15, TAPA STREET, OFF FREEMAN, LAGOS.

THIRD TERM PROMOTIONAL EXAMINATION 2018
CLASS: PRIMARY 3 SUBJECT: QUANTITATIVE REASONING

NAME:……………………………………………………………………………………
Answer all questions
Example:


1.)









Working with symbols
Samples: 12 П = 6 3 U = 6 11 C = 13 17 ɔ = 15

6.) 18 П = (7.) 10 ɔ = (8.) 20 = 18
9.) 5 U = (10.) U = 24
Fractions
Sample:

(13.)

(14.)

15.)


Multiples of numbers
Samples:



16.) (17.) (18.)




Factors of Numbers
Samples:



19.) (20.) (21.) (22.)


(a) 5 (b) 6 (c) 7 (a) 6 (b) 7 (c) 8 (a) 7 (b) 8 (c) 9 (a) 3 (b) 8 (c) 10

Ordering of Numbers
Sample: Add 5 take away 7


23.) (24.)


25.)

Ordering of Numbers
Example:

26.) (27.)


28.) (29.)

30.)


Share on Google Plus

About Olusegun Bolujo

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

Labels